Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Aniu znowu sporo mi się porobiło zaległości u Ciebie :oops: i znowu nadrabiam, przeglądam - śliczna ta pomponowa chryzantema, takie żółte kuleczki ;:167 gratuluję zbiorów dyni, imponująco wyglądały wszystkie razem ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

karolacha-Karolinko Witaj!
Ano, tak,Udały się i w tym roku dynie.Pomimo,że było sucho.Zwłaszcza tam za siatką , gdzie rosły. Tam nie podlewałam ich wcale.Także rosły jak mogły.A mnie i z jednego krzaczka kilka jest .
Trawnik dopiero niedawno po tych deszczach odżył po upałach letnich.I teraz wygląda jak trawnik.Szkoda,że już koniec sezonu.I rzadziej można nawet nim się cieszyć .Bo zimno ii mniej już człowiek posiedzi na dworze.
Och a ty Karolinko przerabiasz rabaty i nasadzenie.Róże likwidujesz ? :shock:
U mnie też w tym roku marnie kwitły.Ale ich nie likwiduję .Jeszcze,Jeszcze im dam czas,odkopię,nawozem-obornikiem obłoże, podleję ina wiosnę pooglądam.I zobaczę jaki co będzie z nimi.
Ale podziwiam ciebie z tą-tytaniczną pracą.
plocczanka-Lucynko Ależ jesień powinna być z dyniami związana.
I z dekoracjami iz potrawami.Dynie są bardzo bogate w witaminy i rożne składniki mineralne ;:108
Pomponikowe dalijki są ładne, fakt, jeszcze chyba jakieś takie na wiosnę sobie dokupię.
U mnie jeden cosmosy już przekwitły.A inne jeszcze sobie kwitną :)
Tak, ta nowa jeżówka jest śliczna.Oby mi tylko dobrze przezimowała.
silvarerum-Sylwio Tak ogrody z pracami i posiedzeniami nam się kończą i będzie czas między innymi ina forum i na książki :)
Rani bardzo zimne.Ale dzień słoneczny piękny.Aby jeszcze tak długo było.Chcę, chce się aej jesieni długo, oj długo. ;:173
Tą pomponikową żółtą chryzantemę mam pierwszy raz. i mi też się podoba.Zimowała małą sadzonka.Tylko pierwszy raz kwitnie.
Ja chcę kilka rozchodników dokupić.Ale to już na wiosnę ,
Trochę dyń jest.Mniejsze niż w tamtym roku.Ale sucho było. Hokkaido też mam sadzę.To te pomarańczowe z białym paskiem.
Hmm,ale ta zielonkawo-beżowa niestety nie wiem co to za odmiana . :(
cyma2704-Soniu Tak i w tym roku dynie, pomimo suszy nie zawiodły.
To już ostatni mieczyk.Tam sadziłam ileś mieczyków.Tak sadzę po 5, czy więcej w jednym miejscu.A ten niespodziewanie jeszcze mi kwitnie o tej porze roku.
Dokładnie tak. Cz yte trawniki nie mogłyby być takie zielone , przyjemne na lato.
A tak susza je zmaltretowała.A teraz odżyły i zaraz pomrozi i tyle.
Oj, tak mamy to tak mają.W ten weekend córcia jeszcze przyjeżdża.To też trzeba będzie naszykować do wzięcia jedzonka.Mąz ją teraz zawoził, to rozeznanie na tym jej mieszkanku zrobił.I stwierdził,że ma dużą lodówkę i 3 szuflady w zamrażarce, to można jej jedzenia szykować.O :D
Jeżówka Eccentric jest cudna .Suupreme też.
jonatanka-Asiu Trochę jeszcze tych kolorków jest w ogrodzie i dobrze. Przez lata człowiek starał się aby jakieś były.I w końcu są.
Oczywiście, dalie, mieczyki wykopuję.Chyba,że o jakiejś zapomnę.W ubiegłym roku tak było .I jedną dalię zapominałam wykopać kilka mieczyków.
silversnow-Olu Te kosmosy to fajne , ładne kwiatuszki.U mnie już się same rozsiewają.
Jeżówki chyba wszystkie są piękne .Nawet ta zwykła.Ale w większej ilości.
każda pora roku jest ładna i może być kolorowa.Ale trzeba trochę popracować i tych roślin nasadzić i poczekać na ich rozrost.
Dziękuję za miłe słowa. ;:196 A jak tam chcesz już jakieś nasionka ode mnie ???

