Mój ogród cz. 2
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród cz. 2
Karolinko ogród pięknieje z dnia na dzień. Glicynia cudowna, będę czekać razem z Tobą na jej popis.
Kompozycja tarasowa śliczna...jaskrami w tym roku jestem zauroczona.
Kompozycja tarasowa śliczna...jaskrami w tym roku jestem zauroczona.
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karolinko witaj! od razu rzuciły mi się donice. Takie same kupiłam do kwiatów domowych. Kompozycje w donicach bajeczne. Ja jeszcze nie wysadzałam pomidorów do tunelu. Mają się dobrze na balkonie , poczekam do tego 15.v. W tunelu mam już zamontowane listwy do podwiązywania pomidorków.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna jest taka wiosenna zieleń. A zauroczenie jaskrami to chyba telepatycznie lata po Polsce
, bo ja też kupiłam i sadzonki i pazurki (tylko z tych nie wiem czy coś wyrośnie
).

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Karolinko zdradzisz jak przycinasz glicynie i kiedy? Moja ciągle idzie w pędy a kwiatu jak nie miała to nie ma nadal.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Witajcie z niedzielne przedpołudnie. Słoneczko za chmurkami, ale i tak jest bardzo ciepło i przyjemnie. Spacer po obiedzie musowo. Przed chwilą obskoczyłam z aparatem to i owo i niestety bez ucierpiał. Zerwałam jedną gałązkę i mi tu cudnie pachnie obok w wazonie.
Zdjęcia wiadomo przy
byłyby lepsze, ale cieszmy się, że nie pada.

Agnieszko nie wiem czgo spodziewać się po jaskrach i ile będą mnie cieszyć. Bo już w głowie układam sobie w tych donicach kompozycje z typowo letnich roślin balkonowych. Chyba postawię na sprawdzone połączenie - pelargonia czerwona i szafirowa lobelia. Ale kto wie, na co mnie weźmie jak pojadę i zobaczę te kolory, nowe odmiany. Z resztą codziennie z pracy i do pracy jeżdżę koło producenta(!!!). Zawsze chcę zajrzeć, ale powstrzymuję sie, bo jasky mają się świetnie. A nie chce ich przesadzać, żeby nie zaszkodzić. A glicynia juz prawie otwiera najwyżej osadzone kwiaty
.
Mireczko ja chyba dokupię jeszcze ze dwie
. Jedną taką ogromną wysoką i mniejsza od tych co mam. Żeby było kolorowo przed wejściem.
Bardzo mi się podobają, skromne ale i jak dekoracyjne. Elegancko wyglądają:). No i wcale nie drogie, patrząc na ceny innych.
Rezygnuję z tym roku z obsadzania balkonu na górze, więc pójdzie to w porządne doniczki:).
U mnie połowa folii obsadzona. Jedna partia 9.04. i druga 22.04. Różnicy między nimi nie ma żadnej w wielkości. Jedynie te wcześniejsze mają zaczątki pąków.
A reszta sadzonek stoii pukładana między nimi i gotowa w razie czego do okrycia.

A wysadzać je mam zamiar przy długim weekendzie. Nie chce ich męczyć w ciasnych doniczkach, a przesadzać już się nie opłaca.
W razie czego w ruch pójdzie agrowłóknina i znicze. Może się uda.
Jolu tak mówisz? To i mnie dopadło. Teraz to żałuję, że kupiłam tylko 2. A jeden różowo biały, który miałam w ręce ale jednak wybrałam żółty śni mi się po nocach
. Mogłam i jego nabyć.
Alu ja moją glicynie tnę kosmetycznie na bieżąco po kwitnieniu. Tzn ona w połowie maja zaczynać puszczać jak wiesz długie cienkie pędy. I te, które idą tam gdzie nie chcę po prostu obcinam. I tak robie na bieżąco do sierpnia. Trzymam ją w ryzach, bo nie chcę by weszła w rosnący obok wiciokrzew. I w zasadzie pozwalam jej się rozrastać jedynie na najwyższej części pergoli. Gdybym jej nie cieła byłaby ogromna, a tak ma taki a nie innych kształt.
A w połowie sierpnia tnę ją ostatni raz, skracam pędy na 3-5 oczek. Mocno tnę:). I tak zostawiam do wiosny.
Kiedy już pąki kwiatowe nabrzmieją i potrafię je rozróżnić tnę znow kosmetycznie w kwietniu, to co uważam za niepotrzebne i na czym nie ma pąków.
A ile Twoja ma? Moja zakwitła w 7 roku - też się naczekałam
.
Zdjęcia wiadomo przy

Agnieszko nie wiem czgo spodziewać się po jaskrach i ile będą mnie cieszyć. Bo już w głowie układam sobie w tych donicach kompozycje z typowo letnich roślin balkonowych. Chyba postawię na sprawdzone połączenie - pelargonia czerwona i szafirowa lobelia. Ale kto wie, na co mnie weźmie jak pojadę i zobaczę te kolory, nowe odmiany. Z resztą codziennie z pracy i do pracy jeżdżę koło producenta(!!!). Zawsze chcę zajrzeć, ale powstrzymuję sie, bo jasky mają się świetnie. A nie chce ich przesadzać, żeby nie zaszkodzić. A glicynia juz prawie otwiera najwyżej osadzone kwiaty

Mireczko ja chyba dokupię jeszcze ze dwie

Bardzo mi się podobają, skromne ale i jak dekoracyjne. Elegancko wyglądają:). No i wcale nie drogie, patrząc na ceny innych.
Rezygnuję z tym roku z obsadzania balkonu na górze, więc pójdzie to w porządne doniczki:).
U mnie połowa folii obsadzona. Jedna partia 9.04. i druga 22.04. Różnicy między nimi nie ma żadnej w wielkości. Jedynie te wcześniejsze mają zaczątki pąków.
A reszta sadzonek stoii pukładana między nimi i gotowa w razie czego do okrycia.

