Chwasty eliminacja, jaki środek
- tara
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chwasty eliminacja, jaki środek
Co myślicie o ściółce ogrodniczej: Plantimax to doskonałe podłoże antychwastowe w formie kruszonu ze słomy zbóż, które tworzy izolacyjną warstwę, skutecznie tłumi wzrost chwastów i utrzymuje wilgoć w glebie. Worek 33 L to 14,2 kg produktu. Jeden worek wystarczy na ok. 3-3,5 m2.Skład: 100% słomy zbóż.
Szukam możliwości aby dać sobie radę a może spokój z plewieniem. Nie wiem czy dobrze rozumiem 100 % slomy zbóż to może jest to zmielona słoma, chodzi mi o koszty bo tego trochę bym potrzebowała gdyby to było coś dobrego i no i w miarę umiarkowane koszty.
Szukam możliwości aby dać sobie radę a może spokój z plewieniem. Nie wiem czy dobrze rozumiem 100 % slomy zbóż to może jest to zmielona słoma, chodzi mi o koszty bo tego trochę bym potrzebowała gdyby to było coś dobrego i no i w miarę umiarkowane koszty.
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem to kolejny sposób na wyciąganie kasy od ludzi. Kupujesz zwykłą przerobioną słomę, ale wmawiają ci, że pomoże na chwasty, ograniczy plewienie, itp.
Wszystko, co położysz na ziemi, ograniczy wzrost chwastów i ograniczy plewienie. Masz darmowy materiał w ogrodzie, ale twój wybór, twoja kasa
Najlepszy sposób ograniczenia chwastów to zadarnianie niskimi, mało wymagającymi roślinami. Jak się rozrosną, to zajmą przestrzeń i chwasty będą mieć pod górkę. Takie rozwiązanie jest samo regenerujące i samowystarczalne.
A chwasty zawsze się pojawią, bo tak działa natura.
Wszystko, co położysz na ziemi, ograniczy wzrost chwastów i ograniczy plewienie. Masz darmowy materiał w ogrodzie, ale twój wybór, twoja kasa
Najlepszy sposób ograniczenia chwastów to zadarnianie niskimi, mało wymagającymi roślinami. Jak się rozrosną, to zajmą przestrzeń i chwasty będą mieć pod górkę. Takie rozwiązanie jest samo regenerujące i samowystarczalne.
A chwasty zawsze się pojawią, bo tak działa natura.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
- tara
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzej dziękuję za poradę i masz całkowitą rację bo coś tu nie grało ale nie jestem fachowcem. Mam poważny problem ponieważ jestem po ciężkim wypadku, nie chcę oddać działki bo to jest mój azyl jednak chcę utrzymać te chwasty w ryzach, mam pomoc tzn.siła robocza wykopać, wkopać synowie ale w sprawach roślin kumaci nie są M cos tam robił umiał, jak to człowiek teraz
docenia.
Mam folię agrowłókniny tam nie chcę jakoś poradzę raz miałam to siedlisko nornic koniec!
Natomiast spory kawałek to róże, Rh, piwonie itp. tam myślę o nasypaniu grubo kory tulipany tp.sobie poradzą czy to jest dobry pomysł? Zadarnienie niskimi roślinami to dobre
i tak bym chciała ale za wiele nie mam czasu, takie życie, potrzebuje tu i teraz, sorki że zawracam głowę chcę jeszcze być samodzielna, potrzebuję rady, dzięki
Mam folię agrowłókniny tam nie chcę jakoś poradzę raz miałam to siedlisko nornic koniec!
Natomiast spory kawałek to róże, Rh, piwonie itp. tam myślę o nasypaniu grubo kory tulipany tp.sobie poradzą czy to jest dobry pomysł? Zadarnienie niskimi roślinami to dobre
i tak bym chciała ale za wiele nie mam czasu, takie życie, potrzebuje tu i teraz, sorki że zawracam głowę chcę jeszcze być samodzielna, potrzebuję rady, dzięki
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej by było kogoś bliskiego poprosić o pomoc. Nauczyć też można synów - do plewienia nie trzeba wiele nauki.
Na chwasty naprawdę nie ma rady, bo wiatr i ptaki ciągle sieją.
Żeby ograniczyć plewienie, trzeba zająć przestrzeń czymś innym. Czym to już twój wybór.
Na chwasty naprawdę nie ma rady, bo wiatr i ptaki ciągle sieją.
Żeby ograniczyć plewienie, trzeba zająć przestrzeń czymś innym. Czym to już twój wybór.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————