Mój ogród cz.IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród cz.IV

Post »

Najlepiej by było jakiejś ziemi nawozić . :D Ale w tym przypadku to raczej nie możliwe , co innego jak ktoś zakłada od początku nowy ogród .Co do książki to i ja ją chyba kupię , zawróciłyście mi nią wszystkie w głowie . :lol:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paweł naprawdę warto.Jest cięcie wszystkich krzewów ozdobnych jakie tylko są u nas,drzew owocowych,róż ;:215 formowanie iglaków.To książka na całe życie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu, znam ten ból rąk po wytrząsaniu darni, u mnie znacznie gorzej to idzie,ale przekonałam się,że to i tak najlepsza metoda pozbycia się zbędnej trawy. Jesienią wyczytałam gdzieś w necie,że łatwo i skutecznie można pozbyć się niechcianej trawy przykrywając ją na kilkanaście tygodni warstwą papieru i na to położyć grubą warstwę ziemi lub kompostu.Tak też zrobiłam a teraz pluję sobie w brodę,bo gdzie nie ruszę ,stara trawa wyłazi.Nie wspomnę o próbach posadzenia czegokolwiek na takiej rabacie-horror!
U Ciebie już teraz widać,że rośliny dostaną elegancką oprawę,chociaż przyznam się,że Twoje róże tak skutecznie przyciągają wzrok,że ani razu sama nie zwróciłam uwagi na to,że trawnik nie taki.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu właśnie miałam dzisiaj próbkę tego co może być u Ciebie.Robiliśmy tą ścieżkę za domem .Sebastian kopał a ja wytrząsałam i trafiło się nam z 10 m takiej ubitej gliny.Każdy kawałek musiałam rozwalać ręcznym grabkami.Masakra.Jak tak jest u Ciebie ,bo masz glinę to zrobienie czegokolwiek jest wyzwaniem.Chyba już wolę ten piasek u mnie. ;:173
Ja też czytałam gdzieś o takim sposobie,ale u mnie to jest spory kawałek i nie skusiłam się na taki sposób.Pewnie będziesz i tak musiała to wszystko przekopać i wybrać ,inaczej się z tym nie uporasz.Danusiu,jeszcze może posieję trawę w pokoju różanym.Element na tył ławeczki już jest zamontowany, i właśnie chciałam zapytać Ciebie jak układałaś swój bruk.Czy kamienie szły na ziemię, czy stosowałaś suchą zaprawę cementową do scalenia tego wszystkiego,i czy kładłaś na spód jakąś folię.Pod ławeczką chcę ułożyć kawałek bruku.Trochę się zeszło i niestety już nie zdążyłam przesadzić powojnika ,na ten płotek .W tej chwili ma już pąki kwiatowe ,więc nie mogę go teraz przesadzić.Muszę poczekać do jesieni.
Róże w tym roku idą jak burza,ale chyba zaczyna grasować bruzdownica,zerwałam też kilka liści nimułki i widziałam jednego kwieciaka.Chyba czas zrobić oprysk mospinalem.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę nowych zdjęć nie zaszkodzi,wszystko pięknie się rozwija i cały ogród zmienia sie z dnia na dzień.

Ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Oj nie zaszkodzi Alu,a niejednemu poprawi humor na cały dzień.Pięknie rozwija się Twój ogród, a zdjęcia tylko to potwierdzają. Cebulowe w tym roku masz wyjątkowo dorodne,podobają mi się te różowe pełne tulipany wzdłuż ścieżki,chyba to nie jesienne nasadzenia ,bo takie rozrośnięte.A i korony dały popis!
Jak rozpoznać grasowanie bruzdownicy? Masz na myśli muchę,czy już objawy żerowania larw?
Alu pytałaś jak układałam bruk.Ja nie dawałam suchego betonu pod spód, choć wiem,że niektórzy tak robią. Nie przewiduję w tych miejscach jakiegoś dużego obciążenia więc po co sobie życie utrudniać.Folii też nie dawałam ale ponieważ po deszczach na mojej glinie woda wolno wsiąka w grunt,dla jej odprowadzenia dałam warstwę drobnych kamiuszczków i gruzu.Na to warstwa przesianego żwiru i kamienie na wierzch. U Ciebie problemu z odprowadzeniem nadmiaru wody nie będzie ,więc myślę,że jak poukładasz kamienia na warstwie żwiru ,to powinno wystarczyć.Oczywiście wcześniej trzeba wybrać ziemię z miejsca które ma być wybrukowane, rozłożyć żwirek i trochę go ubić,żeby było równo.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu dziękuję za instrukcję układania bruku.Teraz już wiem jak,będzie tego 2 m kwadratowe więc nawet jeśli coś nie wyjdzie to można będzie poprawić.Korony zakwitły tylko żółte,te kupione w Biedronce,pomarańczowe wyszły ale bez kwiatków.Pewnie się zadomawiają i zakwitną w przyszłym roku.Te na zdjęciu to moje stare,te nie kwitły w ubiegłym roku ;:173 takie przekorne.Tulipany posadzone jesienią 2012 w OBI czyli już 3 sezon ,w dwóch miejscach mi wypadły ,więc po kwitnieniu zajrzę do koszyczków co się dzieje.Jak będzie trzeba to dokupię jesienią ,widziałam były w OBI w ubiegłym roku.Zgrywają się kwitnieniem i kolorem z porą kwitnienia wiśni.Pokażę Ci zdjęcie z wiosny 2013.

tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do bruzdownicy to zerknij do środka pączka, jak są odchody to już grasuje.Czasem można wyjąć jeszcze ze środka larwę,może być szpilka,albo paznokciem.Więc teraz trzeba dać oprysk,np.mospinalem działa systemicznie i zabezpiecza rośliny na przynajmniej 2 tygodnie.
Nimułka to wiesz,zwinięte w rurkę liście i trzeba je usunąć a kwieciak to czarny robaczek z długim ryjkiem,krótszy i mniejszy niż mrówka.No i mszyce już osiadają,więc wszystko razem to towarzystwo trzeba teraz opryskać.W ubiegłym roku też pryskałam o tej porze i tylko raz w sezonie.Potem już można sobie poradzić bez śr.chemicznych.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitły tulipany,bardzo dziwne, bo pączki długo były ukryte w środku.Już myślałam że w ogóle nie zakwitną.A tu nagle przez jedną dobę ,nagle wyskoczyły jak Filip z konopi i są.. ;:oj

tulipany

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

A znasz odmianę tych tulipaów :?: Bardzo podobają mi się ich liście.
U mnie robale już grasują. Utłukłam kilka nimółek, bruzdownica też atakuje. Oprysk zrobię dopiero w piątek :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mam nazwę .Metka powinna jeszcze gdzieś tkwić obok nich.Jutro sprawdzę.Ja dzisiaj opryskałam wszystkie róże.Pisałam o tym w wątku różanym.Właśnie też wdziałam te szkodniki.Wcześnie zaczynają , niektóre róże jeszcze nie mają liści, a tu już te gadziny grasują.Tyłki im zimą nie przemarzły to buszują. :twisted:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Niezłe te tulipany! Bardzo ciekawe z koloru i zwyczaju!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,Miłka tulipany to odmiana...

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różaneczniki i Azalie rozpoczynają swój spektakl. ;:63

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakochalem się w tulipankach ;:oj :!: Nawet znam gdzie je kupiłaś :wink: Rożaneczniki piękne , a mój jeszcze śpi :roll: mam kłopot bo mi na rożach skoczek się pojawił i nie wim co robić :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz będziesz miał więcej szkodników,więc warto wszystko razem opryskać Candiforem lub Mospinalem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”