Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Post »

Shido, jestem z rewizytą! Ogród przedstawiłaś niezwykle malowniczo i faktycznie tajemniczo :) Jestem szalenie ciekawa jak będzie wyglądać w bardziej zielonej odsłonie. Pięknie opisujesz. Czyżby lekkie pióro po Mufce? :]
Bardzo fajnie, że dbacie o skrzydlatych gości. Czy w planach będzie posadzenie kolejnych roślin, które dawałyby im pożywienie i/lub schronienie?
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczynając wątek miałam nadzieję odczarować szybko zimę by móc za chwilę pokazać wiosenną odsłonę ogrodu... A tu jak na złość zima przeciąga się w nieskończoność i tylko puchate białe kopce widać, nad którymi stoją "szarzy strażnicy". Widać przyroda lubi krzyżować ogrodnicze plany ;:14 Przez ten śnieg mamy cały ogród zimowy zastawiony wszelkiej maści doniczkami jakie tylko udało się znaleźć, a w których mieszkają tegoroczne zakupy liliowe i te do warszawskiego ogrodu i te Mufkowe ;:173 Jest też kilka z Mufkowymi daliami oraz cała masa siewek - poszalałyśmy w tym roku strasznie ;:223 Nigdy nie miałyśmy tyle wysianych roślin co w tym sezonie ;:224 Trochę mnie tylko martwi jak to wszystko przetransportujemy na działkę do Mufki ale pakowanie roślin mamy chyba już opanowane do perfekcji - wiele razy jechałam zielonym samochodzikiem pełnym po brzegi doniczek tak, że aż moje psy musiały im ustąpić miejsca i zwinąć się ciaśniutko na tylnym siedzeniu auta zamiast mieć przestronny bagażnik do spania :;230 Otwieranie klapy odbywało się potem nad wyraz ostrożnie z łapaniem wypadających doniczek stojących w newralgicznych miejscach ;:306 Ale tak to bywa jak wiele roślin z tego ogrodu wywędrowało na działkę wraz z kolejnymi nowo zakupionymi w warszawskich szkółkach ;:173

Tak wiele doniczek zostało wykorzystanych na dalie i lilie, że musiałam przerwać przesadzanie... Ziemie, zamarzniętą co prawda, ale udało nam się dokupić jednak dodatkowe doniczki zostały na działce, a przy tym śniegu jakoś ciężko je przywieźć :oops: Może i dobrze wyszło z przerwą bo po zużyciu 2 worków 80l ziemi jesteśmy ciut zmęczone przesadzaniem ;:218

Ptaszki już prawie wszystkie nas opuściły ;:145 Karmniki pełne ziarna czekają ale nie ma komu go wyjadać :cry: Co roku w lutym ptaki powoli przestają przylatywać i zostaje ich bardzo mało na całe lato... Żadne dokarmianie i zachęty nie działają ;:185 W tej chwili stałym bywalcem jest tylko rudzik ;:167 oraz kilka sikorek i dzwońców... Są to jednak pojedyncze ptaszynki :( Budki też nie znalazły na razie lokatorów... Schronień więcej na razie nie planuję - jest kilka dużych drzew oraz krzewy... Dosadzę tylko kilka hortensji ;:173 Marzy mi się co prawda jakieś oczko wodne by ptaki miały dostęp do wody ale nie bardzo wiem gdzie mogłabym go umiejscowić dlatego planów realizacji wodopoju na razie brak ;:222
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Znów długo mnie nie było ;:145 Trochę przez roślinki ;:173 Pogoda nadal uniemożliwia robienie zdjęć ogrodowych... ale na przeszklonym tarasie było masę pracy - poprzesadzane zostały wszystkie potrzebujące tego rośliny z tego zimowego zielonego ogrodu oraz domowe.. nawet grudnik podczas kwitnienia !!! Doszły nowe doniczki z roślinami :oops: No bo jak tu nie skorzystać jak w B... obok pojawiły się np liatry w bardzo dobrej kondycji już prawie wychodzące z opakowania albo tojady które zdecydowanie chciały zamieszkać w "Tajemniczym Ogrodzie" ? Mimo różnych opinii o tych roslinkach po dokladnym obejrzeniu te na które trafilyśmy wyglądają na 100% zgodne z opisami...no nie wiem co prawda czy kolor liatry będzie zgodny z etykieta ale tojad na pewno jest tojadem :;230 Pewnie przez pogodę wybór roślin spory i mało chętnych bo kto ma miejsce by przetrzymać roslinki do czasu wysadzenia do ogrodu? U nas też już jest baaardzo ciasno ;:124 Tym bardziej że to zakupy do 2 ogrodów, a jeszcze mają przyjść zamówienia internetowe ;:224

