Nowy ogród Jacka 2011/12
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
U mnie też już przekwitły lilie , mam prawie takie same . teraz muszę czekać jak przyschną i ich podzielić bo już 3 lata rosną na tym miejscu , A najładniej kwitną na kompoście ..
Zdjęcia liliowców wstawię po niedzieli jak wnusio przyjedzie bo robię jego aparatem ,, mają jeszcze sporo pąków więc myślę że zdążę , liliowiec z maleńkimi kwiatami mam tylko żółty ,którego widziałeś jak zaczynał kwitnąć i jeszcze kwitnie , jakiś rekordzista ..
Zdjęcia liliowców wstawię po niedzieli jak wnusio przyjedzie bo robię jego aparatem ,, mają jeszcze sporo pąków więc myślę że zdążę , liliowiec z maleńkimi kwiatami mam tylko żółty ,którego widziałeś jak zaczynał kwitnąć i jeszcze kwitnie , jakiś rekordzista ..
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Jacku,ja wrzuciłam nazwę.którą ty podałeś w google i wyskoczyła mi polska nazwa lilia lamparcia.
A jak wrzucilam lilie tygrysią,to lilium tigrinum,stąd moje pytanie.
A jak wrzucilam lilie tygrysią,to lilium tigrinum,stąd moje pytanie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Niepotrzebna skromność, Jacku ? mnie Twoje lilie powaliły na kolana.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do Grażynki odnośnie liliowca: jeśli ten pokazany tutaj na zdjęciu, to Ed Murray, no to kim jest ciemny liliowiec rosnący u Ciebie przy wejściu do ogrodu?
Tamten wygląda zupełnie inaczej. Nie ma takich wywiniętych płatków, płatki są węższe i kolor inny, mniej fioletowy, a bardziej bordowy. Bardzo przypomina mojego rzekomego Black Stocking ...
Jacuś, lilie masz równie piękne, jak pozostałe kolekcje, ale czy to już wszystkie? ...
Tamten wygląda zupełnie inaczej. Nie ma takich wywiniętych płatków, płatki są węższe i kolor inny, mniej fioletowy, a bardziej bordowy. Bardzo przypomina mojego rzekomego Black Stocking ...
Jacuś, lilie masz równie piękne, jak pozostałe kolekcje, ale czy to już wszystkie? ...
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, przepiękne liliowce i lilie!! Jak zresztą wszystkie Twoje kolekcje 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janko, u mnie na zakończenie zakwitła 'Casa Blanca' i też wkrótce po liliach. O nie, przepraszam - eucomis kwitnie i będzie zdobił aż do jesieni.
Drobny żółty liliowiec? Czy to nie był 'Stella d'Oro'? On bardzo długo kwitnie i pachnie ładnie.
Aniu, zwracam honor i dziękuję; lilium pardalinum i tigrinum to dwie różne lilie. Moja to oczywiście tigrinum. Musiałem kiedyś źle zidentyfikować i powielałem ten błąd. Ale już poprawiam.
Loki, prawie wszystkie wątki, które odwiedzam obfitują w lilie, a ja jeszcze 3 lata temu miałem jedną
Teraz trochę więcej, bo dostaję drobnicę albo nadwyżki od znajomych. Więc to nie fałszywa skromność ale fakt. Nie jestem kolecjonerem lilii ale jak ktoś mi daje - cieszę się i sadzę
Ale na obydwa sensy jest jedna odpowiedź: nie wszystkie
Lilii już więcej nie planuję wstawiać ale kolekcje - jak najbardziej
Z porównania liliowców 'Ed Murray' i 'Black Stocking' to ja mam raczej tą pierwszą. Mój jest bordowoczarny a 'Black S.' chyba taki bardziej fioletowy?
Dziękuję Monia
Kilka lilii jest od Ciebie 
Drobny żółty liliowiec? Czy to nie był 'Stella d'Oro'? On bardzo długo kwitnie i pachnie ładnie.
Aniu, zwracam honor i dziękuję; lilium pardalinum i tigrinum to dwie różne lilie. Moja to oczywiście tigrinum. Musiałem kiedyś źle zidentyfikować i powielałem ten błąd. Ale już poprawiam.
Loki, prawie wszystkie wątki, które odwiedzam obfitują w lilie, a ja jeszcze 3 lata temu miałem jedną
Izuś, uściślij, czy wszystkie kolekcje, czy wszystkie lilie, bo pasuje i jedno i drugielilie masz równie piękne, jak pozostałe kolekcje, ale czy to już wszystkie?
Z porównania liliowców 'Ed Murray' i 'Black Stocking' to ja mam raczej tą pierwszą. Mój jest bordowoczarny a 'Black S.' chyba taki bardziej fioletowy?
Dziękuję Monia
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Dałeś po oczach swoimi liliami
Zapach musi być powalający.
Dwie, trzy OT miałam podobne w starym ogrodzie, wczoraj widziałam ''Conca d'Or'' i biało różowa w pasy właśnie kwitną.
W zeszłym roku ta pierwsza złamała mi się przy wykopywaniu, cebula została, dzięki temu ocalała, wykopane pięknie kwitły na balkonie, potem niestety zmarzły w altance, jeszcze myszy...
Najbardziej podoba mi się skromna ''Geneve''
W dziadkowym są lilum pardolinum przypuszczalnie, myślałam, ze będą białe
Jacku ''Conca d'Or'' pachnie wyjątkowo dojmująco, prawda ?
Dałeś po oczach swoimi liliami
Zapach musi być powalający.
Dwie, trzy OT miałam podobne w starym ogrodzie, wczoraj widziałam ''Conca d'Or'' i biało różowa w pasy właśnie kwitną.
W zeszłym roku ta pierwsza złamała mi się przy wykopywaniu, cebula została, dzięki temu ocalała, wykopane pięknie kwitły na balkonie, potem niestety zmarzły w altance, jeszcze myszy...
Najbardziej podoba mi się skromna ''Geneve''
W dziadkowym są lilum pardolinum przypuszczalnie, myślałam, ze będą białe
Jacku ''Conca d'Or'' pachnie wyjątkowo dojmująco, prawda ?
- JacekP

