Na parapecie DAK
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na parapecie DAK
Ja nigdy nie wkładam rękawic do majstrowania przy kaktusach, dlatego, że kiedyś przypadkowo spadł mi na dłonie kaktus z cierniami haczykowatymi i przebił się przez rękawice aż do dłoni. Żeby się wyswobodzić, najpierw trzeba było ładnie pociąć rękawiczkę, a potem dopiero można było próbować wyciągać z dłoni. Oczywiście to mógł być jednorazowy przypadek, którego większość zgromadzonych nie uświadczy, ale jednak teraz zawsze wolę kaktusa zakutać w szmatkę, papier toaletowy, wiaderko, doniczkę czy cokolwiek innego, żeby w razie czego móc wypuścić kaktusa z rąk - niech leci w swoją stronę, a moje ręce niech zostaną ze mną na swoim miejscu
Rzeczywiście do jakichś lobiwek czy mammillarek o sztywniejszych cierniach bez haczyków rękawice się nadadzą, ale przy większych sztukach chyba lepiej postawić na szmatki, wiaderka i stare ręczniki
Rzeczywiście do jakichś lobiwek czy mammillarek o sztywniejszych cierniach bez haczyków rękawice się nadadzą, ale przy większych sztukach chyba lepiej postawić na szmatki, wiaderka i stare ręczniki
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Moniko, opisany przez ciebie przypadek z haczykiem pod rękawiczką aż zmroził mnie. Dobrze, że podzieliłaś się tym doświadczeniem z nami, dzięki temu może innym się nie przytrafi.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też nie mam najlepszych doświadczeń z rękawiczkami... Pewnie dlatego, że mam parę haczykowanych kaktusów i zdarzyło mi się takiego z rękawicy odzyskiwać... Dlatego ja do przesadzania używam pęset, widelca, łyżek i papier toaletowy do owijania... teraz na pewno spróbuje z takimi piankami jak masz Ty
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
A ja z uporem godnym lepszej sprawy trzymać się będę rękawic. Są niezastąpione w przypadku drobnych ale prostych cierni, np. mój Cleistocactus ochoczo się takich pozbywa, raz miałem bliskie z nim spotkanie, ciernie wygrzebywałem z dłoni kilka dni. Do jego przesadzenia użyłem rękawic właśnie, z których ciernie usunąłem w kilka sekund.
Natomiast na drobne i haczykowate ciernie nie ma chyba sposobu, bardzo czepliwa jest np. Mammillaria yaquensis, która chwyta się tak rękawic, jak i skóry. Z dwojga złego wolę jednak wyciągać takie ciernie z rękawiczki niż ze skóry. A wyciągania ich z ręcznika, papieru toaletowego czy pianki sobie nie wyobrażam
Natomiast na drobne i haczykowate ciernie nie ma chyba sposobu, bardzo czepliwa jest np. Mammillaria yaquensis, która chwyta się tak rękawic, jak i skóry. Z dwojga złego wolę jednak wyciągać takie ciernie z rękawiczki niż ze skóry. A wyciągania ich z ręcznika, papieru toaletowego czy pianki sobie nie wyobrażam
- DAK
Sprawdziłam w piance - kompletnie się haczyki nie zahaczają - wychodzą jak z masełka.
Ale ja tu dzisiaj z nowiną:
U MNIE WIOSNA!!! I właściwie to nie wiem czy się cieszyć, bo to przecież za wcześnie. Kilka ostatnich dni ze słońcem powodowało, że w dzień przy balkonie było nie 5, ale 25 stopni przy uchylonych drzwiach balkonowych.
Popatrzcie sami: u chamaka, gymnoli, astraka, mamilarki -pąki:
a stenocactus to nawet kwiatki pokazał:
Ale ja tu dzisiaj z nowiną:
U MNIE WIOSNA!!! I właściwie to nie wiem czy się cieszyć, bo to przecież za wcześnie. Kilka ostatnich dni ze słońcem powodowało, że w dzień przy balkonie było nie 5, ale 25 stopni przy uchylonych drzwiach balkonowych.
Popatrzcie sami: u chamaka, gymnoli, astraka, mamilarki -pąki:
a stenocactus to nawet kwiatki pokazał:
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Wiosna, Pani kochana, Wiosna jak ja lubię takie dobre wiadomości A już stenocactus to poszalał dobrze, że w ogóle dojrzałaś tego "pierwiosnka" wśród tych cierni
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ja ze starego ręcznika ani papieru toaletowego nie wyjmuję cierni, po prostu to wyrzucam Generalnie po przebiciu haczyków przez rękawice w dłoń oznacza, że albo odrywam ciernia od rośliny, albo targam ciernia razem z dłonią, a to już nieco drastyczny obraz. No i jedna rzecz gdy to jeden cierń, inna, kiedy w dłoń wbija się grupa haczyków. U mnie to oznaczało subtelne cięcia rękawiczki małymi nożyczkami, żeby uniknąć targania cierni razem z kawałkiem dłoni Ale już dość o tym, w końcu takie rzeczy rzadko się zdarzają, najważniejsze, żeby wyjść z przesadzania cało, czy to używając rękawic, czy innych materiałów
Pąki! Hurra! No nieźle Ci roślinki wystartowały . U mnie też pączki, ale tylko u jednej sztuki, a Ty tutaj już normalnie masówkę masz
Pąki! Hurra! No nieźle Ci roślinki wystartowały . U mnie też pączki, ale tylko u jednej sztuki, a Ty tutaj już normalnie masówkę masz
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Ano dość.wisnia897 pisze: Ale już dość o tym
DAK, powiedziałem swoim, żeby brały przykład z Twoich, ciekawe, czy posłuchają
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
O! Nareszcie ktoś z dobrą nowiną... Niechby ta wiosna nadeszła jak najszybciej!
Danusiu, gratuluję. I ja mam dość tego mrozu, oby Twoje kaktusy się nie pomyliły i szybko sprowadziły nam wiosnę.
- DAK
To podobno nie efekt wiosny, tylko mi moje cierniaki taką Walentynkę na dziś zrobiły.
A prognozy długoterminowe pokazują, że na przełomie lutego i marca ponowna fala chłodu nas czeka.
Ale ja pocieszam się, że choć tak ciepło szybko nie będzie, to może więcej słonecznych dni.
A prognozy długoterminowe pokazują, że na przełomie lutego i marca ponowna fala chłodu nas czeka.
Ale ja pocieszam się, że choć tak ciepło szybko nie będzie, to może więcej słonecznych dni.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Cieplej to być już by mogło ha ha
Prognozy to poczekajmy.... ta fala miała się już skończyć z 3 razy a trwa już pewien czas.
Hm moje jeszcze pąków nie puszczają jedynie przechowały jeszcze stare.... choć ja im się jeszcze za bardzo nie przeglądałem. Trzeba je teraz szybko przesadzać....
Prognozy to poczekajmy.... ta fala miała się już skończyć z 3 razy a trwa już pewien czas.
Hm moje jeszcze pąków nie puszczają jedynie przechowały jeszcze stare.... choć ja im się jeszcze za bardzo nie przeglądałem. Trzeba je teraz szybko przesadzać....
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale fajnie
Roślinki się budzą, pokazują pąki a nawet są kwiaty Super
Roślinki się budzą, pokazują pąki a nawet są kwiaty Super