Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
Prawda, że Christinki pączusie są smaczne , aż ślinka wszystkim leci , a na dodatek jak podane

- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale ja z sercem i miłością do pączków podchodziłam , nawet z nimi gadałam.....
....teraz już wiem , one mi odpowiadały....
Rodzina orzekła , że smakowały i się cieszą , że jeszcze na jutro zostały.
....teraz już wiem , one mi odpowiadały....
Rodzina orzekła , że smakowały i się cieszą , że jeszcze na jutro zostały.
- bodzia3012

_oleander_ bo trzeba było ich nakropić bo im się chciało pić , dlatego sie pootwierały

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bożenko planujesz jakiś siew roslinek w domu na parapety ?
Dziś tak myślę i zdecydować sie nie mogę - przejżałam nasionka i niektóre wypadało by a czas po 15.II wyjatkowo sprzyja.
Dziś tak myślę i zdecydować sie nie mogę - przejżałam nasionka i niektóre wypadało by a czas po 15.II wyjatkowo sprzyja.
- bodzia3012

Witaj Krysiu
Wczoraj tyle sie napisalam do Ciebie jak chciałam wysłać to forum było wyłączone i wszystko
zanikło. Ja posiałam heliotrop trochę słabo wzchodzi, surfinie, werbenę , które mi jeszcze nie wzeszły , bulwy begonii zwisającej, porobiłam odszczypke z fukcji , ale moje jeszcze nie puszczają
zbytnio, nie to co Twoje. Ta z tym fioletem bardzo mi sie podoba.
Czekam jeszcze na nasionka , które zamówilam poprzez forum od Piotrka, od Isemny zamówiłam liliowce,poprzez Alegro zamówiłam też begonię zwisajaca te kolory , których nie mam i to na razie wszystko, bo nie mam tego gdzie trzymać.
Ty na pewno masz więcej miejsca i narobisz więcej rozsad.
Pozdrawiam Cie bardzo gorąco papa

Wczoraj tyle sie napisalam do Ciebie jak chciałam wysłać to forum było wyłączone i wszystko
zanikło. Ja posiałam heliotrop trochę słabo wzchodzi, surfinie, werbenę , które mi jeszcze nie wzeszły , bulwy begonii zwisającej, porobiłam odszczypke z fukcji , ale moje jeszcze nie puszczają
zbytnio, nie to co Twoje. Ta z tym fioletem bardzo mi sie podoba.
Czekam jeszcze na nasionka , które zamówilam poprzez forum od Piotrka, od Isemny zamówiłam liliowce,poprzez Alegro zamówiłam też begonię zwisajaca te kolory , których nie mam i to na razie wszystko, bo nie mam tego gdzie trzymać.
Ty na pewno masz więcej miejsca i narobisz więcej rozsad.
Pozdrawiam Cie bardzo gorąco papa
- christinkrysia

Bożenko ja nie mam zbytnio miejsca bo małe mieszkanko i 3 parapety tylko. Jest w łazience małe okno ale już zajęte. Jeden parapet od kilku lat mam podwójny to wszystkie kwiaty domowe idą na ten ciut niższy a bliżej okna świeże siewy.
Siać będę w czwartek bo wypadł pilny wyjazd.
Co do fuksji to u mnie dobrze się zapowiadają sadzonki i już ze 40 sztuk mam w wodzie - pierwsze korzonki sie pojawiają.
Jeśli nic się nie wydarzy to będzie czym się dzielić skoro Ci się podobają.
Zakupy robisz z rozmachem bo w wielu źródłach.Ja dopiero przeglądam sklepy z sadzonkami i pisze listę ale sama wiesz .... nasionka to groszowe sprawy a sadzonki czy też podrośnięte roślinki to już niebagatelna kwota sie robi bo nie warto zamawiać jednej z racji kosztów przesyłki.
Siać będę w czwartek bo wypadł pilny wyjazd.
Co do fuksji to u mnie dobrze się zapowiadają sadzonki i już ze 40 sztuk mam w wodzie - pierwsze korzonki sie pojawiają.
Jeśli nic się nie wydarzy to będzie czym się dzielić skoro Ci się podobają.
Zakupy robisz z rozmachem bo w wielu źródłach.Ja dopiero przeglądam sklepy z sadzonkami i pisze listę ale sama wiesz .... nasionka to groszowe sprawy a sadzonki czy też podrośnięte roślinki to już niebagatelna kwota sie robi bo nie warto zamawiać jednej z racji kosztów przesyłki.
- bodzia3012

Krysiu ja mam 4 parapety i z tymi doniczkami tańczę- jak mawia mój małżonek to tu, to tam
jakbyś miała to bym chętnie od Ciebie tą fukcję kupiła.
Krysiu ty tak dużo wiesz, podpowiedz mi , bo na moich pelargoniach pojawiły się takie malutkie
nie wiem muszki czy coś, zaczynają się liście deformować, córka gdzieś wyczytała, żeby wodą z mydłem opryskiwać lub wodą z czosnkiem, nie wiem może Ty masz swoje lepsze sposoby.
Pozdrawiam cieplutko

Krysiu ty tak dużo wiesz, podpowiedz mi , bo na moich pelargoniach pojawiły się takie malutkie
nie wiem muszki czy coś, zaczynają się liście deformować, córka gdzieś wyczytała, żeby wodą z mydłem opryskiwać lub wodą z czosnkiem, nie wiem może Ty masz swoje lepsze sposoby.
Pozdrawiam cieplutko
-
BOzENA1542

