Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Post »

Akwelan_2009 pisze:

Dwuletnich sadzonek mam już tylko kilka, chcę z nich wybrać dla siebie te, które będą ładnie rozrastać się w korzenie = ładnie "modelować" kaudex i w tym kierunku będę je prowadził, nawet kosztem opóźnienia kwitnienia.
nie wiem czy już jakieś adenium sprzedałeś na all , ale przy dużych roślinach myslę że lepiej poczekać jeszcze trochę do kwitnienia i zobaczyć jakie będą kwiaty :idea: , bo czasami rosliny o mniej ciekawym kaudeksie mogą mieć wyjątkowe kwiaty i takich okazów pozbyć się to ogromna strata.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / ale przy dużych roślinach myslę że lepiej poczekać jeszcze trochę do kwitnienia i zobaczyć jakie będą kwiaty / ... /
Wysiewając nasiona miałem na uwadze jedynie uzyskanie roślin dla siebie, ponieważ nie było możliwości zakupu pojedynczych nasion, kupiłem na serwisie aukcyjnym kilka odmian w minimalnych ilościach jakie były wystawiane na sprzedaż i stąd moje nadwyżki. Części już się pozbyłem - z bardzo prostej przyczyny - braku miejsca, dlatego pozostawiam dla siebie tylko kilka roślin. Roślinki mam dość dokładnie opisane z jakich nasion i czego można się spodziewać, ale z tym "spodziewaniem" przy zakupach nasion na aukcji to ;:oj różnie może być, szczególnie że nasiona nie są zakupywane z "pierwszej ręki" :wink:, tz od producenta.
szczerze gratuluje tak fantastycznych osiągnięć w hodowli kaktusów i sukulentów.
Dziękuję za bardzo miłe słowa.
W zasadzie kaktusów to u mnie nie ma, poza jednym nietypowym bo bez cierni - naszym kwitnącym - grudnikiem - Szlumbergera. Opieki nad moimi roślinkami cały czas się uczę i również "podpatruję" wypowiedzi w wątkach wieloletnich fascynatów tych roślin. W opiece nad Adenium, jestem na etapie szkoły podstawowej - 2 - 3 klasa, to są moje pierwsze doświadczenia z tymi roślinami. Chcę odchować dla siebie kilka roślinek, ładnie ukształtować korony jak również kaudex, tak żeby rośliny ładnie się prezentowały, a nowych wysiewów już na 100 % nie będę robił.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatostany: Gasteria amstrongii, która po raz pierwszy u mnie kwitnie, już są w pełni rozwinięte, a nawet najstarsze zasychają:

Obrazek

- jakim musi być "gimnastykiem" - "spryciarzem" owad, żeby przecisnąć się z pyłkiem z innego kwiatu, przez tak niepozornie rozwinięty kwiat. Kolor kwiatu przypomina kolor flamingów:

Obrazek

Byłem przekonany, że tej wielkości kwiaty, bardziej uwidaczniają pylniki i znamiona, a tu taka niespodzianka.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potrafisz doskonale pokazać urok i piękno swoich roślin. Jesteś nie tylko doskonałym hodowcą ale też cierpliwym i dobrym fotografem.
Gratuluję. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku - bardzo dziękuję, miło czyta się napisany w takiej formie post, szczególnie przez Znawcę tematu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Zakwita kolejnym kwiatkiem Anacampseros quinaria ssp. alstonii. Jest to trzeci pąk, który dość późno wykształcił się (wyrósł). Po prawej stronie fotki, największy pąk częściowo tylko rozchylił płatki - nie zauważyłem, żeby całkowicie zakwitł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że są to kwiaty o bardzo krótkim czasie kwitnienia = kwiaty "jednego późnego popołudnia" - mała rzecz a tak cieszy swoim widokiem. W kolejce do zakwitnięcia ustawiają się jeszcze dwa (po lewej stronie fotki).
Przecudny ;:oj
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka moich nowych "lokatorów" - już zadomowionych - rosnących po ukorzenieniu w zwykłym podłożu w docelowych doniczkach:

Obrazek

Obrazek

- ukorzenione, rosnące w zwykłym podłożu, "produkują" nowe gałązki, gdy się zagęszczą, dostaną nowe doniczki i świeże podłoże:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- teraz "żłobek" - część już ukorzeniona z młodymi nowymi przyrostami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- hoja eskimo "najmłodsza" sadzonka - w trakcie wytwarzania korzonków.

