A wąteczek ogrodowy będzie też?
Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotka, wrzucaj, wrzucaj, będzie kolejna zdobycz do mojego notesu. 
A wąteczek ogrodowy będzie też?
A wąteczek ogrodowy będzie też?
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42388
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko to jedną rączką klawiaturka, a drugą kurczaka luzowałaś?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Linetko, będzie ogrodowy, na wiosnę robię całkowite "przemeblowanie" w ogródku, mam nadzieję, że jakoś to pójdzie i będzie co pokazywać
Maryś,
nie luzowałam, niech Rodzinka sobie paluszki pobrudzi
Ja go tylko nadziałam, wysmarowałam marynatą i do piekarnika zapodałam
Już się piecze, bo Mężuś za godzinę z pracy wraca 
Maryś,
Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko czekam na Twój przepisik na kurczaczka, to już będzie trzecia wersja jaką sobie spiszę z Forum.....każda pyszna 
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5002
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: RYPIN -okolice
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Rozchodnik jest biały ,fioletowy ,bordowy ,jasno różowy, zielonkawy i o brązowych liściach. ładny ale nie mam .Smak robisz kobietko kurczaczek.
do Ciebie na obiad . Szkoda daleko

- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Za mną chodzi kurczak, co tam jeden, całe stado kurcząt. No , ale cóż począć przy roslinożercach. Muszę wcinać to co dla nich upitraszę. Miałabym ochotę na takiego pieczonego ,nadziewanego ...mniam... Albo sobie takiego zrobię i zjem do spółki z pieskiem i kotkiem , a moim panom placków nasmażę 
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
W takim razie zapraszam na obiadek 
Kurczak faszerowany

Składniki:
1 kurczak ok. 1,8-2,0 kg
Farsz:
1 filiżanka ryżu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 filiżanki bulionu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
Marynata:
5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy
czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
? łyżeczki ostrej czerwonej papryki
? łyżeczki przyprawy curry
1 rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka soli
Wszystkie składniki połączyć.
Wykonanie:
1. Przygotować farsz: cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, zalać 2 filiżankami bulionu i gotowac na małym ogniu pod przykryciem często mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie prawie ugotowany. Dodać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut. W tym czasie kurczaka umyć, usunąć "kuperek" i natrzeć w środku marynatą. Napełnić wnętrze kurczaka dokładnie farszem, ale nie ubijać, ryż jeszcze napęcznieje w czasie pieczenia. Kurczaka spiąć i związać nóżki.

2. Posmarować kurczaka z każdej strony resztą marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ukłądając skrzydełka pod spód. Podlać filiżanką bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C z właczonym termoobiegiem.

3. Piec ok. godziny, zależnie od wielkości kurczaka. Na 5 minut przed końcem pieczenia kurczaka odkryć aby skórka się zrumieniła. Sos spod kurczaka zlać do rondelka, zdjąć większość tłuszczu (jeśli jest bardzo esencjonalny można dodać odrobinę wody) i zaprawić śmietaną.
Podawać z warzywami i sosem.

Smacznego
Kurczak faszerowany

Składniki:
1 kurczak ok. 1,8-2,0 kg
Farsz:
1 filiżanka ryżu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 filiżanki bulionu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
Marynata:
5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy
czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
? łyżeczki ostrej czerwonej papryki
? łyżeczki przyprawy curry
1 rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka soli
Wszystkie składniki połączyć.
Wykonanie:
1. Przygotować farsz: cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, zalać 2 filiżankami bulionu i gotowac na małym ogniu pod przykryciem często mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie prawie ugotowany. Dodać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut. W tym czasie kurczaka umyć, usunąć "kuperek" i natrzeć w środku marynatą. Napełnić wnętrze kurczaka dokładnie farszem, ale nie ubijać, ryż jeszcze napęcznieje w czasie pieczenia. Kurczaka spiąć i związać nóżki.

2. Posmarować kurczaka z każdej strony resztą marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ukłądając skrzydełka pod spód. Podlać filiżanką bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C z właczonym termoobiegiem.

3. Piec ok. godziny, zależnie od wielkości kurczaka. Na 5 minut przed końcem pieczenia kurczaka odkryć aby skórka się zrumieniła. Sos spod kurczaka zlać do rondelka, zdjąć większość tłuszczu (jeśli jest bardzo esencjonalny można dodać odrobinę wody) i zaprawić śmietaną.
Podawać z warzywami i sosem.

Smacznego
Pozdrawiam, Dorota
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
robię tak samo ,ale do ryżu dodaje pieczarki grillowane.Kurczak jest przepyszny
Oj chyba zrobie go na niedzielę 
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
W takim razie z pieczarkami też muszę wypróbować 
Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42388
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ale pięknie zapachniało, wygląda bardzo apetycznie!
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5002
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: RYPIN -okolice
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
jak apetycznie wygląda juz zgłodniałam
.
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4396
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
jeeeść!
Super kurczak - lata cale nadziewanego nie jadłam 
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
No to moje chłopaki się ucieszą jak im tak przekroję na pół kurczaka
i powiem smacznego
Przepis zanotowany
Przepis zanotowany
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
zajrzałam i cuda same ujrzałam
wątek zapisuję i będę odwiedzać,zdjęcia smakowite
chyba na początek zrobię karkóweczkę,mam ciut podobny przepis,ale inny-papryka konserwowa...jak chcesz to poszukam i wyslę Ci na priv lub umieszczę u mnie:)

wątek zapisuję i będę odwiedzać,zdjęcia smakowite
chyba na początek zrobię karkóweczkę,mam ciut podobny przepis,ale inny-papryka konserwowa...jak chcesz to poszukam i wyslę Ci na priv lub umieszczę u mnie:)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Kobietki
W takich daniach najbardziej podoba mi się to, że przygotowanie trwa moment, w dodatku można zrobić to wcześniej, wstawić do lodówki i na godzinę czy półtorej przed przyjściem gości wstawić do piekarnika
W sobotę mam imieniny Męża, Rodzinka się zapowiedziała, co można wymyślić na szybkie danko na gorąco?
I na zimne przystawki i sałatki? Chętnie wypróbowałabym coś nowego
Podpowiedzcie Kochane

-- 21 lis 2012, o 11:45 --
Asiu
witaj! Cieszę się, że Ci się podobają przepisy i zapraszam 
Pewnie, że chcę przepisik, wrzucaj koniecznie, mam papryczki konserwowe własnymi "ręcami" wyhodowane i w słoikach zamknięte
W takich daniach najbardziej podoba mi się to, że przygotowanie trwa moment, w dodatku można zrobić to wcześniej, wstawić do lodówki i na godzinę czy półtorej przed przyjściem gości wstawić do piekarnika
W sobotę mam imieniny Męża, Rodzinka się zapowiedziała, co można wymyślić na szybkie danko na gorąco?
I na zimne przystawki i sałatki? Chętnie wypróbowałabym coś nowego
-- 21 lis 2012, o 11:45 --
Asiu
Pewnie, że chcę przepisik, wrzucaj koniecznie, mam papryczki konserwowe własnymi "ręcami" wyhodowane i w słoikach zamknięte
Pozdrawiam, Dorota



