Rośliny ARHIZA

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rośliny ARHIZA

Post »

Niedługo będzie DUŻY upgrade ;)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już chyba po maturach, no nie? Czy jeszcze coś piszesz ;)?

Nie mogę się doczekać twojego upgrade'u tematu. Dodaj przy okazji gymnolka :D. A opuncję spróbuję pomóc zidentyfikować :D.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Gymnol chyba w tym roku mnie olał i nie zakwitnie XD
Z matur został mi Polak i chemia.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Cóż, myślałem, że będzie tego więcej...

Aloes
Obrazek

Akwariowy grudnik - został przymocowany do bambusa i został epifitem. Wypuścił właśnie pokaźne korzonki, rosną mu też dwa nowe człony, ale nie widać ich na zdjęciu. Akwarium jest z nieczyszczonymi szybami, żeby ślimaczki miały obfitość pokarmu.
Widać też tutaj wielkanocnika, ale jak na razie nie wypuszcza korzeni i nieco zbladł (podgryzły go też nieco ślimaki)
Obrazek

A to mój akwariowy bluszcz, dobrze się ukorzenił w wodzie i wypuścił już z 7 nowych liści.
Obrazek

Tu dolna część, jest tu także ukorzeniona odnóżka zielonej odmiany tegoż bluszczu, hojka od ukochanej (na razie nie ma jeszcze korzeni i nie wiem czy będzie rosnąć) a nawet... stapelia i chrobotek - tak eksperymentalnie :D
Obrazek

A tu ślimaczki, w tle małż. Niestety stare ślimaki powoli udają się już do krainy wiecznego jedzenia spiruliny.
Obrazek

Fiołeczek od ukochanej, zakwitł kilka dni po przyniesieniu do domu. Odmroził sobie część liści, ale ma się dobrze - zdjęcie sprzed kilku miesięcy.
Obrazek

I obecnie ^^
Obrazek

Grudnik w hydro wypuścił masę nowych członów, a na tych członach kolejne :D
Obrazek

Tymczasem tajemnicza roślina, o której pisałem jakiś czas temu okazała się... daktylowcem! Niedługo przesadzę go do osobnego naczynia.
Obrazek

A tak wygląda obecnie w hydro naphrolepsis
Obrazek

Paproć Davallia canariensis (lub fajeensis, nie jestem pewien) tuż po zakupie przesadzona do wody (ok. dwa miesiące temu)
Obrazek

i obecnie (wypuszcza średnio liść tygodniowo)
Obrazek

A tutaj już asparagus blisko spokrewniony z a. plumosus - gdy go kupiłem zrobił się żółty i zamierzał uschnąć, po przesadzeniu do hydro obciąłem mu wszystkie pędy (były żółte). Teraz wygląda tak :D
Obrazek

Szeflerka
Obrazek

Syngonium
Obrazek

Zimą złamała mi się pelargonia, na wiosnę wyglądała tak
Obrazek

A obecnie wygląda tak
Obrazek

Obrazek

No dobra Mor, nie będę Cię już dłużej trzymał w niepewności ;) Moja nowa opuncja (ta większa - Opuntia microdasys), jej obecność sprawiła, że uśpiona towarzyszka zaczęła w końcu rosnąć po zimie)
Obrazek

A tutaj stapelia (ostatnio nieco zmarniała :() i rozchodnik
Obrazek

Pierwsze liście dzikiego rabarbaru, które wypuścił na początku wiosny.
Obrazek

I obecnie - przesadzony do innej doniczki, która jest wsadzona w ziemię - niestety nie zmieścił się tutaj cały, więc część posadziłem nad Wisłą. Jak na razie, oba się przyjęły.
Obrazek

A tutaj widać rozwijające się pastorały paproci, którą przytargałem z lasu ^^
Obrazek

A to z kolei rojnik - robi się coraz bardziej "napakowany"
Obrazek

Rozchodniki - zdjęcie z czasu wczesnej wiosny - na pierwszym planie rzeżucha
Obrazek

