Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Buk kolumnowy jest piękny, ale mega wysoki :)
No no kwitnące róże, chyba jest u Ciebie cieplej.
Ja przymierzam się jeszcze do przycięcia jednej, zauważyłam że różom nie służy pozostawienie ich bez cięcia (są bardziej chorowite).
A czy można wiedzieć jakie jałowce i berberysy posadziłaś? Swego czasu byłam zafascynowana berberysami, a jałowce cały czas mnie kręcą :D
Śliczna, kochana dziewczyneczka w domku drewnianym ;:167
Druga córeczka już zainteresowana ogrodem warzywnym ;:oj
Dla nich taki ogród musi być bardzo atrakcyjny ;:333
Przypuszczam że dla dzieci tak piękny ogród może się wiązać tylko z czymś pożytecznym w ich wychowaniu :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Bardzo pięknie spaceruje się po Twoim ogrodzie! ;:167 A co będzie na skarpie? Jakieś płożące roślinki, bylinki? Może trzmielina by się fajnie prezentowała? Ja tez nie lubię tych agrotkanin, ale czasami trzeba, bo inaczej ciągle by się plewiło.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I ja z wielką przyjemnością pospacerowałam po twoim dojrzały i pięknym ogrodem.
ten czarny bez śliczny.Mam jeszcze chęć na niego :D
Na obrzeżasz to kocimiętka , tak niebieskawa ??
Twoja jakaś ładna. Moja nijaka.
Powojniki cudne. ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko cudnie u Was ;:167 Widać ile pracy jest włożone, ile sił i samozaparcia.
Choiny kanadyjskie rosną przy płocie w szeregu? Czy dobrze widzę, że kilka tui zbrązowiało? Co może być tego przyczyną?
U Ciebie to nawet goła ziemia jest ok, masz taki porządeczek .Klimat jaki tu panuje i różnorodność roślin ;:108
Piwonie jakie bujne i powojniki. Ziemię masz gliniastą?

Pozdrawiam :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Pięknie się u ciebie wszystko prezentuje ;:63 Wszystko masz dużo wcześniej niż u mnie :shock: Piwonie w pełnym rozkwicie? I już nawet róże ci kwitną ;:oj U mnie dopiero dwie mają pęknięte pąki... Za to truskawki u mnie wcześniej, bo już od tygodnia podjadam, a ostatnie dwa dni to miskami noszę. Widzę, że u ciebie pierwsza chętna na te pyszności jest :wink: Czy ten biały powojnik przy pergoli to Guersney Cream?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, wspaniały warzywnik ;:138 Wszystko rośnie u Ciebie jak na drożdżach, co przy dobrej, ogrodniczej rączce wcale nie dziwi ;:108
Ciekawa jestem ile masz tych hektarów? Ze zdjęć widać, że dość duży kawał ziemi masz do ogarnięcia :)
W ubiegłym roku dosiewałam trawę właśnie w czerwcu. Przyszły wtedy wielkie upały i z trawy nic nie było. Może Tobie się uda, bo jak na razie wysokich temperatur nie ma, więc jest szansa, że trawka ładnie wzejdzie.
;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ewelino
Miło popatrzeć na swe ulubione barwy i piękne widoki u Ciebie :D
Piwonia z kocimiętką - cudny duet.
Biała róża na ceglanej ścianie też pięknie się prezentuje.
Znasz nazwę :?: To nie jest ''Lykkefund'' :?:
Domek zapowiada się ciekawie :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten błękitno - biały irysek cudny ;:167
Trzeba było sobie darować sianie tego trawnika - za dwa lata będziesz drzeć darń, zeby zrobić kolejną rabatę :twisted:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, jestem pod ogromnym wrażeniem cudnie utrzymanego i tak fantastycznie kwitnącego ogrodu :tan :tan
Co tam brak trawnika, ;:224 co tam robactwo czy ślimory, ;:224 bo i tak masz naprawdę pięknie wokół domu. ;:215
A i warzywnik wspaniale utrzymany. ;:63 ;:63

Pozdrawiam cieplutko, ;:3 ;:3 zostawiając buziaki dla dziewczynek, ;:79 ;:79 głaski dla piesków, ;:168 ;:168 całusy dla Ciebie, ;:196 ;:cm ukłony dla pomysłowego Małża. ;:180 ;:180
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj było u mnie ciepło ale też deszczowo. Gdyby nie fakt, że wysialiśmy trawkę to pewnie bym narzekała a tak nie muszę podlewać . Chwaściska mają niezłe parcie i rosną w oczach. Weronika od poniedziałku wraca do ośrodka więc będę miała czas na spokojną pracę a Ona też skorzysta . Kilka dni z motyczką i chwasty znikną a za 2 tygodnie powtórka z rozrywki :;230 . Mam dla Was zapłakane fotki ale robione dość późną porą więc nie są idealne ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu nigdy nie widziałam na żywo takiego buka kolumnowego więc nie bardzo wiem jak on może wyglądać za 30 lat ;:131 . Skoro mówisz, że jest mega wysoki to wierzę Ci na słowo :lol: . Na dużej skarpie z tujami miałam ambitne berberysowe plany ale posadziłam tylko berberysy Green Carpet bo opamiętałam się, że one mega kolczaste są a tam obok będzie miejsce do sportów i zabawy więc nie bardzo mi pasuje by rosły tam takie kolczaste krzaczki :lol: . Z jałowców wybrałam : Gold Star, Holger, Plumosa i Tamariscifolia. Do tego będzie barwinek i trzmielina a na dalsze obsadzenie muszę poczekać dopóki nie zrobimy murka oporowego . Druga skarpa, ta mniejsza będzie już bardziej kolorowa i pachnąca bo planuję posadzić tam róże okrywowe i lawendę. Zobaczymy na co starczy miejsca ale nie chcę "nawalić " roślin bo z doświadczenia wiem, że lepiej wyglądają rośliny w większych grupach i nie za dużo gatunków. Dziewczynki faktycznie mogą sobie używać na działce ;:108 . Co prawda jeszcze minie trochę czasu zanim zagospodaruję kącik na wypoczynek i zabawę ale Emilka jest na tyle kreatywna, że i tak znajduje sobie zajęcie. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Basiu skarpy mam dwie. Jedna większa ta przy ogrodzeniu z tujami będzie bardziej zimozielona i stonowana kolorystycznie. Posadziłam tam kilka odmian jałowców , berberysy Green Carpet , barwinek i trzmielinę właśnie. Będzie tam przeważał kolor raczej zielony i żółty. Jak zrobimy murek oporowy (raczej nie w tym roku) to dopiero potem dosadzę bylinki by wiosną kwitły i zwisały z murka. Marzą mi się takie kolorowe poduchy floksów czy smagliczki ;:167 . Druga skarpa ta mniejsza będzie już typowo "moja" - kolorowa i pachnąca. Planuję posadzić tam róże okrywowe i lawendę. Na razie przymocowałam tylko matę i czekam na jesienne sadzenie :heja . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Aniu- anabuko nie wiem o co dokładnie Ci chodzi bo mam w niektórych miejscach i kocimiętkę i szałwię . Kocimiętkę mam w kilku odmianach i widzę duże różnice w pokroju. Powojniki uwielbiam ;:167 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Aniu-Annes nie mam choin kanadyjskich ;:185 . Przy płocie rosną świerki serbskie o ile o nie Ci chodzi. Tuje nie zbrązowiały tylko uschły :roll: , niestety kwietniowa susza nie pomogła im i nie przyjęło się kilka sztuk. Trzeba je wykopać i jesienią posadzić nowe . Ziemię mam dość ciężką ale nie jest to glina. Prawdę mówiąc nigdy nie robiłam badań w tym kierunku i nie wiem dokładnie co tam u siebie mam. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Małgosiu tak, to jest właśnie Guersney Cream . W zasadzie to już przekwitł ale jeszcze kilka kwiatków na górze kwitnie. Róże powoli u mnie zaczynają i gdyby nie te codzienne deszcze na pewno byłoby więcej kwiatów. Piwonie też cierpią przy takiej pogodzie i zwieszają głowy ale nie będę narzekać bo przynajmniej nasiona trawy mi podlewa i może doczekam się trawnika na części działki . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Dorotko działka zajmuje 19 arów więc jak dla mnie jest to wielkość średnia . Na razie mamy mnóstwo roboty i chwilami nie wiem w co ręce wsadzić ale jak już zrobimy te podstawy to potem będzie już inaczej. Sporo czasu zajęło nam niwelowanie i kształtowanie terenu po ułożeniu kostki. Koronawirus też namieszał bo bez dzieci byłoby łatwiej a tak nauka zdalna, niepełnosprawne dziecko potrzebujące nadzoru i kupa roboty. Trzeba było jakoś sobie radzić . Aktualnie zarastam i przyznam to bez bicia ale nie przejmuje się tym bo są rzeczy ważne i ważniejsze. Myślę, że i tak sporo zrobiliśmy i jest coraz ładniej. Jeśli chodzi o trawę to codziennie mi ją podlewa, na razie upałów w prognozie nie widać więc jest spora szansa, że coś z tego będzie. Liczę na to bo na prawdę mam już dość tej gołej ziemi ,która zaraz zarosłaby chwastami ;:222 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Agnieszko tak, to jest właśnie Lykkefund ;:108 . Na razie nie jest wielka ale widzę, że zaczyna coraz mocniej przyrastać. Miałam z nią przejście bo podjadły ją nornice i nie mogła się biedna zebrać. Domek będzie miał jeszcze dodatkowy taras bo zmieniliśmy trochę projekt także jak tylko go skończymy sama będę mogła poleżeć na leżaku na tarasie :;230 . Powiem Ci, że fajne widoki z tego domku są . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Kasiu musiałabym poszperać w notatkach ale mam gdzieś nazwę tego iryska. Co do trawnika to akurat tam gdzie w najbliższym czasie będą rabaty to go nie sieję nawet :;230 . Ewentualne zdzieranie darni to tak za 3 lata ( chyba) ;:224 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję za tyle całusów i dobre słowo. Warzywnik powoli zaczyna zarastać po kilku dniach deszczy ;:oj . Małżonek ma ambitny plan ale chwilowo nie ma czasu, robi teraz kurs przez internet i zmienił stanowisko w pracy także ma inne priorytety. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem końcem czerwca pójdzie na urlop i będziemy mogli działać dalej . Pozdrawiam cieplutko .

