Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

ewka36jj pisze:Agnes - rybę zawsze smażę bez jakiejkolwiek panierki, ani jajek, ani maki, ani bułki tartej. Niestety, gdy człowiekowi bardzo zależy, zawsze coś wychodzi nie tak. Tym razem kupiłam mrożonego mintaja, po rozmrożeniugo i włożeniu sote na gorący tłuszcz, ryba się zaczęła rozwarstwiać i kruszyć. Nic tu nie pomogła cytryna. Aby uratować co się da, musiałam użyć jajka i mąki jako panieru. Niestety!
No właśnie na fotce widać panierkę, dlatego zastanowiło mnie to :wit
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Makiełki tym razem zrobiłam z białego maku z dodatkiem marcepana. Gwiazdki też są marcepanowe.

Obrazek

Schab dojrzewający po rozkrojeniu:

Obrazek

Ponieważ część domowników nie lubi "surowego" mięsa, połowę porcji ugotowałam. Niestety mięsko okazało się zbyt suche i zbyt słone. Nie polecam ugotowanego. Natomiast surowe okazało się wyśmienite.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Pięknie wygląda ten schabik ,wyobrażam sobie jego smak :wink:

Mnie nie udał się schab parzony :roll: . Nie wiem co zrobiłam żle,ale był suchy i twardawy.
Nie poddam się jednak- zrobię jeszcze raz - zwłaszcza,że juz kiedys robiłam i pamietam,że wszystkim bardzo smakowało parzone mięsko.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Posty: 546
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: między Wschową a Głogowem

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Witam a nie próbowałaś robić schab w majonezie,robi się go dłużej ale jest pyszny.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Robiłam właśnie parzony z przyprawami i majonezem. :roll: A przy okazji dowiedziałam się,ile tłuszczu jest w schabie,a wydaje sie,że to takie chude mięsko :lol: Na powierzchni wody zebrało się chyba więcej niż pół szklanki tłuszczu ( z 1,5 kg schabu).
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Elu - po sparzeniu mój schab także okazał się suchy i twardy, tak więc gra nie jest warta świeczki. Natomiast surowy jest wyśmienity, polecam.
Krystyno - napisz proszę, jak robi się schab w majonezie, czasu mam dużo, nigdzie się nie wybieram, więc na pyszności chętnie poczekam.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewo wpisuję się, fajne przepisy. Mam ochotę wypróbować Twój makowiec, bo w tym roku na święta nie mieliśmy - a ja uwielbiam taki :tan
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

ewka36jj pisze:- po sparzeniu mój schab także okazał się suchy i twardy, tak więc gra nie jest warta świeczki. Natomiast surowy jest wyśmienity, polecam.
Ewa
napisz jak parzyłaś polędwicę?
Bo może tu tkwi błąd, że wyszedł suchy.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Piotrze, jakby to powiedzieć: Włożyłam go do gotującej się wody, nieosolonej, bo schab był słony i gotowałam ponad godzinę ( schab ważył ok. 1, 3 kg). Dodałam ziele, liść laurowy i to tyle. Ale nie wiem czy tu tkwi błąd. Surowy schab, ten gotowy już do spożycia był przecież twardawy ( znacznie bardziej niż szynka parmeńska), więc chyba nagle nie mógł się zrobić miękki? I u mnie zawsze gotowany schab jest suchy, no chyba, że gotuję go w maślance, co wszystkim polecam, wtedy jest znakomity. Szczególnie gdy dodatkowo, na półmisku obłożę go farszem podobnym do tego, co jest w rybie po grecku. Ale to już inny temat.
Jeżeli jednak Piotrze masz pomysł, co zrobić, aby gotowany schab był soczysty i miękki ( a przed wszystkim soczysty), to bedę wdzięczna za podpowiedź. Podczytuję na bieżąco Twój wątek i wiem, że masz mnóstwo pomysłów.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

To zrobiłaś niepowtarzalny błąd.
Na prośbę Agnieszki podałem, jak należy piec mięsa z użyciem termometru, widzę teraz, że muszę napisać, jak należy parzyć mięsa.
Należy mieć termometr z sondą - to podstawa sukcesu.

A'la poarmeńska Ci się obsuszyła, bo nie skorzystałaś z mojej rady.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Piotrze, nie daj się prosić i napisz, jak mam ją gotować. A korzystając z okazji dnia dzisiejszego, życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

W moim wątku już kiedyś Kasi napisałem, jak 3-ba zrobić by schab był soczysty.
Masz termometr z sondą ?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Dzisiejszy dietetyczny objadek - jak córcia stwierdziła, zielone warzywa są najbardziej wskazane dla tych, którzy chcą schudnąć.
Kurczak z zielonymi warzywami
Piersi kurczaka kroję w kostkę, solę, dodaję pieprz i carry i lekko podsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę, a gdy zmięknie - cienko pokrojoną w półksiężyce cukinię. Tej ostatniej nie obieram ze skórki. Cukinia powinna być doprawiona, ja lubię dodać zioła prowansalskie. Lekko tylko podsmażam, a potem podlewam wodą ( wersja light). Jeżeli ktoś nie musi się odchudzać - proponuję zalać śmietaną, kremówką, a na końcu dołożyć ser pleśniowy. Tylko wtedy nie będzie to wersja dietetyczna, ale moim zdaniem śmietana wzbogaca smak potrawy. Całość duszę do miękkości cukini, a na końcu dodaję groszek z puszki. Jeżeli chcemy uzyskać więcej zieleni, możemy dodać zblanszowany brokuł.

Obrazek

Danie podać można z brązowym lub białym makaronem lub ryżem.
Smacznego!

-- 31 gru 2014, o 18:15 --

Piotrze - moje pierwsze postanowienie na nowy rok - zakup termometru z sondą!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewa b.dobre postanowienie. Od razu kup 2 szt.

Następnym razem zrób tak:

1. podgrzej wodę do temp. 80 C
2. w mięso wbij centralnie sondę i ustaw alarm na 60 C
3. parz cały czas w temp 80 C
4. jak mięso osiągnie temp wew. mięśnia 60 C , to wówczas wyjmij z wody, sondy z mięsa nie wyjmuj.
5.ostudź i dopiero z zimngo mięsa wyjmij sondę.

Tak sparzone mięso ma konsystencję Polędwicy Sopockiej. Jest miękkie i soczyste.


Zawsze powtarzam, że wędzarnia to nie parowóz, a gotowanie w kuchni to parzenie, a nie gotowanie na full.

Dosiego Roku 2015 ;:136
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Polędwiczki z kurkami
1 polędwiczkę kroję w plastry i ręką rozbijam tak, by nie poranić mięska. Solę i pieprzę. Delikatnie obtaczam w mące i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam. Osobno przygotowuję sos z kurek ( jak dobrze być grzybiarzem!). Do polędwiczek dodaję sos ( koniecznie ze śmietaną ) i posypuję zieloną pietruszką.

Obrazek

Smacznego!

-- 31 gru 2014, o 19:00 --

Dzięki Piotrze ;:304 . Do siego!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”