Floks kupiony w ubiegły roku.Pierwszy raz zakwitł. Ale miał być bardziej pomarańczowy, a jest jakiś różowy.Może się zmieni na drugi rok.
Obrazek

Obrazek
Moja piękna NN
Obrazek

Chryzntemka druga kwitnie
Obrazek
Obrazek

I pierwszy kwiat sadżca
Obrazek
I jedna jedyna werbena gdzieś się pojawiła :)
Obrazek

Iwonko1; Shire-MoniczkoApril Jest, jest rożnych dyń.Zbiory się udały. Ozdobne też są.Trochę dekoracji też musi być. ;:173
Hokkaido też są.
A Trochę zawsze jest dla znajomych a " większa połowa " jest dla naszej rodziny.
W ubiegłym roku robiłam i w tym leczo z dynią .
Zupę - krem pikaną.Sernik z dynią.Mufinki.
Dynie faszerowane.
Kopytka.Nawet nalewkę ,Ale w tym roku z robienia nalewki rezygnuję.
A ostanie dania z dyni robiłam w styczniu.Tak, tak!!
Także jeszcze parę miesięcy mam przed sobą akurat w ogrodzie nie będzie co robić.To znowu więcej kulinarnie.
I podejrzewam,że pokuszę sie znowu o wypróbowanie nowych przepisów z dynią :)
Jeżówki dla mnie wszystkie sa piękne .A ta nowa bardzo,bardzo mi się podoba.Oby tylko dobrze przezimowała. ;:167
April-Jolu To cieszę się,że sprawiłam ci taką niespodziankę.Zasłużyłeś nato.Naprawdę to był spontaniczny pomysł.I cieszę się,że się udał.I masz dużo radości. ;:215
Dyniek mam.Bo lubię, rożne.
Ojtam oj tam.A jakie zdrowe te dynie.I jaka zabawa z nowymi daniami.Dynie tobomba witamin.Warto je sadzić i robić dania z nimi. !!
U mnie był dziś przygruntowy przymrozek,Rano jak szłam do pracy oszronione trawniki i samochodyibrr.Zimno.Szkoda , ech ta inna jesień

Moja Fionka wciąż lubi te swoje żywe zabawki ;:306
Obrazek
ciekawe co myśli, co mówi do niej ?:)
Obrazek
Obrazek

Wybaczcie na resztę pstów odpowiem jutro.
Bo pózno, i juz padam :roll:
Dobrejnocki ;:113
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,widzę ,że i Ty masz dużo wspaniałych dyń są wartościowe i smaczne z nich potrawy ,chociaż u mnie to najbardziej lubią zupkę dyniową, kwiatuszki jeszcze u Ciebie pięknie kwitną i taka cisza i spokój wypływa z Twojego ogrodu,świetne uczucie jak się na niego patrzy,pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale dynie Ci latoś obrodziły Aniu ;:oj Trzeba mi będzie także zupkę popełnić,,polubiliśmy dynie dopiero w ub. roku ale lepiej późno niż wcale... :)
Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Nie wiem Aniu co ładniejsze czy dynie w ogrodzie czy polowanie na myszkę! Cudna historyjka i jak uchwycona mistrzostwo!!!
Te dynie same w sobie są piękną dekoracją, ale nie na dłużej bo szkoda trawnika no i po przymrozku mocniejszym trzeba natychmiast zjeść albo przerobić. Tak miałam rok temu musiałam dwie wielkie do słoików i zamrażalnika schować :D
Werbeny w tym nawet w polu mi się wysiały a sadziec już się rozsiewa ;:306
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ale różnorodne dynie masz ;:oj Planuję kiedyś posadzić dynie. Może nawet juz w następnym sezonie.
Piękny jest sadziec, chyba nie znałam tej rośliny. Generalnie bardzo ładnie i różnorodnie masz w ogrodzie.
A czy kot zjadł tę biedna myszkę? :shock:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oj ;:oj obrodziły Ci dynie różne różniste te okrągłe i kuliste oraz w kształcie cygara :;230 jak kiedyś rozmawiali Smoleń z Laskowikiem :;230 Chryzantemy też masz śliczne tak samo jak dalie.Niestety hosty są już brzydkie o tej porze jednak róże dalej czarują
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Aniu, strasznie szybko te przymrozki, u nas jeszcze nie było. Możesz podesłać sprawdzony przepis na sernik dyniowy?