Aga, lilia 'Geneve' nie taka skromna; ma co najmniej 1 metr i sporo kwiatów
Choć wymaga już przesadzenia, bo to jej drugi sezon.
Wszystkie OT mocno pachną i nie wiem, czy 'Conca d'Or' mocniej. Moje w tym roku niskie, bo przesadzane wiosną ale dały radę zakwitnąć. Teraz jeszcze mocno pachnie 'Casa Blanca'.
Wszystkie OT mocno pachną i nie wiem, czy 'Conca d'Or' mocniej. Moje w tym roku niskie, bo przesadzane wiosną ale dały radę zakwitnąć. Teraz jeszcze mocno pachnie 'Casa Blanca'.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku lilijki śliczności, moje niestety już przekwitają, w kwiatach jeszcze tylko kilka sztuk. Strasznie szybko to w tym roku poszło, zawsze jeszcze i sierpień był u mnie pod znakiem lilii...
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jacku, liliowce Double Dream & Clothed in Glory po prostu przepiękne
Twoje lilie również nie ustępują urodą liliowcom
Lubię gdy jednoroczne rośliny "wędrują" po ogrodzie, ale masz rację, dobrze im wyznaczyć jedną rabatę na takie szaleństwa 
- JacekP

Agnieszko, sezon ogrodniczy szybko pędzi, raz coś kwitnie dłużej , raz krócej. Staram się w każdym zjawisku widzieć pozytywne strony. Po przekwitnięciu lilii, a potem liliowców ogród się nieco uspokoi, zwrócę większą uwagę na inne kwiaty i ich pielęgnację. Kolorowo będzie nadal, bo mnóstwo tego kwitnie, a już zaczynają chryzantemy i astry swój spektakl. I hortensje, o których pisalem w Twoim wątku. Aby nie być gołosłownym oto one:
ogrodówki to niemal rodzinna tradycja. U mnie nikt nie znał innych hortensji. Dostaliśmy dawno temu taką odmianę, która kwitnie niezawodnie. Moja sadzonka ma 2 lata a tak wygląda:

