Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

A u mnie krokusowe kwiatki nawet się nie pokazały. Liściorki tylko.
Za to też mam włochate kuleczki sasankowe, lubię tę ich fazę ;:333
Tort - bajka ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I u mnie wczoraj był słoneczny dzień, mogłam więc popatrzyć na pierwsze kwitnące krokusiki. Poza tym tak się narobiłam, że dzisiaj mnie wszystko boli. Natomiast wieczorem spadł śnieg i krajobraz nagle zmienił się na zimowy. Jestem strasznie wkurzona, bo zaraz przyjeżdża kurier z różami, a mnie się nawet nie chce wyjść do ogrodu.
Torcik zrobiłaś cudny, ja bym w życiu czegoś takiego nie stworzyła. To pewnie dla mamy?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ludzie! Wstaję rano z myślą, że totalnie zaspaliśmy. Jasność jakaś nienaturalna uderza w zaspane oczy, niedobudzony mózg próbuje analizować sytuację, a od okna razi bielą. Koniec końców dotarło do mnie - wszędzie pełno śniegu ;:202
Jeszcze wczoraj około północy wszystko było normalnie (czyt. szaro-bure :lol: ) a tu takie zaskoczenie, jeszcze wczoraj plewiłam rabaty...
Jakby zaprzeczając wszystkiemu i utwierdzając mnie w przekonaniu, że to jednak wiosna przeczytałam maila od E-clem.. o wysyłce powojników. Dzisiaj mają być. Ciekawe w jakim stanie przyjdą. jeszcze nigdy u nich nie zamawiałam, a z tego co podczytuję w innych wątkach lubią przysyłać bardzo przyspieszone w rozwoju okazy.

Wczoraj udało się wyrwać bez dzieci do sklepu. Totalnie na luzie pojechaliśmy do Lidla, kupiłam wióry, przeszłam obojętnie obok resztek bylin i zestawów kolorystycznych (cebule: lilie, czosnek + byliny w określonych kolorach. Wypatrzyłam różowe białe i żółte) Wstąpiliśmy też przy okazji do Liroy, bo to zaledwie kilkanaście metrów dalej. Mąż porównywał ceny belek na trejaż (czyżby w tym roku.. aż uwierzyć nie mogę) szukał też drzewek owocowych, a ja napaliłam się na ozdobne: Migdałka i Hakuro. Jak znajdę odpowiednie miejsca to chyba przygarnę. I tak każdy ze swoimi planami wychodziliśmy już ze sklepu aż tu słyszę hasło "poważnie? nic nie weźmiesz?" i kiwnięcie w stronę koszy z roślinami ;:306 "No idź, może coś fajnego mają.. w lidlu jakieś resztki były" Obrazek Padłam.. myślę sobie- to jakiś podstęp.. Ale nie, skoro mam kupować to przecież nie musi mi nikt dwa razy powtarzać.. poszłam, wygrzebałam trzy paczuszki, nadal z niepewną miną wsiadłam do auta, pojechaliśmy do domu. Nie minęła godzina, a eM woła mnie do biurka. "Popatrz jakie fajne autko znalazłem: duże, przestronne, spory bagażnik.. przyda mi się do pracy.. może warto zastanowić się nad zmianą .." A tu cię mam! Wiedział jak przygotować grunt, cwaniaczek mój kochany :;230 Tyle tylko, że mi też marzy się nowe przestronne auto ;:306

