Liczi z nasion wymagania,uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różowe liczi z pestki

Post »

Rośnie w zwykłej ziemi, nie wiem jakie obecnie ma korzenie, podczas przesadzania dopiero zadecyduje. Nowa ziemia + nawóz i duża ilość słońca zrobi mu tylko dobrze. To bardzo delikatna roślina i wymaga szczególnego traktowania, obserwowania i szybkiej reakcji gdy jej coś się nie podoba. To trudna roślina do uprawy w naszym klimacie, często umiera przedwcześnie...
Joaquin
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobaczymy jak sobie poradzę, mam 5 pestek które już kiełkują tylko chyba muszę rozsadzić w osobne doniczki bo nie wiem czy tak w grupie będą dobrze rosły
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam 3 młode pestki w ziemi i zaczynają kiełkować, wszystkie w jednej doniczce. Będzie ciekawy efekt. Trzy drzewka w jednej dużej donicy. Eksperyment!!!
Joaquin
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liczi z nasion

Post »

ja nie wsadzalam do wody, wsadziłam od razu do ziemi i z chyba 10 wyszło 7-8 :D rosły rosły i ktoregoś dnia zaczeły jedna po drugiej padać ;:145 niestety wiosny nie dorzyły, jakby przetrwały to jakby tylko noce były w miare ciepłe to by do ogródeczka wyjechały na stolik i tam do poźnej jesieni by stały. Plany planami, życie życiem ;:174 nie wiem, być może za suche powietrze u mnie jest ;:174
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Moje kiełkowało wiosną ub. roku.Przyrost nie był imponujący.
Z braku miejsca jesienią zostało przeniesione w nieogrzewane miejsce.
Parę dni temu zaglądałam, żyje i chyba dobrze się ma, mimo, że wody prawie wcale nie dostawało, bo się bałam podlewać w tym chłodzie.
kacper07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 gru 2013, o 18:32

Post »

Witam! :wit Właściwe mam pytanie:
1. Jaka ziemia jest najlepsza dla liczi?
2. czym nawozić?

Z góry dzięki :D
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

A kto to wie?.Wpakowałam w takie uniwersalne podłoże, jeszcze nie podlewałam to i nie nawoziłam.
Spróbuj jakoś delikatnie na początku, mniejszą dawką nawozu niż zalecane do roślin i zobaczysz.
Evy_
100p
100p

Post »

ja sadziłam w zwykłą uniwersalną :wink:
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Witam

Posiadam 3 młode liczi z nasion, ostatnio zatrzymał się ich wzrost i przy największym pojawiły się plamy na liściach, wiem że liście liczi często usychają ale te plamy wyglądają inaczej jak może to oparzenie od słońca albo jakiś szkodnik ??. Może ktoś wie jaka jest tego przyczyna .
Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
kasiamaakeup
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2014, o 21:51

Post »

Z około 7 czy 8 pestek przyjęła się tylko jedna roślinka (mimo tego, że pozostałe ostro walczyły o życie), mam ją już około półtorej roku, ma jakieś na oko 12 cm wysokości, cały czas wypuszcza nowe listki mam tylko jeden problem- dosłownie wszystkie liście (prócz tych najmłodszych) usychają na końcach, niektóre są dosłownie do połowy suche. Przeczytałam gdzieś, że może to być spowodowane podlewaniem twardą wodą z kranu, zaczęłam więc podlewać wodą przegotowaną lub mineralną, robię tak od jakiegoś czasu ale nie widzę poprawy.... bardzo proszę o pomoc, bardzo zależy mi na tej roślince.

-- 22 kwi 2014, o 12:27 --

Usychają i mają brązowe plamy (tylko końce), niektóre tak jak już pisałam nawet do połowy listka :(
Evy_
100p
100p

Post »

Może powietrze jest za suche ;:218 lub może siedzi coś w ziemi ;:218

Też tak miałam że nagle listki brązowiały i odpadały, aż na końcu padły ;:174 Tyle że u mnie to mogło być spowodowane, kiepskim światłem i suchym powietrzem właśnie ;:174

Ekspert to ze mnie żaden, ale tak było u mnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kasiamaakeup
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2014, o 21:51

Post »

Myślę, że w ziemi nic nie siedzi bo w marcu przesadzałam i niczego nie zauważyłam.. suche powietrze, nie wiem. Może spróbuję co jakiś czas spryskiwać.
severian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 18:22

Post »

Poprzednie liczi posadziłam jakieś dwa lata temu, wczesną wiosną. Zostały posadzone do doniczki ze zwykłą ziemią uniwersalną, przykryte foliową torebką. Z czterech nasion wykiełkowało jedno. Roślinka ładnie rosła do początku tego roku a następnie zaczęła usychać, liście brązowiały i odpadały. Przesadzanie nie pomogło. Ostatecznie został jedynie łysy badylek. Wyrzuciłam go (chociaż z żalem) i zrobiłam drugie podejście. Nasiona (cztery) skiełkowałam na mokrym ręczniku papierowym, który dodatkowo zawinęłam w woreczek foliowy. Woreczek położyłam na kaloryferze, oczywiście z izolacją w postaci deseczki drewnianej. Kiedy nasiona popękały i wypuściły malutkie zielone kiełki, wsadziłam do doniczki ze zwykłą ziemią uniwersalną wymieszaną z perlitem i piaskiem. Doniczkę przykryłam woreczkiem foliowym. Szybko pokazały się listki i wszystkie cztery roślinki zaczęły rosnąć. Spryskuję je codziennie miękką wodą, podlewam kiedy ziemia przeschnie i to dość solidnie. Ostatnio dostały łyczek nawozu do zielonych. Rosną ładnie. aha, stoją na parapecie wschodniego okna. Gdybym miała wystawę południową to właśnie tam bym je postawiła, ponieważ są to rośliny strefy tropikalnej i im nigdy słońca za dużo. To tyle z moich doświadczeń. Może komuś pomogą. Pozdrawiam :wit
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Moje liczi sadziłam na początku lutego. Najpierw moczyłam przez noc w pojemniczku z wodą, który postawiłam na ciepłym kaloryferze, a następnego dnia wsadziłam do ziemi, zwykłej do kwiatów, z biedronki :D. Z 10 nasion wykiełkowały 2, w tym jedno, które jest "przyzwoite", drugie jakieś takie marne, mimo to nie wyrzucam. Mam nadzieję, że coś z niego będzie.
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Obrazek

Obrazek

obie roślinki mają po 3 miesiące :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”