Sadźca nie mam, a piękny jest, u sąsiadów rośnie.

Fionka słodka, norniczka też do wymiziania. I pomyśleć, że taki szkrab robi tyle szkód..
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Z moją fobią na myszowate przebrnęłam dzielnie przez Twoje zdjęcia, które są naprawdę niesamowite. Fionka przeurocza, ale myszka ....hm wolałabym jej nie spotykać na swojej drodze. Oddam wszystko :lol:
Dynie się udały, pomimo suszy. U nas natomiast było bardzo mokre lato to dynie rosły, ale trzeba je było chronić. To warzywo które trzeba mieć w ogrodzie.
Przymrozków nie zazdroszczę, chociaż to tylko kwestia czasu kiedy i mnie dopadną. Na razie jest mokro to odłożone w czasie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aguss85-Agnieszko Zimowity mam w kilku miejscach.Na wiosnę planuję zrobić kawałek skalniaka.I przesadzenie tam wszystkich zimowitów.W jednym miejscu, będą ładniej wyglądać .
kania-Kasiu Dziękuję ci bardzo za miłe słowa ;:196
Człowiek ciągle coś zmienia, modernizuje, dba o ten swój ogród.Bo sprawia mu dużo radości, satysfakcji i z pracy wykonanej i z roślin. i bo go kocha, prawda ??I jest już takie swoje miejsce na ziemi . ;:167
Dymie , jakoś dopisały.
Często jak pamiętam te pierwsze przymrozki były już przed 2 października .
A pamiętam bardzo, bo syn starszy ma w tym dniu urodziny.I często też imprezy robił na działce.I nie raz były większe przymrozki,że ścięło kwiaty i już szaro bez kolorków się robiło.A potem jeszcze ciepło było. A nie raz dopiero w połowie października dopiero przymrozki były.Te w tym roku ściekły mi koleuski i liście dyń, cukinii.Reszta nie ruszona.Nawet dalie, eukomisy, , mieczyki jeszcze ładne .
Beaby-Beatko Te babie lato mogłoby być lepsze i jeszcze cieplejsze.Ale cóż jest jak jest.
Nigdy nie usuwałam i nie usuwam liści hostkom na zimę.Tak zostają do wiosny.Mają nawet trochę swojej osłony przed mrozem.
A dziękuję.Jak widać zbiór dyniowy w 2017 roku udany.A przecież już kilka zostało skonsumowane.
Blueberry-Natalio Nic się nie stało.Dziękuję,że zaglądasz i odwiedzam mnie. ;:196
Ta pomponowa chryzantema kwitnie pierwszy raz i też mi się bardzo, bardzo podoba. Posadzona w ubiegłym roku na jesieni jako mała sadzonka.I ładnie przezimowała.
Jeszcze kilka chryzantem mam w pączkach. :D A czerwoną jakąś muszę sobie dokupić.
Dynie się udały.A razem, bo już zbierałam ,I tak pamiątka dyniowa z 2017 roku.
koziorozec-Maruś ; marpa-Maryniu ; Shire-Moniś Tak mam kilka odmian dyń.Ja od 4 lat zaczęłam je dopiero sadzić i doceniać wartościowo.To bomba witamin.A przed zimą to bardzo wskazane.Ale i ty masz ich oj duzo, dużo.Kilka takich samych odmian.A kilka innych. :)
Już lekki przymrozek był u mnie .Zmroził mi liście cukinii, dyń i koleuski.Reszta żyje.I oby tak długo pozostało.
A na Dębowym jest tam właśnie taka cisza, spokój, natura , piękno zwierzęta, ptaki.Jakby świat miął inny wymiar . ;:167
Moniś, przepis na ten sernik z dynią poszukam i na dniach ci podeślę, ok ?
Sadziec mam właśnie dzięki kochanej Martusi- koziorożec ;:196
Oj te norniczki niby takie małe,niby ładne. Ale szkód robią aż za dużo .

