No proszę - kolejna osoba, która ma w ogrodzie aukubę
Nowy ogród Jacka 2010
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Greto, nigdy nie widziałem na żywo kwitnącego dziwidła, tym bardziej nie czułem więc bardzo mnie korci, żeby zakwitło u mnie
Tak jak napisałem - moja też pójdzie do gruntu 
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, jukka na pewno nie. Ten mój kwitnie czerwono, ale wątpię, czy u mnie kiedykolwiek zakwitnie
Dziwidło podobno śmierdzi jak padlina
Wolałabym nie sprawdzać ;)
Ale masz duzy teren, to możesz ją wyekspediować gdzieś na obrzeża ogrodu
Bluszcz nie może być najzwyklejszy, niemozliwe! Mam ten nbajzwyklejszy i nigdy nie miał innego koloru niż zielony
Może to taki "wyrodek", jak sporty u róż?
Ale piękny bardzo 
Dziwidło podobno śmierdzi jak padlina
Ale masz duzy teren, to możesz ją wyekspediować gdzieś na obrzeża ogrodu
Bluszcz nie może być najzwyklejszy, niemozliwe! Mam ten nbajzwyklejszy i nigdy nie miał innego koloru niż zielony
- JacekP

Izo, a co to są "sporty u róż"
Bo ja w temacie róż zielony. Czy chodzi o to, że jakiś fragment ulega wyrodzeniu? Jak miotły na iglakach
To z tym bluszczem też może tak być, bo pozostałe z tego samego krzaka sadzonki są "normalne"
Ta "obszerność" ogrodu czasem mnie przytłacza, bo chyba nigdy nie zapanuję nad chwastami. Ale dziś z satysfakcją policzyłem ilość krzewów posadzonych w tym roku w szpalerze wzdłuż ogrodzenia. Wyszło sztuk 15, co znaczy że wykarczowałem pas długości ok. 20 metrów
Równocześnie zakończyłem obsadzać drugi pas żywopłotowy więc coraz lepiej "się maskuję"
O innych pracach karczowniczych nie wspomnę 
Ta "obszerność" ogrodu czasem mnie przytłacza, bo chyba nigdy nie zapanuję nad chwastami. Ale dziś z satysfakcją policzyłem ilość krzewów posadzonych w tym roku w szpalerze wzdłuż ogrodzenia. Wyszło sztuk 15, co znaczy że wykarczowałem pas długości ok. 20 metrów
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
JACKU ,cieszę się z tego co u Ciebie wyczytałam o Aukubie. :P
Właśnie do mnie jedzie i troszkę martwiłam się jak będzie z jej zimowaniem .
DALU ,czy pierwszą zimę ,aucuba też przeżyła bez problemów
Właśnie do mnie jedzie i troszkę martwiłam się jak będzie z jej zimowaniem .
DALU ,czy pierwszą zimę ,aucuba też przeżyła bez problemów
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Znakomicie to ująłeś, Jacuś, właśnie jak "miotły na iglakach"
Czyli trafiłam!
Ale Ci się trafił okaz!
15 krzaków - 20m + rabaty, ścieżki ... No, wynik niezły!
Jak będziesz karczował i sadził dalej w tym tempie, to za rok będziesz miał ogród wykończony i co będziesz robił?
Wiem, będziesz przesadzał ;) Jak wszyscy
Czyli trafiłam!
15 krzaków - 20m + rabaty, ścieżki ... No, wynik niezły!
Jak będziesz karczował i sadził dalej w tym tempie, to za rok będziesz miał ogród wykończony i co będziesz robił?
Wiem, będziesz przesadzał ;) Jak wszyscy
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Witaj ,No nareszcie wpadłem z rewizytą .Zacząłem od tegorocznego wątku ,jeszcze sporo przede mną .Bardzo fajne fotki roślinek w śniegu .Dojrzałem niezłe kamyki ozdabiające roślinki .Ciekawe wiosenne :pierwiosnki, pragnia , głodek .Czy ta Miesięcznica dwuletnia to inaczej Blaszki lub Srebrniki Judasza ,bo ja mam podobną ,ale znam ją jako Miesięcznica Roczna .jest roślina dwuletnią . Na razie tyle ,praca .
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, piękna aukuba
Skoro piszecie, że bez problemu zimuje, to pewnie też nabędę
Bardzo podoba mi się petunia- nie spotkałam jeszcze w takim kolorze
Pozdrawiam Cię serdecznie
Bardzo podoba mi się petunia- nie spotkałam jeszcze w takim kolorze
Pozdrawiam Cię serdecznie
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Ciekawe tarasowce i ich ujęcia
Ten afrykański kwiatek z rodziny ananasowatych może
Piękne petunie, z nasionek ?
Bluszczuś przebarwia się od zimna
Ciekawa roślina z tego dziwidła, myślałam, że wypuszcza sam kwiat

