Paphiopedilum henryanum bo o nim mowa wzbudza moją największą ciekawość więc
Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))
Justynko wszystko ładne cambria i phalaenopsis ,ale ja czekam na rarytasik o którym sobie poczytałem (nawet nie wiedziałem że była mała zawierucha-rozprawa sądowa tycząca nazewnictwa tego storczyka. Poprzednia nazwa to p.dolli )
i czekam na każdą relację z rozwoju tego storczyka.
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzymam kciuki by jak najszybciej obejrzeć tego rarytasika. 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kociaro- to Uważaj na tę wodę. Koniecznie ja Przebadaj, przed użyciem. O dziwo, wokół mojej działki, prawie wszyscy Sąsiedzi, Maja w wodzie - ropę naftową ( mieszkam w terenie, gdzie wydobywano ropę i gaz ziemny). Tylko na naszej i jednych Sąsiadów jest czysta woda. Reszta Sąsiadów mają studnie głębinowe lub studnie, nie pod domem, tylko daleko na łąkach...
Marwes/Marku- ja najpierw kupiłam tego sabotka, a potem dopiero wyczytałam o tej "aferze" ze zmianą nazwy. Bardzo podoba mi się kształt kwiatu...ciekawa jestem, czy na żywo, jest równie piękny, jak na zdjęciach z netu
Petra- hihi...cieszę się, że jednak Dotarłaś do kolejnego już mojego wątku. Sama nieraz szukam informacji, o jakimś swoim storczyku i czasami się gubię w swoich, własnych wątkach...
Grażynko- na kwiatuszka poczekamy jeszcze conajmniej miesiąc...
Marwes/Marku- ja najpierw kupiłam tego sabotka, a potem dopiero wyczytałam o tej "aferze" ze zmianą nazwy. Bardzo podoba mi się kształt kwiatu...ciekawa jestem, czy na żywo, jest równie piękny, jak na zdjęciach z netu
Petra- hihi...cieszę się, że jednak Dotarłaś do kolejnego już mojego wątku. Sama nieraz szukam informacji, o jakimś swoim storczyku i czasami się gubię w swoich, własnych wątkach...
Grażynko- na kwiatuszka poczekamy jeszcze conajmniej miesiąc...
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko na żywo jest jeszcze piękniejszy niż na fotkach. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.justus27 pisze:Bardzo podoba mi się kształt kwiatu...ciekawa jestem, czy na żywo, jest równie piękny, jak na zdjęciach z netu![]()
U mnie kwitł jednocześnie na dwóch rozetach. Wyglądał cudownie. Tylko kwiatki nie są zbyt duże jak na sabotka. Ale to w koćcu miniaturka.
- kociara

- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Na pewno nie będę jej używać bez badania . dzisiaj przeczytałam na niej tabliczkę "woda do użycia warunkowo" - nie bardzo wiem
jakie to warunki,dlatego jest ryzyko stosowania bez badań

jakie to warunki,dlatego jest ryzyko stosowania bez badań
Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- justus27

Asiu/Joane- czyżby był tak błyszczący, jak na zdjęciach? Hmm...Dobrze, że to miniaturka...nie mam miejsca na wielkie sabotki. Choć nie ukrywam, że jeszcze kilka sztuk z długimi "wąsami" widnieje na liście chciejstw
Kociaro- "warunkowo" - może oznaczać, że zdatna do picia może być tylko po zagotowaniu. Ale to tylko moje własne przemyślenia
A ja...przywiozłam do mieszkania, dwa storczyki. O kontrastowych kolorach: żółtą cambrię i niebieską Ascocendę. Od jutra będę się budzić przy ich widoku. I tak... "już w domu":

A na działce...coraz bliżej kwitnienia masd. Angel Frost:

Kociaro- "warunkowo" - może oznaczać, że zdatna do picia może być tylko po zagotowaniu. Ale to tylko moje własne przemyślenia
A ja...przywiozłam do mieszkania, dwa storczyki. O kontrastowych kolorach: żółtą cambrię i niebieską Ascocendę. Od jutra będę się budzić przy ich widoku. I tak... "już w domu":

A na działce...coraz bliżej kwitnienia masd. Angel Frost:

- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Obudzić to się przy nich obudzisz ale czy zaśniesz.
Lepiej przykryj np. ręcznikiem,jak kanarka.

Lepiej przykryj np. ręcznikiem,jak kanarka.
Piękna Ascocenda i Cambria
ach, budzić się przy takim widoku .
ach, budzić się przy takim widoku .
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
Żółta cambria wspaniała i taki ciekawy kształt kwiatku.
Choć niebieski kolor to mój ulubiony Ascocenda nie w moim typie. Nie żeby była brzydka, w żadnym wypadku. Cambria spodobała mi się bardziej
Choć niebieski kolor to mój ulubiony Ascocenda nie w moim typie. Nie żeby była brzydka, w żadnym wypadku. Cambria spodobała mi się bardziej
Pozdrawiam Tomek
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Justynko dokładnie. Sama byłam tym zaskoczona.justus27 pisze:czyżby był tak błyszczący, jak na zdjęciach?
Piękne roślinki przyniosłaś sobie do domku. Trzeba przecież i tam mieć na co popatrzeć.
Piękny łabądek na Masdevalli. Gratuluję.
No koleżanko to Twoja Cambriia szybciej zakwitła
u mnie na razie 2 pędy i pączki widać
Vandzia piękna no i czekam na Masdevallie i sabotka

Vandzia piękna no i czekam na Masdevallie i sabotka
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- iwka2
- 500p

- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Cambria piękny kolorek,kształtem troszkę przypomina mi kwiat Odontoglossum grande,ascocenda śliczna 
Pozdrawiam Iwona
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Justynko ja jestem pierwszy raz w drugiej części
Już dlatego się poprawiam i w zachwyt wpadłam nad zdjęciami w plenerze, ja to musiałabym fotografować sąsiedzkie okna
Golden beauty cudowny, mój teraz odpoczywa, ale nie mogę się doczekać kiedy coś wypuści pędowego. Cambria prześliczna 
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Justynko, ładnie się trzyma Twoja ascocenda- moja pomarańczowa właśnie przekwita, a zaczynała kwitnienie równo z Twoją (a nawet chyba ze 2 dni później). Ciekawe ile jeszcze "pociągnie" w domu, w cieplejszych warunkach? 
Czekam razem z Tobą na kwitnienie masdevalii Angel Frost- ale Ci ostatnio wszystko szaleje!
Czekam razem z Tobą na kwitnienie masdevalii Angel Frost- ale Ci ostatnio wszystko szaleje!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- justus27

Amator- mnie zauroczyły dawno cambrie, zwłaszcza te pachnące
Ascocenda ma za to olbrzymie kwiaty ( w porównaniu na przykład z Euetrisem)...
Henryku- zasnęłam...niebieski kolorek wpływa na mnie, jak "kołysanka". A przebudzenie było niestety "drastyczne", bo budzik zadzwonił
Dudus- na pewno kiedyś i Ty Będziesz się budzić przy takich kwiatach, tego Ci życzę
Tom mix- rozumiem, Każdy ma swoich ulubieńcow. Ja też nie prepadałam za Vandami, ale na żywo te kwiaty potrafią "zniewalać"
A cambria ma cudny kształt płatków, jest woskowcem... na razie nie pachnie, ale pewnie w weekend w południe będę w nią "nosa wsadzać"
Joane- Hmm...łoyżka z pączkiem rośnie w szybkim tempie, już ma jakieś 5cm
Wnet będę się cieszyć pierwszym kwiatkiem sabotka...wierzyć mi się nie chce...że to już wnet
Myślę, że wnet wszystkie doniczkowce przywiozę do mieszkania. na razie są ciepłe noce i piękne słońce za dnia. Niech roślinki, jak najwięcej nacieszą się tą pogodą.
Venus- ale za to u Ciebie będę mogła podziwiać kwiaty, jak moja przekwitnie
Iwka- dziękuję pięknie za komplementy dla cambrii. Aż sobie wygoogluję kwiat tego odontoglossum grande, żeby móc kwiaty porównać.
Rysiu- byłam u Ciebie wczoraj i...rzeczywiście nasze cambrie są inne. Al...Twoja również jest cudna ;)
JoasiuM- hihi....druga część mojego wątku była dawno temu. Teraz jest...czwarta ;) I wreszcie mam taką kolekcję, o której marzyłam. Choć nadal mam chciejstwa niespełnione...
Teraz chcę, by te storczyki, które mam pięknie się rozrastały, były bujne i wielkie...i zechciały pięknie kwitnąć. Ale...to pewnie marzenie każdego storczykamaniaka...
Agito- hmm...ale chyba Twoja Ascocenda ma kolejny pęd, dobrze kojarzę?
Obecnie warunki Ascocendy są podobne, bo nocą, jest u mnie okno otwarte...wietrzę po malowaniu
Pączek na masd. Angel Frost już się przebarwił...myślę, że do otwarcia jakiś jeszcze tydzień, może krócej...
I zdjęcia z dzisiejszego poranka...

Zajrzę do Was, jak tylko znajdę chwilkę
Henryku- zasnęłam...niebieski kolorek wpływa na mnie, jak "kołysanka". A przebudzenie było niestety "drastyczne", bo budzik zadzwonił
Dudus- na pewno kiedyś i Ty Będziesz się budzić przy takich kwiatach, tego Ci życzę
Tom mix- rozumiem, Każdy ma swoich ulubieńcow. Ja też nie prepadałam za Vandami, ale na żywo te kwiaty potrafią "zniewalać"
A cambria ma cudny kształt płatków, jest woskowcem... na razie nie pachnie, ale pewnie w weekend w południe będę w nią "nosa wsadzać"
Joane- Hmm...łoyżka z pączkiem rośnie w szybkim tempie, już ma jakieś 5cm
Myślę, że wnet wszystkie doniczkowce przywiozę do mieszkania. na razie są ciepłe noce i piękne słońce za dnia. Niech roślinki, jak najwięcej nacieszą się tą pogodą.
Venus- ale za to u Ciebie będę mogła podziwiać kwiaty, jak moja przekwitnie
Iwka- dziękuję pięknie za komplementy dla cambrii. Aż sobie wygoogluję kwiat tego odontoglossum grande, żeby móc kwiaty porównać.
Rysiu- byłam u Ciebie wczoraj i...rzeczywiście nasze cambrie są inne. Al...Twoja również jest cudna ;)
JoasiuM- hihi....druga część mojego wątku była dawno temu. Teraz jest...czwarta ;) I wreszcie mam taką kolekcję, o której marzyłam. Choć nadal mam chciejstwa niespełnione...
Teraz chcę, by te storczyki, które mam pięknie się rozrastały, były bujne i wielkie...i zechciały pięknie kwitnąć. Ale...to pewnie marzenie każdego storczykamaniaka...
Agito- hmm...ale chyba Twoja Ascocenda ma kolejny pęd, dobrze kojarzę?
Obecnie warunki Ascocendy są podobne, bo nocą, jest u mnie okno otwarte...wietrzę po malowaniu
Pączek na masd. Angel Frost już się przebarwił...myślę, że do otwarcia jakiś jeszcze tydzień, może krócej...
I zdjęcia z dzisiejszego poranka...

Zajrzę do Was, jak tylko znajdę chwilkę