W książce "Storczyki w domu" , autor wspomina, iż kwiaty ćmówek żółtej barwy są przeważnie najtrwalsze ... i tego właśnie życzęMamba pisze: Mam też takiego jak ten zielonożółty i kwitnie mi pięknie.
Phalaenopsisy Oriona
piękne biedronkowe storczyki .... ja nie mam tyle farta, bo Radek chory , do biedronki 10km, auto i kogoś mobilnego brak.... wszyscy pracują..... do tego ta pogoda tez chusteczkowa jak na jesienną żeby autobusem się wybrać..... a do wieczora to pewnie przebiorą i dlatego będę zmuszona opuścić taką okazję:( ale może na pocieszenie wstąpię do kwiaciarni odkryłam nową.... może jak mąż wróci z pracy 
martuś
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak, kwiaty żółtych Phalaenopsisów (!!!) są podobno najtrwalsze, też o tym czytałam.
a ten pomartańczowy nie przypomina mi liodoro. wiem, bo mam liodoro. też jest bardzo piękny, ale to jest jakiś normalny Phalaenopsis, prawdopodobnie nie nazwany. z tych co sobie kupiłaś ostatnio to ten żółtozielony podoba mi się najbardziej. taki fajny, malutki, o pięknych kwiatach.
a ten pomartańczowy nie przypomina mi liodoro. wiem, bo mam liodoro. też jest bardzo piękny, ale to jest jakiś normalny Phalaenopsis, prawdopodobnie nie nazwany. z tych co sobie kupiłaś ostatnio to ten żółtozielony podoba mi się najbardziej. taki fajny, malutki, o pięknych kwiatach.
Asiu ale trafiły Ci się piękne dwupędowce
byłam w Biedronce akurat w momencie, gdy panie ze sklepu wnosiły storczyki na sklep i było ich sporo, ale większość to białe i różowe, kilka żółtych w ciapki i jeden żółty który ja kupiłam
ale wszystkie były z jednym pędem
Bobi mam trzy różne żółte, jeden taki bardziej seledynowy kupiłam przelany i tylko kilka dni cieszył mnie kwiatami, a teraz jest na storczykowej reanimacji
kolejne dwa kupiłam niemal równocześnie i kwitły mi ok. 4 miesięcy, natomiast najdłużej kwitną u mnie białe - jedne to ponad pół roku
ale może dlatego, że białe to moje ukochane falenopsisy 
Bobi mam trzy różne żółte, jeden taki bardziej seledynowy kupiłam przelany i tylko kilka dni cieszył mnie kwiatami, a teraz jest na storczykowej reanimacji
Dzisiaj przy okazji ładnej pogody zrobiłam przegląd storczyków.
Na 37 phalaenopsisów 19 kwitnie,a 18 odpoczywa - w tym dwóm rosną nowe pędy, a jeden wypuszcza odnogę pędu która ma już ponad 18 cm
Choruszki bez zmian tylko jeden coraz gorzej
- dzisiaj wycięłam pół liścia sercowego, bo żółta plama powiększała się coraz bardziej, a inne liście stracił już dawno.
W Biedronkowych otwierają się pąki, w białym jeden już zżółkł.
No i dokupiłam 6 plastikowych osłonek (zawsze to taniej niż ceramiczne).
W Biedronkowych otwierają się pąki, w białym jeden już zżółkł.
No i dokupiłam 6 plastikowych osłonek (zawsze to taniej niż ceramiczne).
- Storczykowa

- Storczykowa