Cambria niesamowita ... nie jestem tak odważna, aby wyjść poza ćmówki
Moje storczykowe hobby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ???Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo
- Storczykowa

Orchidea to jest moja ksywka, ale też inna nazwa storczyka. storczyków orchideami nie nazywam. za to używam nicku Orchidea i na tym forum też bym chciała, ale mi nie chcą zmienić.orion pisze:Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ???Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo)
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa pisze:[.
Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .
Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz.
Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
I tu sie mylisz Duska,cytat:Storczykowa pisze:nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. a z innych storczyków to uwielbiam jeszcze Vandy.bobi pisze:Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody![]()
Cambria niesamowita ... nie jestem tak odważna, aby wyjść poza ćmówki
"Phalaenopsis orchids are also known as “Moth Orchids” and the scientific name Phalaenopsis is believed to be derived from the genus Phalaena, a genus containing a type of big moths. The flowers of some Phalaenopsis orchid species look a bit like large flying moths."
Tlumaczyc ci nie będę, troche sie pofatyguj a przy okazji pocwiczysz angielski
- Storczykowa

liodoro pachniał bardzo intensywnie, szczególnie w dzień, bo wieczorem to już dużo mniej. jego zapach był tak cudowny, że mogłabym kilka godzin stać przy nim i go wąchać.śnieżka pisze:Storczykowa pisze:[.
Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .
Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz.
Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
śnieżka pisze:Za to mój jeden z pierwszych Phalaenopsis- przedłuża pęd kwiatowy, pewnie znów zakwitnie na starym pędzie.
A ja sobie obiecałamśnieżka pisze: Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
Pozdrawiam, Baśka
- Storczykowa

ja typowo botanicznych to nie mam, ale z takich bardziej oryginalnych odmian mam Liodoro i Mini Mark. To fajne, raczej bezproblemowe roślinki, ale bardzo rzadkie. Mini Marków szukałam ponad 2 lata zanim znalazłam. znaczy się spotkałam wcześniej, ale były strasznie drogie. a Liodoro jest super, to chyba mój ulubiony storczyk.
Grażyno, to nie będzie "skok na głęboką wodę"śnieżka pisze:Basiu, podziwiam Cię, za taką decyzję, bo te botaniczne niektóre mają wyszukane wymagania, ale ja Ci życzę, żeby udało Ci się osiągnać sukcesy w ich uprawie.
... aaa i pod choinkę zamówiłam sobie to ...

Pozdrawiam, Baśka
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OOo, ale prezent sobie zafundowałaś, a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać, a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać, a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
śnieżka pisze:OOo, ale prezent sobie zafundowałaś ...
Grażynko, niestetyśnieżka pisze: ... a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
śnieżka pisze:Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać ...
Coś tam kombinuję, lecz tu także cicho szaśnieżka pisze: ... a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Pozdrawiam, Baśka