Pozdrawiam i udanego wieczoru życzę oraz słonecznego długiego weekendu .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ogród wygląda coraz ładniej
Widać w nim szczęście
Jednak rabaty okolone kostką, labo ładnym trawnikiem wyglądają bardzo elegancko
Warzywnik ;:oj
Rewelacja
No i dziewczynki będa miały swój domek
Wymyziaj całą ferajnę. Z przyjemnością patrzę na te rozrabiaki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko pospacerowałam chwilę u Ciebie i muszę stwierdzić, że mimo iż jeszcze nie masz wszędzie trawników, to ogród już wygląda pięknie i elegancko.
Fajnie wyglądają żywopłoty przy ogrodzeniach. Też myślałam że to choina kanadyjska a okazuje się że to świerk serbski :lol: Jestem bardzo ciekawa jak będzie się prezentował ten żywopłot za kilka lat, już dojrzały. Ależ będzie piękny :D
Warzywniczek bardzo ładny, wypielęgnowany ;:333
U mnie też ostatnio ogród taki zapłakany. Już mnie to denerwuje. Już prawie połowa czerwca a tu ciągle zimno i trzeba zakładać swetry i kurtki. :? A jak już nie pada to wieje :roll:
Pozdrawiam Ewelinko i życzę pięknej pogody na kolejne dni :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Oj pięknie będzie na tej skarpie! Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć, to na tej Twojej, pachnącej i kolorowej pomyśl też o mydlnicy bazyliowatej (też się tworzą poduchy, ale kwitnie później niż floks szydlasty). A smagliczke uwielbiam, zarówno tę jednoroczną jak i tę żółtą, nadmorską. U mniej ta jednoroczna mocno się wysiewa, niestety kwiatki z tych siewek są małe i nie kwitną tak ładnie jak "macierzysta". Ceglasta ściana z białymi kwiatami wygląda obłędnie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko, podjęliście wielkie przedsięwzięcie jeśli chodzi o ogród. Swoją drogą coś sobie wymarzyć, swoją drogą coś sobie wymyślić a swoją drogą i chyba tą najtrudniejszą jest to zrealizować. A Wam się to udało wręcz profesjonalnie ;:303
Sam projekt bardzo mi się też podoba, wszystko super jest zaaranżowane i pięknie rozplanowane.
Na prawdę można być bardzo dumnym z takiego ogrodu. ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj mamy piękny słoneczny dzień ;:303 . Róże coraz śmielej pokazują swoje kwiaty ;:215 . Za kilka dni będziemy mieli prawdziwy spektakl . Trawa rośnie jak szalona a my niestety mamy kosiarkę w naprawie ;:224 . Dzisiaj odpoczywam i nie robię nic w ogrodzie . Wszystko przekładam na poniedziałek ;:108 . Zacznę od plewienia warzywnika bo po tych deszczach chwasty strasznie szybko rosną ;:oj . Na szczęście warzywka też więc nie ma tego złego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu dziękuję ;:196 . Ferajna dzisiaj strasznie się męczy. Jednak takie temperatury dla psów to nic przyjemnego ;:222 . U mnie dziś w cieniu 31 stopni :shock: . Warzywnik wygląda lepiej niż rok temu i warzywa lepiej rosną. Chwasty też ruszyły po deszczach ale od poniedziałku Weronika wraca do ośrodka i będę miała trochę swobody. Raz, dwa ogarnę chwasty ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiolu dziękuję ;:196 . Wczoraj i dzisiaj ( jak na razie ) u mnie nie padało więc można było skorzystać z pogody. Z plewieniem czekam do poniedziałku a dzisiaj tylko podziwiam piękne kwiaty :wink: . Świerki trochę męczyły się przez ten suchy kwiecień mimo częstego podlewania. Niektóre zasuszyły trochę igły i bałam się czy mi nie padną ale teraz mają świeże przyrosty więc wydaje mi się, że się przyjęły. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu takie poduchy to ja rozumie, dziękuję za podpowiedź ;:196 . Przy ścianie rośnie powojnik Summer Snow . Przez te kilka lat mocno się rozrósł ;:215 . Róża Lykkefund też coraz mocniej przyrasta więc mam nadzieje, że za jakiś czas zajmie większą część ściany. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko dziękuję za tyle dobrych słów ;:196 . To miłe jak komuś podoba się to co zrobiliśmy. Przed nami jeszcze sporo pracy a zanim rośliny rozrosną się do docelowych rozmiarów też minie trochę czasu . Mam nadzieję, że za kilka lat żywopłoty ładnie podrosną i zagospodarujemy już większość ogrodu . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i pięknego popołudnia życzę :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”