gorzata76 pisze:
Nie lubimy kobei, co?
Czemu nikt nie mówił, którym sztorcem?
Gosiu 
my jej nie lubimy ,ale moja Kobea to ma prawdziwe powody ,żeby mnie nie lubić

Po moich licznych akcjach z wyciąganiem nasionek na wierzch ,jedna z tych biedaczek rośnie np. tak:
czyli ..bez głowy . Jestem okrutna....
Ale to było poświęcenie dla nauki , bo po przeanalizowaniu -odkryłam ,który sztorc jest właściwy (chyba).
Nasiona z jednego końca mają taką malutką jakby- kreskę i według mnie trzeba posadzić tą kreską w dół (rys. 2)
W przeciwnym razie korzonek rośnie do góry (rys. 1)i chyba trudno jest tej Kobei wyciągnąć "głowę " z ziemi...
Takie są wnioski domorosłego "przyrodnika"
Marylo 
no ,to faktycznie byłoby bardzo szybko jak na Kobeę -ale może masz tak dobrą rękę do roślinek ???
Dominiko , Alu, Krysiu -Leszczynko, Mag-Madziu 
Dziękuję Wam bardzo za sugestie co do drzewek,
rzeczywiście -jak wszystkie urosną -może to nie wyglądać zbyt ładnie ,będzie "kupa" drzew w jednym miejscu.
A co dobrze rośnie pod brzozami ? W ogóle jaka to może być ziemia ,skoro tak dobrze wysiewają się brzozy i sosny -piaszczysta ??
Teraz -na tej "starej" działce ogrodniczej mam glinę -musiałabym zupełnie przestawić ogrodnicze myślenie
Alu 
napisz coś więcej o tych "roślinkach w świetlistym cieniu " -bardzo jestem ciekawa...
Iwonko 
Bardzo dziękuję za kciuki !! Budowa powinna rozpocząć się najprawdopodobniej we wrześniu
(plan zagospodarowania przestrzennego będzie ostatecznie zatwierdzony).
To ma być malutki domek , jak najtańszy w budowie i utrzymaniu .A ponieważ całe życie mieszkam w moim rodzinnym
mieszkaniu (nigdy nie "wyszłam" z domu) -jest to dla mnie wielka zmiana i obawa
Niech nas Wszyscy Święci mają w opiece !!