Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- 
				Tamaryszek
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
Witaj Ewelino,
Twoja sunia jest cudowna ! I jak dobrze,że dzielisz się nią z innymi...
Przychylam się do Waszego zdania,że fotergilia jest atrakcyjna. Ale swoją posadziłam na słońcu, mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi i nie muszę jej przesadzać ?
TYLE tulipanów...! ależ będzie pięknie... Gdzie je posadziłaś ? Czy na oddzielnej rabacie czy pomiędzy roślinami ? Czy będą rosły w takich dużych grupach ? Zawsze mam kłopot gdzie sadzić tulipany...
A ceramikę ogrodową masz wyjątkową ( właśnie odwiedzałam polecaną przez Ciebie stronę producenta , może na coś się skuszę ), a kuchenne nabytki są bardzo ładne !

Twoja sunia jest cudowna ! I jak dobrze,że dzielisz się nią z innymi...
Przychylam się do Waszego zdania,że fotergilia jest atrakcyjna. Ale swoją posadziłam na słońcu, mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi i nie muszę jej przesadzać ?
TYLE tulipanów...! ależ będzie pięknie... Gdzie je posadziłaś ? Czy na oddzielnej rabacie czy pomiędzy roślinami ? Czy będą rosły w takich dużych grupach ? Zawsze mam kłopot gdzie sadzić tulipany...
A ceramikę ogrodową masz wyjątkową ( właśnie odwiedzałam polecaną przez Ciebie stronę producenta , może na coś się skuszę ), a kuchenne nabytki są bardzo ładne !
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko ale poszalałaś   cebulowe śliczności będziemy podziwiać wiosną
  cebulowe śliczności będziemy podziwiać wiosną   kolory jesieni piękne od żółci i czerwieni do brązów z domieszka zieleni
 kolory jesieni piękne od żółci i czerwieni do brązów z domieszka zieleni   . Roslinka z białaymi kwiatkami bardzo dekoracyjna zdjecie które pokazałaś to teraz jesienne ?? tak pięknie kwitnie warto by miec takie stworzenie dla rozjaśnienia ogrodu
 . Roslinka z białaymi kwiatkami bardzo dekoracyjna zdjecie które pokazałaś to teraz jesienne ?? tak pięknie kwitnie warto by miec takie stworzenie dla rozjaśnienia ogrodu  

cebulowe śliczności będziemy podziwiać wiosną
  cebulowe śliczności będziemy podziwiać wiosną   kolory jesieni piękne od żółci i czerwieni do brązów z domieszka zieleni
 kolory jesieni piękne od żółci i czerwieni do brązów z domieszka zieleni   . Roslinka z białaymi kwiatkami bardzo dekoracyjna zdjecie które pokazałaś to teraz jesienne ?? tak pięknie kwitnie warto by miec takie stworzenie dla rozjaśnienia ogrodu
 . Roslinka z białaymi kwiatkami bardzo dekoracyjna zdjecie które pokazałaś to teraz jesienne ?? tak pięknie kwitnie warto by miec takie stworzenie dla rozjaśnienia ogrodu  
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewelinko pochodziłam po Twoim pięknym ogródku a datury cudowne -  szkoda tylko, że nie zimują.
Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam machonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam

Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam machonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam
- 
				ROCHCIO
- 50p 
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Witam,
Prosze powiedzieć, jak nazywa się ten zółty różanecznik
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html]
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot

"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
- agrazka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Ewelino, zaglądam do ciebie, zobaczyć piękną jesień i wzorcowy ogród i co widzę moje chciejstwo
fotergillę - ładnie się przebarwia 

Dzbanuszki urocze i z motywem roślinym, bardzo lubię podglądnąć co masz nowego:)

fotergillę - ładnie się przebarwia

Dzbanuszki urocze i z motywem roślinym, bardzo lubię podglądnąć co masz nowego:)
serdecznie - Grażyna    - Mój ogród...

- Ewelina
- Przyjaciel Forum 
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re: Re:
Witajcie , witajcie  

!
 !

