Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Ja to chyba jestem szczęściarą :D bo przez ponad 11lat przygody z hydroponiką żaden kwiat mi nie chorował .Aż tu nagle paprotka zastrajkowała ..Mam nadzieję ze to tylko jednostkowy strajk i nie przerodzi sie w rewolucje tfu,tfu :)
Mirku uspokoiłeś mnie odnośnie niedośpiała ,co za ulga.Zaczęłam sie po ciachaniu :D zastanawiać czy nie zbyt pochopnie postąpiłam.Co do paprotki to ona była śliczniutka.
Ponieważ upłynęło już sporo czasu kiedy podzieliłam sie swoją koronkową paprotką z Mirkiem i Krystyną przyznać się muszę że to co zostawiłam dla siebie padło bardzo szybko :( .Nie przejmowałam sie tym bardzo ponieważ u syna rozrastała sie do pięknych rozmiarów 3 letnia szczepka. Niestety mam bardzo pomysłowego wnuka :D któremu było bardzo gorąco i w 10st.mróz otworzył okno i zasnął przykryty po uszy. :;230 Co zastała synowa nie muszę mówić.wszystkie kwiatki padły a mój wnuk cały i zdrowy do dzisiaj,więc paprotki nie żałuję.
Dlatego kupiłam tą miniaturkę bo mi ją troszkę przypomina.Jestem bardzo ciekawa jak duża urośnie.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ja tez miałam ubaw wyobrażając sobie Ciebie biegająca z kwiatami :;230 .Ja mam tylko 2 parapety północny i południawy więc problemu nie mam.Ustawiam je według upodobań i nie muszę biegać :D
Krysiu i Mirku ;:215 kciuki za Wasze paprotki.Inaczej sie zapłaczę,bo od serducha dałam.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba muszę mieć dzisiaj kiepski dzień bo juz trzeci post pisze zamiast wszystko ująć w jednym.No cóż skleroza :;230
Aluniu...dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Kinia...witaj śród zakręconych hydroponiką.storczykiem ciesze sie jak dziecko :) .Polecam paprotki w hydro.
Piotrjes....trudno ,nie wszystko musimy wiedzieć.Mimo to zapraszam do odwiedzin. :wit
Teresa
------------
piotrjes
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 02:22

Post »

Również będę musiał kupić sobie paprotkę i spróbować w hydro, bo w ziemi kiedyś miałem i nie chciała mi rosnąć. Nawet widziałem takie malutkie w OBI.
Okna mam również na północ i południe, w dodatku od strony południowej zasłonięte przez ściany sąsiednich budynków, bo mieszkam na parterze. Niestety nie są to najlepsze warunki dla roślin, bo z jednej strony jest za ciemno, a z drugiej słońce świeci bardzo mocno ale krótko, bo zasłaniają je sąsiednie budynki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko czyli masz wyobraźnię skoro śmiałaś się... śmiech to zdrowie.
Ja mam 2 parapety od strony zachodniej ale jak słońce niżej to blok z przeciwka zasłania. W kuchni od wschodniej i tam latem roślinki maja dobrze, tyle,że często otwierane okno to nie można parapetu przeładować bo i tak mąż marudzi,że gdzie spojrzy tam kwiaty a niby obiecałam,że miało byc mniej ...nie pamiętam abym cos takiego mówiła :;230 ...
Piotrze do Twojego mieszkania świetnie nadaje się Tolmiea menziesi bo jest cieniolubna. Uprawiana w domu dalej od okna ma dłuższe ogonki liściowe.
Na ostatnim zdjęciu uprawiana w hydro, pozostałe tradycyjnie.
Na zdjęciach sa 2 odmiany - zielona i variegata. Ta ostatnia potrzebuje trochę światła dla wybarwienia ale jeśli nie dostanie to po prostu liście będą takie limonkowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zbliżeniach pokazałam różnice kolorystyczna i jej charakterystyczna cechę czyli tzw rozmnóżki rosnące na styku liścia z ogonkiem.
To roślina domowa i jednocześnie gruntowa a do tego częściowo zimozielona.
Jakiś czas temu wstawiałam w tym wątku zdjęcie jak rośnie w hydro w dużym szklanym pucharku.
piotrjes
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 02:22

Post »

christinkrysia - dziękuję za propozycję rośliny do ciemnego pomieszczenia, ma ładne liście.
Jednak na razie kupiłem sobie paprotkę. Tylko nie wiem jak zniesie przeprowadzkę do hydro...
Nie jest jeszcze zbyt duża, może się uda ją przesadzić.
Awatar użytkownika
mojsze
200p
200p
Od: 18 sty 2011, o 19:45

Post »

