Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny

Post »

Tajko - witam w moim ogrodzie :wit Piwonie to moja wielka pasja. Ja też mam zamiar dokupić trochę drzewiastych ale z jakiegoś dobrego źródła bo na aukcjach trochę się boję.

Doroto - to jest wytrwały dereń. U mnie nigdy nie był zabezpieczany. To derenie kwieciste są zmarzlakami :D Właśnie jestem ciekawa jak przeżył tę zimę mój Cornus florida.
Budleja skrętolistna jest u mnie zabezpieczana kopczykiem z torfu lub kory. Zdarzało się, że przemarzała ale zawsze odbija od karpy. A kwitnie obłędnie.

Krysiu - boje się, ba- nawet jestem pewna, że nie jestem ekspertem od lilaków. Ale może sobie wspólnymi siłami poradzimy ;:162

Danuśka- a od kogo, jak nie od Ciebie mam tę uroczą paprociową miniaturkę, za którą będę Ci dozgonnie wdzięczna? ;:167

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, przez ciebie zarażam się chorobą piwoniową!!!!! ;:14 Powiedz mi tylko, czy wymagania piwonii dzrzewiastych są takie same jak tych bylinowych czy jakieś specjalne?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dzięki Aniu za odpowiedź. Czuję, że rozpoczną sie poszukiwania derenia :;230 .
Miałam swego czasu budleję davida, ale niestety obmarzała co roku :( ale bardzo chciałabym posadzić coś przyciągającego motyle.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Tak dużo się tu dzieje więc mam pytanie? Czy ktoś zna nazwę Lilaka którego liście przebarwiają się jesienią na czerwono. Widziałem go kiedyś na wystawie jesiennej i jest rewelacyjny.

jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igielko78 - nie ukrywam satysfakcji, że zaraziłam kolejną osobę chorobą piwoniową :tan Piwonie drzewiaste mają korzenie wrażliwe na przemarzanie więc ściółkuję swoje na zimę korą. Poza tym, tak jak bylinowe, są żarłoczne i nie lubią zastoisk wody.

Doroto - u mnie też nie powiodły się próby uprawy budlei davida :? Próbowałam kilkakrotnie ze względu na ich porę kwitnienia, różnorodność pięknie kwitnących odmian i te chmary motyli, któr przyciągają.
Nie zauważyłam aby budleja skrętolistna była szczególnie lubiana przez motyle ale setki tych stworzeń różnych wielkości i barw przylatywało do moich jeżówek :D

Jarku - niestety , nie znam tej odmiany. Może ktoś inny ją spotkał. Sama jestem bardzo ciekawa.
terewa
200p
200p
Od: 24 lip 2008, o 19:23

Post »

Witaj Anno :)
Masz bardzo ładny ogród i bogatą kolekcję piwonii i irysów. Nawet nie wiedziałam, że mogą być takie cuda...zresztą innych ciekawych roślinek też masz całe mnóstwo.
Naprawdę jest co podziwiać... gratuluję ;:138

Aczy mogłabyś zdradzić,co jest na tym zdjęciu :?:

[Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo- bardzo dziękuję za słowa pochwały dla moich roślin.
Krzewinki, o które pytasz, to dwa wawrzynki ( Daphne). Nieco wyższy, kwitnący to wawrzynek murański (Daphne arbuscula) a nazwę tego niższego niestety zabałaganiłam. Ma on węższe listki i śliczne, ciemne różowe kwiaty.
Cieszę się, bo oba przeżyły zimę bez złamania nawet jednej gałązki :D :D A bardzo się tego obawiałam bo były pod zwałami śniegu.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj ANIU- w Twoim wątku zawsze dowiaduję się czegoś nowego. :)
Pierwsze słyszę otym wawrzynku, myślałam, że jest tylko główkowy i wilczełyko. :D
Muszę w tym roku poszukać piwonii drzewiastych- może i mnie uda się je przezimować. :)
terewa
200p
200p
Od: 24 lip 2008, o 19:23

Post »

andowan pisze:Krzewinki, o które pytasz, to dwa wawrzynki ( Daphne). Nieco wyższy, kwitnący to wawrzynek murański (Daphne arbuscula) a nazwę tego niższego niestety zabałaganiłam. Ma on węższe listki i śliczne, ciemne różowe kwiaty.
Cieszę się, bo oba przeżyły zimę bez złamania nawet jednej gałązki :D :D A bardzo się tego obawiałam bo były pod zwałami śniegu.
Bardzo dziękuję za informację. Muszę zapisać tą nazwę w swoim notatniku. Mój M ma bzika na punkcie wawrzynków a ten Twój jest śliczny. W ostatnich latach polujemy na wawrzynka główkowego, niestety nie mamy do niego szczęścia...Kupowaliśmy go przez internet (w okolicznych ogrodniczych nigdzie nie mają) ale za każdym razem przychodziło coś innego...mamy więc kolejne wawrzynki Burkwooda, kolejne Wilcze Łyko, jeden nie zidentyfikowany ale też nie wygląda na główkowego. Spróbujemy poszukać tego murańskiego, też nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. M się ucieszy, że są jeszcze takie, o których nie wiedział :;230
A mogłabyś zdradzić, gdzie można je kupić? :?:

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
Ewa
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu wczoraj wyciągnęłam z piwnicy iryski japońskie ensata . boje się że troszkę miały za sucho .
Powiedz kiedy je wsadzić do ziemi . w miejscu które przygotowałam cały czas woda stoi , czy to im nie zaszkodzi ?
Genia :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - zajrzyj na prywatna pocztę :D
Geniu - naprawdę nie wiem, co Ci odpowiedzieć bo nigdy nie wykopywałam swoich ensat i nie przechowywałam zimą w piwnicy. Zawsze zimują w bagienku. Mam nadzieję, że i tę zimę przeżyły w dobrym stanie. U mnie jeszcze śniegi i ziąb; dopiero wczoraj bagienko trochę odtajało ale jeszcze trudno ocenić kondycję rosnących tam roślin. Może zasadź swoje ensaty do donic(?).
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze trochę krzewów.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania piękne żylistki :wit
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Aniu odnośnie żylistków mam pytanie:Czy ty je tniesz i kiedy ? Mój biały ,pełny za bardzo już szaleje,ale nie chciałabym stracić kwiatów(jak go przytnę w nie odpowiednim czasie.)
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ANIU!
Po raz kolejny pokazujesz krzewy /na dwóch ostanich zdj.zupełnie mi nieznane/. Co wejdę do Twojego wątku coraż piękniejsze rośliny.
Jak dużo masz jeszcze tych skarbów. A chorobę piwoniową złapałam też przez Ciebie i Izę. ;:3 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”