A łuki różane sa bajeczne, ten żółty mi sie podoba - rewelacyjnie wygladaja
Ogród działkowy w Maksie
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród działkowy w Maksie
A łuki różane sa bajeczne, ten żółty mi sie podoba - rewelacyjnie wygladaja
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mireczko, u Ciebie w ogródeczku modne roślinki, żurawki, funkie, trawki no i różyczka też Cię nie ominęła. Cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku. A ja dopiero w niedzielę sprawdzę czy wichura wyrządziła jakieś szkody.
- pisanka
- 100p

- Od: 21 lip 2011, o 08:34
Witaj Mireczko! Jestem zachwycona Twoim działeczką, urocze żurawki kupiłaś
zaciekawiły mnie u Ciebie róże osłonięte doniczkami,zdradź mi w jakim to celu zrobiłaś,czy to ochrona przed ślimakami albo coś innego ? Pozdrawiam Hanka 

Pozdrawiam - Hanka
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Witajcie moje drogie!
Haniu dzięki za odwiedzinki. Od zawsze to robię. Muszą być wyższe niż roślinka, bez dna. Na wiosnę jeszcze z pogodą jest różnie, a już pokazały się listki. Róże jeszcze są w kopcach. No i jakieś przymrozki przygruntowe , a te osłonki pozwalają zabezpieczyć przed smaganiem zimnym powiewem po listkach i stopniowe hartowanie roślinek. Nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniłam.
Te butle są bez dna i bez nakrętek. Tu są młode sadzonki róż, już są ukorzenione, drugi sezon są w tych butlach i w 2012 będą już wysadzone na stałe miejsce.
- tu rosną i ukorzeniają się sadzoneczki
trzmieliny - taka szkółka
Elizo nic szczególnego w samych krzewinkach borówki. Tylko i wyłącznie kwaśny torf + zakwaszanie + podlewanie + słoneczna wystawa.
Odmiany wczesne:
- Earlyblue
- Duke
- Patriot
Odmiany średnie:
- Bluecrop
- Berkeley
- Bonifacy
- Bluejey
- Toro
Odmiany późne:
- Jersey
- Herbert
- Brygitta Blue
- Darrow
Najlepsze wyniki w uprawie osiąga się na glebach lekkich, ciepłych, próchnicznych, a przede wszystkim kwaśnych, gdyż krzew ten najlepiej rośnie na glebach o odczynie w granicach pH 3,8-4,8. Jest to jeden z ważniejszych warunków prowadzenia uprawy borówki amerykańkiej.
Należy również zwrócić uwagę na stałą umiarkowaną wilgotność gleby, gdyż w czasie wegetacji, roślina ta wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę. Borówka amerykańska nie toleruje gleb zalewanych, szczególnie w okresie wegetacji.
Ważnym czynnikiem w prowadzeniu uprawy borówki jest także klimat. Pod uprawę borówki wysokiej należy wybierać miejsca ciepłe, słoneczne i zaciszne. Jest płytko ukorzeniona, wymaga zatem podlewania w czasie okresów o mniejszej wilgotności. Krzewy borówki amerykańskiej sadzimy w odstępach 2-2,5 metra. Borówka amerykańska do zapylenia potrzebuje innego krzewu, stąd zaleca się sadzenie krzewów w grupach. Sadząc różne odmiany borówki wysokiej możemy wydłużyć okres w jakim będziemy cieszyć się plonami za sprawą różnych terminów owocowania.
Odmiana Termin owocowania
Sunrise, Earlyblue, Duke - od połowy lipca
Spartan, Bluejay, Patriot - po połowie lipca
Nelson, Berkeley, Bluecrop - do połowy sierpnia
Darrow, Elliott - do początku września
Borówki nie przycinamy po posadzeniu. Pierwsze cięcie korekcyjne wykonujemy na roślinie po czterech latach. Do tego czasu tniemy tylko gałązki uschnięte lub chore.
Nawożenie
W wypadku niewystarczającej kwaśności gleby należy stosować nawożenie kwaśnymi nawozami np. siarczanem amonu, lub specjalnymi nawozami do roślin kwaśnolubnych . Należy jednak zwrócić uwagę, aby nie przenawozić. Nawożenie należy prowadzić co 10 dni od kwietnia do końca czerwca.
I to wszystko. Jeśli tylko masz miejsce, dzieci to polecam . Wartości odżywcze borówki - http://www.borowka.ovh.org/wartosci-odzywcze.php5
-- 2 gru 2011, o 14:24 --
Dzisiaj nie bardzo mam czas na zaglądanie do Waszych wątków. M. jutro ma urodzinki i idę pichcić.
Suchy bukiet z moich roślinek

