Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu....dobrze dmuchałaś...
To znaczy ... wiosnę w naszą stronę :;230
JEST :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Nie wiem czy jutro się zwlokę z łóżka po dzisiejszej dawce pierwszych wiosennych krwawych prac... ale jest BOSKO :uszy :tan :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu ! Zazdroszczę tej góry kompostu...Mnie go ciągle brakuje. Z tego , co wiem można go stosować do wszystkich roślin. Wokół już rosnących trzeba rozsypać , mieszając lekko z ziemią. Jest też doskonały do sadzenia nowych - do wykopanego dołka wsypujemy ziemię zmieszaną z kompostem i w to sadzimy rośliny. Od jakości ziemi zależą proporcje.
Kompost to "jedzonko" dla roślin, działa jak nawóz, ale ma te zaletę, że nie grozi przenawożenie.
Mam nadzieję,że Wiesia potwierdzi...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Iza, zrobiłam im taką konstrukcję ze sznurka, ale giętki kabel z izolacją byłby lepszy. Wczoraj byłam w ogrodniczym, ale nic takiego nie widziałam. Za to kupiłam fajny worek ? beczkę na kompost i ogrodnicze śmieci. Chyba robi się ze mnie coraz bardziej rasowy ogrodnik skoro kupuję takie rzeczy. Natomiast w sklepie z butami, największą uwagę zwracam na wszelkie gumiaki. Ten rodzaj obuwia zachwyca mnie najbardziej i wcale nie dziwię się Dali, że pokazywała wszystkim swoje kalosze.

Andziu, cieszę się razem z Tobą, bo cóż mi po mojej radości z wiosny, kiedy nie mogę jej dzielić z Wami. Jestem przekonana, że dziś też już wyprysnęłaś do ogrodu. Sprawdzałam, że będziesz miała nawet 17 stopni dzisiaj, a więc cieplej niż u mnie. A zatem, miłego ogródkowania!

Tamaryszku, dziękuję za informacje. Cieszę się, temat jest banalnie prosty. Teraz, kiedy przygotowuję miejsca pod płotami do obsadzenia, ten kompost jest ?jak znalazł? dosłownie i w przenośni. Od jakiegoś już czasu myślałam o tym skąd wziąć kompost i kombinowałam, że być może można kupić jakiś zgranulowany w sklepie. A tu, proszę jaka niespodzianka. Kobea jeszcze nie wie, że będzie w siódmym niebie.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj FELU!

Cieszę się wiosna i nowymi kwiatami - codziennie coś nowego. A co u Ciebie zakwitło
ostatnio w ogrodzie?
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goryczko, podobne pytanie zadałaś mi wczoraj :D . Rownież wczoraj odpowiedziałam Ci, post jest na tej stronie, nieco wyżej. Przykro mi, ale dzisiaj sytuacja nie uległa zmianie :D .
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

FELU!
Koniecznie musisz postarać się chociaż o kilka wiosennych cebulowych roślin.
One co prawda szybko przekwitają, ale są wstępem do zaraz po nich kwitnących
roślinek bylinowych.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I zgadzam się z gorczyczką ;:108 ;:108 ;:108 ciemierniki, krokusiki, tulipanki, żonkilki iiii jakieś tam inne zwiastuny wiosenki :tan :tan :tan
Felu, u nas dzisiaj nareszcie wiosennie :heja ;:3 :heja
x-d-a

Post »

Felu, witam i pozdrawiam w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny :wit
Z tym kompostem to masz super - nie potrzebujesz już żadnych sztucznych nawozów i spokojnie możesz go sypać pod wszystkie roślinki. Na pewno będą szczęśliwe :!:
Moje rączniki już wykiełkowały; szkoda że nie powiedziałaś wcześniej, że potrzebujesz nasionka, bo bym Ci z przyjemnością przesłała - miałam ich sporo i wysyłałam forumkom.
Ja w tym roku planuję zrobić szpaler z czerwonolistnych rączników i kann o bordowych liściach.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Felu! U mnie też zawitała wreszcie wiosna. Ciepełko bo słoneczko świeci. W sobotę prawie 5 godzin spędziłam w ogródeczku. A pracy przede mną, że ho, ho. Kwiatki zaczynają wychodzić. Teraz mam krokusiki i pierwiosnki. Widać już tulipany i hiacynty. W różach pomór. Pomarzły okropnie. Mam cichą nadzieję, że jednak będę. To na razie. Całuski, pa ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goryczko, Pamelko, tutejsza wiosna wygląda trochę inaczej. Wczoraj byliśmy na spacerze w parku i kwiatów było całe mnóstwo, choć niekoniecznie były to rośliny cebulowe. W tutejszych przydomowych ogródkach cały czas kwitną kamelie, zaczynają pokazywać swe kwiaty azalie i rododendrony. U mnie skromnie, ale nadal kwitą prymulki, grewille i niedawno kupiona azalia, ale w innych ogrodach jest bardzo kolorowo. Zwlaszcza tam, gdzie rosną ogromne krzaki kamelii i złocą się drzewa mimozy.

Dalu
, pamiętasz moje zmartwienie z ogrodzeniem? Myślałam, że wszystkie posadzaone tam krzaki pnączy (12) umarły, ale okazało się, że niktóre wypuściły teraz dużo listków. Podsypię im tego cudownego kompostu to może zaczną się prężniej rozwijać.
Szpaler rącznikowo ? kannowy będzie dumnie wyglądał. Mogłyby jeszcze towarzyszyć im bordowe bananowce. Ciekawe jak wyglądałyby nasze ogrody, gdyby mogły w nich rosnąć rośliny ze wszystkich stref klimatycznych.
Nie wiem czy przypominasz sobie Dalu, ale to właśnie w Twoim ogrodzie pierwszy raz spotkałam rącznika i to właśnie Ty wyjaśniałaś mi co to za roślina.

Stasiu, cieszę się, że jest u Ciebie kolorowo, ciepło i rozumiem, że bardzo pracowicie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Felu, w niedzielę w programie Maja W Ogrodzie były pokazywane Angielskie ogrody i właśnie kwitnące kamelie.Ależ się mojemu mężowi spodobały.A u Ciebie można je na żywo podziwiać, coś zupełnie innego niż nasze miniaturowe cebulki.
Każda wiosna jest inna , i to jest najpiękniejsze. ;:138
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu cudne te kamelie .
Do tej kolekcji brakuje mi tylko białej .

Genia :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Gieniu ale te kamelie to masz w domu?
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj FELU!
Pooglądałam pięknie kwitnące kamelie i muszę przyznać Ci rację. Nasze ogrody są zupełnie inne,
to co ładne u nas niekonieczne sprawdzi się u Ciebie.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

fela pisze:Iza, zrobiłam im taką konstrukcję ze sznurka, ale giętki kabel z izolacją byłby lepszy.

W supermarkecie budowlanym można dostać stalową linkę powlekaną plastikiem. We Francji pewnie też
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”