Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Zablokowany
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Post »

Przetacznik siwy jest fioletowy i ma śliczne srebrne liście wygląda bardzo ładne z kwiatami i bez. Bezproblemowe i kwitnące całe lato jest ziółko hyzop,ma burzę fioletowych kwiatów. Jako wypełnienie proponuję mrozy (starce) do tej pory pięknie wyglądają,sprawdzałam wczoraj i kapusty ozdobne. Szałwia biała ma piękne pokryte meszkiem srebrne liście ,efektownie wygląda też szałwia muszkatałowa o różowych kwiatach,oraz szałwia powabna od bieli przez róż do fioletu.Ładny i niewymagający jest czyściec wełnisty :) Jak soie jeszcze coś przypomnę to dopiszę :)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Ewo :wit ,oprócz już wymienionych w poprzednich postach ,podpowiadam takie roślinki:
Gożdziki brodate,firletka kwiecista o amarantowych kwiatkach i srebrnych liściach; naparstnice w kolorach od białych do ciemnego różu; pięknie pachnący jednoroczny tytoń ozdobny-są białe,kremowe, różne odcienie różu i amarantu ; pysznogłówki - różowe,amarantowe; odętka biała i różowa; bodziszki amarantowe ; Krwawnik ozdobny kremowy i w odcieniach różu ; obrzeża mogą być z kostrzewy sinej,smagliczki jednorocznej białej i fioletowej ; szałwii o trójkolorowych listkach,przywrotnika ostroklapowego.
Jest z czego wybierać,ale trzeba pamiętać,by nie przesadzić z różnorodnością i sadzić po kilka sztuk takich samych roślinek,by powstały barwne plamy,a nie chaos z wielu różnych roślin.
Teraz tylko musisz zaplanować co koło czego ma rosnąć i zacząć się rozglądać za roślinami.
Jeszcze teraz możesz wysiać lawendę.Powinna Ci zakwitnąć już latem.Na pewno masz u siebie dosyć suchą ziemię,więc nie powinno być kłopotu z jej zimowaniem.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ewuniu, ależ masz podpowiedzi, ja sama chętnie skorzystam z takich opisów. Często nazwy niewiele mówią, a opis to już coś.
Będę ciekawa co sobie upodobasz. Posprawdzam w google jak one wygladają. ;:108
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Marzenko, dziękuję za odwiedziny i podpowiedzi. :D Przetacznik mam, ale nie rośnie jakoś rewelacyjnie, nawet dość słabo. Od dołu się ogołocił i jak wsadziłam sadzonkę 3 pędową, tak zostala do zimy. Może popełniłam jakiś błąd, ale u mnie czasem rośliny tak mają, że nie rosną. Hyzop jest fajny i jeszcze nie próbowałąm go sadzić, choć oglądałam. :D Kapusty też. Tylko nie można ich u nas kupić. :roll:
Szałwie są też bardzo właśnie, najlepsza muszkatołowa. Muszę upolować. Dopisuj, dopisuj, bardzo proszę.

Małgosiu, dziękuję za poświęcony czas. Większość wymienionych już mam. Firletka kwiecista nawet mi się wysiała i mam 1 sadzonkę. Widocznie nie zdążyłam wypielić. :;230 Goździki są, naparstnice w dużych ilościach, tytoń miałam jakiś niewydażony niski i nie pachniał, pysznogłówka amarantowa mi wyginęła :roll: , trzeba kupić nową. Bodziszki te najzwyklejsze ładnie rosną, ufff, chociaż coś. Kostrzewa też mi zginęła, chociaż fajnie by wyglądała. Kwawnik słabo się krzewi, może za sucho albo za ciemno.
Jest z czego wybierać, ale u mnie nie wszystko wyrośnie. :D Firletka mi chodzi po głowie. Może należałoby właśnie w takim ostrym amarancie utrzymać tą rabatę i bieli? Dookoła szałwie i lawenda.
Gosiu, jak wysiać lawendę albo cokolwiek żeby nie wyciągało się i nie zgniło? Masz jakiś cudowny sposób. U mnie w domu jest bardzo ciemno z powodu wysokich drzew i nie utrzymują mi się żadne kwiaty. Nie mówiąc o kilkukrotnych próbach wysiania czegokolwiek. :D

