Ogródek Doroty-dodad cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty-dodad cz.2

Post »

Rzeczywiście inaczej i powiedziałabym, że nawet piękniej. Sama się zastanawiałam nad tym kiścieniem, bo fajny i w dobrej cenie był, ale mam już kiścień Red Lips, która pomimo dwukrotnej zmiany stanowiska jakaś taka marna i wiecznie z czarnymi plamkami. Pryskałam i nic. Może ty Dorotko coś doradzisz w tym temacie?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety nie mam żadnego doświadczenia z kiścieniami. Obie moje sadzonki to tegoroczne nabytki.
Wydaje mi sie, że mam również tego co ty
Obrazek
Na moim też jakieś plamki, ale nie pryskałam niczym. Zobaczę w przyszłym roku (o ile przeżyje)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Szkoda, myślałam, że coś mi podpowiesz. Mój tez jest tegoroczny, z wiosny. Jak kupowałam był zdrowy, może tegoroczna pogoda mu zaszkodziła. Zobaczymy w przyszłym roku (o ile przeżyje). Hihihi
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No co Wy, dziewczyny...Przeżyją nam kiścienie, trzeba w to wierzyć, ale trochę zabezpieczyć nie zaszkodzi :)
Dorotko, ja już nie wiem, czego bardziej Ci zazdrościć, tych roślin i pięknych kompozycji czy kamieni...Już kiedyś o tej łatwej dostępności kamieni u Ciebie rozmawiałyśmy...Oj, jak Ci dobrze! Ja sobie zdałam sprawę z tego, że jeśli moja piękna trawiasta rabata :wink: ma być piękna, to muszę ją wysypać kamieniami...No i skąd ja ich tyle wezmę :( Majątek stracę! ;:145
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kamienie pięknie się robią kiedy świeżo ułożone.
Potem z czasem obrastają mchem i brudem.
Ja swoje muszę co 3 lata czyścić kerszerem.
Ale ja mieszkam w mieście, więc może u was będzie lepiej. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igielko, będziemy się dzielić wrażeniami wiosną. mam nadzieje, że oba przeżyją :wink:
Marto, wiem, że i ty zakupiłaś kiścienia, piękny okaz. Będziemy zabezpieczać razem ;:108 W ogóle to coś strasznie dużo roślin do zabezpieczania mi się pojawiło w ogrodzie. A tak tego nie lubię ;:223 Marto, to może jednak taniej wyjdzie ci podróż w moje okolice :;230 Kamienia pod dostatkiem. Służę uprzejmie
Grażynko, kamienie mam w ogrodzie "od zawsze" czyli od jakichś 15 lat. Nigdy ich nie czyściłam. Z czasem rzeczywiście zarastają mchem, ale dla mnie to zaleta a nie wada. Choć wiosenne usuwanie liści i resztek roślin bywa uciążliwe.

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Grażynko, a co to ten kerszer? :?: Bo ja też chyba wolę czyste...
Ja też okrywania nie lubię...zwłaszcza jak surowca odpowiedniego brak :cry:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ech, ten halny... ja też odchorowuję. Dorotko, piękne zdjęcia pięknego ogrodu ;:196 Jeszcze dużo kolorów, ładnie zadbałaś o jesienną urodę. A niebawem zacznie się okrywanie... czy okrywasz Rh? Przybyły mi dwie azalie, dla mnie to nowość... więc proszę o instrukcję obsługi :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dziewczyny Kiścień przeżyje. Ja nie okrywam. Mam juz 2 sezon. Te plamki to może byc grzyb. Zauważyłam, że u mnie jest podatny na niego. Ale po opryskaniu i po usunieciu chorych liści wypuścił mase nowych. Czyli będzie żył :D
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

