Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Ewuniu - co prawda niczym szczególnym, tylko zima była taka kiepska, że zaczęły nagle wszystkie rosnąć w siatkach i musiałam je posadzić szybciej niż powinnam. Ale szczęśliwie nie widać po nich, żeby z tego powodu cierpiały, zobaczymy dalej. A że rosną bezproblemowo, to potwierdzam.
Oczywiście wielkie dzięki za wizytę ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja normalnie nie wierzę - kłujaki w keramzycie? Takie cuda tylko u Ciebie można zobaczyć ;:108
Jestem ciekawa tego eksperymentu.

H. multiflora ma piękne kwiaty. Mnóstwo tych kwiatów na Twojej ;:138

Dwa balkony? Pozostaje zazdrościć tego zielonego buszu.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dzisiaj w kwestii hydro 8-)
piasek pustyni pisze: granulat lawy wulkanicznej do uprawy hydroponicznej.
Czy on się jakoś różni od 'zwykłej' lawy?
Ten granulat wrzucam do takich czarnych kaktusiarskich doniczek z wieloma otworami w dnie, które pełnią rolę "koszyków" w tradycyjnej hydroponice. I w zależnosci od wielkości roślinki, wkładam to w osłonkę (zwyczajną).
Czy ten 'koszyk' opiera się o dno, czy 'zawisa' na pewnej wysokości nad nim?

Podlewam przeciętnie raz na dwa tygodnie,
Podlewasz - czyli nalewasz wody do osłonki i to w tym stoi, czy nadmiar wylewasz?

a taka hybryda - hydro na knocie? Ciekawe, czy by się sprawdziło, jak myślisz?...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Lucynko - wielkie dzięki za wizytę. Chwila luzu i odrabiam zaległości :D
Justuś - dla mnie to nowość, od tego sezonu je trzymam w lawie i ciekawa jestem wszystkiego. Muszę je bardzo pilnować, ale jak dotąd całkiem dobrze sobie radzą i tylko oby ta pogoda się jakoś ukształtowała, bo przecież to masakra, co się dzieje. Jeszcze trochę i w lipcu trzeba będzie je ściągać do domu na zimowisko ;:202
Lucynko - odpowiadam po kolei:
onectica pisze:
piasek pustyni pisze: granulat lawy wulkanicznej do uprawy hydroponicznej.
Czy on się jakoś różni od 'zwykłej' lawy?
Chyba troszkę się różni. To tak jak z pemzą - tu razem z lawą kupiłam pemzę i różniła się od tej, którą kupowałam w Węgrowie. Tu jest ważna porowatość każdego granulka i te kanaliki - obejrzałam je sobie pod lupą :;230 Ważne też jest, że jest niepłukana - to wbrew pozorom bardzo istotne, bo podczas podlewania powstaje takie błotko - piasek, które osadza się w pojemniku podstawowym, i które jest niezastąpionym źródłem minerałów dla rośliny i systemu korzeniowego. Lawa jest lawą, ale tam jest selekcja: inne lawa do podłożą doniczkowego, inna do hydroponiki, więc chyba jakoś jest to różnicowane...
onectica pisze:
piasek pustyni pisze:Ten granulat wrzucam do takich czarnych kaktusiarskich doniczek z wieloma otworami w dnie, które pełnią rolę "koszyków" w tradycyjnej hydroponice. I w zależności od wielkości roślinki, wkładam to w osłonkę (zwyczajną).
Czy ten 'koszyk' opiera się o dno, czy 'zawisa' na pewnej wysokości nad nim?
Stawiam go po prostu w osłonce bez niczego, opiera się na dnie. Kiedy czytałam o tym systemie, to właśnie dlatego jest "semi", bo tylko tradycyjne podłoże zostało zastąpione granulatem lawy wulkanicznej. Reszta - czyli osłonki, czy doniczki, bez zmian.
onectica pisze:
piasek pustyni pisze:Podlewam przeciętnie raz na dwa tygodnie,
Podlewasz - czyli nalewasz wody do osłonki i to w tym stoi, czy nadmiar wylewasz?
Tak - w tym stoi. To znaczy: staram się podlać tak, by na dnie osłonki zostało tylko troszkę wody. Przez czas od podlania ona jest stopniowo pobierana przez porowatość każdego granulka lawy. Zastępuje to pobieranie wody przez knot. Pobrana od dolnej warstwy woda przenika kanalikami do górnego złoża, a kiedy przesycha - widać to po granulacie. I w zależności, która roślina potrzebuje ile wody, tyle jej dostaje, np. multiflorę podlewam częściej (czyli tak około raz na tydzień), bo to pijaczka jest i jej właśnie zostawiam na dnie tej wody nieco więcej.
onectica pisze:a taka hybryda - hydro na knocie? Ciekawe, czy by się sprawdziło, jak myślisz?...
Też byłabym ciekawa, ale chyba to po troszkę mija się z celem, tak myślę. Ten granulat właśnie dlatego jest taki, a nie inny, bo pobiera wodę przez swoje "kanaliki" i tę porowatość. Ale wiesz, próbować i eksperymentować - zwłaszcza ze szczególnie wrażliwymi roślinami - można i w ten sposób, czemu nie, aby tylko pobierała właściwą ilość wody.

