Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój mały ogród...

Post »

Zgadza się, to z tego katalogu korzystam. Zresztą, korzystam właściwie ze wszystkich tych katalogów ZSP. I szczerze mogę je polecić! Różany, to nowy nabytek, który za sprawą 'Roku w Ogrodzie' mi się zdublował ;)
Nie musisz ode mnie odkupować. Chętnie Ci podaruję takowy! To za te dalie dola :wink:
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Piwniczka pięknie się prezentuje. a lada dzień będzie przystrojona na biało ;:108 . Magnolia Yellow Bird ma naprawdę żółty kolor ;:oj . Piękna!
U mnie stoi w pąkach na prezent-dla Zofii. Jest to chyba późna magnolia. Ma małe pąki. Kosztowała dużo, chociaż jest to jedna gałązka ale widzę, że warta ceny i myślę, że osobą ( która swoją drogą sobie zażyczyła taką a nie inną :;230 ) będzie zadowolona.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Ewelinko fajnie czytać ,że na forum kolejna fanka Chmielewskiej. Ja tak jak Ty wolę starsze powieści. Właśnie odświeżam sobie Lesia :)

Zaintrygowałaś mnie tymi kalinami. Muszę zgłębić temat ,bo mam do obsadzenia znaczny kawałek płotu prze wykuszem. Miały być rugosy ale w sumie czemu nie kalina ? :wink:

Rubrę zakupiłam w piątek choć jak zobaczyłam Twoją żółtą to trochę żałuję i chyba będę musiała naprawić swój błąd.
Co do za odmiana i jak wysoka rośnie ?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko, powiem Ci szczerze, że mnie samą ten intensywny żółty zaskoczył, myślałam, że to będzie żółta w cudzysłowie, czyli kremowa. Zobaczę, jak się wybarwią kolejne kwiaty, powinny być jeszcze trzy (szał ilościowy, prawda?) Ale bardzo mi się podoba, to w ogóle jest pierwsze kwitnienie magnolii u mnie? W zeszłym roku miała jeden pąk, który ktoś jej ułamał? nie omieszkałam oczywiście rozdzióbać go, by sprawdzić czy aby na pewno miał być żółty? A moją pierwszą magnolię, Leonard Messel podjadły sarny i musiałam ją skrócić na wysokość łydek. Nic to, jeszcze parę lat i zakwitnie ;:112 .
Yellow Bird jest późna, ja zresztą z wrodzonym sprytem wybieram te późniejsze, w obawie przed przymrozkami.
O cenach się nie wypowiadam, chociaż na targach widziałam Yellow River (masz ją prawda? Zaczyna też za mną chodzić, co to znaczy mieć tylko jedną żółtą magnolię, phi!) za 25 zł, malutką, ale w pąkach? Czyli tendencja jest dobra.

Aniu, nie żałuj, nie żałuj, rubra żółtej nie wyklucza, czyż nie? Yellow Bird jest z tych drzewkowych, niezawodny opis w katalogu ZSP:
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia ... %27&lang=1

A kalina? Pognałam wczoraj do ogrodniczego, po materiał fotograficzny:

Obrazek

I tak mi się wydaje, że tam chyba rosną dwie kaliny, ta pachnąca, angielska lub koreańska i chyba koralowa, te wycięte liście mnie zmyliły. Tak czy inaczej, temat kalin wart jest zgłębienia!

Pacynko, naprawdę, taki piękny katalog za parę dalii! :heja Ja to umiem robić interesy? Piękne dzięki! ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko za 25 zł to kupuj i się nie zastanawiaj. Ja około 40 cm, jeden badylek z 3 pąkami kwiatowymi, które dziś się rozwinęły dałam 58 zł....
Jutro zrobię zdjęcie (zanim pójdzie do właścicielki), ale bardziej jest kremowa niż żółta. Więc ja nie wiem czy to Yellow Bird. Patrząc na Twoją to to jest coś innego. Sama ocenisz:)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane to i są:)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Karolinko, powiem ci, że sama się zastanawiałam, czemu nie kupiłam na targach obu, tylko samą Nigrę (Nigrę, nie Rubrę ;:223 ), rzecz do nadrobienia w przyszłym roku. Co do mojej Yellow Bird, to tylko te dwa pierwsze kwiaty były tak intensywnie żółte, kolejne są już jaśniejsze, choć też żółte:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z kształtu kwiatów i liści są te nasze podobne do siebie, a kolor myślę może zależeć od stanowiska, ziemi, pewnie czegoś jeszcze.

W moim ogrodzie na razie zielono, kolorków właściwie brak, kwiaty na razie w pąkach. Rzut okiem ogólny:

Obrazek

Obrazek

I trochę szczegółów:
Pergola z powojnikami, dzielnie dorastają już do drugiego piętra:

Obrazek

Pierwsza piwonia za chwilę powinna rozkwitnąć:

Obrazek

Zaczynają azalie:

Obrazek

I zaraz za nimi różanecznik:

Obrazek

Pierwsza będzie róża na pniu, ale ona ma fory, bo była przechowywana w piwnicy:

Obrazek

Właściwie większość róż już ma pączki, mniejsze lub większe, nawet Eden Rose, co skonstatowałam z wielkim wzruszeniem. Z pączkami przyszły też róże w donicach z R, bardzo fajne się mi je wczoraj wsadzało. Na dzisiaj zostawiłam sobie jeszcze do posadzenia dwie Mme Alfred Carriere i przeznaczony im do towarzystwa powojnik Sweet Summer Love, w założeniu mają porosnąć drugą pergolę tarasową. Pergola jeszcze w fazie planów, niestety.

