Mój ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród cz. 2

Post »

Karolinko ogród pięknieje z dnia na dzień. Glicynia cudowna, będę czekać razem z Tobą na jej popis.
Kompozycja tarasowa śliczna...jaskrami w tym roku jestem zauroczona.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolinko witaj! od razu rzuciły mi się donice. Takie same kupiłam do kwiatów domowych. Kompozycje w donicach bajeczne. Ja jeszcze nie wysadzałam pomidorów do tunelu. Mają się dobrze na balkonie , poczekam do tego 15.v. W tunelu mam już zamontowane listwy do podwiązywania pomidorków.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna jest taka wiosenna zieleń. A zauroczenie jaskrami to chyba telepatycznie lata po Polsce ;:224 , bo ja też kupiłam i sadzonki i pazurki (tylko z tych nie wiem czy coś wyrośnie ;:oj ).
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Karolinko zdradzisz jak przycinasz glicynie i kiedy? Moja ciągle idzie w pędy a kwiatu jak nie miała to nie ma nadal.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Witajcie z niedzielne przedpołudnie. Słoneczko za chmurkami, ale i tak jest bardzo ciepło i przyjemnie. Spacer po obiedzie musowo. Przed chwilą obskoczyłam z aparatem to i owo i niestety bez ucierpiał. Zerwałam jedną gałązkę i mi tu cudnie pachnie obok w wazonie.
Zdjęcia wiadomo przy ;:3 byłyby lepsze, ale cieszmy się, że nie pada.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Agnieszko nie wiem czgo spodziewać się po jaskrach i ile będą mnie cieszyć. Bo już w głowie układam sobie w tych donicach kompozycje z typowo letnich roślin balkonowych. Chyba postawię na sprawdzone połączenie - pelargonia czerwona i szafirowa lobelia. Ale kto wie, na co mnie weźmie jak pojadę i zobaczę te kolory, nowe odmiany. Z resztą codziennie z pracy i do pracy jeżdżę koło producenta(!!!). Zawsze chcę zajrzeć, ale powstrzymuję sie, bo jasky mają się świetnie. A nie chce ich przesadzać, żeby nie zaszkodzić. A glicynia juz prawie otwiera najwyżej osadzone kwiaty ;:108 .

Mireczko ja chyba dokupię jeszcze ze dwie ;:224 . Jedną taką ogromną wysoką i mniejsza od tych co mam. Żeby było kolorowo przed wejściem.
Bardzo mi się podobają, skromne ale i jak dekoracyjne. Elegancko wyglądają:). No i wcale nie drogie, patrząc na ceny innych.
Rezygnuję z tym roku z obsadzania balkonu na górze, więc pójdzie to w porządne doniczki:).
U mnie połowa folii obsadzona. Jedna partia 9.04. i druga 22.04. Różnicy między nimi nie ma żadnej w wielkości. Jedynie te wcześniejsze mają zaczątki pąków.
A reszta sadzonek stoii pukładana między nimi i gotowa w razie czego do okrycia.
Obrazek
A wysadzać je mam zamiar przy długim weekendzie. Nie chce ich męczyć w ciasnych doniczkach, a przesadzać już się nie opłaca.
W razie czego w ruch pójdzie agrowłóknina i znicze. Może się uda.

Jolu tak mówisz? To i mnie dopadło. Teraz to żałuję, że kupiłam tylko 2. A jeden różowo biały, który miałam w ręce ale jednak wybrałam żółty śni mi się po nocach :;230 . Mogłam i jego nabyć.

