Ogród działkowy w Maksie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród działkowy w Maksie

Post »

:wit Kobitko powiedz mi prosze coz to za odmiane borowki masz ze tak owocuje :shock: :shock: :shock: az mi szczenta opadla na jej widok!!! ile ona ma lat??? albo gdzie ja kupilas by moc taki skarb zakupic :tan

A łuki różane sa bajeczne, ten żółty mi sie podoba - rewelacyjnie wygladaja :D
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczko, u Ciebie w ogródeczku modne roślinki, żurawki, funkie, trawki no i różyczka też Cię nie ominęła. Cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku. A ja dopiero w niedzielę sprawdzę czy wichura wyrządziła jakieś szkody.
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34

Post »

Witaj Mireczko! Jestem zachwycona Twoim działeczką, urocze żurawki kupiłaś :D zaciekawiły mnie u Ciebie róże osłonięte doniczkami,zdradź mi w jakim to celu zrobiłaś,czy to ochrona przed ślimakami albo coś innego ? Pozdrawiam Hanka ;:80
Pozdrawiam - Hanka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Witajcie moje drogie!

Haniu dzięki za odwiedzinki. Od zawsze to robię. Muszą być wyższe niż roślinka, bez dna. Na wiosnę jeszcze z pogodą jest różnie, a już pokazały się listki. Róże jeszcze są w kopcach. No i jakieś przymrozki przygruntowe , a te osłonki pozwalają zabezpieczyć przed smaganiem zimnym powiewem po listkach i stopniowe hartowanie roślinek. Nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniłam.

Te butle są bez dna i bez nakrętek. Tu są młode sadzonki róż, już są ukorzenione, drugi sezon są w tych butlach i w 2012 będą już wysadzone na stałe miejsce.

Obrazek

Obrazek - tu rosną i ukorzeniają się sadzoneczki

trzmieliny - taka szkółka

Elizo nic szczególnego w samych krzewinkach borówki. Tylko i wyłącznie kwaśny torf + zakwaszanie + podlewanie + słoneczna wystawa.
Odmiany wczesne:
- Earlyblue
- Duke
- Patriot

Odmiany średnie:
- Bluecrop
- Berkeley
- Bonifacy
- Bluejey
- Toro

Odmiany późne:
- Jersey
- Herbert
- Brygitta Blue
- Darrow

Najlepsze wyniki w uprawie osiąga się na glebach lekkich, ciepłych, próchnicznych, a przede wszystkim kwaśnych, gdyż krzew ten najlepiej rośnie na glebach o odczynie w granicach pH 3,8-4,8. Jest to jeden z ważniejszych warunków prowadzenia uprawy borówki amerykańkiej.
Należy również zwrócić uwagę na stałą umiarkowaną wilgotność gleby, gdyż w czasie wegetacji, roślina ta wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę. Borówka amerykańska nie toleruje gleb zalewanych, szczególnie w okresie wegetacji.
Ważnym czynnikiem w prowadzeniu uprawy borówki jest także klimat. Pod uprawę borówki wysokiej należy wybierać miejsca ciepłe, słoneczne i zaciszne. Jest płytko ukorzeniona, wymaga zatem podlewania w czasie okresów o mniejszej wilgotności. Krzewy borówki amerykańskiej sadzimy w odstępach 2-2,5 metra. Borówka amerykańska do zapylenia potrzebuje innego krzewu, stąd zaleca się sadzenie krzewów w grupach. Sadząc różne odmiany borówki wysokiej możemy wydłużyć okres w jakim będziemy cieszyć się plonami za sprawą różnych terminów owocowania.
Odmiana Termin owocowania

Sunrise, Earlyblue, Duke - od połowy lipca
Spartan, Bluejay, Patriot - po połowie lipca
Nelson, Berkeley, Bluecrop - do połowy sierpnia
Darrow, Elliott - do początku września

Borówki nie przycinamy po posadzeniu. Pierwsze cięcie korekcyjne wykonujemy na roślinie po czterech latach. Do tego czasu tniemy tylko gałązki uschnięte lub chore.
Nawożenie

W wypadku niewystarczającej kwaśności gleby należy stosować nawożenie kwaśnymi nawozami np. siarczanem amonu, lub specjalnymi nawozami do roślin kwaśnolubnych . Należy jednak zwrócić uwagę, aby nie przenawozić. Nawożenie należy prowadzić co 10 dni od kwietnia do końca czerwca.

