Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Post »

Aneczko - też się bałam hortensji ogrodowej, miałam podobne podejście jak Ty, że są dość trudne i troszkę z nimi zachodu. Ale tak nie jest - są wręcz bezobsługowe. dają wiele radości.
Bałam się też jak wiesz powojników, ale jak patrzę na Twoje tak wyjątkowe i cudne - to nadal podtrzymuję zakup Błękitnego Anioła i może nie tylko jego.
Świetne zakupy i róż i lilii ;:215
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Bea koniecznie trzeba mieć Błękitnego Anioła w ogrodzie, To taki śliczny i całkiem niekłopotliwy powojnik. ;:167 Ja go kocham! ;:167
A co do hortensji ogrodowych... to nie mam już miejsca, bo niedługo na dobre rozpanoszą się powojniki i róże. ;:215

Witaj Tadeo. :wit Dziękuję za rady co do lilii. Będę pamiętać. Są warte tę odrobinę poświęcenia przy sadzeniu, bo ich spektakl jest wyjątkowy.

Słuchajcie mimo iż byłam dziś na działce. Zrobiłam porządki. Połowiczne oczywiście, bo nie odkrywałam jeszcze większości roślin i liści z rabat też nie wygrabiałam, bo jakby nie patrzeć to one też ciut chronią przed mrozem. To nie wybiła mi ta aktywna praca na świeżym powietrzu kolejnego wydawania kasy w sklepie internetowym. :oops: Nie uwierzycie ... będę domawiała róże. ;:219 Na pewno Gertrudę Jekyll i Larissę. Prawdopodobnie też Alchymist - i tu aż sama sobie się dziwię, bo ta róża nie powtarza kwitnienia... i kolor nie całkiem mój... no właśnie... ale jednak ten kolor... ;:167 ach... chcę go oglądać na własne oczęta. Mam zamiar puścić ją po płocie, w poziomie. ;:131
Oczywiście to przez Was i to wasze gadanie o "trzynastce" ;:306 Jak mężowi włosy wypadną na widok paczki, to też zwalę na Was. ;:167

A co do dzisiejszego działkowania... wychylają się nosy tulipanów... większości. Natomiast nie widać hiacyntów. Dlaczego? To tak ma być? Tulipany pierwsze?
I pytanie: dlaczego tulipany sadzone jesienią wyłażą później niż te co już siedzą kolejny rok w ziemi?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Alchymist cudny jest ;:167 jest taki blog Tam gdzie mgły i róże mieszkają jest tam wiernie oddany na zdjeciu :D szkoda tylko że raz. A może z tymi tulipanami tak masz bo musza sie ukorzenić ? Mi właśnie na odwrót te sadzone rok wcześniej są mniejsze niż jesienne ;:168 :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

aneczka1979 pisze: A co do dzisiejszego działkowania... wychylają się nosy tulipanów... większości. Natomiast nie widać hiacyntów. Dlaczego? To tak ma być? Tulipany pierwsze?
U mnie dopiero pierwszy hiacynt wychylił czubek listka, a tulipany bardziej widoczne. Tak ma być. A pora kwitnienia zależy od odmiany.
I pytanie: dlaczego tulipany sadzone jesienią wyłażą później niż te co już siedzą kolejny rok w ziemi?
sadzone jesienią musiały się od jesieni skupić bardziej na ukorzenianiu niż kwitnieniu i to dlatego, ale za to zakwitną pięknie, mimo, że później :uszy

Aniu, odnośnie Laguny, przypomniało mi się - ona nie może rosnąć w pełnym słońcu w samo południe, bo przypraża jej płatki i kwiaty są nieładne. Jeśli masz miejsce półcieniste lub takie, które w największy żar południowy latem ma zacienienie, to będzie dla niej idealnie.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko dla Laguny mam półcienistą miejscówkę: słońce ma dopiero od 12.30. Czy takie miejsce będzie dobre? Czy szukać jeszcze innego?
I dziękuję za rozwianie mych wątpliwości. ;:196

Mati zobaczę ten blog, bardzo chętnie.

U mnie większość tulipanów czubki wystawiła. Na niektóre jeszcze czekam. Nie widać hiacyntów, no ale tak ma być. Za to w ogóle nie widać krokusików posadzonych jesienią i irysów Katherine Hodgkin. ;:133
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moniko dla Laguny mam półcienistą miejscówkę: słońce ma dopiero od 12.30. Czy takie miejsce będzie dobre? Czy szukać jeszcze innego?
I dziękuję za rozwianie mych wątpliwości. ;:196

Mati zobaczę ten blog, bardzo chętnie.

