Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2008, o 13:15

Post »

Witam. Mam problem z moją jukką. Liście rosnące na pieńku robią się żółte i usychają, natomiast liście wyrastające "od korzenia" są w dobrym stanie. Korzenie są suche i łamliwe ( pozostały już bardzo krótkie ok. 1,5 cm.). W ziemi jest dużo resztek korzeni. Ziemia w doniczce była na dole mokra, a mniej więcej od połowy sucha. Pieniek nie gnije (nie wiem tylko czy to jest normalne, że od spodu pieniek ma w środku wgłębienie - jest po prostu pusty na ok. 2 cm.). Czy jest szansa na uratowanie mojej jukki :?:
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

zalecę się do porad.
Pień jest twardy.

Z obserwacji wynika, że nasada liści jest cała z małych pajączków - wcześniej myślałem, że to jakieś kawałki ziemi. Ale to pająki? dzisiaj je usunąłem wodą, zaraz rozsadzę.

Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bożenka1 zdjęcia podstawą diagnozy

wampir_wawelski wykonaj dodatkowo oprysk całej rośliny Magusem w dawce 1ml. na 1 l wody.
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na razie mam tylko takie zdjęcia. Mam nadzieję, że mogą być i coś będzie można poradzić co jest z moją jucca. Obrazek Obrazek
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy ktoś może mi coś poradzić w związku z moją juccą? Zdjęcia już dodałam do poprzedniego mojego postu :lol:
x-C-j
---

Post »

Jest to efekt pewnie zbyt wilgotnej ziemi, daj roślinę w nową ziemię a system korzeniowy jaki został umocz w wodzie i oprósz ukorzeniaczem, żółknące liście oberwij, dużo światła i ogranicz wodę, po przesadzeniu wlej na podstawek 200 ml czystego biohumusu. Powinna odżyć. :D
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za radę. Mam nadzieję, że uda się ją uratować. Pozdrawiam
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Obsychające na brązowo liście juki

Post »

Proszę o poradę.Dostałam od teściowej jukę,piąknie rosła przez dwa lata.Stoi w południowo zachodnim rogu więc jest dobrze nasłoneczniona.Sprawdzałam nie jest przelana.Od miesiąca zaczęła obsychać od dołu a końcówki liści zaczęły brązowieć.Przyznaję,że nie nawoziłam jej od 2 miesięcy.Jest podlewana raz w tygodniu.Nie stoi obok kaloryfera mam ogrzewanie podłogowe i raczej suche powietrze.Dziś poobcinałam brązowe końcówki.Dodałam zdjęcia.Błagam pomóżcie mi ją uratować.To taki piękny okaz(170 cm)Będę bardzo wdzięczna. Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Przesadź ją, ma z pewnością przerośniętą bryłę korzeniową i stąd schnięcie liści. :D
elizabett-1977
200p
200p

Post »

Przesadzałam ję końcem lipca do większej doniczki.Dziś zrobiłam to jeszcze raz tyle że całkowicie wymieniłam jej ziemie,oczyściłam w miarę mozliwości korzenie(bałam się że je uszkodzę) nie skracałam ich,dałam drenaż i tyle.
Powinnam jeszcze była cos zrobic?
Za jaki czas ją podlać po przesadzeniu i czy zacząć ja nawozić.
x-C-j
---

Post »

Wszystko zrobiłaś dobrze, podlej ją o ile ziemia jest teraz wilgotna jak przeschnie powierzchniowo na głębokość palca. Możesz na podstawek wlać 200 ml. czystego biophumusu, wzmocnisz dodatkowo system korzeniowy. :D
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo wszystko mała ta doniczka.
Te dwa kamienie są po to, żeby roślina się nie przewróciła ?

Gdy jukka ma mało substancji odżywczych to jej pnie są cienkie i z czasem nie potrafią utrzymać ciężaru liści.

U mnie podobne jukki mają dużo większe donice i dwa lata temu uciąłem po jednym pędzie, a rok temu kolejne (jedna ma 2 odnogi, druga 3).

Jednocześnie z uciętych pni zrobiłem nowe rośliny (te największe, sprzed dwóch lat mają ok. 1,8).

Fajnie mieć wysokie jukki, ale czasem trzeba je skrócić zanim dorosną do sufitu ;)
elizabett-1977
200p
200p

Post »

Zgadza się,kamienie mają zapobiedz przewrotce.Przesadziłam ją w lipcu do doniczki dużo większej niż miała,Nie chciałam od razu tak zwiększać obwodu,podobno kwiaty tego nie lubią.
Ale też mam wrażenie ,że doniczka trochę mała.
Poczekam do wiosny i znowu przesadzę.Dziękuję za radę. :wink:
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skoro była przesadzona w lipcu i teraz odświeżyłaś ziemię to nie musisz jej znowu przesadzać.
Za ok. 1 rok, korzenie wejdą w nową ziemię i wtedy będziesz mogła zwiększyć doniczkę.

Moje 2 duże jukki nie były przesadzane od ok. 6 lat, raz podmieniłem trochę górnej ziemi.
W tym roku na wiosnę chciałbym je wyjąć, obejrzeć korzenie i zasadzić trochę wyżej, wymienić górną ziemię.

To jest ta, która miała 3 pędy, każdy został odcięty:
Obrazek
elizabett-1977
200p
200p

Post »

świetnie to wyszło.Nie wiem czy odważe się na takie "cięcie"Na razie jestem w tym temacie laikiem,nigdy nie interesowały mnie kwiaty w domu,teraz gdy mam swój zaczynam go zagracać doniczkami,i bardzo mnie to cieszy.

Trochę się podszkolę to na pewno ją skrócę. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”