Żeby nie tylko pisanym słowem opowiedzieć ostatnie dni i ogrom sadzenia to kilka fotek naszej oranżerii robionych w porannym slonku ;:3

Widok ogólny...
Obrazek

... ale wystarczy podejść bliżej by zobaczyć ogrom wysianych nasionek i doniczki :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre donice z nowymi nabytkami kryją się pośród większych ;:204
Obrazek

Dalsza część doniczkowego szaleństwa :twisted: Doniczki zostały przywiezione z zapasów działkowych bo mimo sporej kolekcji jaką miałam trochę ich zabrakło ;:223
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasze lilie już mocno pokazały noski nie mogąc doczekać się wiosny ;:65
Obrazek

Zapas pietruszki :;230
Obrazek

Oraz ogólny widok części tarasu :D
Obrazek

A tu nasza kolekcja agapantów - mam nadzieję że w tym roku zakwitną... pierwszy to ciemno granatowy ;:167
Obrazek

Ten jest biały ;:215
Obrazek

A tu inny gatunek w dwóch kolorach - niebieskim i białym.. marzy mi się rozsadzenie go kolorami ale nie wiem które kłącze jest które bo troche nam ostatnio agapanty marudziły z kwitnieniem ;:185
Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Shido Droga, ależ pogoda nie jest dla Ciebie żadnym usprawiedliwieniem! :twisted: Ja z powodzeniem fotografuję nawet w trakcie śnieżycy ;:224 A poza tym myślę, że wygląd wielu roślin zimą może być interesujący dla wielu osób ;:173
Ale praca przy doniczkach już zdecydowanie usprawiedliwia Twoją nieobecność na FO. Wysiewy imponujące! :D Ja w tym względzie akurat mam wyrzuty sumienia, ponieważ skrupulatnie zaniedbuje całą moją zieleń mobilną... :]
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

WESOŁYCH ŚWIĄT :!:

Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witaj Pacynko :wit Bardzo mi miło że zajrzałaś do mojego zaśnieżonego zakątka ;:168 Specjalnie dla Ciebie pobiegłam dziś porobić kilka fotek... śniegu ;:223 bo głównie jego widać na zdjęciach :;230 Wszystko zasypane ;:145

Obrazek

Tak wygląda ogród przed domem...
Obrazek

Obrazek

A tak część ogrodu z tyłu domu...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawił się nawet nowy 'fauni strażnik' mający odganiać od nas te tony śniegu i pertraktować z wiosną by się pojawiła :twisted:
Obrazek

Obrazek

Roślinki z B... coraz lepiej wyglądają a niektóre siewki wybitnie nie mogą doczekać się zamieszkania w ogrodzie :tan Kilka co prawda straciłyśmy ale to typowa kolej ogrodniczych siewów...

Coby odgonić trochę zimowy nastrój oto mój grudniczek kupiony w grudniu... Po stracie części pączków postanowił naprawić błąd i zawiązał nowe ;:333 Tak że udało mu się załapać z kwitnieniem na święta Bożego Nardzenia i na Wielkanoc :uszy

Obrazek
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Kwietniowy "fauni strażnik" bardzo mi się spodobał.Niech odgoni te narastające zwały śniegu.Wszystko nam się w naturze pogmatwało. Chyba popełniliśmy za dużo złych rzeczy i natura przywołuje nas do porządku. Ech życie..Pozdrawiam Cię Kasiu. Miłego popołudnia świątecznego. :wit
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Niestety diablikowi walka z pogoda nie wychodzi na dobre - stracił już ogonek ;:214 Ja jestem przekonana, że to zemsta za posadzenie sporej ilości cebulowych jesienią i marzenia o kwitnącej wiośnie ;:124 Jak rozpoczynałam wątek myślałam, że o tej porze będziemy już wszyscy cieszyli się zielona trawką i pierwszymi kwiatkami ;:218

Teraz tylko śnieg wokół... kilka dni temu miałam nadzieję, że zobaczę rozwinięte krokusy ale nie zdążyły ;:14

Obrazek

Czosnki już też się pokazywały ;:173
Obrazek

Tulipany wyraźnie chciały rosnąć ;:215
Obrazek

Przebiśniegi wdzięczyły się bielą spódniczek ;:173
Obrazek

A tu jeszcze jedne nieśmiałe noski się pokazały ;:138
Obrazek

Teraz wszystko pod grubą pierzynką śniegu posypia ;:19 czekając na kolejne słoneczne dni... ;:3 Nasz kocur też wygląda z niecierpliwością oznak wiosny czatując na nią ze swojej warowni na słupku ogrodzenia...
Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, witaj jeszcze Świątecznie :wit
Widzę, że nie ma ogrodów, których nie przysypałby śnieg :) Twój faun powinien zimę przegonić zdecydowanie! Jeszcze chwila i będziemy sadzić, przesadzać i kupować nowe roslinki ;:108
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witaj Kasiu :wit Wyjrzałam za okno a tam sypie kolejnymi płateczkami śniegu :evil: Nawet biedny faunik nie dał rady i pochylił się pod ciężarem trudu pertraktacji... :evil:
Zapraszam wobec tego na taras na gorącą herbatke lub kawke ;:40 w otoczeniu roślin upakowanych w "zimowym ogrodzie". Tutaj choć trochę zieleni się pojawia :tan

Młode tojadziki powoli pokazują listeczki ;:215
Obrazek

Gipsóweczka Mufki też już się zieleni :uszy
Obrazek

Niebieski łubinek, jako pierwszy z łubinkowej grupki ;:4 ma już właściwy listeczek ;:138
Obrazek

Listeczki rozwijają też Mufkowe orliczki - ciekawe jaki kolorek będą miały :?:
Obrazek

Są też maleńkie werbeny patagońskie (przy drugim podejściu z nasion z innego źródła już ładnie wykiełkowały), pełne dzwonki ogrodowe też mają zieloniuteńkie malutkie listeczki, naparstnicę i niski tytoń też już widać :heja Groszki nie mogą doczekać się wysadzenia do ogrodu ;:65 Oj będzie sadzenia jak tylko pogoda stanie się wiosenna ;:173
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Och Kasiu dziękuję za zaproszenie ;:173 , Masz werbenkę patagońską? Ja swoją zakupiłam na jesieni i posadziłam ;:124 bo nie wiedziałam, że nie zimuje :? Podejrzewam, że w ogrodniczym tez nie mieli o tym pojęcia...U mnie w 5 doniczkach wegetują lobelie i pną się do góry kobee.
To by było na tyle z moich siewów :)
Pozdrawiam cieplutko! ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Może jakoś pod tym śniegiem uda się Twojej werbence przezimować :?: Podobno pod przykryciem sporadycznie się to udaje... obecnie mamy takie zaspy, że lepsze od niejednego zabezpieczenia :wink: Daj znać jak czy jej się udało będę trzymała kciuki ;:333

Jak sobie radzisz z kobea? Pewnie wysoka już ? Jak pomyślę o wysadzaniu jej do ogrodu za kilka tygodni to... ogromna pewnie będzie! My w tym roku mamy tylko groszki które gdyby nie zimny taras nie dałyby rady... tak jakoś jeszcze wyglądają wspinając się po patyczkach powoli dzięki niskim temperaturom panującym na tarasie :tan
O lobelii wole nie myśleć - u mnie porażka... Część padła... reszta wygląda różnie... Tylko jedna typowa niebieska ma się całkiem ładnie ale zwisająca i mix kolorów to dramat...

Do werben, które pojawią się u nas po raz pierwszy, podchodziłyśmy z Mufką dwukrotnie... Pierwsza partia nie pojawiła się nawet 1 listeczkiem :( Wobec tego zamawiając niski tytoń wzięłam i nasionka werbeny - ta druga pięknie skiełkowała niedawno i mam nadzieję, że ładnie będzie rosła :tan Będę mogła zwinąć Mufce jedna czy dwie sadzoneczki ;:224 Siałam ją głównie dla mamy ale pewnie nie wytrzymam i właśnie choć jedna sobie zostawię :;230 Jeśli będzie tak dobrze rosła to szykuje się nam całkiem sporo sadzoneczek mimo iż tylko część nasion wysiałam ;:138 Dobrze że u Mufki jest sporo miejsca na takie duże rośliny ;:306 No i zawsze będzie można podzielić się sadzoneczkami i przekazać je do kolejnych ogrodów ;:215
Obawiam się tylko trochę czy nie za późno ją wysiałam ale przy obecnych śniegach to może jakoś zdąży dorosnąć i zostanie szybciutko wysadzona do ziemi ;:173

By odgonić zimową aurę przed świętami zakupiłam w pełnej desperacji antyzimowej dwa fiołki afrykańskie... zdjęcia trochę przekłamują kolory sempolijek ale może i tak odstraszą śnieg ;:218

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

shido, śnieżne fotki także atrakcyjne! :D Co za hortensję macie przy tarasie?
'Fauni strażnik' groteskowy, niby groźny, ale można z nim pertraktować. Tylko... nie chcę Cię martwić, ale sprawia wrażenie raczej strażnika zimy ;:173
Czyli podobnie, oczekujemy widoku kwitnących cebulowych nasadzonych w większej ilości jesienią. Ale to bynajmniej nie zemsta! To sprawdzanie naszej cierpliwości ;:204 Myślę, że cały śnieg po to, żeby efekt był bardziej spektakularny kiedy wszystko nagle wybuchnie mnóstwem wdzięcznego kwiecia ;:224
Jakie czosnki się pokazują? I co to za 'nieśmiałe noski'?
Grudniki straciły pączki podczas przenoszenia. Bardzo nie lubią być ruszane kiedy już mają pączki. Sprawdziłam ;:210

A wysiewów, zwłaszcza cudnych listeczków orlików i łubinów pozazdrościłam :wink:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, wątpię czy werbena przezimuje, ale może jakieś nasionko spadło :lol:
Kobea jest już długa, ale jej nie obcinam, może szybko ciepło przyjdzie! To pójdzie do gruntu !
Lobelia ;:130 mniej więcej :lol:
Ja dziś zainwestowałam w malutką kompozycję i mam wiosnę w domu ;:138
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witajcie :wit Wróciliśmy już do domku ze świątecznych wojaży, a ja od razu popędziłam w pierwszej kolejności sadzić kilka nowych nabytków do ogrodu :;230 Za kilka dni posieje jeszcze otrzymane nasionka :tan Moje wcześniejsze doniczkowe dzieła bardzo przez te kilak dni się zmieniły ;:oj Agapanty po dawce nawozu pozieleniały, liatry zrobiły się zielone i krzepkie, tojad rozwinął listeczki, a orliki mają maleńkie pączusie kwiatowe !!!!! Zaskoczyły nas z Mufką bardzo ;:138 Postaram się zrobić im fotki za kilka dni jak będą na tyle duże by aparat je zauważył ;:306

Pacynko fauni strażnik jeszcze żyje ale... taki okrąglutki i pochylony się zrobił, że chyba batalia o wiosnę jest na dobrej drodze i za chwilę w końcu ja zobaczymy ;:3 W końcu cierpliwe oczekiwanie powinno zostać nagrodzone łanami kwiecia ;:108 Moje czosnki rosną tam już dość długo...nazwy nie znam ot takie o fioletowych kulach ;:218 Nieśmiałe noski za to jest to początkowa wersja łanu cebulicy - potem stworzy cudną bladobłękitną chmurkę ;:167 Ten gatunek jest genialny bo rośnie kępą i nie rozłazi się jak typowa ciemnoniebieska, z która od zeszłego roku, toczę prawdziwą wojnę ;:163

Z grudnikami mam widać jakąś specjalną umowę - przy przenosinach jakie miały po zakupie straciły z połowę pąków ale jak już rosną u mnie jakiś czas to przenosiny jakoś im nie straszne ;:173 Nawet jednego przesadzałam w tym roku z pąkami i pięknie je rozwinął bez protestów... Oczywiście starałam się być delikatna ale no nie miałam wyjścia i musiałam przesadzić bo już ciężko było z podlewaniem a od zakupu cały czas albo kwitł albo miał pączki :oops:

Hortensja to bukietowa grandiflora - cięta mocno kwitnie przepięknie co roku zajmując coraz więcej miejsca ;:215

Mocno trzymam kciuki za Twoja werbenkę Kasiu ;:333 Jeśli nie przetrwała pod śniegiem lub nie rozsiała to może te u mnie wyrosną i będę mogła zaproponować jakąś :?: Na razie to takie maleństwa są jeszcze, że aż boję się jak to z nimi będzie bo to moje pierwsze werbenki i nie wiem jak się powinny zachowywać :oops:

Giganty kobeowe pewne nie mogą się doczekać - oby się szybciutko ociepliło i faktycznie mogły trafić do ziemi ;:333 Bardzo lubię te ich fioletowe dzwoneczki ;:108 Kiedyś były u nas co roku ale potem wyparły jednoroczne nasadzenia byliny... Dopiero w tym roku dopadł nas z Mufką jakiś szał nasadzeń i siewów ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”