- Od: 14 cze 2008, o 21:31
Bożenko
ja mam to samo robactwo na pelargoniach co Ty
Do mszyc to jest podobne ,ja spryskałam preparatem na mszyce,zobaczymy co będzie 
ja mam to samo robactwo na pelargoniach co Ty
- bodzia3012

Sprubuję i ja coś kupić na te mszyce, bo szkoda, żeby miały mi paśś podhodowane juz sadzonki.
dzięki i pozdrawiam
dzięki i pozdrawiam
- christinkrysia

Szkoda,że nie wkleiłaś liścia w powiększeniu.Bożena Śmigielska pisze:Krysiu ja mam 4 parapety i z tymi doniczkami tańczę- jak mawia mój małżonek to tu, to tam![]()
Pozdrawiam cieplutko![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Najczęściej na roślinkach spotkać można mszyce, wciornastki, przędziorki mączliki szklarniowe.
To bardzo małe żyjatka, ale szybko się rozmnażają i występują masowo więc w znaczny sposób ograniczają rozwój roślin.
Na mszyce ekologicznie >macerat z pokrzywy, czosnku, cebuli, mniszka lekarskiego, wrotyczu, tytoniu; odwar z rumianku; napar z cebuli, krwawnika albo piołunu.
Na przędziorki ekologicznie > napar z piołunu albo jeden z maceratów - z czosnku, cebuli lub z ziemniaka.
Na wciornastki ekologicznie >napar z krwawnika.
Na mączlika szklarniowego > Macerat lub odwar z tytoniu (z papierosów)
W domu staram się nie stosować chemii - wyjątkiem jest masowe wystąpienie tego świństwa.
Z chemicznych jest kilka do wyboru i znajdziesz to co trzeba wpisując w wyszukiwarkę.
Sadzonki fuksji (jak wszystko dobrze pójdzie) to będę mieć na zbyciu bo kilka mi potrzeba. Mam starsze okazy fuksji więć głównie o tamte dbam i jak zwykle co roku ze 3 nowe hoduje tak na wszelki wypadek.
- bodzia3012

Witaj Krysiu
Dzięki bardzo za porady , będę próbować .
Co do fukcji to cieszę sie , że będą

Dzięki bardzo za porady , będę próbować .
Co do fukcji to cieszę sie , że będą
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Imienniczko i prawie sąsiadko
Pospacerowałam sobie, po Twojej działeczce ,widziałam krasnalka i bociana
I motylki na budlejach .ech kiedy takie widoki w realu będziemy podziwiać
Mam nadzieję ,że już niedługo bo tej zimy to chyba wszyscy maja już dość
Pospacerowałam sobie, po Twojej działeczce ,widziałam krasnalka i bociana
I motylki na budlejach .ech kiedy takie widoki w realu będziemy podziwiać
Mam nadzieję ,że już niedługo bo tej zimy to chyba wszyscy maja już dość
- bodzia3012

Witajcie - dzisiaj już czuć było wiosną +6 i świeciło
Dostałam dzisiaj nasionka Adenium Obesum zamówione wcześniej od Piotrka, jutro będę siać, tylko muszę podejrzeć jaki jest kalendarz bio na ten dzień.

Dostałam dzisiaj nasionka Adenium Obesum zamówione wcześniej od Piotrka, jutro będę siać, tylko muszę podejrzeć jaki jest kalendarz bio na ten dzień.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Bożenko
Pospacerowałam po Twoim ogródku i muszę powiedzieć, że dużo roślinek już nagromadziłaś. Bardzo podoba mi się ten mini wóz z kwiatami.
Pozdrawiam Gosia
Pospacerowałam po Twoim ogródku i muszę powiedzieć, że dużo roślinek już nagromadziłaś. Bardzo podoba mi się ten mini wóz z kwiatami.
Pozdrawiam Gosia
- christinkrysia

Bożenko nasze myśli chodzą tymi samymi drogami .
bo też zaciekawił mnie kwiat Adenium Obesum i zamówiłam nasionka ale nie u Piotrka.
Poniższe informacje o siewie dostałam od Madzi bo od niej przyjdą nasionka.
Może Ci się przyda taka ściągawka :
Adenium wysiewa się do ziemi do kaktusów - kiełkują po paru dniach.
Siew wygląda tak - kładzie się nasionka na wierzchu i lekko dociska do podłoża
- potem spryskiwaczem spryskuje ziemię i zakładała woreczek foliowy a następnie stawia na umiarkowanie ciepłym kaloryferze.
Jak tylko skorupka zaczynała pękać należy przestawić na parapet - chodzi o światło.
Ważne by z początku utrzymywać dość dużą wilgotność - dopóki roślinka nie rozłoży liścieni a potem podlewać umiarkowanie jak inne sukulenty.
bo też zaciekawił mnie kwiat Adenium Obesum i zamówiłam nasionka ale nie u Piotrka.
Poniższe informacje o siewie dostałam od Madzi bo od niej przyjdą nasionka.
Może Ci się przyda taka ściągawka :
Adenium wysiewa się do ziemi do kaktusów - kiełkują po paru dniach.
Siew wygląda tak - kładzie się nasionka na wierzchu i lekko dociska do podłoża
- potem spryskiwaczem spryskuje ziemię i zakładała woreczek foliowy a następnie stawia na umiarkowanie ciepłym kaloryferze.
Jak tylko skorupka zaczynała pękać należy przestawić na parapet - chodzi o światło.
Ważne by z początku utrzymywać dość dużą wilgotność - dopóki roślinka nie rozłoży liścieni a potem podlewać umiarkowanie jak inne sukulenty.