Dzisiejszy dietetyczny objadek - jak córcia stwierdziła, zielone warzywa są najbardziej wskazane dla tych, którzy chcą schudnąć.
Kurczak z zielonymi warzywami
Piersi kurczaka kroję w kostkę, solę, dodaję pieprz i carry i lekko podsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę, a gdy zmięknie - cienko pokrojoną w półksiężyce cukinię. Tej ostatniej nie obieram ze skórki. Cukinia powinna być doprawiona, ja lubię dodać zioła prowansalskie. Lekko tylko podsmażam, a potem podlewam wodą ( wersja light). Jeżeli ktoś nie musi się odchudzać - proponuję zalać śmietaną, kremówką, a na końcu dołożyć ser pleśniowy. Tylko wtedy nie będzie to wersja dietetyczna, ale moim zdaniem śmietana wzbogaca smak potrawy. Całość duszę do miękkości cukini, a na końcu dodaję groszek z puszki. Jeżeli chcemy uzyskać więcej zieleni, możemy dodać zblanszowany brokuł.
Danie podać można z brązowym lub białym makaronem lub ryżem.
Smacznego!
-- 31 gru 2014, o 18:15 --
Piotrze - moje pierwsze postanowienie na nowy rok - zakup termometru z sondą!