Majka,
zapisuj i jakby co to mi przypomnisz. :D
Coś mi się już układa w głowie. :D
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Ewuniu,lawendę wysiej do piaszczystej ziemi w skrzyneczce i zostaw pod chmurką,niech się przemrozi.
Wiosną, gdy się ociepli nasiona wykiełkują.
Gdy siewki trochę podrosną,porozsadzaj je kępkami np do doniczek.
Gdy będą miały ok 10 cm,możesz sadzić na miejsce stałe.
Siewki najlepiej nawadniać przez podsiąkanie .Nie zaszkodzi tez czasem podlać roztworem Bioseptu albo innym środkiem grzybobójczym
aby zabezpieczyć małe siewki przed chorobami.
Czy ta rabata będzie wystarczająco nasłoneczniona?Bo od tego zależy dobór roślinek.
Jeśli nie masz w domu dobrych warunków świetlnych do wysiewu,to może urządzisz mały rozsadnik w ogródku w zacisznym miejscu?
Wiele jednorocznych kwiatów można wysiewać z powodzeniem na takim rozsadniku w kwietniu.Tam są lepsze warunki do rozwoju,niż na parapecie,a roślinki zdążą urosnąć .
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja mam słabe oświetlenie przez sosenki. Dotyczy to wszystkich rabat z wyjątkiem jednej-przy tarasie. ;:3 Ta rabatka będzie w rozproszonym słońcu do południa, potem 2 godziny cienia i potem jeszcze ze 2 godziny słonka rozproszonego od zachodu. Ziemia piaszczysta wymieszana z popieczarkową czyli zasadowość ok 6-7.

Spróbuję wysiać lawendę, jak mi poradziłaś. Dziękuję za szczegółowe instrukcje. ;:196
Koniecznie muszę skonstruować sobie taki inspekcik do wysiewu. A rozsadnik zrobiłam 3 tygodnie temu, nawet przepikowałam naparstnicę i dzwonki. :D Ciekawe czy wyrosną, na razie nic im się nie stało, a już mrozy do -10 były. :D

Wymyśliłam taką wersję rabaty, powiedzcie czy dobrze :D
Rama to 2 sosny z różami Variegata jako pnącymi, obwódka z lawendy, a w środku:
Wiosna:tulipany papuzie, hiacynty, mak Bolero, powojnik (?) botaniczny
Lato: floksy jasno różowe z ciemnym środkiem "Europa", firletka kwiecista, lilie jasno różowe i ciemne, szałwia muszkatołowa, może jeszcze monardy, jeżówki różowe i coś drobnego wypełniającego typu krwawnik kichawiec.
Jesień: dalie Crazy Love i Bluesette i dziwaczki amarantowe
:D
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

No proszę więc zarys już jest ;:138 Teraz już tylko najmilsza robota sadzenie i podziwianie efektów!Będę podglądać :D
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Piekny zestaw roślin wybrałaś i w dodatku całoroczny. Ja bym jeszcze proponowała jednoroczną begonię różową i białą, taką rabatową z drobniutkimi kwiatuszkani. Lubi takie półcieniste lub nawet cieniste miejsca -rosła u mnie w tym roku taka biała i to było po prostu morze kwiatków non stop. Jeszcze mogłabym Ci polecić niecierpki -myślę, ze u Ciebie będą się czuły znakomicie
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. ;:196
Pogoda za oknami wprost wiosenna.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ewunia, Ida juz podpowiedziala i faktycznie dosadz tam jeszcze niecierpki. Ja bylam zachwycona nimi w tym roku ;:167 jak zakwitly na wiosne, to kwitly do przymrozkow.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, już się nie mogę doczekać. ;:65 Pogoda prawie wiosenna, to może ruszę z łopatą. :;230

Lemeczko, super pomysł. Dzięki. Nawet znalazłam taką idealną różową z nazwy, tutaj http://plantsgallery.blogspot.com/2009/12/begonia.html
Niecierpki już raz sadziłam, ale za wcześnie i po majowych przymrozkach padły. Ale byłam zła :evil: , bo kupiłam ich dużo i były takie piękne.
Koniecznie spróbuję begonii. ;:63

Majeczko, dziękuję. Moja Bernstein rozkwitła w calej okazałości :D Wczoraj robiłam zdjęcia, wstawię jak przerzucę. :D

Julcia, dosadzę na pewno, są urocze.

Kochane Ogrodniczki, życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo słońca, pięknych roślin i kwitnących ogrodów. ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, :D czekam na Bernstein Rose, to chyba pierwszy taki przypadek, żeby w ogrodzie róża rozkwitła na nowy rok. :heja
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak dalej pójdzie to rozkwitnie jeszcze kilka. :;230
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ewuniu najlepszego w nowym roku. ;:196
I gdzie ta noworoczna różyca, gdzieś się schowała. :?:
Plan nowej rabatki bardzo mi się podoba, też tak lubię jak cały rok coś kwitnie. :lol:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, dzięki za życzenia i wzajemnie.
Och, zostawiłam u znajomych aparat a w nim zdjęcia i to chwilę potrwa. Przez szaleństwa sylwestrowe zakręcona jestem. :D
Cieszę się, że planowana rabatka przypadła Ci do gustu. Ja też uwielbiam jak ciągle coś kwitnie, najlepiej górą kwiatów.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”