Chrzan - kontrowersyjne warzywo.Uprawa ,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrzan

Post »

forumowicz: ciekawy pomysł z pryzmą kompostową. Czy robisz w niej jakąś specjalną kwaterę z ziemi, żeby korzeń nie zgnił/nie zmineralizował się razem z "kompostowymi" resztkami?
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma obawy, by korzeń się "zmineralizował ". Gdyby tak było ,to kompost musiałby być dla roślin toksyczny, wiec nie mógłby być stosowany jako nawóz.
Na wiosnę zagospodarowuje pryzmę kompostową i mam świeży chrzan na Wielkanoc a nadmiar jego mrożę i używam w lecie do kiszenia ogórków.
Na pryźmie kompostowej chrzan rośnie wspaniale a liście mogą służyć za parasol. No i łatwo można go wydobyć z tego kompostu w trakcie likwidacji pryzmy i wybrać co do jednego korzonka.

juda

Czasem się trafi jakiś oderwany i przeoczony kawałek drobnego korzonka ale tam gdzie trafi z kompostem zaraz wychodzi z ziemi a ponieważ na początku jest słabo zakorzeniony wiec łatwo go złapać za " twarz " :D i usunąć
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

]Rzeczywiście jak się ma nadmiar, chrzan może szybko zostać chwastem, ale mnie to na razie nie grozi.
pozdrawiam, Gunnar
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

U mnie chrzan rośnie w półcieniu i niestety bardzo się rozrasta .Walczę z nim drugi rok, za bardzo się rozrósł. Ziemię przykryłam ciemną folią i na to położyłam plandekę, aby nie było dostępu słońca. Chyba to działa, bo jak mama robiła ogórki i potrzebowała chrzanu, to było tylko kilka cieniutkich korzeni, które do niczego się nie nadawały.
Pomysł forumowicz jest bardzo dobry ,bo ma kontrolę nad chrzanem :D
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Wykopywałam chrzan i obok każdego korzenia było kilka "wtulonych" w niego dżdżownic. Czy chrzan przyciąga dżdżownice podobnie jak żywokost?
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

U mnie też nie za bardzo się mu podoba. Jak ukopałam do ogórków tak już nic nie wyrosło z ziemi a zostało korzonki . Tam gdzie nie jest potrzebny to rośnie jak szalony...
Bożena
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze:Na pryźmie kompostowej chrzan rośnie wspaniale a liście mogą służyć za parasol.
Teraz mój chrzan przygotowywuje się do kwitnienia. Chyba mu ten kwiatostan oberwę, bo nie potrzebne mi nasiona, a bardziej korzenie.
pozdrawiam, Gunnar
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Po ostatnim sezonie na ogórki koszone niemal zupełnie wykopałem chrzan z ogrodu.

Czy warto kupić kilka sadzonek chrzanu i zasadzić?
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak warto kupić i zasadzić bo za kilka lat masz już sporo własnego chrzanu , raz posadzony zostaje na zawsze. Chyba że wszystko wyrwiesz to musisz od nowa sadzić .
Bożena
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Warto w sklepie kupić dorodny korzeń chrzanu i przygotować z niego sadzonki, wyjdzie kilkanaście sztuk, bardzo łatwo sie przyjmują.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swój wykopałem z łąki i go wsadziłem do ogrodu. Jednego roku to chyba przemarzł bo długo się nie pojawiał dopiero się pojawił pod koniec maja i był mizerny ledwo żywy.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie chrzan zadomowił się w malinach i porzeczkach, gdzie rośnie sobie spokojnie i nikomu zbytnio nie przeszkadza.
Jest tam od kiedy pamiętam, zawsze pod ręką do ogórków np. :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatostan z chrzanu oberwałem, a pojawiła się druga roślina niedaleko pierwszej. Wiem, że późno, a dopiero na jesieni sadzony.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14

Re: problem z chrzanem

Post »

Witaj Rybka:) u mnie wciaz rosnie w jednym miejscu, nie rozrasta sie, a jak tam u Ciebie?
Przepraszam za brak polskiej czcionki
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja kopiąc chrzan do ogórków , małe jego odrosty powsadzałam między maliny .... ładnie sobie rośnie , podlewałam żeby się przyjął .....
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”