U mnie większość tulipanów czubki wystawiła. Na niektóre jeszcze czekam. Nie widać hiacyntów, no ale tak ma być. Za to w ogóle nie widać krokusików posadzonych jesienią i irysów Katherine Hodgkin. ;:133
Powinno być dobre, choć jeśli masz z jeszcze późniejszym słońcem, to lepiej ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra to mogę zamienić. Powiedz mi czy stanowisko gdzie słońce będzie mieć do ok 11.30 i może ciut późnym popołudniem będzie lepsze dla Laguny?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Dobra to mogę zamienić. Powiedz mi czy stanowisko gdzie słońce będzie mieć do ok 11.30 i może ciut późnym popołudniem będzie lepsze dla Laguny?
tak, lepiej ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, czytałam z niemałym rozbawieniem o tym, że domówiłaś róże.. Tyś już nasza ;:168 Teraz tylko czekać aż z trawnika zostanie malutki skwerek zieloności, a na reszcie wyrosną róże ;:224
Dziwne, że nie wychodzą krokusy ;:169 Moje ustawiły główki do słońca i pięknie się otworzyły. Mozna było poczuć wiosnę w powietrzu ;:173 Hiacynty zależnie od odmiany. Białe mam jakieś wcześniejsze i już mają pąki na wierzchu (pąki kwiatów nie liści :shock: ) reszta siedzi uparcie w ziemi ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko... cóż ja mogę powiedzieć..? ...No popłynęłam... nie da się ukryć. ;:131 Jesienią za to zaproszę Cię na kopcowanie. ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Nie ma sprawy, ale najpierw zakopcujemy u mnie ;:306 Najbardziej z tych twoich zamówień ciekawa jestem Eden Rose.. tyle razy miałam ją w koszyku i zawsze jakoś wylatywała.. Jak się naoglądam jej fotek jeszcze i u ciebie to jesienią już mnie nic nie powstrzyma :;230 :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko a ja właśnie od Edena zaczęłam. To przez tę właśnie różę i cała reszta do mnie przyjedzie. A co! Na pewno będzie im weselej podróżować w większym towarzystwie. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jak popracowałaś na rabatkach, to wiesz czego Ci brakuje. :) Kupno kolejnych różyczek to tego konsekwencja. ;:138 Moje tulipany zeszłoroczne też dużo większe, niż sadzone jesienią. Są lepiej ukorzenione, to i szybciej rwą się do życia.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jesienią posadziłam eden rose i candy rain. Eden rose troszkę przyczarniały końcówki pędów, candy rain w lepszym stanie.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit
U mnie od rana padało przez kilka godzin. Potem wyszło słońce. A przed chwilą przeleciał (kilka minut) mocny grad. ;:202 Mam nadzieje, że nie uszkodził moich tulipanowych nosków. :oops:
Chciałam się pochwalić, że już kilka hiacyntów też wychyliło swoje czuprynki. ;:138 Byle przeżyć te kilka dni za[powiadanego ochłodzenia... i wiosno trwaj!!!

Czy ja już mówiłam Wam, że ostatecznie zamknęłam listę różaną? Otóż... nooo... eeeee... yyyy sama nie wiem jak to się stało ale do listy:

Róża Eden Rose 85? (Meilland 1985)
Róża Artemis ?(Tantau 2009)
Róża Alexander MacKenzie (Svejda 1970)
Róża Laguna? (Kordes 2004)
Róża Comte de Chambord (Robert Moreau 1863)
Róża Lavender Ice (Tantau 2012)
Róża Pomponella? (Kordes 2005)
Róża Pirouette (Olsen 2002)
Róża Rose de Rescht
Róża Souvenir du Docteur Jamain (Lacharme 1865)
Róża Mrs. John Laing (Bennet 1887)
Róża Pastella (Tantau 2004)
Róża Lavender Lassie (Kordes 1960)

...dziś dołączyły:

Róża Gertrude Jekyll
Róża Larissa (Kordes 2008)
Róża Alchymist (Kordes 1956)
Róża Louise Odier (Margottin 1851)

A wszystko oczywiście przez Was... bo tak nęcicie, kusicie, pokazujecie te swoej ślicznoty a potem mi gadacie, że 13 to "niewyjściowa" liczba... ;:131 No to macie. :lol: Dorzuciłam jeszcze cztery. :D
A teraz proszę, byście ustaliły między sobą grafik, która kiedy zajmie się pielęgnacją, herbatkami z pokrzyw, opryskami (oby nie, tfu tfu) i jesienią kopcowaniem. ;:306 Grafik proszę przesłać na PW. ;:306
Z różyczkami zabierze się w podróż (jako osobisty "bodyguard") powojnik Mongolian Bells. ;:31
No to teraz wszyscy jesteśmy szczęśliwi.

Za dwa dni ściągną mi "bana" na pokazywanie zdjęć. Wtedy też wszystko wróci do normy a ja spokojnie będę mogła zamknąć ten wątek. Założę nowy i może w nowym nie będę tak szalała, bo ten coś bardzo pechowy był dla mojego portfela. :lol:
No i moją wiosenkę będę mogła Wam pokazać.

I na koniec prośba: kto ma lub po prostu coś wie na temat Louise Odier, jest bardzo proszony o wypowiedź w temacie. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”