Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Obrazek
Łał, wiekowa piękna roślina ;:63
Też mam dużego grudnika, niestety nie zakwitnie w tym roku. Z braku miejsca został umieszczony na ścianie obok okna...nie spodobało mu się to, bo nie ma ani jednego pąka :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Inez - to nie jest tak bardzo wiekowa roślina, raczej jest młoda. Otrzymałem ją z ukorzenienia (uszczykniętych bez pytanie Właścicielki o pozwolenie) kilku trzy - cztero członowych sadzonek, cztery lub pięć lat temu. W tym roku trochę ją zaniedbałem, tz za długo trzymałem ją na bezpośrednim słońcu, które ją troszkę zbyt mocno "opaliło". W przyszłym roku, będzie bardziej opiekuńczo traktowana, bo jak zakwitną kwiaty na wszystkich gałązkach, wygląda bardzo imponując.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Moje też stały całe lato na dworze, jedna niestety strasznie połamała się, mimo wszystko one są bardzo kryche.
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, przepiękny okaz. Aż wierzyć się nie chce,że roślinka ma tylko 5 lat. Teraz tylko doczekać chwili,gdy na każdym członie zawita pączek, czego z całego serca Ci życzę!
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki ogromny okaz przepiękny gratuluję. :wink:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

16 września br. oferowałem do odstąpienia kilka sadzonek Adenium obesum - moich nadwyżek z wysiewu 30. 03. 2010 r. Część sadzonek znalazła nowych Opiekunów, kilka chyba nie spodobało się, bo nie wzbudziła zainteresowania. Po pewnym czasie poprzycinałem dość drastycznie te sadzonki, a efekt na fotkach niżej:

sadzonka w doniczce 8A - miała trzy gałązki:

Obrazek

- obecnie po moich "zabiegach" wygląda tak, po przycięciu wytworzyła sześć bocznych gałązek i bardzo napęczniał jej kaudex:

Obrazek

Obrazek

- sadzonka w doniczce 9A - miała trzy niewielkie gałązki:

Obrazek

- podobnie jak poprzedniej sadzonce, drastyczne potraktowanie i pozostanie na "starych śmieciach", bardzo dobrze wpłynęło na tworzenie dodatkowych gałązek. Roślinka jest bardzo produktywna z uśpionych pąków wyrosło dziesięć bocznych gałązek, a kaudex bardzo się powiększył:

Obrazek

Obrazek

Jeżeli będą dalej tak ładnie rosły, to już pozostaną pod moją opieką, nie będą oferowane do odstąpienia.
Mieczysław
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

Więc jednak sprawdza się, to co gdzieś czytałam, ze większe adenia lubią ostre ciecie,
a tu jak jeszcze mają troskliwa Twoją opiekę ... od razu widać rękę mistrza ;:63
ciekawe kiedy i jak zakwitną, a może pójdą w kształt ;:138
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie :wink: .
Mieczysław
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p

Post »

Akwelan_2009 pisze:Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie :wink: .
ale tak może mówić tylko ktoś, kto już coś (DUŻO) wie o danych roślinkach, ;:108
kto różnych przygód doświadczył, a na FO dobrze móc w razie czego
takiego kogoś jak Ty się poradzić, ;:180
mam nadzieję, że uda Ci się to, co zamierzyłeś a kwiatami się tu pochwalisz, ;:215
a do wątku i tak będę zaglądać, pewnie tak jak inni :wit
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ja myślę, że zakwitną szybciutko, tak ładnie wyglądają i rosną zdrowo, widocznie jest im bardzo dobrze u Ciebie. Wnet się odwdzięczą kwiatuszkami ;:108
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Piękne cięcie ;:333 Zresztą ja jestem zwolennikiem cięcia . bo po przycięciu roślinki zaczynają się ładnie krzewić . Zauważyłem że Adenium po przycięciu zachowuję się trochę jak jabłoń :lol: Wytwarza gałązki boczne o co nam oczywiście chodzi ale praktycznie zawsze ma jeden lub czasami 2 pędy główne ( przewodnik ) Na moje kilka sadzonek tylko jedna rośnie w formie "krzaka" ( najstarsza ma jakieś 6-7 gałązek które się rozgałęziają i so praktycznie jednakowej długości ) ale to zasługa przycinania i przemarznięcia pędów wczesną wiosną tego roku ;:224 reszta po mimo tego że systematycznie je przycinam ( za kilka dni czeka je ponowne cięcie ) Zawsze puszcza nowe gałązki boczne i jeden przewodnik . Więc jest też na to sposób a mianowicie to samo co robi się u drzew owocowych . Trzeba po prostu co jakiś czas czyli co 2-3 pary listków ( można i więcej w zależności od tego jak chcemy uformować swoje Adenium ) uszczykiwać główny pęd . Tak samo można też robić z gałązkami bocznymi gdy chcemy żeby zaczęły się rozgałęziać, ale coś za coś :roll: Im bardziej będziemy cięli tym dłużej będziemy czekali na kwiaty :wink: No to mam nadzieję że nie zanudzam na razie to tyle z mojej obserwacji co do cięcia :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11

Post »

Piękne grubaski gratuluję dobrej ręki i życzę szybkiego zakwitnięcia. :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Akwelan_2009 pisze:sadzonka w doniczce 8A - miała trzy gałązki:

Obrazek

- obecnie po moich "zabiegach" wygląda tak, po przycięciu wytworzyła sześć bocznych gałązek i bardzo napęczniał jej kaudex:

Obrazek
Tak się przyglądam i przyglądam i widzę, że obciąłeś jej wszystko to co miała żywe i zielone?
W związku z tym techniczne pytanie: czy zdarzyło Ci się stracić roślinę przez zbyt drastyczne cięcie?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p

Post »

podłączam się do pytania Lucy,
a może z adenium jak z gruboszem: nawet po drastycznym przycięciu
do samych pieńków - odbijają nowe listki?!
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... /czy zdarzyło Ci się stracić roślinę przez zbyt drastyczne cięcie?
- nie, nie miałem takiego przypadku, nawet przy bardzo młodych 3 - 4 liściowych sadzonkach.
nawet po drastycznym przycięciu
do samych pieńków - odbijają nowe listki?!
- przyciąłem bardzo młode sadzonki Adenium m/w w ten sposób i zawsze, chociaż w różnych ilościach i bardzo zróżnicowanie w czasie wyrastały nowe młode gałązki. Przycięte bardzo mocno młode sadzonki, dość długo "zbierają" się do budowy nowych gałązek.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”