Witajcie moje drogie!
Haniu dzięki za odwiedzinki. Od zawsze to robię. Muszą być wyższe niż roślinka, bez dna. Na wiosnę jeszcze z pogodą jest różnie, a już pokazały się listki. Róże jeszcze są w kopcach. No i jakieś przymrozki przygruntowe , a te osłonki pozwalają zabezpieczyć przed smaganiem zimnym powiewem po listkach i stopniowe hartowanie roślinek. Nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniłam.
Te butle są bez dna i bez nakrętek. Tu są młode sadzonki róż, już są ukorzenione, drugi sezon są w tych butlach i w 2012 będą już wysadzone na stałe miejsce.

- tu rosną i ukorzeniają się sadzoneczki
trzmieliny - taka szkółka
Elizo nic szczególnego w samych krzewinkach borówki. Tylko i wyłącznie kwaśny torf + zakwaszanie + podlewanie + słoneczna wystawa.
Odmiany wczesne:
- Earlyblue
- Duke
- Patriot
Odmiany średnie:
- Bluecrop
- Berkeley
- Bonifacy
- Bluejey
- Toro
Odmiany późne:
- Jersey
- Herbert
- Brygitta Blue
- Darrow
Najlepsze wyniki w uprawie osiąga się na glebach lekkich, ciepłych, próchnicznych, a przede wszystkim kwaśnych, gdyż krzew ten najlepiej rośnie na glebach o odczynie w granicach pH 3,8-4,8. Jest to jeden z ważniejszych warunków prowadzenia uprawy borówki amerykańkiej.
Należy również zwrócić uwagę na stałą umiarkowaną wilgotność gleby, gdyż w czasie wegetacji, roślina ta wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę. Borówka amerykańska nie toleruje gleb zalewanych, szczególnie w okresie wegetacji.
Ważnym czynnikiem w prowadzeniu uprawy borówki jest także klimat. Pod uprawę borówki wysokiej należy wybierać miejsca ciepłe, słoneczne i zaciszne. Jest płytko ukorzeniona, wymaga zatem podlewania w czasie okresów o mniejszej wilgotności. Krzewy borówki amerykańskiej sadzimy w odstępach 2-2,5 metra. Borówka amerykańska do zapylenia potrzebuje innego krzewu, stąd zaleca się sadzenie krzewów w grupach. Sadząc różne odmiany borówki wysokiej możemy wydłużyć okres w jakim będziemy cieszyć się plonami za sprawą różnych terminów owocowania.
Odmiana Termin owocowania
Sunrise, Earlyblue, Duke - od połowy lipca
Spartan, Bluejay, Patriot - po połowie lipca
Nelson, Berkeley, Bluecrop - do połowy sierpnia
Darrow, Elliott - do początku września
Borówki nie przycinamy po posadzeniu. Pierwsze cięcie korekcyjne wykonujemy na roślinie po czterech latach. Do tego czasu tniemy tylko gałązki uschnięte lub chore.
Nawożenie
W wypadku niewystarczającej kwaśności gleby należy stosować nawożenie kwaśnymi nawozami np. siarczanem amonu, lub specjalnymi nawozami do roślin kwaśnolubnych . Należy jednak zwrócić uwagę, aby nie przenawozić. Nawożenie należy prowadzić co 10 dni od kwietnia do końca czerwca.
I to wszystko. Jeśli tylko masz miejsce, dzieci to polecam . Wartości odżywcze borówki -
http://www.borowka.ovh.org/wartosci-odzywcze.php5
-- 2 gru 2011, o 14:24 --
Dzisiaj nie bardzo mam czas na zaglądanie do Waszych wątków. M. jutro ma urodzinki i idę pichcić.
Suchy bukiet z moich roślinek