Ala, doskonale przewidziałaś te minusy.. nie dodałaś tylko nic o śniegu :;230
Ewelina, u mnie w domu wszyscy są potworami ciasteczkowymi. przynajmniej raz-dwa razy w tygodniu piekę coś na słodko. Jak nie ciasteczka owsiane to jakiegoś masowca.. No rozpieściłam ich i teraz ciężko się z tego wywinąć ;:306 U ciebie też biało??
Kasia, dziękuję ;:168
Agnieszka, przyznam, ze nigdy nie pociągały mnie białe kwiaty. od roku totalnie zmieniłam zdanie. A wszystko przez białe lilie - piękne i takie lekkie, czyste.. Dzisiaj jednak to białe przesadziło.. Tęsknię do żółcielków :lol:
Monika, te fioletowe krokusy w ubiegłym sezonie były tematem numer jeden tu na forum. Stąd pamiętam ich nazwę Ruby Giant ;:108 Jedne z moich ulubionych.
Tolinka, dziękuję ;:168
Tulap, od dwóch lat nie kupowałam irysów, bo u mnie zanikają zamiast się mnożyć. Mam pełno wąsów i tak ze cztery pączki. Może faktycznie się przełamię i kupię jesienią kolejne. W grupie wyglądają najładniej.
Aneczka, już popołudniu zrobiło się ponuro, ale nie spodziewałam się, że wreszcie sprawdzi im się zapowiadany śnieg. Krokusy będą tak zmaltretowane, że na samą myśl mi się przykro robi..
Zuza, botaniczne krokusy są wcześniejsze. Te duże są w większości w pąkach lub tak jak u ciebie wystawiły same wąsy. teraz obawiam się, że te botaniczne będą już do niczego po tak ciężkim, mokrym śniegu. Jedyna nadzieją w wielkokwiatowych.
Wanda, wstyd się przyznać, ale po wczorajszym plewieniu mam aż zakwasy :;230 Moja kondycja leży i kwiczy..
Dzisiaj mają przywieźć mi clematisy, za oknem nadal sypie i to nie jakiś drobniutki śnieżek tylko ogromne płaty jakby ktoś pierze darł. Tort zamówiła znajoma dla swojej mamy. Moja mamuśka w ubiegłym roku dopiero półwiecze "zaliczyła". Robiłam dla niej ogromny dwu piętrowiec ;:108

Tak było wczoraj

Obrazek

A tak jest dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby wszystko było zgodne. Skusiłam się i ja na frezje.. tym razem posadzę w doniczce więc nie będzie problemu z wykopywaniem

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. Jak czytałam o Twojej pobudce to pomyślałam sobie, że u mnie było dokładnie tak samo. Po oczach dostałam jasnością i zastanawiałam się która godzina ;:306 . Pogoda jest zimowa ale już wszystko się topi i jest breja blee . A co do Małżonka, dobry podstęp wymyślił ;:306 Trzeba przyznać mu pomysłowość hihi. Nam też przydałoby się większe auta ;:173 . Może w przyszłym roku bo w tym nie da rady ;:222 . Z pewnością Ty też na tym skorzystasz, będzie miejsce na zakupy roślinek do ogrodu ;:170 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

No to miałaś nosa, że wczoraj ruszyłaś w ogród, udało Ci się popracować i pięknych fotek napstrykać. ;:138
Dzisiaj i u mnie zadyma śnieżna a miałam okna myć. ;:222
Małżonek przy Tobie tak się wycwanił , ale Ty też na tym skorzystasz. ;:306 Tort..... istne cudo. ;:215
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

No, no, Sabinko!
Ktoś w niebiesiech solidnie pierzyny przed Wielkanocą wytrzepał ;:306.
Mógł to zrobić u nas, kiedy jeszcze żaden krokusik nie zakwitł, ba nawet pączka nie utworzył ;:209.
Naprawdę ten śnieg nie musiał przywalać Twoich uroczych i budzących mój optymizm kwiatków...

A u nas cóż, w sobotę jechałam na Kaszuby mijając puste bocianie gniazda, a nad Kościerzyną radośnie krążył najprawdziwszy bocianek ;:173. Temperatura uczepiła się pazurami okolic zera, ale w niedzielę niespodziewanie wspaniała słoneczna pogoda. A wczoraj - deszczyk, zresztą bardzo potrzebny.