Uploaded with ImageShack.us

Kasiu, samosiew jednorocznych to ich jedyna szansa bycia w moim ogrodzie. Choć od znajomych i mamy zawsze dostaję aksamitki, cynie, rycynowce ale generalnie nie sieję jednorocznych. Pomimo tego jest ich mnóstwo. W tym tygodniu zakwitły lobelie, szłwie szkarłatne i żeniszki. Wszystko z samosiewu.
Kolejne ogrodówki. Gdyby ktoś znał ich nazwy, to bardzo proszę:

i jedyna moja bukietówka:

ogrodówki to niemal rodzinna tradycja. U mnie nikt nie znał innych hortensji. Dostaliśmy dawno temu taką odmianę, która kwitnie niezawodnie. Moja sadzonka ma 2 lata a tak wygląda:

Kasiu, samosiew jednorocznych to ich jedyna szansa bycia w moim ogrodzie. Choć od znajomych i mamy zawsze dostaję aksamitki, cynie, rycynowce ale generalnie nie sieję jednorocznych. Pomimo tego jest ich mnóstwo. W tym tygodniu zakwitły lobelie, szłwie szkarłatne i żeniszki. Wszystko z samosiewu.
Kolejne ogrodówki. Gdyby ktoś znał ich nazwy, to bardzo proszę:

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jak to się stało Jacku!?JacekP pisze:
Jak to możliwe jest w ogóle przy tak ogromnym Twoim zaangażowaniu,przy trendzie jaki mamy, wręcz presji na forum?
Trudno mi uwierzyć,że pozostajesz przy tej jednej bukietówce.
- JacekP

Witaj KaRo
Myślę, że w przyszłym roku zakwitnie młoda 'Anabel' i nowa bukietówka 'Pink Diamond', którą niedawno dostałem. Ale jakiegoś parcia na bukietówki nie mam
Wszystkie rośliny traktuję jednakowo, a kolekcje powstają z tego, co otrzymuję od znajomych (czasem coś kupię
)
tym bardziej nie czuję presji ani konieczności ulegania trendomprzy trendzie jaki mamy, wręcz presji na forum
Wszystkie rośliny traktuję jednakowo, a kolekcje powstają z tego, co otrzymuję od znajomych (czasem coś kupię
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
pospacerowałam po Twoim ogrodzie w poszukiwaniu kwitnącej jarzmianki iii nie znalazłam
Nacieszyłam oczy Twoimi pięknościami iii lista moich chciejstw się powiększyła
Ostatnio zachwycają mnie kwitnące na biało
Nacieszyłam oczy Twoimi pięknościami iii lista moich chciejstw się powiększyła
Ostatnio zachwycają mnie kwitnące na biało
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Krysiu, Jacku ja powiem Wam szczerze, że jestem szczęśliwa, że poznałam na Forum bukietówki. Dzięki nim i sierpień w moim ogrodzie jest kwitnący. Do tej pory wiosna i wczesne lato było bardzo kolorowe, a później przeważająca zieleń i brakowało mi kwiatów. Mało mam roślin, które kwitną o tej porze....hibiskusy nie dają rady w moich okolicach, jednorocznych prawie nie sadzę, brak miejsca, na chryzantemy jeszcze za wcześnie, więc bukietówki wpasowały sie idealnie.....i to nie dlatego, ze presja
po prostu piękna roślina , a do tego wytrzymała, całkowicie niekłopotliwa ( ogrodówka nie zakwitła mi żadna w tym roku)...... po prostu piękna. W ogóle mnóstwo roślin, których wcześniej nie znałam odkryłam na Forum i dzięki temu mój ogród stał się bogatszy i piękniejszy a ja czuję się w nim doskonale. Tak , że czasami i moda czy presja
mogą byc bardzo użyteczne