Ta roslina jest piekna!!! :shock: ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mojsze cieszy mnie,że się podoba ale warta jest tego i chciała bym aby więcej osób poznało tą roślinkę bo ma ciekawą cechę różniącą ją od innych.
Taką cechę znam tylko u domowej żyworódki.
W USA nazywa się ją "rośliną z małymi prosiaczkami na grzbiecie", Niemcy mówią o niej "kura z kurczętami".
Na liściach tolmiei tworzą się miniaturki dorosłej rośliny czyli tzw. rozmnóżki ( żyworódki)
Kiedy staną się na tyle duże aby można było je posadzić odcinamy cały liść wraz z ogonkiem i układamy na powierzchni doniczki przysypując go ziemią tak żeby wystawała sama sadzonka (lekko podlewamy). "Młode" żyworódki rosną wraz z korzonkami, zatem sadzenie nie sprawia żadnego problemu.
Łatwo tez ukorzenia się w wodzie.
Na działce ukorzenia się prawie sama bo niższe liście dotykają ziemi i w chwili gdy rozmnóżka jest na tyle duża, ze pojawiają się mini korzenie wszystko dzieje się samo
- natura świetnie wyposażyła ją - uwielbiam takie ciekawe okazy.

Tolmiea menziesii jest rośliną niezbyt wymagającą kwiaty raczej niepozorne - skupione w wydłużonych kwiatostanach.
Gdy wstawiłam zdjęcie rosnącej w gruncie niektórzy uznali ją za jedną z odmian żurawki . Ta akurat rosła w pełnym słońcu, nie spaliło jej i miała śliczny kolorek.

Obrazek

Łatwo zauważyć zmienność pokroju w zależności od tego gdzie rośnie.
Roślina gęsta i zwarta - dużo światła wpływa na to, że ma krótsze ogonki liściowe
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu..śmiałam się nie tylko nie z powodu twojego biegania ale również z podobnego podejścia naszych mężów :;230 do kwiatów.
Oni nas w ogóle nie rozumieją :(
Tolmiea w obu wydaniach jest śliczna.
Piotrjes.....młoda paprotka świetnie zniesie przenosiny z ziemi do hydro.Tak było w moim przypadku z paprocią która obecnie choruje.Mam nadzieje że miniaturka którą przeniosłam kilka dni temu tez sie tak zachowa.Pochwal sie za jakiś czas jej wyglądem.
Teresa
------------
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tereniu mam nadzieję,że nie dostanę po uszach... ;:224
Wstawiłem paprotki u siebie to i pokażę u Ciebie

Obie...trzymają się..może z wiosną ruszą..
Obrazek

a dla miłośników hydroponiki..to moja diffenbachia w hydro
Obrazek
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

diffenbachie chyba lubią być w hydroponice, moje w ziemii ostatnio zaczęły mieć przesuszone końcówki liści, ale Twoja piękna jest.
a możecie mi powiedzieć jak się podlewa roślinki w hydro?? normalnie tak jak w ziemii od góry na ten keramzyt?
czy jakoś trzeba gdzieś celować do tego plastiku????
Awatar użytkownika
mojsze
200p
200p
Od: 18 sty 2011, o 19:45

Post »

Piękna diffenbachia!!! Nigdy nie widziałam tak pstrokatych liści :shock:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku..Czy wyglądam na taką straszną babę co to ciągnie za uszy? :;230 Co do paprotek to nic tylko siąść i płakać nad nimi:( .Jak widzę kilka gałązek całkiem uschło ;:98 .Mirku proponowałabym je wyjąć i włożyć do szklanki z wodą.Może w keramzycię korzenie nie sięgają wody? W szklance będziesz miał podgląd co się dzieje.ja tak zawsze robiłam.Kiedy dzieliłam dla Was na szczepki, swoją wsadziłam bezpośrednio do keramzytu i padła.Zastanawiam się tylko nad Twoją bo najpierw była w samej wodzie i przesadziłam ją do hydro.Czyżby jakiś pech?...Tak mi przykro.Mimo to radzę ją trzymać do momentu aż całkiem padnie.Tą bardzo drobniutką uratowałam i wyhodowałam od jednego marnego listka kupionego chyba za 50gr w OBI.
Difenbacha piękna.Dodam tylko że ostatnio zachwycam sie olbrzymią difenbachią którą ktoś sasiadów wystawił na korytarz.Stoi tak przez cała zimę i trzyma sie dzielnie.Jeżeli mi się uda zrobić zdjęcie to wstawię.
Fiołku afrykański.....rośliny w hydroponice podlewamy tak jak w ziemi czyli lejemy wodę bezpośrednio na keramzyt.
Teresa
------------
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tereso paprotki faktycznie wyłysiały,ale mam nadzieję,że uda mi się je utrzymać przy życiu.
Wody tam mają sporo.Jest w kuchni to jej pilnuję.
Już sam nie wiem co z nimi robić..może faktycznie wsadzę do szklanki.
Może mnie paprotki nie lubią... ;:224
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

A ja codziennie widzę, jak moim hydropaprotką rosną nowe "pastorały". Moja rada - oszczędnie z wodą ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”