Marzec fajnym miesiącem nigdy nie był i do moich ulubionych nie należy. Już wolę listopad, bo dużo w nim dramaturgii, a w marcu mam wrażenie bezproduktywnej straty (ogrodniczego) czasu ;:174.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Bardzo ładne masz róże i lilie i wszystkie rośliny.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. ;:138
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Mój M też nieźle czarował, gdy chciał zmienić autko! Ba posunął się do tego, że argumentował zmianę wygodą w przewozie roślinek. :;230
W naszych okolicach śnieg spadł wieczorem i teraz są tylko jego pozostałości, ale może to i dobrze, bo leżę dziś grzecznie w łóżeczku więc teoretycznie i tak nie mogłabym wyjść do ogrodu. ;:222
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko,
Na Lemon Parody się chciałam była sama się naciąć? Dopiero Milena, pukając mnie w czółko (z umiarkowanym politowaniem, chwała jej za to!) zwróciła mi uwagę, że To Graham Thomas, którego absolutnie nie chcę?
Tort wspaniały, i mówi Ci to osoba całkowicie od słodkiego uzależniona.
Co do śniegu? Cóż, wypada się przyznać; został zamówiony specjalnie dla mnie, wczoraj dotarły moje nowe narty. Ale, miał być ograniczony do bardzo wąsko pojmowanego Podbeskidzia.
Krokusy ? a podpowiada mi to moje doświadczenie z wiosny 2013 roku ? nic z tego śniegu nie powinny sobie robić. Dadzą radę.
Powojniki z tej szkółki to dobry materiał, spokojnie mogą poczekać na swój czas.
Życzę Ci słońca, bo Twoje zdjęcia zdecydowanie dodają otuchy.

P.S. Nowe auto z przestronnym bagażnikiem? Cudnie, ileż tam można ziela zapakować...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Torcik prawdziwe dzieło sztuki . ;:138
Pewnie równie dobrze smakuje co wygląda .Ukrój kawałek i podziel się z nami . ;:224
Taki eM to rzadkość ;:oj .Też bym chciała usłyszeć od swojego taki tekst .
Z samochodem super wyszło . ;:138
Jak powojniki . :?:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma co,sposób jest ;:108
Tyle szczęścia,że też wóz chcesz,bo inaczej to by musiał Cię wolno na jakieś zakupy internetowe puścić pewnie? ;:224
Zima niezłego figla Ci spłatała ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Nie można zaprzeczyć, że marzec w pełni. Wczoraj śnieg po kostki dzisiaj słonecznie i pięknie, nawet przymrozku nie było. Jak tylko słońce konkretniej przygrzeje to pójdę zerknąć jak kwiaty krokusów przetrwały zmiażdżenie.
Wczoraj przyjechały powojniki ;:138 Pięknie zapakowane z ogromnymi pączkami liściowym/listkami i kilkoma pączkami na kwiat ;:202 I co teraz? Mam je trzymać jak głupia do połowy kwietnia w domu? Czy jednak hartować kilka dni i wpakować do ziemi?? Różnie jeszcze może być (biorąc pod uwagę ostatnie zawirowania pogodowe)
Boję się o te pączki..

Teraz czekamy na róże. Podobno wysyłka ma startować na przełomie marca i kwietnia. Na samym końcu (dopiero w maju) dojadą floksy ;:224

