W takim razie zapraszam na obiadek
Kurczak faszerowany
Składniki:
1 kurczak ok. 1,8-2,0 kg
Farsz:
1 filiżanka ryżu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 filiżanki bulionu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
Marynata:
5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy
czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
? łyżeczki ostrej czerwonej papryki
? łyżeczki przyprawy curry
1 rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka soli
Wszystkie składniki połączyć.
Wykonanie:
1. Przygotować farsz: cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, zalać 2 filiżankami bulionu i gotowac na małym ogniu pod przykryciem często mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie prawie ugotowany. Dodać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut. W tym czasie kurczaka umyć, usunąć "kuperek" i natrzeć w środku marynatą. Napełnić wnętrze kurczaka dokładnie farszem, ale nie ubijać, ryż jeszcze napęcznieje w czasie pieczenia. Kurczaka spiąć i związać nóżki.
2. Posmarować kurczaka z każdej strony resztą marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ukłądając skrzydełka pod spód. Podlać filiżanką bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C z właczonym termoobiegiem.
3. Piec ok. godziny, zależnie od wielkości kurczaka. Na 5 minut przed końcem pieczenia kurczaka odkryć aby skórka się zrumieniła. Sos spod kurczaka zlać do rondelka, zdjąć większość tłuszczu (jeśli jest bardzo esencjonalny można dodać odrobinę wody) i zaprawić śmietaną.
Podawać z warzywami i sosem.
Smacznego