Haniu dzięki za odwiedzinki. Od zawsze to robię. Muszą być wyższe niż roślinka, bez dna. Na wiosnę jeszcze z pogodą jest różnie, a już pokazały się listki. Róże jeszcze są w kopcach. No i jakieś przymrozki przygruntowe , a te osłonki pozwalają zabezpieczyć przed smaganiem zimnym powiewem po listkach i stopniowe hartowanie roślinek. Nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniłam.
Te butle są bez dna i bez nakrętek. Tu są młode sadzonki róż, już są ukorzenione, drugi sezon są w tych butlach i w 2012 będą już wysadzone na stałe miejsce.
- tu rosną i ukorzeniają się sadzoneczki trzmieliny - taka szkółka
Elizo nic szczególnego w samych krzewinkach borówki. Tylko i wyłącznie kwaśny torf + zakwaszanie + podlewanie + słoneczna wystawa.
Odmiany wczesne:
- Earlyblue
- Duke
- Patriot
Odmiany średnie:
- Bluecrop
- Berkeley
- Bonifacy
- Bluejey
- Toro
Odmiany późne:
- Jersey
- Herbert
- Brygitta Blue
- Darrow
Najlepsze wyniki w uprawie osiąga się na glebach lekkich, ciepłych, próchnicznych, a przede wszystkim kwaśnych, gdyż krzew ten najlepiej rośnie na glebach o odczynie w granicach pH 3,8-4,8. Jest to jeden z ważniejszych warunków prowadzenia uprawy borówki amerykańkiej.
Należy również zwrócić uwagę na stałą umiarkowaną wilgotność gleby, gdyż w czasie wegetacji, roślina ta wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę. Borówka amerykańska nie toleruje gleb zalewanych, szczególnie w okresie wegetacji.
Ważnym czynnikiem w prowadzeniu uprawy borówki jest także klimat. Pod uprawę borówki wysokiej należy wybierać miejsca ciepłe, słoneczne i zaciszne. Jest płytko ukorzeniona, wymaga zatem podlewania w czasie okresów o mniejszej wilgotności. Krzewy borówki amerykańskiej sadzimy w odstępach 2-2,5 metra. Borówka amerykańska do zapylenia potrzebuje innego krzewu, stąd zaleca się sadzenie krzewów w grupach. Sadząc różne odmiany borówki wysokiej możemy wydłużyć okres w jakim będziemy cieszyć się plonami za sprawą różnych terminów owocowania.
Odmiana Termin owocowania
Sunrise, Earlyblue, Duke - od połowy lipca
Spartan, Bluejay, Patriot - po połowie lipca
Nelson, Berkeley, Bluecrop - do połowy sierpnia
Darrow, Elliott - do początku września
Borówki nie przycinamy po posadzeniu. Pierwsze cięcie korekcyjne wykonujemy na roślinie po czterech latach. Do tego czasu tniemy tylko gałązki uschnięte lub chore.
Nawożenie
W wypadku niewystarczającej kwaśności gleby należy stosować nawożenie kwaśnymi nawozami np. siarczanem amonu, lub specjalnymi nawozami do roślin kwaśnolubnych . Należy jednak zwrócić uwagę, aby nie przenawozić. Nawożenie należy prowadzić co 10 dni od kwietnia do końca czerwca.
I to wszystko. Jeśli tylko masz miejsce, dzieci to polecam . Wartości odżywcze borówki - http://www.borowka.ovh.org/wartosci-odzywcze.php5
-- 2 gru 2011, o 14:24 --
Dzisiaj nie bardzo mam czas na zaglądanie do Waszych wątków. M. jutro ma urodzinki i idę pichcić.
Suchy bukiet z moich roślinek

-
X_Ro-a
Pięknie Mirko przedstawiasz swój ogród i roślinki.To jest myślę ,właśnie ten czas, na oglądanie ogrodów. Wiosną i latem większość dnia spędzamy na dworze a i roboty jet dużo więcej niż teraz.Zima to dobry okres na zaglądanie do ogrodów i podglądanie a także planowanie zakupów i nasadzeń u siebie.Podziwiam Cię, ja chyba nie mam takiej cierpliwości aby czekać kilka lat na rozkrzwienie się roślin.Lubię kupować od razu duże.
- Mirabela
- 1000p

