Łał, wiekowa piękna roślina

Też mam dużego grudnika, niestety nie zakwitnie w tym roku. Z braku miejsca został umieszczony na ścianie obok okna...nie spodobało mu się to, bo nie ma ani jednego pąka

Łał, wiekowa piękna roślina
ale tak może mówić tylko ktoś, kto już coś (DUŻO) wie o danych roślinkach,Akwelan_2009 pisze:Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie.
Tak się przyglądam i przyglądam i widzę, że obciąłeś jej wszystko to co miała żywe i zielone?
- nie, nie miałem takiego przypadku, nawet przy bardzo młodych 3 - 4 liściowych sadzonkach./ ... /czy zdarzyło Ci się stracić roślinę przez zbyt drastyczne cięcie?
- przyciąłem bardzo młode sadzonki Adenium m/w w ten sposób i zawsze, chociaż w różnych ilościach i bardzo zróżnicowanie w czasie wyrastały nowe młode gałązki. Przycięte bardzo mocno młode sadzonki, dość długo "zbierają" się do budowy nowych gałązek.nawet po drastycznym przycięciu
do samych pieńków - odbijają nowe listki?!