I to wszystko. Jeśli tylko masz miejsce, dzieci to polecam . Wartości odżywcze borówki - http://www.borowka.ovh.org/wartosci-odzywcze.php5

-- 2 gru 2011, o 14:24 --

Dzisiaj nie bardzo mam czas na zaglądanie do Waszych wątków. M. jutro ma urodzinki i idę pichcić.

Suchy bukiet z moich roślinek

Obrazek
X_Ro-a

Post »

Pięknie Mirko przedstawiasz swój ogród i roślinki.To jest myślę ,właśnie ten czas, na oglądanie ogrodów. Wiosną i latem większość dnia spędzamy na dworze a i roboty jet dużo więcej niż teraz.Zima to dobry okres na zaglądanie do ogrodów i podglądanie a także planowanie zakupów i nasadzeń u siebie.Podziwiam Cię, ja chyba nie mam takiej cierpliwości aby czekać kilka lat na rozkrzwienie się roślin.Lubię kupować od razu duże.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Romeczko ja za wiele chciałabym kupić, a wszystko kosztuje. Banalne. A że kocham kwiaty - to, jak modeluję ich wysokość to zawsze coś tam nadaje się na rozmnożenie. I wsadzam i czekam , może coś urośnie. Rozmnożyłam trzmielinę, róże, próbuję tuje( na razie rosną i są zielone), derenia białego( w przyszłym roku zobaczę co z nim). Tak było z powojnikiem. Wcześniejsze lata powojniki straciłam ( coś tam źle robiłam, a na pewno przejmowałam się ich wzrostem). W rozmowie ze sprzedawcą w sklepie ogrodniczym, usłyszałam od niego: za dużo chodzę przy nich. Wsadzić jak trzeba i zostawić je w spokoju. Same urosną. I to prawda. W tym roku do listopada rosły i miały pąki.
x-d-a

Post »

Mireczko, pospacerowałam po Twoim ogrodzie :P Zachwyciłam się pięknymi żurawkami, hostami i innymi roślinkami :P
Widzę, że kochasz kwiaty ( też mam podobny suchy bukiet u siebie) i zwierzątka ;:167
Na pewno będę wracać ;:108
Pozdrawiam cieplutko ;:3
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

oooo jaaa, alez sie napisalas... dziekuje Ci bardzo za te cenne rady ;:180
Zeszłej jesieni kupilam jakies 4 krzaczki, ale zupelnie nie wiem jakie odmiany, a w tym roku jakos tak niewiele miały owoców, moze dlatego ze sa moze młode?! - zobaczymy w przyszłym roku, chyba ze maja nieodpowiednie warunki, bo jakos specjalnie o nie nie dbalam, procz podsypania raz jakims nawozikiem dla borówek. Teraz dokupilam jeszcze jedna odmiane, zobaczymy w przyszłym roku jak ona bedzie sie sprawowac :D

A dzieci jeszcze nie mam :lol: , ale luby to juz by chcial od razu w przyszłym roku po weselichu, a mnie szczegolnie sie nie spieszy :;230 ale jak juz one sie pojawia i podrosna, to za ten czas mam nadzieje ze te boroweczki beda zasypywac mnie owocami :tan
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Witaj! To wszystkiego dobrego na nowej drodze życia Elizo. Zgadza się co do tego marnego owocowania młodych krzaczków. Później będzie lepiej. Mój młodszy syn, w czerwcu będzie się żenił.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Mireczko wpadłam się przywitać i życzyć udanego weekendu :)
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mireczka twoja działeczka jest bardzo wypieszczona i taka poukładana aż miło popatrzeć . Powojnik bardzo ładny :wit
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

mam nadzieje ze to wina młodych krzaczkow, ze tak słabo obsypane owocami sa.
Moja droga a ktorego czerwca Twoj syn sie żeni??? bo ja swoje weselicho mam 9-10 czerwiec :tan
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Elizo, 2.06. w Olsztynie

-- 3 gru 2011, o 21:30 --

Muszę się spieszyć z wpisami, aby z wiosną rozpocząć nowe, na bieżąco wpisy. Wkleję kilka kwiatków z działki.

Z pięciu jakie miałam w zeszłym roku został ten jeden. Wyginęły przez chorobę korzeni.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Wiosenne ukwiecenie wiśni ozdobnej

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Życzę spokojnego weekendu. U mnie w tej chwili pada deszcz :!:
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Mirko pomysł z tymi butlami świetny :D :D
u nas tez dzisiaj po południu wiało i padało :wit :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

....u mnie też dzisiaj szaro-buro i ponuro.......ale Twoje fotki nastrajają optymistycznie i lada moment po świętach będziemy odliczać dni do wiosny ;:108 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”