Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

:wit

Sasanki cudne !!! Pięknie wyglądają !!
Magnolia przepięknie się zapowiada ;:63 Teraz oby tylko pogoda dopisała :D zapowiadają ciepełko i mam nadzieje ze to ciepełko utrzyma sie juz do lata :heja
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A tak się właśnie zastanawiałem co się z Tobą dzieje Dalu ;) Watek był taki smutny bez ciebie ale już wszystko jest w porządku ;:224
Aha gnojówka no niech będzie ale jakoś nie mogę się przekonać do tej nazwy tego ;)
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dalu w nowym wątku :)

Wiosna u Ciebie szaleje, sasanki mnie zadziwiły :shock: u mnie listki są, ale do kwiatów jeszcze daleko. Narcyzy owszem mam nawet kwitnącą kępkę :)
Pogoda mnie trochę zaskoczyła, miało być bardzo słonecznie, jak na razie ciepło ale słoneczko schowane, nic to i tak wyruszam do ogrodu, forsycje zaczynają kwitnąć, czas ciąć róże !
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś u Ciebie już wiosna w pełni, kwitnąca forsycja, sasanki....u mnie jeszcze krokusy królują w ogrodzie....jeszcze nie wszystkie nawet kwitną....., na widok sasanki jeszcze długo mi przyjdzie poczekać...dopiero w głębi kęp zaczyna się coś zazieleniać i żeby to zobaczyć, trzeba dobrze szukać w roślince :roll: :lol: Ale najważniejsze że szyją, szczególnie obawiałam sie o te przesadzane jesienią, które musiałam bardzo porozdzielać i całkowicie otrzepać z ziemi korzonki, żeby wybrać perz :roll:
x-d-a

Post »

Agnieszko, do Ciebie wiosenka idzie troszkę wolniej, ale doczekasz się i sasanek, i narcyzów, a ja już wtedy będę za nimi tęsknić :(

Ewo, u mnie całe rano padało, ale dla roślinek taka pogoda to rewelacja! wczoraj cieplutko i słoneczko, dzisiaj trochę deszczu, jutro znowu ma być bardzo słonecznie ;:3 Wszystko zielenieje w oczach :!: Róże już w większości przycięłam, teraz bacznie je obserwuję, bo nie jestem pewna, czy wszystkie żyją...

Danielu, masz rację - to nie jest najpiękniejsza nazwa i nie najlepiej się kojarzy ;:224 Ale najważniejsze, że jest świetna dla roślinek :lol: Rzeczywiście jestem teraz rzadziej na forum, ale jak jest taka ładna pogoda dużo czasu spędzam w ogrodzie, a jeszcze przecież pracuję - i zawodowo, i społecznie, więc doba robi się za krótka...

Aguś, prognozy długoterminowe zapowiadały bardzo ciepły kwiecień i u mnie jak na razie się sprawdzają :P W ogrodzie robi się coraz piękniej, coraz więcej kwiatów kwitnie...Czekam na moją magnolię gwiaździstą, bo będzie u mnie kwitła pierwszy raz ;:65

Krysiu, w tym zabieganiu często zapominamy, że ogród służy również do odpoczynku, relaksu i obserwacji natury...Z rozwianym włosem dłubiemy w ziemi, sadzimy, przesadzamy, sprzątamy i gdzieś umyka nam piękno przyrody...warto co jakiś czas zatrzymać się, zadumać, popatrzyć...

Dzisiaj zachmurzyło się i siąpi ciepły deszczyk ;:47 A roślinki szaleją - mam wrażenie, że listki rozwijają się w oczach, a kwiaty zaczynają kwitnąć na wyścigi...Ja mam wieczorem gości, więc na dzisiaj odpuściłąm sobie ogród, zresztą wszystkie rabatki już wysprzątałam, trawnik M. też doprowadził do porządku, więc teraz tylko można podziwiać ;:224 Nie za długo, bo chwasty też rosną na potęgę i za chwilę trzeba będzie wszystko zacząć od nowa... No i jeszcze muszę zrobić wiosenne porządki w Domku Ogrodnika ;:108
Obrazek Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Dalu, próbowałam ustalić ile tygodni do tyłu jest mój ogród za Twoim :-) Niestety, nie mam Twoich pierwszych kwiatów :( Mimo to z opisu ogrodu w wątku wychodzi, że to prawie 4 tygodnie :;230
W poprzednim wątku, na początku marca pokazywałaś fioletowego iryska z podpisem, że chyba holenderski.
Te pierwsze cebulowe iryski marcowe, to irysy żyłkowane. Jeśli już o tym była mowa, to sorry, że się powtarzam :oops:
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/irysy_cebulowe.html
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

dala pisze:w tym zabieganiu często zapominamy, że ogród służy również do odpoczynku, relaksu i obserwacji natury...
Dalu, święte słowa ;:108 W miarę możliwości po skończonej pracy siadam sobie z kawką na tarasie i obserwuję , snuję plany .. Praca jest nie do przerobienia i ciągle coś do wykonania, ale tak lubię posłuchać śpiewu ptaszków i powdychać świeże wiosenne powietrze.

