Aguś, aukuba to śliczna zimozielona roślinka :P Może rosnąć w cieniu i w półcieniu, ale jaką glebę preferuje to nie wiem; u mnie rośnie w dosyć żyznej i przepuszczalnej i raz, dwa razy do roku dostaje porcję kompostu, albo jakiegoś nawozu wieloskładnikowego.
Rośnie bardzo powoli, więc ja w ogóle jej nie przycinam - po kilku latach ma kilkadziesiąt centymetrów wysokości...
Paolo, kiermasz roślin pod Igiełką odbywa się dwa razy do roku, w maju i we wrześniu, w okolicach Hali Stulecia we Wrocławiu. Przy okazji robienia zakupów roślinkowych, a wybór jest spory, spotykamy się tam na

i pogaduszki

Może w przyszłym roku w maju dołączysz do nas i TY?
Wandziu, w Twoim dojrzałym ogrodzie hortensje z pewnością będą znakomicie rosły i pięknie wyglądały

A bukietówki rzeczywiście nie przemarzają, ponieważ kwitną na jednorocznych pędach i co roku, wczesną wiosną trzeba je dość mocno przycinać, aby ładnie się krzewiły i obficie kwitły

A odmian jest mnóstwo, jedna ładniejsza od drugiej :P
Małgosiu, to jest rodzaj fontanienki, w której woda przepływa w obiegu zamkniętym i w moim ogrodzie, w którym nie ma oczka wodnego, stanowi namiastkę elementu wodnego; fajnie 'ciurka', lubią z niej pić wodę wszelkie stworzonka - moje pieski, ptaszki, owady...No i rosnąca obok funkia świetnie się tam czuje
Koci-Mientko, tę fontanienkę kupiliśmy parę lat temu w sklepie z porcelaną i różnymi takimi ozdobnymi elementami we Wrocławiu. Długo szukałam fontanny, która pasowałaby mi do stylu i charakteru mojego ogrodu, aż spotkałam tę i bardzo ją lubię
Geniu, jak pogoda jest łądna, świeci słoneczko to i przyjemniej się zwiedza i świat inaczej wygląda! Życzę Ci miłego pobytu i wracaj szybko do nas
I na koniec mała zagadka - poznajecie jakiej to roślinki nasionka? U mnie pojawiły się po raz pierwszy...