Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Zawsze podziwiałam twoje hortensje i w końcu skusiłam się na moją pierwszą. Pan w centrum ogrodniczym rozwiał moje ostatnie wątpliwości, gdyż stwierdził, że przemarzanie dotyczy hortensji ogrodowych, a nie wiechowatych, z którymi nie ma najmniejszych problemów. A więc mam już swoją "Vanilla Fraishe", do której co jakiś czas podchodzę i wciąż na nowo się nią zachwycam.
Pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni Piękny ogród i wspaniałe hortensje Moje to tegoroczne nabytki ale mam nadzieję, że też będą takie. Mam do Ciebie jedno pytanie: wspominacie tu o kiermaszu pod Igiełką Co to za miejsce i kiedy się odbywa Pytam bo ja co prawda z okolic Wałbrzycha ale jeśli chodzi o szkółki i porządne centra ogrodnicze to u nas straszna bieda więc może trzeba na Wrocław się wybrać. W końcu to nie daleko
Paulina
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Witaj Dalu :)
Dziś i ja z pytaniem klikam :D
Podziwiałam kiedyś u Ciebie aukubę ;:108 Pojawiły się właśnie u mnie w sprzedaży i... zastanawiam sie nad nią :roll:
Mam miejsce gdzie nie bardzo chce mi cokolwiek innego rosnąć bo to zacieniony narożnik a i ziemia tam dość gliniasta... Na etykiecie podają że będzie rosła i w takich warunkach. Jak sądzisz ?
Obawiam się też rozmiarów aukuby - czy można ją dość mocno ciąć ?
x-d-a

Post »

Aguś, aukuba to śliczna zimozielona roślinka :P Może rosnąć w cieniu i w półcieniu, ale jaką glebę preferuje to nie wiem; u mnie rośnie w dosyć żyznej i przepuszczalnej i raz, dwa razy do roku dostaje porcję kompostu, albo jakiegoś nawozu wieloskładnikowego.
Rośnie bardzo powoli, więc ja w ogóle jej nie przycinam - po kilku latach ma kilkadziesiąt centymetrów wysokości...

Paolo, kiermasz roślin pod Igiełką odbywa się dwa razy do roku, w maju i we wrześniu, w okolicach Hali Stulecia we Wrocławiu. Przy okazji robienia zakupów roślinkowych, a wybór jest spory, spotykamy się tam na ;:136 i pogaduszki ;:4 Może w przyszłym roku w maju dołączysz do nas i TY?

Wandziu, w Twoim dojrzałym ogrodzie hortensje z pewnością będą znakomicie rosły i pięknie wyglądały :D A bukietówki rzeczywiście nie przemarzają, ponieważ kwitną na jednorocznych pędach i co roku, wczesną wiosną trzeba je dość mocno przycinać, aby ładnie się krzewiły i obficie kwitły :lol: A odmian jest mnóstwo, jedna ładniejsza od drugiej :P

Małgosiu, to jest rodzaj fontanienki, w której woda przepływa w obiegu zamkniętym i w moim ogrodzie, w którym nie ma oczka wodnego, stanowi namiastkę elementu wodnego; fajnie 'ciurka', lubią z niej pić wodę wszelkie stworzonka - moje pieski, ptaszki, owady...No i rosnąca obok funkia świetnie się tam czuje :lol:

Koci-Mientko, tę fontanienkę kupiliśmy parę lat temu w sklepie z porcelaną i różnymi takimi ozdobnymi elementami we Wrocławiu. Długo szukałam fontanny, która pasowałaby mi do stylu i charakteru mojego ogrodu, aż spotkałam tę i bardzo ją lubię ;:108

Obrazek

Geniu, jak pogoda jest łądna, świeci słoneczko to i przyjemniej się zwiedza i świat inaczej wygląda! Życzę Ci miłego pobytu i wracaj szybko do nas :D

I na koniec mała zagadka - poznajecie jakiej to roślinki nasionka? U mnie pojawiły się po raz pierwszy...
Obrazek
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Dalu,
czy to owoce magnoli?
Pozdrawiam, Elżbieta
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 13:32

Post »