Ja też tego systemu dopiero się uczę, uważam straszliwie na stapeliaki i ceropegie, ale już odniosłam jeden sukces: jak do tej pory nie padł mi żaden. W zeszłym roku już miałam straty, a przy tej pogodzie, w podłożu, byłoby pewnie ich jeszcze więcej.

Oby tylko słoneczko w końcu się pojawiło, czego Wam serdecznie życzę! Może się w końcu zabiorę za zdjęcia filodendronów :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Jak ja się ciesze,ze wcześniej nie odkryłem tego forum. Rozwiązanie ze stojakami na aglaonemy jest the best.Czy ja dobrze rozpoznaje, że one są ze szklarenek ( chyba w biedronce taka kupiłem) zrobione. Kolekcja pierwsza klasa:) Widzę ,że inetersują cie aroidy więc moj klimat :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj w moich skromnych progach ;:180 Po wizycie u Ciebie jestem w szoku, masz naprawdę piękne okazy. Ale dziękuję za miłe słowa o moich wynalazkach - ja te szklarenki kupiłam gdzieś w necie, nie na all, i choć nie wiem, czy w Biedronce takie były, to pewnie tak, bo kilka osób wspominało coś podobnego.
Aglaonemy to największa moja miłość z zielonych, filodendronów mam zaledwie kilka, bo je po prostu lubię i mam, ale generalnie obrazkowate - jak to się mówi: to jest to, jeśli u mnie chodzi o ozdobne. I raz jeszcze dzięki za wizytę :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Żanet - dwa pytania mam i bardzo Cię proszę o sugestie ;:180
Zakwitła mi aglaonema, ale kwiat sterczy już chyba z dobry miesiąc i wcale się nie otwiera ...
Żal mi roślinki, i nie wiem czy nie powinnam odciąć kwiatka.
Może faktycznie to osłabia całą roślinkę :(
I sprawa druga - czy bardzo się różnią 'Tivoli' i 'Crete' ?
Bo sprawdzałam sobie w necie, i na fotkach wyglądają naprawdę podobnie.
A nie chcę dublować prawie identycznych odmian.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! Do usług ;:180
Chodzi Ci o coś takiego...?
Obrazek

Jeśli stoi już tak miesiąc, to utnij, nic z tego nie będzie. Kwiat w środku się zasuszy albo zgnije i może być siedliskiem bakterii czy innej zarazy. Na zdjęciu powyżej masz moją Aglaonema "Green Sun" - po prostu czasem kwiat nie zdąży się rozwinąć, bo np. zmieniły się warunki czy pogodowe, czy oświetleniowe, a czasem tak po prostu jest. Ja ten swój ucięłam, zresztą na zdjęciu widać, że w środku już jest susz. I w ten sposób dajesz roślince "kopa" do dalszego wzrostu.

