Na wsi u Domi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wsi u Domi

Post »

Madziu, mi też podobają się szmaragdy jak już, przed nimi od strony ogrodu coś też posadzimy , takie niższe płożące iglaki mi się podobają i takie o kolorze jasnosielonym (nazw nie znam) Twoja kosodrzewina mi się podoba , ale toto duże rośnie ?
Może jakieś rododendrony co jakiś kawałek, one też lubią kwaśną glebę , czy tuje nie będą im wyżerać i wypijać jak będą w pobliżu ?

Niech M już skonczy swoje zlecenie i się za ogród weźmiemy , na początek przy podjeździe i przed domem trzeba odchwaścić i przekopać, no i kompostownik ustawić, bo nie wiem czy pisałam, moja ukochana teściowa kupiła nam 800 litrowy termokompostownik :tan ;:138

Chyba jakąś siatkę jeszcze trzeba dokupić żeby pod niego podłożyć, przeciwko kretom i innym takim :wink:
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Witaj Dominiko! Mój refleks ostatnio niedomaga, ale znalazłam :) Masz duuuuże pole do popisu i ogrom pracy przed sobą, ale jaka satysfakcja! Ten rok będzie dla Ciebie rokiem niespodzianek, bo skoro działka stała się Waszą własnością późną jesienią, to nie wiesz, co tam masz. Na Twoim miejscu trochę bym poczekała z większą rewolucją na to, co Ci ogród sam przyniesie. Zobacz co, gdzie i jak rośnie, gdzie masz jaką ziemię itp. Tej suchej trawy nie zazdroszczę (właśnie się swojej pozbyłam :D ), ale w niej mogą być skarby, jak te tulipanki. Okolica piękna - las na wyciągnięcie ręki... Będę zaglądać, na pewno!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko dobrze kombinujesz. ;:138
A może posadzisz bukszpany? One rosną powoli ale śliczne z nich żywopłoty.
Mam sama i nawet piwonie przy nich rosną. Przy tujach nawet aksamitki nie chcą.
Wszyscy dobrze Ci radzą, ale musisz sama zdecydować. Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Dominiko :wit Piękną niespodziankę mąż Ci zrobił kupił piękne roślinki ;:333
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Z pęcherznicy kalinolistnej też byś miała zwarty żywopłot, ale on już nie będzie zimozielony ;:224
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Dominiko :wit , ale masz duże pole do popisu. Fajnie że udało się znaleść kilka roślinek cebulowych w tym tulipanów. Jeśli chodzi o żywopłot zimozielony to tuje wydają się najlepsze, tylko ja jeszcze troszkę bym przełamała ta zieleń co jakiś czas wsadzając żółtą tuję.
Gdzieś widziałam fajny żywopłot z cisów ale na ogół wolno on rośnie.
Badzo ładny masz widok na las i pola, uwielbiam i zazdroszczę.
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

W ogrodzie nadal nic nie zrobione , na tarasie wsadzone bratki w 1 donicy , szczypiorek i lubczyk od sąsiadki (wiem, wiem, bez zdjęć się nie liczy :wink: później zrobię, jak już wszystko poprzesadzam )

Dokupiłam ziemi i będę sadzić bratki w drugą donicę, jeszcze jedną donicę szczypiorku , lawendę muszę rozsadzić
i rododendrony też do donic na razie , nie wiem czy wszystko dziś mi się uda , bo na wywiadówkę jadę ;:222

Aha ! Przy okazji zakupów doniczkowych kupiłam wierzbę hakuro w LM i dziś chcę ją przyciąć, żeby się zagęszczała , bo ma może kilkanaście długich chudych witek , to co odetnę spróbuję ukorzenić na krzewy :lol:
Wierzba na razie też w donicy będzie , dopóki nie znajdę i nie przygotuję stanowiska pod nią, a w zasadzie pod nie, bo
mój M każe mi dziś jechać po drugą taką :;230
Jak mu pokazałam w necie zdjęcia jakie fajne kulki się z nich formuje i jakie listki cudne mają, to też się zakochał ;:306
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

U mnie wierzba Hakuro to bezproblemowe drzewko. Mam prowadzoną na pniu,przesadzałam ją trzy razy bo za każdym razem moja wizja się zmieniała ;:174 i przyjęła się :tan
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Karinko, moja też na pniu jest , mocno ją przycinasz ?
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Fajne drzewko nawet nie wiedziałam jak się nazywa chociaż kojarzę co to jest, hmm może też sobie taką kupie, ale w tym roku już nic z " zielska"nie kupuje. Jeszcze mam pytanie ile płaciłaś za nią w LM?
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

szostani, wzięłam większą za 19, 90 ma dobre 1,5 m wysokości, obgoliłam je równo , max 10 cm patyki jej sterczą, te obcięte włożyłam do wody, może się ukorzenią i będą krzaczki :tan
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ukorzenią się na pewno :wink:
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Agnieszko, ;:196
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39

Post »

A jak rozsadzasz lawende ? Bo na moim Podlasiu jest jej chyba troche zbyt zimno, co roku wiosna kupuje I dosadzam, ale zawsze po zimie zostaje mi jakis jeden albo dwa zdechle krzaczki, ktore latem nabieraja co prawda zycia, ale po zimie jest to samo, a ja sie uparlam miec lawende I tak co roku wiosna kupuje I sadze.
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Elu, pierwszy raz mam lawendę, na razie posadziłam każdy krzaczek w osobnej doniczce , ale później wsadzę do gruntu, więc nie wiem jak z jej zimowaniem będzie , chętnie odpowiem za rok :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”