U mnie także przyroda rozkwita w ekspresowym tempie. Choć u Ciebie jakiś tydzień wcześniej :lol:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

dalu rozumiem że masz dużo pracy nic na siłę ale wpadaj na forum w wolnych chwilach ;:224 Tak nazwa nie za dobrze się kojarzy ale ważne że działa yyym ja tylko tak mówię z czyjegoś doświadczenia bo sam jeszcze nie wypróbowałem tego cuda ;) Ale w tym roku sprawdzę na co to stać :;230
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dalu, cieszę się, że zdecydowałaś się na derenia.
Bardzo chciałam go u siebie, a namówiłam Ciebie :D
Mam nadzieję, że będziesz zadowolona.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, masz rację, ogród to nie tylko ciągła praca, choćby nawet była bardzo przyjemna. Czasem trzeba się zatrzymać, popatrzeć,
podumać jak ta natura nas obdarza takimi pięknościami. Czas tak szybko leci że nawet nie mamy kiedy czasami dobrze się przyjrzeć
jakiemuś kwiatkowi a ten już przekwitł na naszych oczach.
To nic że lista prac ogrodowych jest zawsze długa a nawet coraz dłuższa. Siąść z kubkiem kawki pośród natury to jest dopiero prawdziwa
przyjemność. ;:108
Milututkiej i ciepłej niedzieli ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, dzisiejsza niedziela była przepiękna! Spędziłam ją w ogrodzie, razem z moim M. i naszym młodszym synem, który właśnie obronił pracę magisterską, więc była dobra okazja do świętowania "w pięknych okolicznościach przyrody" ;:224

Gosiu, długo się zastanawiałam, ale w końcu mój wybór padł na derenia kousa, który jest piękny przez cały sezon - ma śliczne kwiaty, ciekawe owocki i wspaniale się przebarwia jesienią :P Dostałam dość dużą roślinkę, więc mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania :D

Danielu, sróbuj koniecznie, bo taki specyfik nic nie kosztuje, a pożytek z niego w ogrodzie ogromny :!: Ja jak tylko mam chwilkę wpadam na forum, chociaż żeby sobie poczytać, bo nie zawsze coś piszę...

Olu, dzisiaj była wspaniała pogoda i pąki dosłownie nabrzmiewały i pekały w oczach - n.p. rano na morelce jeszcze nie było kwiatów, a po południu pszczółki i inne owady już uwijały sie wokół niej na całego :wink: A ja przy niedzieli sobie odpoczywałam - chwilkę nawet pobujałam się na hamaczku, obserwując obłoczki na niebie, ptaszki i kwiatki...

Siberio, Piterek już zidentyfilował tego iryska, ale wielkie dzięki za namiary na ciekawy artykuł ;:196
Parę dni temu coś tam zaczęło kwitnąć w ogrodzie, ale po ostatnich dwóch naprawdę ciepłych dniach dzieje się, oj, dzieje! Aż mi się wydaje, że za szybko mknie ta wiosenka...

Kochani, za nami pierwsza naprawdę ciepła i piękna niedziela. W ogrodzie zrobiło się zielono i kwieciście i aż chciałoby się krzyknąć "chwilo trwaj!"
Zakwitły pierwsze kwiaty magnolii gwiaździstej Rosea:
Obrazek

...pierwsza azalia
Obrazek

...tulipanki botaniczne
Obrazek

...i m.in. takie narcyzy:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dalu , czy ta azalia taka "wyrywna" i tak szybko zakwitła , czy to jakaś wczesna odmiana?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu ;:167 magnolia już zakwitłą i azalia też :shock: ... ale z Ciebie szczęściara ;:138
One chyba z tych wcześniejszych :?:

Zdjęcia - mistrzostwo świata !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

U Ciebie już prawdziwa wiosna :shock: ;:3
Awatar użytkownika