Romeczko ja za wiele chciałabym kupić, a wszystko kosztuje. Banalne. A że kocham kwiaty - to, jak modeluję ich wysokość to zawsze coś tam nadaje się na rozmnożenie. I wsadzam i czekam , może coś urośnie. Rozmnożyłam trzmielinę, róże, próbuję tuje( na razie rosną i są zielone), derenia białego( w przyszłym roku zobaczę co z nim). Tak było z powojnikiem. Wcześniejsze lata powojniki straciłam ( coś tam źle robiłam, a na pewno przejmowałam się ich wzrostem). W rozmowie ze sprzedawcą w sklepie ogrodniczym, usłyszałam od niego: za dużo chodzę przy nich. Wsadzić jak trzeba i zostawić je w spokoju. Same urosną. I to prawda. W tym roku do listopada rosły i miały pąki.
-
x-d-a
Mireczko, pospacerowałam po Twoim ogrodzie :P Zachwyciłam się pięknymi żurawkami, hostami i innymi roślinkami :P
Widzę, że kochasz kwiaty ( też mam podobny suchy bukiet u siebie) i zwierzątka
Na pewno będę wracać
Pozdrawiam cieplutko
Widzę, że kochasz kwiaty ( też mam podobny suchy bukiet u siebie) i zwierzątka
Na pewno będę wracać
Pozdrawiam cieplutko
-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
oooo jaaa, alez sie napisalas... dziekuje Ci bardzo za te cenne rady
Zeszłej jesieni kupilam jakies 4 krzaczki, ale zupelnie nie wiem jakie odmiany, a w tym roku jakos tak niewiele miały owoców, moze dlatego ze sa moze młode?! - zobaczymy w przyszłym roku, chyba ze maja nieodpowiednie warunki, bo jakos specjalnie o nie nie dbalam, procz podsypania raz jakims nawozikiem dla borówek. Teraz dokupilam jeszcze jedna odmiane, zobaczymy w przyszłym roku jak ona bedzie sie sprawowac
A dzieci jeszcze nie mam
, ale luby to juz by chcial od razu w przyszłym roku po weselichu, a mnie szczegolnie sie nie spieszy
ale jak juz one sie pojawia i podrosna, to za ten czas mam nadzieje ze te boroweczki beda zasypywac mnie owocami 
Zeszłej jesieni kupilam jakies 4 krzaczki, ale zupelnie nie wiem jakie odmiany, a w tym roku jakos tak niewiele miały owoców, moze dlatego ze sa moze młode?! - zobaczymy w przyszłym roku, chyba ze maja nieodpowiednie warunki, bo jakos specjalnie o nie nie dbalam, procz podsypania raz jakims nawozikiem dla borówek. Teraz dokupilam jeszcze jedna odmiane, zobaczymy w przyszłym roku jak ona bedzie sie sprawowac
A dzieci jeszcze nie mam
- Mirabela
- 1000p

Witaj! To wszystkiego dobrego na nowej drodze życia Elizo. Zgadza się co do tego marnego owocowania młodych krzaczków. Później będzie lepiej. Mój młodszy syn, w czerwcu będzie się żenił.
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Mireczko wpadłam się przywitać i życzyć udanego weekendu 
- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mireczka twoja działeczka jest bardzo wypieszczona i taka poukładana aż miło popatrzeć . Powojnik bardzo ładny 
-
ibizaa
- 1000p

- Kontakt:
mam nadzieje ze to wina młodych krzaczkow, ze tak słabo obsypane owocami sa.
Moja droga a ktorego czerwca Twoj syn sie żeni??? bo ja swoje weselicho mam 9-10 czerwiec
Moja droga a ktorego czerwca Twoj syn sie żeni??? bo ja swoje weselicho mam 9-10 czerwiec
- Mirabela
- 1000p

Elizo, 2.06. w Olsztynie
-- 3 gru 2011, o 21:30 --
Muszę się spieszyć z wpisami, aby z wiosną rozpocząć nowe, na bieżąco wpisy. Wkleję kilka kwiatków z działki.
Z pięciu jakie miałam w zeszłym roku został ten jeden. Wyginęły przez chorobę korzeni.

Wiosenne ukwiecenie wiśni ozdobnej

Życzę spokojnego weekendu. U mnie w tej chwili pada deszcz
-- 3 gru 2011, o 21:30 --
Muszę się spieszyć z wpisami, aby z wiosną rozpocząć nowe, na bieżąco wpisy. Wkleję kilka kwiatków z działki.
Z pięciu jakie miałam w zeszłym roku został ten jeden. Wyginęły przez chorobę korzeni.

Wiosenne ukwiecenie wiśni ozdobnej

Życzę spokojnego weekendu. U mnie w tej chwili pada deszcz
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Mirko pomysł z tymi butlami świetny
u nas tez dzisiaj po południu wiało i padało

u nas tez dzisiaj po południu wiało i padało
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
....u mnie też dzisiaj szaro-buro i ponuro.......ale Twoje fotki nastrajają optymistycznie i lada moment po świętach będziemy odliczać dni do wiosny

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna