Moje kolorowe Bąbelki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kolorowe Bąbelki

Post »

Dufin, wsadziłam go do szklarenki i pozamykałam, jak nie da rady to przy następnym oprysku zafoliuję.
Brendii mam nadzieję, że chorej roślince nic nie zrobi tylko tym paskudnikom ;)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chodziło mi bardziej o te profilaktyczny oprysk, że nie wiem ile on coś da... ale ja bym spryskała, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby któraś chemia była tak mocna, że zaszkodziłaby roślinie. Wiadomo, że używana zbyt często może nieść za sobą jakieś przykre konsekwencje, ale nie użyta raz czy dwa.. o chyba, ze to jakaś młodziutka siewka ;) Ale to moje zdanie :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Ach, miałam nadzieję że zdechlaczek zaszczyci mnie kwiatkami, Ale na moje oko to wygląda coraz bardziej basalkowo. Jak Wy to widzicie?
Obrazek
W kondycji jest już niezłej, listek ładnie rośnie, korzonki rosną, a tu paskudnik chce mi się ratować przed śmiercią (?) wydając małego klona :shock:
Reszty mojej zieleniny nie ma co focić.
Zebra utraciła jednego kwiatka. Jak straci wszystkie to będę musiała jakiegoś pocieszacza kupić. Prawie wszystkie korzonki wypuszczają małe przedłużające się guziczki - już dość ciasno ma teraz, a one dalej rosną :o
Listki na mini i jej basalku rosną zdrowo, korzonki tak samo, do tego stare zaczynają się przedłużać.
Pęd na żółtym rośnie soczysty, do tego pojawił się kolejny nowy korzonek, stare się przedłużają. Skubaniec dopiero co zakończył wzrost liścia, a już powolutku pojawia się kolejny ;:oj - szalony jest. Tylko nie chce nic robić ze starym pędem. Chyba go utnę i wrzucę do szklanki z wodą, jak to robi Katka, bo strasznie czuję sie zachęcona do tego przez jej rewelacyjne postępy keikowe. Tylko zastanawiam się czy użyć czystej wody, z ukorzeniaczem, czy odżywką.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ojej, ale ten zdechlaczek ma już ładne korzonki... Basalkować mu się zachciało :lol:

A to coś to ma dwa czubki? Bo jak tak, to raczej basalek :?
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Ma dwa czubeczki, a jeszcze 10 dni temu (patrząc na zdjęcia) wyglądało to bardzo pędowo. No cóż, dochowałam się "własnego" dzieciaczka.
Hihi, korzonki ma rewelacyjne - grube i mięsiste :D, no ale ratować przed śmiercią mi się chce ;:202
Ogólnie znowu muszę chyba dorzucić trochę kory na wierzch, bo przy kąpaniu wczorajszym osiadła ta, którą jakies 2 tyg, temu dosypałam. Wiecie, że kokosowe czipsy podskakują w mikrofalówce xD?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pędowo to mój wyglądał, już miał dwa kolanka a tu nagle.. liść! XD

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

A no faktyka! Po prostu nie mógł się zdecydować czy chce być pędem czy roślinką ;:306
Teraz się obawiam, że żółtek zbasalkuje się :o
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

No to chyba będzie basalek, bo wygląda tak samo jak moje keiki na pędach-dwa czubki. :D
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

To będę miała 2 kremowe, ale dopiero za wiele miesięcy :D, mam nadzieję że zdechlaczek to przeżyje. Taki mam plan, że jednego sobie przywłaszczę, a drugiego zostawię mamie i nauczę dbać o nie by znowu nie było zdechniętych...
Zaraz zabiorę się za cięcie pędu na żółtym - na razie umieszczę go w wodzie z ociupinką odżywki, a potem może dostanę ukorzeniacz i z nim pokombinuję.
Zebra puszcza kolejnego listka, już widzę cypelek - ale żeby 2 na raz ;:oj , do tego nowy listek jest taki jaśniutki, bardzo odznacza się w porównaniu do starych ciemnych. Ale ja lubię soczystozielone listki ^^
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Listek zrobi się ciemniejszy :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Ciii :) na razie będzie jaśniutki. Ogólnie wypatrzyłam, że mini też zaczyna puszczać kolejnego listka ;:oj tyyyle sałaty będzie! One się jakiego szaleju najadły czy co, bo jeszcze nie byłam świadkiem tego by listki wychodziły jeden z drugim, najwyżej po sobie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

A jednak wybrałam się do LM i wróciłam z dwoma nabytkami ^^ Chciałam nakupić miniaturek, ale te były w opłakanym stanie, jedną wybrałam znośną i zastanawiam się czy ryzykować z przesadzeniem gdy kwitnie i pączkuje, boję się utraty kwiatków, ale boję się gnicia korzonków i utraty całego kwiatka.
Obrazek
Roślinka jest w takiej jakby foliowej doniczce :|
http://img812.imageshack.us/img812/5397/7c40.jpg
W sklepie był istny szał, od ilości pięknych kwiatów robiło mi się gorąco, a przy samych storczykach spędziłam z dobre ponad pół godziny. Mix kolorów, mix zapachów. Wybór padł na cambrię baaardzo podobną do Nelly Isler. Osobiście trudny był to wybór, bo było wiele pięknych kwiatów, ale np. psb były brzydkie albo było ich mało. Te na niższych półkach przebrane, a ja do najwyższych nie należę, to aby dostać się do samej góry musiałam wspinać się na palcach lub korzystać z palet. Ale wypatrzyłam jak jakiś pracownik zabiera część roślinek z góry by je przełożyć gdzieś indziej to ja go śledziłam i tam wyśledziłam moją! Dużo ładnych psb, jeden pęd kwitnących, 2 wyrastają nowe, a na starych pędach pojawiają się jeszcze 3 odgałęzienia. Może jej kwiatki są dość małe w porównaniu do innych, które oglądałam, ale zachęciły mnie te zdrowiutkie psb i dużo nowych przyrostów. To mój pierwszy raz z tą odmianą i muszę zabrać się za lekturę warunków uprawy ^^.
Obrazek
http://img716.imageshack.us/img716/8047/v725.jpg
Ostatnio zmieniony 31 lip 2014, o 00:31 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta rozmiaru zdjęć ;zbyt duże są niezgodne z RF
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Wspaniałe zakupy ;:oj ;:oj ;:oj
Ta Cambria robi wrażenie ;:108
Jak się za bardzo rozrośnie to stoje w kolejce po psb ;:224 :D
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Jak się naumię ją obsługiwać to mam nadzieję, że się ładnie rozwinie i będzie co dzielić :D, ale jak na razie czytam to nie jest wcale taka trudna w uprawie - liczę na to.
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

przesadziłabym mini, ładny zakup. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”