Maska-Marysiu To zależy dla kogo.Dla mnie dynie ładniejsze.A dla Fiony zapewne myszka ;:306
Dynie z trawnika już zabrane.Część jako dekoracja.Cześć duża jeszcze na trasie .A potem pójdzie do piwnicy.Z tamtego sezonu potrawy z dyń jeszcze robiłam w styczniu.A trochę rozdam znajomym. ;:173
Ale masz fajnie, werbeny daleko się rozsiały.A ja z jednej nie wiem ile nasionek zbiorę :(
Hmm, nawet nie wiedziałam,że sadziec też się wysiewa. :oops:
lemonka-Izo Dynie i w tym roku obrodziły.potem oczywiście zbiorę nasionka.
Jak chcesz to mogę ci trochę wysłać ??
Sadziec mam drugi rok a kwitnie pierwszy rok .Mam nadzieję,ze na następny będzie jeszcze ładniejszy i większy.
Nie sprawdzałam,czy Fiona zjadła tą myszką , czy jej uciekła.
JAKUCH Tak mam rożne dynie.Bo dynie też mają rożne smaki.Już to wiem.Ale jeszcze takiego określenia dynia " w kształcie cygara " jeszcze nie słyszałam ;:173 Dali mam kilka.Jeszcze jakąś czerwoną muszę i filetową sobie na wiosnę dokupić.
A chryzantemek mam kilka jeszcze w pąkach.Nawet zapomniałam jakie są. Czerwonej chryzantemki nie mam i muszę sobie też dokupić.
U mnie jeszcze niektóre hosty wyglądają względnie,ładnie.Niektóre nie.Ale róz tylko kilka mam ładnych.Na 33 to cienko, prawda ?
Czy mi tylko się tak wydaje ??
PEPSI-Małgosiu Witaj ;:196
Ja kiedyś panicznie reagowałam na myszki.Ale sukcesywnie i pomału Fiona mnie do nich przyzwyczajała i wyleczyła z paniki.
Ale do reki ich nie wezmę, jak nie raz podgryziona zostanie na trasie przez Fionę.
To zadanie specjalne zostawiam dla męża ;:306
Dynie pomimo suszy udały się,Są mniejsze niż w ubiegłym roku ale ich mam więcej.. ;:108 ;:108
Lekki przymrozek był.Zmroził koleuski.Ale szczepki już wzięłam.Liście dyń i cukinii.A eukomisy, dalie . canny wszystko jeszcze żyje .A to też bardzo wrażliwe rośliny na przymrozki.Ale fajnie,że żyją. ;:173 ;:173

Przepraszam za jakość zdjęć.Robione są telefonem.
Wysiadł mi A to nie to samo co aparatem.Aparat mam w ręku i tylko popatrzę i już widzę jakie światło, i jaki kąt, jakie pole widzenia, zbliżenia. tło..A tym telefonem to nic,Takie cykanie na oślep.Masakra
Jeżówka Eccentric i hortensja Bobo w jesiennym wybarwieniu ;:167
Obrazek
Hortensja Vanille Fraise
Obrazek
Obrazek
Hortensja Magical Fire
Obrazek
róża Elmshorn
Obrazek
Hortensja Vanille Fraise i piękny zieloniutki trawnik po deszczach i upalnym lecie :)
Obrazek
Obrazek
Hortensja Limelight
Obrazek
Trójsklepka - żabia lilia
Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Rzeczywiście cudna jest ta chryzantema ;:108 Ale dyniowe zbiory ;:oj Ogród czy to uwieczniany aparatem, czy telefonem świetny ;:333
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nieee, no Aniu, zdjęcia z komórki wyszły bardzo fajne. Ja to wyłącznie tak na oślep cykam komórką albo aparatem nastawionym na automat. Talentu do zdjęć nie mam i nie za bardzo mam motywację, żeby coś udoskonalać w tym zakresie :oops: . Staram się tylko nie "ucinać" w kadrze roślin i tyle.
Planujesz skalniak, czyli jeszcze kilka ton kamieni przybędzie? :D Skąd Ty je kobietko bierzesz? :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu piękne masz jeszcze kolory w ogrodzie. U mnie już bardziej jesiennie. Fotka z Fioną i myszką cudnie ujełaś. Sliczna trójsklepka.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu pamiętam ,że u Ciebie zawsze jest długo kolorowo ;:333
Kicia pewnie myszki nie ruszyła :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu mimo, że zdjęcia z telefonu, to ogród pokazałaś wspaniale w słońcu. ;:138 Pierwsze zdjęcie z Bobo wyjątkowo śliczne. ;:oj U nas też lekki szron był kilka dni temu, ale w ogrodzie jeszcze nic nie mam zniszczone. Koleusów szkoda, mają takie energetyczne, kolorowe liście. Napracujemy się, ale obdarowywanie dzieci jest takie przyjemne. :) Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”