Ciemiernik cuchnący coraz zabawniejszy:

Obrazek

I na zakończenie, rabata z hortensjami dla leniwców, kot Borys dokonuje inspekcji:

Obrazek

Dla leniwców, bo zamiast pracowicie wydzierać darń, przysypują ją skoszoną trawą. Z nadzieją, że sama się zrobi i jesienią będę tam mogła dosadzić wrzosy...

Pięknej niedzieli życzę!!!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ewelinko, pergola z klemkami świetnie się prezentuje ;:333 Moje coś nie chcą rosnąć, zwłaszcza te na pergoli, bo na bogenie trochę ruszyły w górę. Pąków piwonii zazdroszczę - będzie piękna. Ciemiernk bardzo długo kwitnie, prawda? A jak teraz jego zapach?
Tobie też miłej niedzieli, ja dziś wybieram się do Pisarzowic. Oby pogoda się nam utrzymała, jest pięknie, ale strasznie dmucha, oby halny nie przydmuchał chmur i burzy w nasze okolice..
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Witaj ale masz ślicznie. Magnolia piękna. Uwielbiam magnolie. Ciągle ubolewam że u siebie nie mogę mieć różnych odmian. Widoki też masz świetne.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Ewelinko trochę kolorów jednak jest a reszta wkrótce się rozkręci , u mnie jest podobnie ale upajam się soczystą zielenią. Powojniki pięknie ruszyły , jak obrosną pergolkę i zakwitną będzie uroczy widok a wewnątrz ciekawy , osłonięty zakątek.Magnolia Yellow Bird cudeńko, za kilka lat , jak będzie duża, będzie musiała zjawiskowo wyglądać podczas kwitnienia ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale trawniczek piękny! A widoki za ogrodzeniem ;:108 . Ale okolica!
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dobry wieczór wszystkim kochanym gościom,
pora późna, więc modnym ostatnio pędzikiem kilka zdjęć. Pogoda służy, codzienne niemal deszcze zwalniają mnie z obowiązku podlewania, wszystko rośnie jak głupie :D (ze szczególnym uwzględnieniem trawy :| )

Rośnie i nawet zaczyna kwitnąć... Na przykład głóg:

Obrazek

I absolutnie wspaniała, królewska diuszesa Edynburga:

Obrazek

Pierwszy irys:

Obrazek

I pierwsza piwonia:

Obrazek

Śliczna. Zresztą na piwonie chyba nie będę narzekać w tym roku...

Obrazek

Zakwitła nawet lewizja, kompletnie zgubiona w goździkach. Nie jest to może szał, wiem, że lewizje potrafią lepiej, ale dla mnie wystarczy :heja

Obrazek

I konwalie. Udana kompozycja, prawda?

Obrazek

Jeden z moich rododendronów:

Obrazek

Drugi w tym roku jeszcze nie będzie kwitł, jak się okazało. Azalie też mam dwie. Identyczne.

Szykują się szałwie... byłam pewna onegdaj, że to jednoroczne:

Obrazek

Warzywnik nabiera wigoru:

Obrazek

A tu rabata pod tytułem "Dziada z babą brak". Pomyśleć, że na początku miała tam być róża w roli głównej, subtelnie przepleciona niewielkim powojnikiem, dekoracyjnie podkreślona małymi bylinkami. Hm, nikt nie spodziewał się, że zeszłoroczny, jednoroczny rumianek przezimuje, w lawendę się wplącze wszechobecna rogownica ( chociaż rogownicę powinnam już przewidywać :;230 ) a w tawułkę orlik. Tawułka owa, dla odmiany miała być dzwonkiem, dalmatyńskim zdaje się. Niewielka macierzanka w tym towarzystwie jest kompletnie bez szans.

Obrazek

Tendencję do zagęszczanie mam genach, ani chybi. Po mamuni...

Tymczasem, w malinowym chruśniaku:

Obrazek

Pralinka ma w głębokim, jak widać poważaniu, eksplorację krzewów:

Obrazek

Jeszcze rzut oka na mniejszą skarpę, tu jak na razie rządzi bodziszek:

Obrazek

I na parapety. Obok czerwonej orchidei:

Obrazek

Fioletowe dendrobium:

Obrazek

Nie mogą być gorsze, po prostu nie mogą... Dobrej nocy życzę!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dzić na targu zastanawiałam się nad takim głogiem. Ale była także ładna kolkwicja ;:173
Pralinka śliczna ;:167
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Aniu, byłaś może w Bielsku na targu? Jeśli tak, to się minęłyśmy...
Kolkwicją mnie zainteresowałaś, akurat kompletuję krzewy na południowy żywopłot, jeszcze mi tam trochę miejsca zostało... A głóg prześliczny jest, mam słabość do różowych kwiatuszków.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

w Żywcu - w drodze do pracy :D Bardzo sobie chwalę zakupy u tej Pani :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”