Alu ja moją glicynie tnę kosmetycznie na bieżąco po kwitnieniu. Tzn ona w połowie maja zaczynać puszczać jak wiesz długie cienkie pędy. I te, które idą tam gdzie nie chcę po prostu obcinam. I tak robie na bieżąco do sierpnia. Trzymam ją w ryzach, bo nie chcę by weszła w rosnący obok wiciokrzew. I w zasadzie pozwalam jej się rozrastać jedynie na najwyższej części pergoli. Gdybym jej nie cieła byłaby ogromna, a tak ma taki a nie innych kształt.
A w połowie sierpnia tnę ją ostatni raz, skracam pędy na 3-5 oczek. Mocno tnę:). I tak zostawiam do wiosny.
Kiedy już pąki kwiatowe nabrzmieją i potrafię je rozróżnić tnę znow kosmetycznie w kwietniu, to co uważam za niepotrzebne i na czym nie ma pąków.
A ile Twoja ma? Moja zakwitła w 7 roku - też się naczekałam :;230 .
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Witam! Zawitałam tu dzisiaj przypadkiem i najchętniej bym została na zawsze!! Masz przepiękny ogrod moich niespełnionych marzeń( mino 10-letnich bezskutecznych starań ) jeśli pozwolisz będę żyć Twoim ogrodem i reszty forumek zamieszczajacych tu zdjecia swoich rajów:) jesteście WIELKIE!!!
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Jondi ależ mi miło. Witam Cię serdecznie i zapraszam kiedy masz tylko ochotę. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie powiedziała, że przesadzasz i mój ogród nie zasługuje na takie wyróżnienie. Na tle innych ogrodów, ktore wirtualnie odwiedzam wypada blado ;:224 . Ale bardzo się cieszę, że Ci się podoba. I myślę, że może swój też oceniasz zbyt surowo? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Cudowne zdjęcia i piękny ogród ;:138 ;:138 ;:138 Magnolie powaliły mnie na kolana.Lubię takie ogrody gdzie jest kolorowo i zawsze coś się dzieje.Na pewno będę stałym gościem ;:108
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

W tym roku (zniechęcona słaboowocną pracą w moim ogrodzie(temat rzeka ) mój mąż kupił mi sklarnię, gdzie mam nadzieję mieć lepszy wpływ na to co robię) i Dzięki nowej powalającej milosci jaką okazała się szklarnia:):) odkryłam to forum. na razie to ciągle nieodkryta dla mnie skarbnica wiedzy, ludzkich doświadczeń i dowodów ogrodniczej miłosci:). Chodzę jak naćpana bo jak nie przebywam w moim spa (szklarenka) to czytam forum:) mój mąż zaniedługo będzie żałował swego prezentu:). Niestety obok nałogu jest jeszcze życie dlatego nie zdołałam jeszcze z powodu braku czasu, poznać wszystkich pięknych ogrodów jakie tu są prezentowane( moze i dobrze, odwlecze się moment gdy mnie zazdrosc powali:)...). Moj obecny ogród tworzę od 10 lat i gdybym ilość i jakość pracy (nie wspominając ilości kasy wyrzuconej...) zainwestowała w dobrej ziemi byłabym jedną z Was nz tym forum... Powinnam nazywać się Syzyf:(. A do tego w tym roku od lutego nie spadła ani kropla deszczu i mój ogród stał się pustynią ( ogrodem nazywam warzywniak i część dekoracyjno-kwiatową). Jestem w depresji z niemocy:(. Dlatego przynajmniej oczy nacieszę Waszymi osiągnięciami DZIEKUJE
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Pomidorki ładne sadzonki.Magnolia to moje marzenie ale nie lubi u mnie gościć.czekam na pokaz Glicynii.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Nemezjo - dziękuje za info w kwestii lewizny ;:180
A skromna też nie bądz ,bo masz naprawde uroczo ,aż miło bywać u Ciebie ;:138
Pozdrawiam :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KAROLINO..... a u mnie jaskry siedzą jeszcze w donicy ale zbliżają się do końcówki....co zrobisz z ich pazurkami :?: bo do gruntu chyba nie można ich wysadzić....
...oj piękny ten Twój ogród.........
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Karolinko dziękuję za poradę cięcia glicynii. Dziś przejdzie mocne cięcie. Moja ma 6 lat i jeszcze mi nie kwitła. Skoro Tobie zakwitła aż po 7 latach to jeszcze poczekam. A jak nie to jej zrobię eksmisję. ;:7
Ogród robi wrażenie. ;:138 Mnie się marzy maleńka szklarenka,aby wszystkie rozsady mogły mi zniknąć z parapetów i tam sobie rosły. Czy folię z tunelu co roku ściągasz na zimę i wiosną znów zakładasz?
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Karolinko ale masz ślicznie koło domku i te piękne roślinki ;:196 ;:63
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Ogródek wypieszczony!Świetne zdjęcia .Pomidorki już rosną ;:138 .Pozdrawiam Agata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”