Róże na wydmie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże na wydmie

Post »

Basiu ;:196
Zawsze ociągam się z przesadzaniem róż, ale chyba warto szukać im lepszych miejscówek. Taka Comte bardzo się odwdzięczyła.
Chyba zamówię jeszcze cyklameny, nie mam purpurowego. Podobno on nie wymarza.
Też martwię się o róże. Oglądałam dziś kilka i wyglądają słabo.

Lampion
Obrazek

Aniu, powinnaś sobie kupić Princesse Anne, jeżeli zbierasz imienniczki.
Już mam upatrzoną kolejną, ale jest nie dostępna.
Wiewiórka to ładny szkodnik. Zjada wszystko ptaszkom i i sporo niszczy. Wygryzła dziurę w karmniku.
Prymulka była kupiona do ozdoby domu i po przekwitnięciu chciałam ją wystawić na zewnątrz, ale nie zdążyłam. Jest bardzo wrażliwa na brak wody. Podlewam ją codziennie i zaklinam: byle do wiosny. ;:3

Leonardo da Vinci
Obrazek

Wiola, też jestem zdziwiona, że tyle angielek. Ten rok był zdecydowanie gorszy dla francuzek, pewnie preferują lepszą pogodę, a nie taką angielską jak w ubiegłym roku.
TG ma przepiękną budowę kwiatu, jak w katalogu u Austina, rozeta.

Manuel Canovas
Obrazek

Iwonko, TG polecam, jak pisałam wyżej ma cudowną budowę kwiatu.
Również postanowiłam nie kupować róż w tym sezonie, ale co raz bardziej mnie kusi, żeby sobie kliknąć jakąś, zwłaszcza, że po tych mrozach mogą być potrzebne nowe panny.
Masz rację Acropolis jest równie fotogeniczna jak Pashmina. Szkoda, że purpurowe mają problem z obiektywem.
Nasze niedzielne śniadania trwają długo, bo jemy je w towarzystwie ptaków. W karmniku jest ruch na okrągło. Czasami przylatują nieznane ptaki, więc wyciągamy atlasy, lornetkę i prowadzimy identyfikację. Ostatnio mamy wizyty grubodzioba i czyży.

Queen Anne
Obrazek

W ubiegłym tygodniu u naszych sąsiadów kręcono film. Korzystając z dobrego oświetlenia zrobiłam kilka nocnych zdjęć ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Aniu wybacz, że dopiero teraz się odzywam. ;:196
Zdziwiłam się, że Tesing Georgia tak Ci przypadła do ;:167 Chyba musiałaś trafić na
dobrą sadzonkę. Ona ma bardzo ładne kwiaty bardzo wyszukany kolorek. Zaciekawiło mnie, że
można ją kulkować. Będę Cie podpytywać o nią.
Pokazujesz róże, których nie znam :D Manuel Canovas... ładna ;:333
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ale równe kopczyki usypałaś swoim różom ;:333 Fajnie wyglądają takie kopce kreta ;:333
Zdjęcia nocne ciekawe,w ogóle musisz mieszkać w ciekawej okolicy skoro u sąsiadów kręcili film :wit
A co do róży Princesse Anna to ona ma półpełne kwiaty ? Wydawało mi się,że ma większe i bardziej napakowane? :uszy
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem dlaczego dublują mi się posty ;:223

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, z TG tak wyszło. Miałam listę najlepszych w ubiegłym roku, a następnie sprawdzałam notatki, czy były jakieś zastrzeżenia. Tak kolejne wypadały, aż na placu boju zostały dwie angielki, w tym jedna do której nie miałam się czego czepić. I jeszcze ten idealnie zbudowany kwiat, jak w katalogu Austina przedstawiający przykład kwiatu w kształcie rozety. :D
W konkursie nie brały udziału zeszłoroczne nowości ze względu na niepełnoletniość. ;:306 Tu Kizuna wybija się na prowadzenie, ale poczekamy jak będzie z zimowaniem.
Myślę, że wszystkie duże angielki można kulować, o ile pędy nie przemarzną. To tak jak z prowadzeniem Grahama Thomasa, albo tniesz na krzaczastą, lub jak zima pozwoli, na pnącą.
Manuela mam już długo, ale niczym szczególnym się nie wyróżnia. Dość późno kwitnie i z drugim kwitnieniem nie jest za ciekawie. Ale budowę kwiatu ma fajną, taki lód włoski w środku :tan

Obrazek

Aniu, te kopczyki w tym roku dużo mnie kosztowały. Najgorsze to przesiewanie kompostu. Jak zobaczyłam to zdjęcie również miałam skojarzenie z kopcami kreta, odpukać w puste, niech się trzymają z daleka.
Film kręcili we wnętrzu, ale cały dom był podświetlony. To jakiś serial.
U nas nad Świdrem kręcą Ojca Mateusza.
Kiedyś było ładniej, teraz wszędzie wciskają bloki ;:222
Princesse Anna ma kwiaty raczej pełne. Nie są nabite, raczej luźnej budowy.

Obrazek

Wyróżnienie Gorgeous
Za wspaniałą budowę kwiatu.
Nie wszedł do pierwszej dziesiątki ze względu na zbyt jaskrawy kolor, wolałabym, żeby był bardziej stonowany w obu kwitnieniach.
Oczekiwałabym trochę większej ilości kwiatów jednorazowo, a nie trzech lub czterech. W ubiegłym roku było lepiej pod tym względem . Mam ją już trzy sezony i nie złapała jak dotąd żadnej choroby, gdy koleżanka o bok stoi łysa od lipca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałam nie kupować róż ;:223
Potrzebowałam coś z dużego marketu i chciałam zerknąć na dalie, a tam całe palety róż w kartonikach. Większość wypuszczała już listki i tak mi się żal zrobiło, bo nikt ich nie kupował, że postanowiłam przygarnąć jedną. Czerwona angielka. Ciekawe co mi się trafi ;:224
Moczy nóżki już drugi dzień, bo czeka, aż zakupiona ziemia rozmarznie.
Do koszyczka wpadło mi kilka dalii i fajna trawa, pokażę jak zrobię kompozycję.
Jeszcze kilka zdjęć z lipca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Aniu- skoro piszesz,że Gorgeous ma krzykliwy kolor, to pewnie pasowałby do mojego ogrodu i ... charakteru :lol: A tak poważnie, to bardzo mi się podobają jego zdjęcia. U mnie i TG i CPM u mnie mizerniutkie od dwóch lat że hej! To wina słabych sadznek, ale próbuję je radować i daję i szansę. Myślę, że jeśli i tego lata nie zbudują krzaczka, wymienię je na inne, choć przy gatunku na pewno zostanę, bo myślę, że zdobią ogród . No i są żółte! ;:173
Co to za róża na ostatnim ze zdjęć?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Aniu :wit :)

Jak ja lubię patrzeć na takie różane zdjęcia :D
Z ciekawością przeczytałam Twoje zestawienie różane i cieszę się poniekąd, bo jesienią posadziłam Teasing Georgia i mam na dzieje, że na żywo spodoba mi się równie bardzo jak na zdjęciach :)

Najbardziej chyba podoba mi się Twój wielki Paul's HM, ;:167 , ja tez mam - ciekawe czy mój w tym roku zakwitnie ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu,
bardzo mi się spodobał Twój ranking ;:215 Ja w tym roku nie robiłam różanego podsumowania, ponieważ stwierdziłam, że to bez sensu :oops: I tak pierwsze trzy miejsca chyba już na amen są przypisane do tych samych róż od trzech lat ;:108 Powtarzać znowu to samo? Wydało mi się mało kreatywne. Mogłabym ewentualnie zrobić ranking debiutantek, ale tych co roku mam coraz mniej :(
Ty z kolei rankingujesz tylko te dobrze zadomowione :D
W konkursie nie brały udziału zeszłoroczne nowości ze względu na niepełnoletniość.
:;230 :;230 :;230
Podziwiam Twoje kopczyki ;:215 I Ty twierdzisz, że są małe??? Zobaczyłabyś moje :;230 z lupą ich trzeba szukać ;:306
Kusisz TG ;:224 Poczekam jeszcze i pooglądam, bo na szczęście zakupy różane już opłacone. W zeszłym roku kupiłam CPM, ale mimo hodowania w donicy rosła marnie i okazała się chimeryczną pannicą :evil: wydaje mi się jednak, że Teasing Georgia ma inny kolor niż CPM? Ty piszesz, że są podobne... Nie rozumiem ;:24
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Nena, jak ja uwielbiam wszelakie rankingi, opisy i podsumowania..., oczywiście podparte dużą ilością zdjęć.
Dobrego sezonu ;:108
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ania, ja tam nie widzę problemu z miejscem dla róż
Wykopujesz te z ostatnich miejsc i sadzisz nowości. ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu czasu miałam dużo, to dokładnie przestudiowałam Twój ranking róż. ;:180 Nie zamierzam na razie żadnej kupować, ale na Princess Anne pewnie bym się skusiła. ;:173 Ogródek w kolbie cudny. ;:oj Napracowałas się przy kopczykowaniu, a moje bez kopczyków w dobrej kondycji. ;:306 Mam nadzieję, że nadchodzące mrozy nie poczynią szkód w różankach. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzacie. Mam trochę problem z kręgosłupem, rzuciło mi się tym razem na prawą rękę, pewnie za dużo klikam ;:223 , więc odpowiem Wam w tygodniu.
Teraz kilka bieżących zdjęć, bo się przeterminują ;:306
Na początku szybka wiosna.

Cyklameny coum ;:167
Obrazek
Myślałam, że przebiśniegi są wszystkie takie same :oops:
To co znalazłam w necie przyprawia o zawrót głowy.
U mnie dwa różne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popełniłam pierwszą kompozycję, która postała na zewnątrz tylko kilka dni.
Obrazek

Obrazek

A to już dzisiejsze widoki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Początkowe zdjęcia mnie zaskoczyły. Przez chwilę myślałam, że wydmę śnieg ominął. Przewinęłam niżej i sprawa się wyjaśniła.
Piękna kompozycja wiosenna. I ciemiernik i pierwiosnek wyjątkowej urody. Ta paskowana "trawka", nie wiem co to, świetnie pasuje.
Za kilka dni też zamierzam przejechać się po sklepach i upolować coś do kompozycji tarasowo-zaokiennych. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli udekorować dom na zewnątrz na Święta. Ogród raczej nie zdąży się wystroić, przynajmniej u mnie. Eh... :cry:
W poście z 7.03 zamieściłaś jako pierwsze piękne zdjęcie bladolicej róży z ciemniejszymi pąkami, co to za jedna ?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ta "trawka" to Ficinia truncata ?Ice Crystal, bylina podobna do trawy, mimo zapewnień Pana ze sklepu nie zimująca w gruncie. Tak podejrzewałam, ale potrzebna mi była do kompozycji, a do wyboru miałam jeszcze turzyce w odmianach , które mam. Spróbuję ją przezimować w domu. Co raz bardziej potrzebuję werandy, jak to możliwe mieszkać w takim miejscu i jej nie mieć ;:223
Co roku na Święta miałam posadzone bratki w ogrodzie. Też się zastanawiam czy zdążę. Robota w ogrodzie nie tknięta, prawie wcale, tylko jeden powojnik przycięty.
Ta róża to Prix P. J. Redouté, zmienia kolory w kolejnych kwitnieniach. Jesienią pokazuje więcej pomarańczowych odcieni.
Narty mieliśmy super. 41 beznadziejna, ale rano dało radę. Najbardziej podobało nam się Giro. :heja
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

U mnie ogród leży jeszcze odłogiem. Wróciliśmy tydzień temu i jak było ciepło to miałam co innego na głowie. Jak wreszcie wszystko ogarnęłam to nastała zima. ;:144 Bażanty wyjątkowo "obrodziły" w tym roku i strasznie rozgrzebują mi rabaty. W poprzednich latach nie robiły takiego spustoszenia, a teraz wydziobują krokusy i grzebią w sasankach. ;:219 Zaczęłam je gonić. ;:214 Może jak nie będą miały spokoju, to przeniosą się gdzie indziej.
Cieszę się, że narty się Wam udały i obyło się bez kontuzji. :D Giro robiłam dwukrotnie, raz ze skibusem, a raz całość na nartach. W wesołej grupie to fajna wycieczka. ;:304
My w pierwszym tygodniu trafiliśmy na mrozy po -20 na górze. Super śnieg ale survivalowo. Potem było cieplej. ;:333
To zdjęcie Prix P. J. Redoute powinnaś wrzucić na HFM. Tam większość jest o bardzo intensywnym zabarwieniu, a Twoje jest wyjątkowo piękne. ;:333
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”