Ciekawe tarasowce i ich ujęcia
Ten afrykański kwiatek z rodziny ananasowatych może
Piękne petunie, z nasionek ?
Bluszczuś przebarwia się od zimna
Ciekawa roślina z tego dziwidła, myślałam, że wypuszcza sam kwiat
- JacekP

Dalu, piękne zdjęcie i dowód na zimotrwałość aukuby! Pod nią chyba rośnie tojeść rozesłana 'Aurea'? Świetnie się komponują!
Ja jeszcze nie zacząłem sadzić narcyzów, ale mam tylko 10 cebul więc zajmie mi to chwilkę
Na próżno dziś szukałem w sklepie narcissus bulbocodium, na których mi zależy
Jolu, to zasługa forumowiczów, którzy przyszli z cennymi radami
Moja aukuba ma chyba 5 lat więc nie powinna mieć wiosną problemów z przyjęciem się
Izunia, to będę obserwował tego wyjątkowego bluszcza, czy nadal będzie rósł czerwony
Karczowania to u mnie jeszcze na kolejny sezon albo dwa. Im mam większy teren odchwaszczony, tym więcej jest do pilnowania, by znów nie zarosło i dalsze karczowanie idzie wolniej. Rabaty bylinowe to nieustanna praca więc tak prędko nie ujarzmię całego terenu
Miło Cię gościć Aleksandrze
Właśnie jeden z pierwiosnków powtórnie zakwitnie
Pozostałe wiosenne kwiaty teraz nie rzucają się w oczy, choć po kwitnieniu znacznie się rozrosły. Dziś pracowałem niedaleko głodków i zobaczyłem, jakie ładne poduchy się porobiły
Miesiącznica ma drugi człon nazwy "dwuletnia" (lunaria biennis) i w istocie jest rośliną dwuletnią
Tak, potocznie to srebrniki Judasza.
Moniko, aukubę polecam. Ta odmiana ma bardzo dekoracyjne liście. Petunii miałem wiele ale pousychały. Jakoś mnie nie kręcą te wszystkie petunie, pelargonie itd. Ta jakimś cudem przeżyła i ciągle kwitnie.
Agnieszko, petunie na pewno z nasionek, ale to nie ja się z nimi bawiłem. Ktoś mi podarował sadzonki i tylko dlatego je miałem
Ten afrykański kwiatek na pewno nie z ananasowatych ani bromeliowatych. To jakiś sukulent
A dlaczego dziwidło miałoby nie mieć liści
Chyba Ci chodzi o to, że u niektórych obrazkowatych najpierw są kwiaty a potem liście
Cebula musi być naprawdę duża, by zakwitło więc u mnie na razie same liście
To bluszczuś wyjątkowy zmarzluch, bo przebarwił się już w sierpniu
Ja jeszcze nie zacząłem sadzić narcyzów, ale mam tylko 10 cebul więc zajmie mi to chwilkę
Jolu, to zasługa forumowiczów, którzy przyszli z cennymi radami
Izunia, to będę obserwował tego wyjątkowego bluszcza, czy nadal będzie rósł czerwony
Karczowania to u mnie jeszcze na kolejny sezon albo dwa. Im mam większy teren odchwaszczony, tym więcej jest do pilnowania, by znów nie zarosło i dalsze karczowanie idzie wolniej. Rabaty bylinowe to nieustanna praca więc tak prędko nie ujarzmię całego terenu
Miło Cię gościć Aleksandrze
Miesiącznica ma drugi człon nazwy "dwuletnia" (lunaria biennis) i w istocie jest rośliną dwuletnią
Moniko, aukubę polecam. Ta odmiana ma bardzo dekoracyjne liście. Petunii miałem wiele ale pousychały. Jakoś mnie nie kręcą te wszystkie petunie, pelargonie itd. Ta jakimś cudem przeżyła i ciągle kwitnie.
Agnieszko, petunie na pewno z nasionek, ale to nie ja się z nimi bawiłem. Ktoś mi podarował sadzonki i tylko dlatego je miałem
Ten afrykański kwiatek na pewno nie z ananasowatych ani bromeliowatych. To jakiś sukulent
A dlaczego dziwidło miałoby nie mieć liści
To bluszczuś wyjątkowy zmarzluch, bo przebarwił się już w sierpniu
- riane

- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Niejaki xipe sprzedaje na forum. Podpytaj, może jeszcze ma. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=240JacekP pisze:Dalu, piękne zdjęcie i dowód na zimotrwałość aukuby! Pod nią chyba rośnie tojeść rozesłana 'Aurea'? Świetnie się komponują!
Ja jeszcze nie zacząłem sadzić narcyzów, ale mam tylko 10 cebul więc zajmie mi to chwilkęNa próżno dziś szukałem w sklepie narcissus bulbocodium, na których mi zależy
![]()
Agata
- JacekP

Dzięki Agata
Jeszcze zajrzę do Plantico i Obi. Niedawno były w Auchan ale wczoraj już nie znalazłem.
Zakupy internetowe to ostateczność
Zakupy internetowe to ostateczność
Oj wymyślacie z tym dziwidłem... ja wiosną wwąchuje się w trzy na raz kwitnące i jeszcze żyje
W rożnych latach intensywność zapachu jest rożna... nie wiem z czego to wynika...najgorsze właśnie że one kwitną wcześnie... jakoś w lutym wychodzą i wtedy musowo trzeba trzymać w domu
Ale zawsze można wystawić do innego pokoju...
Jacku myślę, że na kwitnienie będziesz musiał poczekać jeszcze kilka lat... bo one zakwitają gdy cebula jest minimum wielkości główki niemowlaka... i pamiętaj żeby pozwolić mu zaschnąć... nie obcinaj usychających pędów... same muszą zaschnąć, tak że same oddzielą się od cebuli... inaczej cebula bardzo mało przyrasta...
może dodam zdjęcie jak kwitnie, takie tylko znalazłam na razie... ta pochwa się potem rozchyla...

Jacku myślę, że na kwitnienie będziesz musiał poczekać jeszcze kilka lat... bo one zakwitają gdy cebula jest minimum wielkości główki niemowlaka... i pamiętaj żeby pozwolić mu zaschnąć... nie obcinaj usychających pędów... same muszą zaschnąć, tak że same oddzielą się od cebuli... inaczej cebula bardzo mało przyrasta...
może dodam zdjęcie jak kwitnie, takie tylko znalazłam na razie... ta pochwa się potem rozchyla...

- JacekP

No nie mówiłem, że wyjątkowy
Dzięki Alu
Wiem, że musi być duża cebula. Poczekam - warto
I wąchać będę. Tak
Kiedyś zmarzło mi dziwidło, dlatego teraz jestem ostrożniejszy.
Dziś trochę zdjęć ogólnych, na których widać oznaki jesieni

Wiem, że musi być duża cebula. Poczekam - warto
Kiedyś zmarzło mi dziwidło, dlatego teraz jestem ostrożniejszy.
Dziś trochę zdjęć ogólnych, na których widać oznaki jesieni

- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku pięknie wygląda Twój ogród
super wygląda ten skalniak z tymi kamulcami
Pozdrawiam Jacku
Pozdrawiam Jacku