A wysadzać je mam zamiar przy długim weekendzie. Nie chce ich męczyć w ciasnych doniczkach, a przesadzać już się nie opłaca.
W razie czego w ruch pójdzie agrowłóknina i znicze. Może się uda.
Jolu tak mówisz? To i mnie dopadło. Teraz to żałuję, że kupiłam tylko 2. A jeden różowo biały, który miałam w ręce ale jednak wybrałam żółty śni mi się po nocach

Alu ja moją glicynie tnę kosmetycznie na bieżąco po kwitnieniu. Tzn ona w połowie maja zaczynać puszczać jak wiesz długie cienkie pędy. I te, które idą tam gdzie nie chcę po prostu obcinam. I tak robie na bieżąco do sierpnia. Trzymam ją w ryzach, bo nie chcę by weszła w rosnący obok wiciokrzew. I w zasadzie pozwalam jej się rozrastać jedynie na najwyższej części pergoli. Gdybym jej nie cieła byłaby ogromna, a tak ma taki a nie innych kształt.
A w połowie sierpnia tnę ją ostatni raz, skracam pędy na 3-5 oczek. Mocno tnę:). I tak zostawiam do wiosny.
Kiedy już pąki kwiatowe nabrzmieją i potrafię je rozróżnić tnę znow kosmetycznie w kwietniu, to co uważam za niepotrzebne i na czym nie ma pąków.
A ile Twoja ma? Moja zakwitła w 7 roku - też się naczekałam

Witam! Zawitałam tu dzisiaj przypadkiem i najchętniej bym została na zawsze!! Masz przepiękny ogrod moich niespełnionych marzeń( mino 10-letnich bezskutecznych starań ) jeśli pozwolisz będę żyć Twoim ogrodem i reszty forumek zamieszczajacych tu zdjecia swoich rajów:) jesteście WIELKIE!!!
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Jondi ależ mi miło. Witam Cię serdecznie i zapraszam kiedy masz tylko ochotę. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie powiedziała, że przesadzasz i mój ogród nie zasługuje na takie wyróżnienie. Na tle innych ogrodów, ktore wirtualnie odwiedzam wypada blado
. Ale bardzo się cieszę, że Ci się podoba. I myślę, że może swój też oceniasz zbyt surowo? Pozdrawiam

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Cudowne zdjęcia i piękny ogród
Magnolie powaliły mnie na kolana.Lubię takie ogrody gdzie jest kolorowo i zawsze coś się dzieje.Na pewno będę stałym gościem 

W tym roku (zniechęcona słaboowocną pracą w moim ogrodzie(temat rzeka ) mój mąż kupił mi sklarnię, gdzie mam nadzieję mieć lepszy wpływ na to co robię) i Dzięki nowej powalającej milosci jaką okazała się szklarnia:):) odkryłam to forum. na razie to ciągle nieodkryta dla mnie skarbnica wiedzy, ludzkich doświadczeń i dowodów ogrodniczej miłosci:). Chodzę jak naćpana bo jak nie przebywam w moim spa (szklarenka) to czytam forum:) mój mąż zaniedługo będzie żałował swego prezentu:). Niestety obok nałogu jest jeszcze życie dlatego nie zdołałam jeszcze z powodu braku czasu, poznać wszystkich pięknych ogrodów jakie tu są prezentowane( moze i dobrze, odwlecze się moment gdy mnie zazdrosc powali:)...). Moj obecny ogród tworzę od 10 lat i gdybym ilość i jakość pracy (nie wspominając ilości kasy wyrzuconej...) zainwestowała w dobrej ziemi byłabym jedną z Was nz tym forum... Powinnam nazywać się Syzyf:(. A do tego w tym roku od lutego nie spadła ani kropla deszczu i mój ogród stał się pustynią ( ogrodem nazywam warzywniak i część dekoracyjno-kwiatową). Jestem w depresji z niemocy:(. Dlatego przynajmniej oczy nacieszę Waszymi osiągnięciami DZIEKUJE
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Pomidorki ładne sadzonki.Magnolia to moje marzenie ale nie lubi u mnie gościć.czekam na pokaz Glicynii.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Nemezjo - dziękuje za info w kwestii lewizny
A skromna też nie bądz ,bo masz naprawde uroczo ,aż miło bywać u Ciebie
Pozdrawiam

A skromna też nie bądz ,bo masz naprawde uroczo ,aż miło bywać u Ciebie

Pozdrawiam

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
KAROLINO..... a u mnie jaskry siedzą jeszcze w donicy ale zbliżają się do końcówki....co zrobisz z ich pazurkami
bo do gruntu chyba nie można ich wysadzić....
...oj piękny ten Twój ogród.........

...oj piękny ten Twój ogród.........
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Karolinko dziękuję za poradę cięcia glicynii. Dziś przejdzie mocne cięcie. Moja ma 6 lat i jeszcze mi nie kwitła. Skoro Tobie zakwitła aż po 7 latach to jeszcze poczekam. A jak nie to jej zrobię eksmisję.
Ogród robi wrażenie.
Mnie się marzy maleńka szklarenka,aby wszystkie rozsady mogły mi zniknąć z parapetów i tam sobie rosły. Czy folię z tunelu co roku ściągasz na zimę i wiosną znów zakładasz?

Ogród robi wrażenie.

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karolinko ale masz ślicznie koło domku i te piękne roślinki

Ogródek wypieszczony!Świetne zdjęcia .Pomidorki już rosną
.Pozdrawiam Agata.