Mój ogród cz.IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród cz.IV

Post »

Pięknie Ci ruszyły różaneczniki, moje jeszcze śpią snem głębokim, jedynie pączki małej azalijki złapały kolor. Pierys przymrozek naruszył, a może niedowidzę i nic mu nie jest? :roll: Świerczek jakie ma ładne przyrosty ! Czytałam,że pod koniec kwietnia swoje róże opryskałaś Mospilanem, a ja się łudziłam, że w tym roku to ;:185, sama ekologia, ale jak dzisiaj zobaczyłam na niektórych stadka mszyc i cienkie czarne muchy, a na świerczku Conica smutnie zwisające pędzelki nowych przyrostów - pękłam i też Mospilan był w użyciu, ciekawe, czy nie za późno :oops:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Przy tylu różach to praktycznie ,mogą być już wszystkie szkodniki jakie są.Nie ma na co czekać,zwłaszcza że mam sporo historycznych kwitnących raz.Później jak są tylko mszyce to radzę sobie bez chemii.Oprysk teraz jest w czasie,zrób dokładny przegląd róż i zobacz co już zaatakowało.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas kwitnących drzew,krzewów i różaneczników.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u Ciebie pięknie aż się wierzyć nie chce ,że to zdjęcia z tego roku.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogdan oczywiście z tego roku. :lol: Zerknęłam że jesteś z południa,więc u Ciebie powinno być jeszcze bardziej wiosennie. :wit
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maj w ogrodzie cudny ;:oj A dopiero początek ! Jakie tulipany, a szczególnie te jasne, uwielbiam wiosną jasne kolory i żywe też! Nie przepadam za ciemnymi, też mam trochę tulipanów tzw.czarnych i bordo, ale przenoszę je z miejsca na miejsce i jakoś mi wiosną nie pasują, trochę smutne te kolory :roll: Pięknie kwitną Twoje krzewinki i drzewka ;:138 Jak ma na imię ten biało kwitnący krzew na foto pod fioletową azalijką? Wawrzynek młody, czy tak rośnie nieporządnie rozczochrany :wink: Obwódka z bukszpanów śliczna, tniesz tylko boki, a góra rośnie w górę, czy jeszcze nie cięty tej wiosny? moją obwódkę bukszpanową przymrozek ostrzygł, a M tylko wyrównał zmarznięte, białe końcówki, ale przedtem się zdziwił : takie ma kwiatuszki niepozorne ? :shock:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To żylistek,bardzo go lubię, nie powiem jaka to odmiana bo jakoś nie mogę go zidentyfikować.Nie pasuje mi okres kwitnienia.Zwykle żylistki kwitną koniec V-VI.A ten na początku maja.Wawrzynek główkowy to ubiegłoroczny nabytek,mam 3 szt posadzone razem.Z czasem będzie spora poducha,jeśli go zima nie zniszczy.Ale w tą zimę był nieźle opatulony i przeżył.Mam jeszcze jeden,też ma pączki.Tylko zapytam Wiesi jak się nazywa /Misia 53/Bo to dzięki niej mam te roślinki.
Bukszpanów nie cięłam bo planuję pobrać sadzonki do ukorzenienia,potrzeba mi sporo bukszpanów.Może się powiedzie i coś się przymnie.Pozdrów M :lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu bukszpany łatwo się ukorzeniają, ale dość długo rosną, ja też po cięciu ukorzeniam i niewiele z nich wypada. Niestety dość długo się czeka na ładną sadzonkę, Ale jest przy tym tyle radości, że warto. Z bukszpana, którego dostałam od swojego taty, zrobiłam wszystkie pozostałe, które mam na działce. Życzę powodzenia ;:215 i wiele cierpliwości, najlepiej wsadż je od razu na miejsce, gdzie chcesz mieć żywopłot, nie będziesz z nimi biegała po ogrodzie, jak ja ze swoimi najstarszymi.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejsce dla bukszpanów jest wolne i mogę je tam posadzić ,ale myślałam o małych doniczkach.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczki przesychać będą, a chcesz ich obrabiać ze setkę pewnie :) Jeśli nawet nie na miejsce stałe, bo zbyt słoneczne na przykład, to warto na jakimś zagonku lekko ocienionym i przykryć włókniną, trochę zacieni i nie będą wysychać zbyt szybko. A na przyszłą wiosnę przesadzisz na miejsce docelowe.
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu ,dziewczyny dobrze radzą ;:108 .Można od razu na miejsce stałe,ale obawiam się,że przy Twoim piasku w bardziej nasłonecznionych miejscach musiałabyś bacznie obserwować sadzonki ,natomiast nad stawem w cieniu drzew (jeśli oczywiście tam przewidujesz żywopłot) spokojnie możesz wetknąć gałązki.Sadzonki z przeznaczeniem na słoneczne miejsca powsadzałabym gdzieś między drzewami z łatwym i szybkim dostępem do wody.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu,Danusiu mam jedno miejsce gdzie mogłabym posadzić do gruntu.Wsadziłam tam patyczek bukszpanu bo mi się wyłamał i przyjął się sam . Nic z nim nie robiłam , rośnie tam jak szalony. Trochę też spróbuję do doniczek.
Tam gdzie bym posadziła docelowo jest prawie cały czas słońce,więc może nie były by bardzo zadowolone.
Danusiu nad stawem trafiła mi się ziemia piaskowa i bardzo szybko przesycha.W tym roku przywiózł mi facet dużą lepszą ziemię.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tam uważam, że bukszpan poradzi sobie w każdych warunkach, a nawet lepiej w tych naszych piaskach.
Za to trzeba bardzo uważać na jego korzenie. On prawie taki sam szkodnik jak tuja
Po raz pierwszy mam kwieciaka. Muszę zrobić oprysk
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu Kwieciak to trudna walka ja miałam dwa lata temu na M.Hilling.Mam nadzieję że z bukszpanem mi się powiedzie. ;:215
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek