Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

Aniu, niech Ci ładnie rosną i kwitną :D

Bożenko, cieszę się, że pospacerowałaś po moim wczesnowiosennym ogrodzie! Jeszcze nie ma za wiele do oglądania, ale jak słoneczko tak będzie świecić, to przyroda szybko przebudzi się z zimowego snu :wink:

Grażynko, posadziłam go na brzegu rabaty, licząc na to, że to malutki, wolnorosnący krzaczek. A on zrobił mi niespodziankę i wybujał na półtora metra :roll:

Igo, to ja nie znam takiej odmiany pierisa. Mam jeszcze dwa krzaczki, znacznie mniejsze, o zielonych listkach, ale one kwitną na biało....

Mariolko, ładny to on jest, ale zakwitnąc MUSI, bo wtedy obsypany tymi swoimi kwiatuszkami wygląda uroczo :P

Kochani, dzisiaj na szczęście pogoda się utrzymała! Cieszę się tak bardzo dlatego że nasz forumkowy kolega od rana szaleje w moim ogrodzie z sekatorem, nożycami i piłą ;:224 Drzewa robią się porządne, "uczesane", prześwietlone, podobnie krzewy. Nawet moja glicynia, z którą nie mogłam sobie poradzić, w końcu została okiełznana :lol:
W przyszłym tygodniu wkroczę ja - z miotłą, grabiami i innymi narzędziami....No i powolutku ogród będzie piękniał...A jak jeszcze zrobi się zielono...Pełnia szczęścia.
Zostawiam fotkę na miłą sobotę:

Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Widzę Dalu, że masz pomoc :) ja zawsze na oko przycinam z tatą te drzewa...taka pomoc z piłą i u nas by się przydała...śliwa to już sięga nieba ale szkoda mi ją radykalnie obniżyć... wtedy te drzewa tak smutnie wyglądają... okaleczone...
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja sama przycinam drzewka.Co prawda nie znam się za bardzo na tym i myślę że robię sporo błędów.Ale na błędach wkońcu człowiek się uczy :wink:
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dalu :wit Pozwoliłam sobie zaglądnąć do twego ogrodu i zauważyłam że lubimy te same rośliny
Bardzo lubię Hosty, Piwonie, gadżety ogrodowe i to wszystko u Ciebie spotkałam. Twój ogród mnie zainspirował i pozwolę sobie parą rzeczy podglądnąć. Masz cudowny cień w ogrodzie którego u mnie bardzo brakuje i nie tak szybko się go doczekam. Ale spacerując po ogrodach na forum coraz to nowe pomysły latają mi po głowie
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Widzę Dalu że u Ciebie prawdziwie wiosenne prace ;:224 przycinanie, prześwietlanie, docinanie ;:63
Przedwiośnie w pełnej krasie ;:63 Po wygrabieniu i uporządkowaniu kwiaty juz będą kwitły bo nie będzie innego wyjścia :uszy
Oby pogoda dopisała ;:7
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś widzę, że u Ciebie wiosenne prace idą pełną parą :D Aż zazdroszczę, bo u mnie jeszcze zima :roll: Nocami duże mrozy, wiec jeszcze nic nie tnę....ale mam nadzieję, że już niedługo i będzie można i u mnie ruszyć z takimi pracami :roll:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu, czy wierzbom nie zaszkodzi cięcie jak nocami są przymrozki? U mnie rano było - 9 stopni.
x-d-a

Post »

Małgosiu, nie jestem specjalistką, ale ja bym się jeszcze wstrzymała, jak mróz jest takie duży...Ja już wzięłam się za cięcie, ale u mnie od przeszło tygodnia w ciągu dnia temperatury są na plusie, a nocne mrozy nie przekraczają 4,5 stopni :P

Agnieszko, dzisiaj kolejny bardzo słoneczny dzień, ale noce nadal są mroźne. W nasłonecznionych miejscach ziemia jest miękka i błotnista, a w cieniu - zamarznięta. Ja na razie z pomocą naszego forumkowego specjalisty robię porządek z moimi drzewami owocowymi, ale powolutku zabieramy się też za krzewy...Dzisiaj troszkę pograbiłam sobie stare liście, a przy okazji pooglądałam, co tam w trawie piszczy i gramoli sie z ziemi :wink: Oj, bedzie się działo, nich no tylko ustąpią te nocne mrozy :evil:

Aguś, czeka mnie mnóstwo pracy, zanim doprowadzę ogród do jako takiego stanu, ale już nie mogę się doczekać ;:65 W sobotę część drzew -głównie jabłonie- została przycięta, jutro ciąg dalszy prac. Trochę się denerwuję, bo ziemia pod zimozielonymi jest ciągle zmarznięta, deszcze dawno nie padały, a słoneczne dni powodują, że one mocno transpirują. Chyba będę musiała je podlać....

Romo, witaj w moim ogrodzie :!: Na forum można znaleźć mnóstwo świetnych pomysłów i inspiracji do własnego ogrodu :P Cieszyłabym się, gdybyś coś ciekawego dla siebie znalazła w moim ogrodzie :D Rzeczywiście, jest w nim sporo cienia za sprawą starych drzew owocowych, a więc rosną w nim dobrze roślinki cieniolubne, m.in. moje ukochane hosty :lol:

Iwonko, ja choćbym bardzo chciała nie dałabym rady sama przyciąć moich drzew; nawet M. nie pisze się już na to, bo to stare, wielkie drzewa i potrzeba odpowiedniego sprzętu, a także sprawności fizycznej w bieganiu po baaardzo wysokiej drabinie...

Alu, też nie lubimy takich przyciętych drzew; one zdecydowanie najładniej wyglądają, gdy mają taki swój naturalny pokrój. Ale w przypadku drzew owocowych nie przycinanie równa się dziczenie i gorsze owocowanie, więc jednak trzeba to robić. Poza tym dostęp do owoców, gdy drzewa sięgają nieba jest żaden i pociechę z nich mają tylko szpaki, albo one po prostu opadają i są do niczego.

Kochani, słońce operuje bardzo mocno ;:3 i jak tak dalej pójdzie krokuski zaczną niebawem kwitnąć, bo już pączki się otwierają. Ale na razie jeszcze ubiegłoroczne:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie wyjrzały pierwsze krokusy na balkoniku, ale jeszcze się nie rozwinęły całkiem.
Na razie zimno i jeszcze trzeba poczekać, na pracę w ogrodzie też za wcześnie bo wszystko zamarznięte.
W oczekiwaniu na wiosnę - http://poradnikogrodniczy.pl/ekologia-w ... ologia.php
Grażyna.
kogro-linki
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Już zwątpiłam ujżawszy zdjęcie że to tegoroczne.Dopiero doczytałam że jednak zeszłoroczne....Śliczne
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dalu nie wiem czy ogladałaś ostatni odcinek Maja w............... ale wyspa z trawami bombowa, chociaż tak nadmuchamy może wiosenkę
http://majawogrodzie.pl/44904,_maja-w-o ... lnosc.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obejrzałam i też mi się podoba.
Tyle tylko, że na taki zakątek to trzeba mieć sporo miejsca.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Dalu u mnie też drzewka owocowe już przycięte i teraz tylko brakuje nam cieplejszych nocy, bo dnie już bywają śliczne i coraz dłuższe a więc czekamy ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tarasik jest super (szczególnie gdy na dworzu +30 :) )
Co do Anabelki to zaztosuję Twoją radę o przycinaniu ale z tym to teraz czy może pod koniec marca?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażyna.
kogro-linki