Widoczny na zdjęciu powyżej różanecznik , o który pytasz to RODODENDRON YAKUSHIMANSKI "Flava" - dość rzadka odmiana o intensywnie żółtych kwiatach i niewielkim rocznym przyroście.Jeśli jesteś zainteresowana tymi pięknymi krzewami - polecam wątek RODODENDRONY cz. I, II, III.Tam wkleiłam wiele zdjęć moich krzewów :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Opadnięcie liści nie musi świadczyć o chorobie grzybowej.Spróbuj zrobić prosty test - zetnij kawałek gałązki i sprawdź , jaki jest kolor przekroju - jeśli beżowo- brązowy = źle , jeśli zielonkawy = wszystko jest ok. Tak czy inaczej poczekałabym z jakimiś radykalnymi krokami do kolejnej wiosny. Zdrowa roślina  wypuści listki, dla spokoju sumienia możesz ją spryskać profilaktycznie preparatem przeciwgrzybowym ( Topsin, Brao, Previcur) ale ja tego nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc nie zauważyłam , aby FOTERGILLA była wrażliwa na choroby grzybowe...
 , jeśli zielonkawy = wszystko jest ok. Tak czy inaczej poczekałabym z jakimiś radykalnymi krokami do kolejnej wiosny. Zdrowa roślina  wypuści listki, dla spokoju sumienia możesz ją spryskać profilaktycznie preparatem przeciwgrzybowym ( Topsin, Brao, Previcur) ale ja tego nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc nie zauważyłam , aby FOTERGILLA była wrażliwa na choroby grzybowe...

!
 !ROCHCIO pisze:Witam,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html ]

Widoczny na zdjęciu powyżej różanecznik , o który pytasz to RODODENDRON YAKUSHIMANSKI "Flava" - dość rzadka odmiana o intensywnie żółtych kwiatach i niewielkim rocznym przyroście.Jeśli jesteś zainteresowana tymi pięknymi krzewami - polecam wątek RODODENDRONY cz. I, II, III.Tam wkleiłam wiele zdjęć moich krzewów :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Marylko , nie wiem ... może potrzebuje więcej czasu , by się ukorzenić w nowym miejscu, może nie służy jej stanowisko?maryla73ab pisze:Piękna ta Twoja FOTERGILLA ,już w zeszłej jesieni się nią zachwycałam,potem wiosną jak pięknie zakwitła i zakupiłam maleńką sadzonkę,nic nie urosła przez cały sezon a jeszcze przed wybarwieniem się liści wszystkie jej opadły,czy to możne być jakiś grzyb który ją niszczy...
Opadnięcie liści nie musi świadczyć o chorobie grzybowej.Spróbuj zrobić prosty test - zetnij kawałek gałązki i sprawdź , jaki jest kolor przekroju - jeśli beżowo- brązowy = źle
 , jeśli zielonkawy = wszystko jest ok. Tak czy inaczej poczekałabym z jakimiś radykalnymi krokami do kolejnej wiosny. Zdrowa roślina  wypuści listki, dla spokoju sumienia możesz ją spryskać profilaktycznie preparatem przeciwgrzybowym ( Topsin, Brao, Previcur) ale ja tego nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc nie zauważyłam , aby FOTERGILLA była wrażliwa na choroby grzybowe...
 , jeśli zielonkawy = wszystko jest ok. Tak czy inaczej poczekałabym z jakimiś radykalnymi krokami do kolejnej wiosny. Zdrowa roślina  wypuści listki, dla spokoju sumienia możesz ją spryskać profilaktycznie preparatem przeciwgrzybowym ( Topsin, Brao, Previcur) ale ja tego nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc nie zauważyłam , aby FOTERGILLA była wrażliwa na choroby grzybowe...- Ewelina
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
1.WINOBLUSZCZ - Po 1-2 sezonach ,gdy sadzonka zadomowi się na swoim stanowisku zacznie przyrastać nawet do1m.rocznie! Daj więc swojemu winobluszczowi jeszcze nieco czasu , potem i tak będziesz musiała systematycznie ograniczać jego ekspansję( ciąć).tara pisze:Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam mahonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam
2. OSTROKRZEW -Pisałam już ,że moje ostrokrzewy mają chyba 8 lat, a posadzone były jako niewielkie, patykowate krzaczki. Nie przyrastają zbyt szybko , mimo to warto je , zwłaszcza w pierwszych latach, ciąć , by nadać roślinie ładny, gęsty pokrój - po cięciu wiosennym silnie się rozkrzewia.
Nie podpowiem niczego w sprawie MAHONII - nie mam i nigdy nie miałam tej rośliny

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewelinko dzięki za wyczerpującą odpowiedz, a ten Rh jest śliczny kupiłam z jednym kwiatem ale u mnie nie przetrwał,  coś go podjadało.
pozdrawiam

pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
Dziś kolejna tura jesiennych porządków - wreszcie wykopałam resztę daliowych karp, a potem zabrałam się za grabienie i wymiatanie  liści. To jeszcze nie koniec, bo na brzozach np nadal sporo ich wisi , ale o kilka worków śmieci w ogrodzie mniej  

Na skalniakach i we fragmentach wysypanych kamykami przydał się odkurzacz. Sporo zostało jeszcze do zrobienia , ale przecież jesień jest długa...