I obecnie
Obrazek

A tutaj rzodkiewka i nasturcja
Obrazek

I jeszcze raz nasturcja
Obrazek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ pisze: No dobra Mor, nie będę Cię już dłużej trzymał w niepewności ;) Moja nowa opuncja (ta większa - Opuntia microdasys), jej obecność sprawiła, że uśpiona towarzyszka zaczęła w końcu rosnąć po zimie)
Obrazek
Ta większa to dokładniej Opuntia micridasys v. pallida. A to takie wiszące to chyba Mammillaria gracilis, co ma trochę za mało światła i się wyciąga. A ta tajemnicza opuncja to nie wiem :D, ale jakaś forma grzebieniasta (przynajmniej tak wygląda ;))
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ta Mammillaria po prostu tak ma, kładła się odkąd pamiętam (czasami potrafi się nawet wyprostować i położyć na drugi bok"), nawet jak stała na samym oknie.
A ta włochata opuncja, to Austrocylindropuntia vestita f. cristata.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

ARHIZ widzę że mimo braku czasu z powodu matury ,znajdujesz czas na swoje roslinki a zawłaszcza te w hydroponice.Jestem bardzo ciekawa jak zachowa sie grudnik i wielkanocnik w akwarium.Trzymam za nie kciuki.Pozostałe roślinki jak zwykle zadbane .Odwdzięczą Ci się na pewno pięknym wzrostem.A to wszystko dzięki mnie :D bo zainteresowałeś się hydroponiką na więlką skalę. ;:215
A pro-po dużej ilości glonów , to niedawno zobaczyłam w zakładzie kosmetycznym piękne czyściutkie akwarium.Swą czystość zawdzięcza 2 płaskim magnesom wielkości pudełka zapałek.Jeden jest w wodzie drugi na zewnątrz .Wyglądaja tak jakby się stykały ze sobą.Dzieli je jednak ścianka akwarium. Przesuwając zewnętrzny magnes w dowolnym kierunku przesuwamy równocześnie magnes w wodzie kory fantastycznie czyści ścianki z glonów.
Angielski bedzie na pewno na 100% ;:215
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Z Angielskiego mam już wyniki 17/20 pkt :)
Ja tam glony czyszczę zwykłą szczoteczką, ku uciesze ryb (robi się wtedy taki glonowy pył). Grudnik w akwarium rośnie, a Wielkanocnik chyba zginie :(
No i fajnie, że wpadłaś ;)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arhiz, przyjrzałem się temu twojemu niby-wielkanocnikowi w akwarium... wiesz czemu niby? Bo to grudnik, jeden ze starych odmian ;). Wielkanocnik ma inne pędy.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale tam jest i grudnik i wielkanocnik. Grudnik puszcza już nowe człony - niedługo dam fotę.
Wielkanocnika nie za bardzo na tamtej fotce widać, strasznie go pożarły ampularie, ale w miejscu nadgryzień pojawiły si korzonki. Jeden zaś wyrasta centralnie ze środka i udaje palisadowy.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, to daj fotki, się zobaczy. Co do gymnolka to niektórym już kwitną - a ich czas kwitnienia (sprawdziłem sobie) to od maja do lipca/sierpnia. ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Coś mnie ostatnio nie ma...
Teraz znacznie zmarniało mi większość kwiatów w hydro - powodem była zmiana nawozu.
Tak więc UWAGA: do hudroponiki nie należy stosować nawozów Florowit. Najlepszy jest Biohumus.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale jaja. Ostatnio grudnik znacznie mi zmarniał, zrobiłem więc sadzonki pędowe, które już się przyjęły. Jako, że roślina macierzysta była jeszcze zielona, przesadziłem ją do figowca - miałem zamiar wyrzucić ją wtedy, gdy całkiem uschnie (bo jednak wyrzucanie konającego kwiatka to barbarzyństwo jest).
Dzisiaj patrzę, a na tym dużym kilkanaście pąków kwiatowych!
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

A to Ci roślinka psikusa zrobiła. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Hmmm, ciekawe. Kaktus wiosenny też wypuścił jednego pąka :D
ODPOWIEDZ