:wit Oczywiście, że magnolia ;:138
Iwa
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Daluniu witaj. :wit
Moja magnolia Lennei, gdy nie zmarznie wiosną kwiat, to zawsze zawiązuje owoce, tylko bardziej bordowe.
Winobluszcz trójklapowy jest o wiele bardziej dekoracyjny od pięciolistkowego, niestety u mnie wymarza.
Próbowałam dwa razy go sadzić i niestety bezskutecznie .
Cylkameny cudownie kwitną, będę musiała o nich pomyśleć.
Czy one mają zimozielone listki?
Powiedz Daluniu, jak odróżniasz Gucia i Pysia?
Oni są, jak bracia syjamscy. :D
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Dalu dzięki za informacje i myślę, że w przyszłym roku na pewno będę Znalazłam dziś w wątku personalnym wątek forumków z Wrocławia i okolic więc teraz już na pewno nic nie przegapię Lepiej późno niż wcale A swoją drogą to forum nieustannie mnie zaskakuje....tyle tu jeszcze rzeczy do odkrycia :P
Paulina
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu - dziękuję za wyczerpujące informacje ;:196 Aukuba wygląda super ! Myślałam co prawda że szybciej rośnie i obawiałam się jej rozmiarów, a z tego co piszesz to wychodzi na to że dość długo przyjdzie mi czekać żeby się rozrosła i zapełniła miejsce w narożniku :lol:
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

A ja swojej Lennei alba urwałam wszystkie zawiązki nasion w nadziei na letnie kwitnienie. Niestety, w tym roku nic z tego.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś kochana witaj :wit
Dawno nie byłam na forum , a tym samym i u Ciebie.Jak zwykle pospacerowałam, przycupnęłam w niektórych miejscach i pobawiłam się z Ptysiem i Guciem :D
ślicznie i bajecznie jest w Twoim ogrodzie Daluś , a ten tajemniczy klimat :D :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu - zaglądam się pochwalić, że się skusiłam na aukubę :heja
Pogoda dziś dopisuje więc idę jej szykowac miejsce w ogrodzie :D
x-d-a

Post »

Bożenko, miło Cię widzieć w moim wrześniowym ogrodzie :wink:

Elu, te nasionka pojawiły się na mojej młodziutkiej magnolii gwiaździstej i bardzo mnie zaskoczyły, bo jest ich mnóstwo i są śliczne :D Mam też drugą magnolię, o wiele starszą i większą - to odmiana kolumnowa Galaxy; muszę zobaczyć, czy ona również zawiązuje nasionka. Na pewno jednak nie powtarza kwitnienia :(

Aguś, aukuba z pewnością nadaje się do małych ogródków, bo wolno rośnie, ale od początku jest bardzo dekoracyjna :lol: U Ciebie też nie będzie przemarzać, bo klimat masz łagodny :P

Paulinko, uważaj, bo forum wciąga i uzależnia :;230 Ale na pewno znajdziesz tu mnóstwo fajnych ludzi i ciekawych informacji :lol:

Tajeczko, ja dotąd nie zauważyłam, żeby magnolia zawiązywała owoce, stąd moje zdziwienie :roll:
Winobluszcz trójklapowy rzeczywiście jest dosyć delikatny, chociaż u mnie dotąd nie wymarzł...Ale i klimat w moich stronach jest dosyć łagodny.
A cyklamenki to dosyć dziwne roślinki - ich listki pojawiają się i znikają; jak są kwiatki, nie ma listków i odwrotnie...

Iwo, Elu, bingo :!:

Dzisiaj nadal dosyć zimno i deszczowo. ale ogród jeszcze się nie poddaje i tu i ówdzie widać kolorki. Zwłaszcza moja pelargonia zadziwia mnie żywotnością i intensywnością koloru. A ognik? O tej porze jest piękny:

Obrazek Obrazek

Kolorki, kolorkami, ale biel zawsze jest mile widziana w moim ogrodzie. Teraz wrzosowisko ma swoje pięć minut; obok wrzosa - dabecja:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Dalu śliczna ta fontanna i w Twoim ogrodzie, jest dla niej odpowiednie miejsce.
U Ciebie wcale nie widać jeszcze jesieni,wręcz przeciwnie kolory cudne ;:180 ;:180
pozdrawiam Ala
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dalu zaskoczyła mnie informacja o nasionach na magnolii :shock:
Też mam tę odmianę, więc rano pobiegnę sprawdzić, czy czasami i u mnie nie ma nasionek.
Przyszłam rzucić okiem na hortensje i nie zawiodłam się, a i ognik ma śliczne kuleczki :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”