Na skalniakach i we fragmentach wysypanych kamykami przydał się odkurzacz. Sporo zostało jeszcze do zrobienia , ale przecież jesień jest długa...
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Piękne kolorki pokazujesz Ewelinko  Flakoniki i miseczki super  :P Daturki śliczne ja mam na razie jedną, obcięłam ją na dwadzieścia pięć centymetrów
  Flakoniki i miseczki super  :P Daturki śliczne ja mam na razie jedną, obcięłam ją na dwadzieścia pięć centymetrów   U Ciebie takie długie patyczki zostały czy takie mają być
 U Ciebie takie długie patyczki zostały czy takie mają być   Jak często trzeba podlewać
 Jak często trzeba podlewać   

Flakoniki i miseczki super  :P Daturki śliczne ja mam na razie jedną, obcięłam ją na dwadzieścia pięć centymetrów
  Flakoniki i miseczki super  :P Daturki śliczne ja mam na razie jedną, obcięłam ją na dwadzieścia pięć centymetrów   U Ciebie takie długie patyczki zostały czy takie mają być
 U Ciebie takie długie patyczki zostały czy takie mają być   Jak często trzeba podlewać
 Jak często trzeba podlewać   

- Ewelina
- Przyjaciel Forum 
- Kontakt:
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Ewelinko jak już pisałam ogród przepiękny ,przeleciałam wszystkie strony .
Cudne owoce na ogniku,igrze i ostrokrzewie .U mnie poprzedniej zimy ogniki przymarzły i maja tylko po kilkanaście owocków .Mam nadzieję że tej zimy będzie lepiej i przyszłej będę cieszyć się kolorowymi kuleczkami .
Genia 

Cudne owoce na ogniku,igrze i ostrokrzewie .U mnie poprzedniej zimy ogniki przymarzły i maja tylko po kilkanaście owocków .Mam nadzieję że tej zimy będzie lepiej i przyszłej będę cieszyć się kolorowymi kuleczkami .
Genia

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Przyszłam zobaczyć to "pole z robotą"   
   a widzę, że wszystko pięknie przygotowane do zimowego odpoczynku

- 
				x-d-a
Ewelinko, wspaniale jest mieć w ogrodzie roślinki, które go ożywiają jesienią, a nawet zimą. Stąd irgi, ogniki , mahonie i ostrokrzewy zaczynają grać pierwszoplanową rolę właśnie o tej porze, a iglaki czy roślinki zimozielone docenimy w pełni zimą.
Ja dzisiaj sporo popracowałam w ogrodzie - spadające jabłka i liście nie pozwalają jeszcze zaszyć się w domku.
Pozdrawiam Cie cieplutko

Ja dzisiaj sporo popracowałam w ogrodzie - spadające jabłka i liście nie pozwalają jeszcze zaszyć się w domku.
Pozdrawiam Cie cieplutko

Ewelino, mimo że nie mam zbyt wiele czasu, a Twoje ogrodowe wątki są bardzo obszerne, to przeczytałam i obejrzałam wszystko od deski do deski. Dawkowałam sobie Twój ogród po 10 stron dziennie i delektowałam się nim powolutku jak najsmakowitszymi delicjami. Ewelino masz wspaniały ogród! Podziwiam Twój smak, gust, elegancję, pomysłowość, pracowitość, kreatywność etc, etc...  Cudowny ogród i cudownie o nim opowiadasz! Dodatkową przyjemnością jest czytanie wplatanych przez Ciebie fragmentów poezji.  Zdjęcia Twojego ogrodu są przepiękne!! Potrafisz pokazać swój ogród i jego walory, a to wcale nie jest łatwe i myślę, że nie jest to wyłącznie zasługa dobrego sprzętu fotograficznego. Ewelino, Ty nie chwalisz się swoim ogrodem, tylko się nim dzielisz - i to jest piękne.   Jak będę miała jesienno-zimowe depresje, to by dodać sobie troche energii, będę zaglądać do Twojego ogrodu. A tak na marginesie, to jesteśmy "prawie sąsiadkami". Mieszkam w Poznaniu w sąsiedniej dzielnicy - Naramowice.
  Jak będę miała jesienno-zimowe depresje, to by dodać sobie troche energii, będę zaglądać do Twojego ogrodu. A tak na marginesie, to jesteśmy "prawie sąsiadkami". Mieszkam w Poznaniu w sąsiedniej dzielnicy - Naramowice.

Jak będę miała jesienno-zimowe depresje, to by dodać sobie troche energii, będę zaglądać do Twojego ogrodu. A tak na marginesie, to jesteśmy "prawie sąsiadkami". Mieszkam w Poznaniu w sąsiedniej dzielnicy - Naramowice.