Interesują mnie hoye o niewielkich listkach - nie wszystkie dotychczas "zdobyte" spełniają to kryterium, ale za to mają ładne kolorowe kwiaty (tak przypuszczam). Jeszcze mam zamiar zdobyć sadzonkę: hoja square - dla jej rzadko spotykanych w kształcie liści.
Mieczysław
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mieczysławie, widzę że zachorowałeś na kolejne hobby :wink: Jak dla mnie zbyt kosztowne. Nigdy nie podobały mi się hoje, ale po przejrzeniu kilka wielce ciekawych wątków tu na FO, troszkę zmieniłam zdanie. Oczywiście najładniejsze te mocno unerwione, ale lacunosa eskimo to jedna z tych, które są naprawdę urocze. Tylko jak tak patrzę na ceny nawet małych sadzonek ;:202 to cieszę się, że mam te swoje kaktusy.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

No,no Mieczysławie - trochę zaszalałeś.
Na Hoyach się nie znam,bo nie mam ani jednej,ale życzę Ci,by Twoje ładnie rosły i obficie kwitły.
Tak się zastanawiam,gdzie Ty to wszystko mieścisz ? W mieszkaniu masz chyba tylko
regały z roślinami,kwietniki i do tego pełny balkon roślin !
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko jak tak patrzę na ceny nawet małych sadzonek ;:202 to cieszę się, że mam te swoje kaktusy.
- Hoy już więcej nie mam w planach zakupu, tyle wygospodarowane jest miejsca na ścianach i na podwieszenie pod sufitem.
W mieszkaniu masz chyba tylko regały z roślinami,kwietniki i do tego pełny balkon roślin !
- Marian - w tej chwili w mieszkaniu nie mam roślin, wszystkie "stoją", "wiszą" i opalają się w ;:3 na balkonie.
Sadzonki Adenium "idą" do odstąpienia - pozostanie "góra" po dwa z odmiany, a ostatecznie po jednej - czyli około sześciu roślinek. Hoye - jeszcze małe sadzonki, nie zajmują wiele miejsca, a będą w przyszłości ulokowane na ścianach i podwieszone do sufitu. Haworsje mieszczą się na parapecie i ustawionym na nim małym regaliku, jeszcze dajemy jakoś radę z porozstawianiem wszystkiego. Jak pozbędę się sadzonek Adenium, do dyspozycji będzie jeszcze mały regalik o trzech półkach, ale to tylko w sytuacji "awaryjnej", której na tą zimę nie przewiduję. Wysiewać już nic na 100% nie zamierzam. W bardzo awaryjnej sytuacji, mam dwa duże parapety u Córki, na trudny zimowy czas kilka roślinek może przyjąć do przechowania :wink: .
Mieczysław
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Nie pamiętam ;:171 czy masz Hoyę imperialis ? Piękne duże, czerwone kwiaty. Jakiś czas temu była w sprzedaży na forum. Sadzonka droga. Wolę przeznaczyć kasę na haworthie i kaktusy. Sprawdziłam w internecie jak kwitnie i przyznaję, że przez chwilę się zastanawiałam ;:224 Hoye chyba wolno rosną. Na kwiaty z małych sadzonek trzeba długo czekać :?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hoy imperialis nie mam i nie planuję zakupu. Kilkanaście lat temu miałem dwie hoye prawdopodobnie carnosy, rosły jak oszalałe w kwietnikach podwieszone u sufitu. Może miałby je do dzisiaj, ale mimo że były bardzo rozrośnięte (długie pędy, bardzo gęsto ulistnione), sporadycznie kwitła tylko jedna roślina, druga nie zakwitła ani razu. Miałem je około 5 - 7 lat.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Przez króciutką chwilę i ja zastanawiałam się nad nabyciem jakichś wyjątkowych hojek - ale dałam radę - zwłaszcza, że skusiłam się na fiołki :roll: Ale bardzo chętnie będę śledzić rozwój Twoich! Problem z kwitnącymi i niekwitnącymi hojami - tak jak z fiolkami - wynika często z niedoboru światła - jak jest ciut za mało - w pewnej odległości od okna - idą w liście - nic po nich nie widać, że im źle - ale nie kwitną...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem z kwitnącymi i niekwitnącymi hojami - tak jak z fiolkami - wynika często z niedoboru światła / ... /
- bardzo możliwe, chociaż hoye rosły w bardzo bliskiej odległości od południowego okna, mogły faktycznie potrzebować więcej światła.

Kilka fotek moich tegorocznych sadzonek Adenium obesum z wysiewu 24 lutego o których pisałem w poprzedniej wypowiedzi, że będę odstępował:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sadzonki rosną w doniczkach średnicy 5 cm, wysokość roślinek około 7 - 8 cm od podłoża, średnica kaudexu około 2 - 3 cm.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje adenia śliczne. Nie do uwierzenia wprost, że aż tak młode. Jesteś prawdziwym mistrzem w ich uprawie. ;:333

Bardzo lubię te roślinki, miałem nawet kilka ale jakoś się u mnie nie chciały zaklimatyzować i dobrze rosnąć. Tym mój większy podziw dla Ciebie. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”