Ewelina, dzisiaj sobie popracujemy w ogrodzie ;:183 Znowu jest pięknie!
O zmianie auta już słyszę od jakiegoś czasu. W ubiegłym roku wyszło jak wyszło, wesela w najbliższej rodzinie w tym jedno aż pod Toruniem i niestety domowy budżet nie udźwignął kolejnego wydatku. Teraz, skoro wiosna, temat wraca. Zobaczymy jak to będzie. Tym bardziej, że mąż ma wymagania dotyczące gabarytów i koniecznie chce Sharana ;:224
Stasiu, tak sobie myślę, że ten śnieg to tak celowo sypnął żeby moje zakwasy podleczyć ;:306 Dzisiaj (o ile nie będzie zbyt błotniście) ruszam na kolejną rabatę.
Okna zostają na ostatnią chwilę. Ktoś mądry (no ciekawe kto ;:224 ) nauczył koty, że dostają na parapecie smakołyki jak ładnie poproszą. Koty stały się ekspertami od proszenia. Szyby brudne do połowy od kocich łapek ;:223
Jagi, ja jeszcze czekam na bociany. W ubiegłym roku miały trasę przelotową idealnie nad naszym osiedlem. Można było liczyć je w setkach ;:oj
Własnie ogłosili w radiu, że według badań Instytutu Książki i Czytelnictwa Biblioteki Narodowej w ubiegłym roku aż 63% Polaków nie przeczytało ani jednej książki :shock: Nie mogę w to uwierzyć. Tym bardziej, że biorą pod uwagę ogół społeczeństwa czyli niemowlęta i małe dzieci również, co za tym idzie współczynnik wśród osób faktycznie umiejących czytać będzie jeszcze wyższy.. aż żal słuchać..
Rafik, witaj :wit Lilie i róże to główny trzon moich nasadzeń. Wszelkie byliny tworzą tylko ładne tło.
Renatko, no twój mąż zdecydowanie przebił mojego :;230 Mój przynajmniej otwarcie powiedział, że do pracy potrzebuje czegoś większego. Bonusem ma być wygoda w "przewożeniu dzieci" i bagażnik idealny na wakacje.. O kwiatach nic nie wspomniał, co za niedopatrzenie..
Ewelina7, piszesz, że nie chcesz Grahama.. czy coś z nim nie tak? Pytam, bo posadziłam go jesienią i już doczekać się nie mogę na jego kwiaty i wplecionego pomiędzy żółcielki Jackmaniego.
Mam nadzieję, że zdążysz przetestować nowe narty. Dzisiaj wspominali o śniegu jedynie w Beskidach Zachodnich ;:108
Jola, witaj :wit Utonęłam wczoraj w twoim wątku.. ach..
Niestety torcika nie spróbowałam, bo był dla znajomej, ale biorąc pod uwagę zawartość ;:152
Powojniki przyszły bardzo ładne ;:oj tyle tylko, że bardzo rozwinięte i teraz nie wiem czy nie za wcześnie żeby je wsadzać do ziemi..
Tulap, coś mi się wydaje, że puszczenie żony samopas na zakupy internetowe skutecznie uniemożliwiłyby zakup auta ;:306

Obudziła się moja śpiąca królewna.. i tym razem nie mówię o mężu śpiochu :;230 lecę przygotować jej śniadanie, a zdjęcia wstawię wieczorkiem.. może krokusy pokażą na co je stać :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, jak fajnie że możesz sobie popracować w ;:3 w ogródku.
Ja jak zwykle jak jest słońce to siedzę w pracy ;:223
Clematisy sobie wyobrażam że piękne, dziewczyny pokazywały juz swoje w innych wątkach.
Czemu oni je tak pędzą że przyjeżdżają już z pąkami ;:202
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, dzisiejszy dzień był wyjątkowo słoneczny i ciepły. Przypuszczam, że w ramach rewanżu w nocy nieźle przymrozi, ale co tam. Wyniosłam swoje byliny w doniczkach na świeże powietrze, wyniosłam nieszczęsne clematisy. Chciałam je zostawić na noc owinięte włókniną, ale stchórzyłam i zgarnęłam z powrotem do domu.. Jakby tak przemarzły to chyba nie darowałabym sobie ;:224

Nie będę przynudzała tyko wstawię zdjęcia z dzisiejszego dnia ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaczynają zakwitać krokusy wielkokwiatowe.. różnice wielkości widać gołym okiem ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nawet pierwszą pszczołę wypatrzyłam ;:138

Obrazek

Korony.. jeszcze w całości ;:218

Obrazek

Obrazek

a gdyby kogoś kusiło przycinanie róż.. forsycja nadal zapączkowana

Obrazek

fioletowa sasanka zakwitnie lada moment ;:65

Obrazek

Paczuszka

Obrazek

pączki kwiatowe na Guernsey Cream.. jakość zdjęcia marna, ale uwierzcie jest ich sporo i są dosyć duże.. chyba przetrzymam go do połowy kwietnia w domu.. sama nie wiem co robić ;:185

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Faktycznie wybujałe klematiski. Ja mam podobnie, ale hartuję na tarasie, żeby niebawem wsadzić do gruntu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”