Orzechowy zakątek Ines

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Jestem w domku i to w łóżeczku ;:41 bo jakaś zaraza mnie bierze :( Oby do soboty było lepiej bo tyle pracy mnie czeka.
Pod domem kolejne krokusiki zakwitły
Obrazek

Kto mi powie co to jest za chwaścior? Jak pieliłam jesienią to głównie walczyłam z komosą albo lebiodą (nie rozróżniałam) a tu takie paskudztwo mi się rozsiało
ObrazekObrazek

Zakupiłam natomiast takie 2 bluszcze:
Obrazek
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Ines1977
100p
100p

Post »

Ania Kropelka pisze:ooo. u mnie się otwiera :-(
U mnie w domu też:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hedera jest bluszczem zimozielonym a winobluszcz na zimę gubi liście.

Oba wymagają solidnych podpór :!: :!: :!:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko, to chyba to paskudztwo http://www.zch.sarzyna.pl/sor/katalog_c ... olita.html. Jest kłopotliwa, trudna do usunięcia. Masz glebę wilgotną i bogatą w azot - tak wskazuje chwast. Paskudne, bo każda złamana gałązka ma zdolność ukorzenienia - może trzeba odpowiednio zareklamować i sprzedać na allegro jako roślinę szybko zadarniającą :;230 . U nas nazywają to "mochotrzew" - hm, zastanawiam się nad pisownią tego wyrazu, ale brzmi to jak rz. Lebioda vel łoboda vel habatuła (i znów się zastanawiam, tylko teraz nad "H") to przy tym łatwy chwast, byle nie dopuścić do wyrośnięcia. A wiesz, że nasionko lebiody zachowuje zdolność kiełkowania przez 37 lat??? :evil: . Nie chcę Cię straszyć, pomyśl ja mam 0,30 ha na chwasty i zaraz za płotem ugory, z których każdego lata desant spada na moją działkę (lecące nasionka mniszka/mlecza i ostu kojarzą mi się ze spadochroniarzem). Dlatego posiana jest trawa, bo kosząc pozbywamy się chwastów, jak przyjdzie pora na zagospodarowanie następnego kawałka, to trawkę się ogranicza. Na chwasty to tylko systematyczność, albo chemia (nie lubię) - innej drogi nie ma.
Jeśli chodzi o pnącza, to one łatwo się rozmnażają (ciekawa jestem, ile kosztowały, bo właśnie w katalogu oglądałam za 12 zł, co wg. mnie lekka przesada, bo mogę to zrobić sama). To bluszcz i tzn. dzikie wino. Wspinają się same po podporze.
Nie dawaj się wirusom :lol: , ogród czeka.
aha, co planujesz w tym miejscu, gdzie ta gwiazdnica?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ines1977
100p
100p

Post »

aleksandra odwazna pisze:Oba wymagają solidnych podpór :!: :!: :!:
Mam nadzieje, że te co planuję mu wystarczą:) Właśnie przeczytałam że HEDERA HELIX ma trujące owoce :shock:
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Ines1977
100p
100p

Post »

Żałuję, że jak jesienią pieliłam to nie robiłam zdjęć chwastom. Nawet nie wiem co rwałam i nie wiedziałam, że po chwastach można poznać jaką ma się glebę.
W każdym razie z tą komosą to było zdecydowanie łatwiej. Sięgała po pas więc nawet nie trzeba się było schylać :;230 no i pięknie po deszczu wyłaziła. Próbowałam wczoraj wyrwać to "coś" to tylko się urwało:( kurcze a urwane gałązki zostawiłam :) Całą zimę to mam to paskudztwo, jest jakieś zimozielone :) myślałam, że może podrośnie i łatwiej będzie wypielić ale nic z tego. Jest jeszcze napisane, że lubi gleby próchnicze:) Tzn, że tam gdzie planuję trawkę i kwiatki (dokładnie to Ci Elu jeszcze nie powiem) mam lepszą glebę niż za domem gdzie będą warzywa:) No i tak jak piszesz glebę bogata w azot. Komosa ponoć też.
Elu współczuje desantów:) Mleczów u mnie w ogóle nie ma ale za płotem też jakby nieużytek i to tych co powiadasz 37 lat.... Jak chwasty tam podrosną to pokaże fotkę.

Pnącza kupiłam po 7 zł za sztukę. Skądś musiałam mieć te pierwsze żeby z nich rozmnażać:) choć zauważyłam że u mnie koło pracy rośnie jakiś zimozielony bluszcz mogłam sobie urwać :;230
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skądś musiałam mieć te pierwsze żeby z nich rozmnażaćSmile choć zauważyłam że u mnie koło pracy rośnie jakiś zimozielony bluszcz mogłam sobie urwać lezy-ze-smiechu
Zobaczysz, jak Ci wejdzie w krew, wyłapiesz coś ciekawego nawet w gruzowisku - mam na myśli oczywiście roślinki :lol: . Mam takie nasionka, które przeszły łącznie 4 odprawy na lotnisku :;230 :;230 :;230.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ines1977
100p
100p

Post »

Czasami widzę w sklepach różne roślinki "uszczknięte". Podejrzewam, że ludzie zamiast kupwać biorą sobie tylko kawałek :) Taka oszczędność:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego nie pochwalam, w pracy, z korytarza musiałyśmy zabrać niektóre doniczkowce, bo były ogołacane. Ktoś nawet połakomił się na gałązkę sztucznego :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ines1977
100p
100p

Post »

:;230 ciekawe czy udało się wyhodować sztuczne roślinki:)))
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

Ines1977 pisze:
aleksandra odwazna pisze:Oba wymagają solidnych podpór :!: :!: :!:
Mam nadzieje, że te co planuję mu wystarczą:) Właśnie przeczytałam że HEDERA HELIX ma trujące owoce :shock:
Tak ale bardzo rzadko kwitnie
a ukorzenia sie ze hoho
ja na działce mam jedna taką co rośnie już kilka lata i zakryła całe drzewo i rozchodzi wokół jak dywan, wystarczy urwać czubki i wsadzić. U mnie tak nawet w lesie sie mnożą - chce w ten sposób zakryć siatkę, żeby nie było widać jaki sąsiad ma "porządek" na swoim kawałku :)
z winobluszczem jest nieco gorzej, ale ukorzeniacz mocno pomaga :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

witam
byłam dziś na działce.. narobiłam sie jak osiołek - wszystkie członki mnie bolą...
fotki wstawie jutro ;) :)

ale chciałam powiedzieć tylko, że też mam na działce 3 kilkuletnie orzechy :) :)
zakładamy klub orzechowy??
;:4 ;:4
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, dzisiaj sporo czasu spędziłam w Twoim ogrodzie, na stronie 6, hihihi :lol:
Zaplanowałam wysiew jarzynek, zgodnie z Twoją tabelą :D
Jutro, jak tylko nie będzie padało, to nastąpi realizacja :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Ines1977
100p
100p

Post »

Oooo forum wreszcie dostępne :)

Halinko chętnie zobaczyłabym twój plan i porównała z moim :)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ines, melduję, że dzisiaj wysiałam: rzodkiewkę, cebulę, marchew, pietruszkę, koper, buraki :lol: Zostało do wysiania w maju: groch, fasola, dynia, kukurydza, słonecznik, nooo i posadzenie pomidorków :lol:
Jutro zeskanuję mój plan warzywniaka i wstawię w moim wątku :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”