artam pisze:Grażynko, a co to ten kerszer? :?: Bo ja też chyba wolę czyste...
Ja też okrywania nie lubię...zwłaszcza jak surowca odpowiedniego brak :cry:
Ja nie Grażynka, ale odpowiem, że to pewnie myjka ciśnieniowa :) A przy okazji spytam się, czy jak je płuczesz to nie rozlatują się na boki?
To ostatnie zdjęcie to wprost do forumowego kalendarza ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam świątecznie!
Wczoraj zeżarło mi cały długi post i się w...... zdenerwowałam :wink: i poszłam spać.
Marta, Paweł odpowiedział. Oj okrywania to ja też nie lubię a do tego odkryłam, że posadziłam całkiem sporo roslin, które wymagają ubranka zimowego ;:223 ;:223
Iza, halny mnie wykańcza, ale na szczęście dziś juz prawie nie wieje, więc jakby żywsza jestem. Jesienny ogród w tym roku zrobił sie u mnie bardziej kolorowy, ale jeszcze muszę troszkę popracować nad jesiennymi kwiatami.
Azalii nie okrywam, im mróz nie straszny. Gorzej z rh. Do zeszłego roku nie okrywałam i jakoś sobie radziły, niestety ostatnia zima nauczyła mnie, że jak się chce mieć kwitnące krzewy rh i pierisy to trzeba okryć i w tym roku już się zaopatrzyłam w niezbędne kołderki. Zastanawiam sie tez nad okryciem azalii japońskich, bo w zeszłym roku pąki zmarzły do granicy śniegu.
Małgoś, zimy w Poznaniu jednak znacznie łagodniejsze niż u nas. Okryje profilaktycznie, tym bardziej, że rosną na otwartej przestrzeni. Zarażone liście usunę pewnie jeszcze teraz choć z oprysków to już pewnie zrezygnuję :?
Pawle, ja swoich kamieni nie myję jakoś nie widzę potrzeby. Być może w przyszłym roku zrewiduje poglądy, bo ilość kamiennej nawierzchni jakby mi sie powiększyła, ale nie sądzę. Zobaczymy.
Wybór zdjęć do kalendarza był bardzo trudny, tym bardziej, że na większości znajdowały się jakieś "niespodzianki" w postaci pustych doniczek, opakowań po środku na ślimaki, zapomnianych sekatorów itp "ozdób" :;230

A skoro była mowa o azaliach japońskich to i one pięknie się przebarwiają jesienią

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Marto, Pawle - tak, to myjka ciśnieniowa.
Jeśli odpowiednio ustawi się dyszę, to kamienie nie rozlatują się na boki pod warunkiem, że są to duże kamienie.
Trzeba też uważać, żeby nie wypłukać ziemi spod roślin a o to bardzo łatwo.
Najgorzej jest z mchem, bo on wrasta w kamyki i tylko kerszer da mu radę.
Jeśli podsypka z drobnych kamyków ma być stała, to można ją osadzić na piasku z cementem mieszanym na sucho.
Deszcz sam wszystko ubije i spoi a potem można spokojnie oczyścić takie kamyki miotłą lub słabym strumieniem kerszera.
Murki spojone cementem myje się super, ale tzw suche czyli bez zaprawy bardzo trudno, bo wypłukuje się ziemię ze szczelin w których najczęściej rosną korzenie kwiatów.

Jest tu wiele fotek do kalendarza.
Ale sama mam trudności w wyborze.... ;:108
Grażyna.
kogro-linki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

DOROTKO
Piękne jesienne zdjęcia, Dobrze, że mamy piękną pogodę to i ogrody będą
dłużej ładne.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Jesienne barwy azalii są urocze, nawet moje maleństwa się zaiskrzyły złotem i rubinem. Ot, klejnoty :D
Wróciłam do poprzednich zdjęć, bo na prawdę piękne. Dostrzegłam dębowe talarki... ich pocięcie tego drzewa faktycznie musiało wymagać sporo czasu i sił. Ale plastry pierwsza klasa. Ścieżkę u Gorzatki z akacjowymi talarkami już widziałaś. Drewno i kamień to piękna para ;:108 .
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Rzeczywiscie, azalie japońskie masz śliczne. Ja mam tylko jedną - Babushkę - zobaczę na wiosnę, co z niej będzie.

Może rzeczywiście bez zabezpieczania roslinki u Ciebie przeżyją. Co prawda klimat u nas nie najłaskawszy, ale przecież Ty masz w ogrodzie mikroklimat, który sprzyja tym co większym zmarźluchom. będzie dobrze :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”