A druga sprawa, o którą pytasz:

Aglaonema Tivoli (dwie)
Obrazek

Z bliska:
Obrazek

Obrazek

Jak widać, każda się wybarwiała inaczej, ale sens ten sam: wybarwienia na brzegach blaszki liściowej, sporadycznie pojawiały się na blaszce.

A "Crete" wygląda tak:
Obrazek

Zasadniczo różni się intensywnością kolorów, bardziej jest taka wyrazista niż "Tivoli" i może mieć wybarwienia na blaszce liściowej. Ot, taka to różnica :D Generalnie na żywo widać różnicę, nie aż tak wyrazistą jak u zielonych aglaonem (co oczywiste), ale warto mieć obie. Oczywiście moim zdaniem warto mieć wszystkie, więc się nie przejmuj tym, co mówię :D
Mam nadzieję, że coś Ci dało co napisałam Obrazek

A wszystkich przepraszam, że zaniedbałam nieco ten wątek, ale teraz jest czas kaktusów i sukulentów, więc i tam idą wszystkie moje siły, ale i o zielonych nie zapomniałam ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Dało, oooj dało i baaardzo dziękuję ;:196
Po pierwsze - odcięłam kwiat !!
A że na forum zapanowała moda na kwiatowe sekcje, to ja mojego też pocięłam :;230
Okazało się, że był świeżutki i zdrowiutki, i teraz troszkę mi go żal :(
Ale tak jak mówisz - roślinka na pewno śmignie dzięki temu !!
A po drugie - dzięki Twoim baaardzo mocnym argumentom :lol: właśnie zamówiłam 'Crete' :heja
Moja 'Tivoli' jest podobna do tej Twojej mniejszej - jest dość mocno wybarwiona,
i w dodatku na części liści ma wybarwienia na całej powierzchni.
Nie powinna się tak mocno wybarwiać ?
Pozdrawiam i zapraszam
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

No jak to się stało, że mi ten wątek uciekł?
Prześliczne aglaonemy!!!! :uszy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obu Ewom bardzo mi bliskim kłaniam się serdecznie z podziękowaniami ;:168

Ewuś pierwsza (w kolejności :D ) - to nic, że był młody czy tam świezy. Jeśli się nie otworzył przez tak długi czas raczej (ale podkreślam - raczej) by tego nie zrobił. Generalnie kwitnienie osłabia rośliny, więc powinno sie je ciachać jak tylko widać, że się kluje. Ja tylko odnotowałam zastój, gdy zamierzają kwitnąć i wzrost, gdy ucinam jakieś niedorobione pąki lub już kwiaty, ale tuż po zakwitnięciu. Ale i nie było tragedii, gdy nie obcięłam, tylko długo roślina stała w miejscu, więc jakiś wpływ to kwitnienie jednak ma.

Ewuniu moja droga w kolejności druga: miło mi, szalenie się cieszę, że jesteś!!!! ;:196

Jak wspomniałam, to sezon dla sukulentów i tam się cały czas coś dzieje, zapraszam do odwiedzin, niemniej moje zielone rosną i Was wraz ze mną pozdrawiają gorąco :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WitaJ Żanett-ko :wit
Niesamowicie ciekawa,oryginalna i fantastycznie prezentująca się kolekcja aglaonem-rewelka-podziwiam Twój zapał,energię i niezwykły talent do hodowli tylu gatunków roślin ;:433
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku - bardzo jak zawsze Ci dziękuję :D
Lato się kończy, ale moje kaktusy dopiero zaczynają je czuć, i dlatego ten wątek nieco zostawiam w tyle, ale będzie w sam raz na zimowe wieczory :D Zainteresowanych zapraszam oczywiście do głównego - "madagaskarskiego" - wątku :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

;:180 Kolekcja aglaonem imponująca. Ja mam dopiero 3 odmiany takie pospolitsze i będę chciała im do towarzystwa coś z czerwonym kolorkiem zdobyć.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne aglaonemy we wspaniałej kondycji :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”