Sezon 2007 i 2008

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Własnie, u mojego PILU zauważyłam oprócz 3-4 podwójnych pączków ze 20 a może i więcej pączków pojedynczych,to chyba oznacza że niedługo tez zakwitną .Słyszałam że powojniki niektóre powtarzaja kwitnienie pod koniec lata ,ale skoro są już u mnie duże pączki, to chyba zakwitną lada dzień :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ponieważ ten temat - to prawie encyklopedia dorzucam zdjęcia dwóch clematisów.
(to nie są moje rośliny)

Clematis Andromeda'

Obrazek

Clematis Hotaka

Obrazek

I coś co pokazuje wielkość tych pięknych kwiatów. Clematis Kacper (niestety pokazał się tylko jeden taki duży kwiat następne są mniejsze).

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andromeda piekna :D
Pozdrawiam Grazyna
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

CUDNE sa wszystkie powojniki :P :P :P
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Andrzej - czym ty dokarmiasz te powojniki. Mają ogromne i piękne kwiaty - tylko pozazdrościć :P :oops: :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Nie poddam się terrorowi wielkości! Precz z gigantomanią! :wink:
Małe też jest piękne! :D

Oto moja malizna, Clematis Heracelifolia Praecox, zdjęcie z zeszłego roku więc nie mierzyłem przeciętnej wielkości kwiatów ale są bardzo małe.

Obrazek

Tyle, że w tym roku to cudo zostało zaatakowane przez szkodniki minujące liście… jestem załamany. ;:223 :cry:
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

RoksiSK pisze:Andrzej - czym ty dokarmiasz te powojniki. Mają ogromne i piękne kwiaty - tylko pozazdrościć :P :oops: :P
Prawdę powiedziawszy nie wiem :shock: - moja praca przy powojnikach kończy się po wykopaniu dołka i wsadzeniu go do gruntu, a resztą zajmuje się moja żona Basia. Poza tym myślę, że ich wielkość to nie nasza zasługa tylko odmiany :lol: (ha! ha! pisząc tak pomniejszam zasługi Basi :twisted: )
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chwaściku ,trzymam z Toba ,na tym forum to są tacy fachowcy że z niczego im wszystko urośnie, a my biedni , początkujący, tylko patrzymy i zazdrościmy.Ale za parę lat i u nas będzie pięknie,w końcu to właśnie oni nam dają nalepsze rady :D :D :D
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

CHWAŚCIKU Twój powojnik jest bardzo piękny. Tak obficie kwitł, że w tym wypadku nie chodzi o wielkość kwiatów.
ANDZEJ uważaj jak przeczyta BASIA - to u mniejszaniu jej zasług! :P :P :P Macie tyle pięknych odmian... Kilka u was podpatrzyłam i w najbliższym czasie "zaproszę" do swojego ogrodu :P
Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

chwaścik pisze:Nie poddam się terrorowi wielkości! Precz z gigantomanią! :wink:
Małe też jest piękne! :D

Oto moja malizna, Clematis Heracelifolia Praecox,
Och Chwaścik, ja poluję na jakąś Heracelifolię i co? I nic oczywiście. Wciskam coraz to nowe clematisowe wielkoludy na moje kilkadziesiąt m2 a łyse doły moja mama obsadza mi jednorocznymi :roll: . A tak bym sobie zapuściła jakiegoś krótkiego :D.
Upolowałam co prawda jedną powojnikową bylinkę, ale to powojnik botaniczny texański, więc to jednak nie to samo :wink: .
Pozdr.
Mysza
P.S. Z miarką też oczywiście stoję codziennie przy swoich wysokich, ale albo dopiero co się rozwijają kwiatki albo nie chcą być większe niż 17 cm.
P.S.2. Na razie nie chcą. Już ja im pokażę jak być wielkimi ;:122 .
P.S.3. np. wetknę im na patyczkach przed oczy zdjęcia Jurkowych powojników.
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Mysza- dobry pomysł, może je zmotywujesz ? :;230 Ale w sumie to nie jest takie ważne , jaki wymiar ma kwiat, ważne, by powojniki kwitły długo i obficie. Ten konkurs na wielkoluda to tak trochę jako ciekawostka.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Oczywiście Ewelinko! Moim marzeniem jest, żeby moje nowe powojnikowe sadzonki (czyli wszystkie nowe = wszystkie powojnikowe :D ) miały się dobrze, zakwitnęły choć jednym kwiatkiem w tym roku :D.
Dla mnie jak na razie jedno jest pewne. Nie wszystkie clematisy są takie, za jakie chciałyby uchodzić :D. (tzn. wizerunek na zdjęciach etykietkowych i katalogowych (:!:) różni się czasem bardzo od tego jak zakwita w rzeczywistości).
Ale i tak są cudowne i dziwię się, że dopiero teraz złapał mnie bakcyl :shock: .
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myszek pisze:Och Chwaścik, ja poluję na jakąś Heracelifolię i co? I nic oczywiście. Wciskam coraz to nowe clematisowe wielkoludy na moje kilkadziesiąt m2 a łyse doły moja mama obsadza mi jednorocznymi :roll: . A tak bym sobie zapuściła jakiegoś krótkiego :D.
Szanowna Myszko, w moich okolicach dość ciężko jest spotkać w sklepach tego typu powojnik, ja widziałem go 2 lata temu w jednym sklepie, kupiłem ostatni egzemplarz i już więcej nie widziałem w żadnym ale nie sądziłem, że wszędzie to takie trudne... :shock:

Co do sadzenia pod 'wielkoludami' (kwiatowymi) takiego powojnika to jednak byłbym ostrożny i osobiście bym odradzał, jest on nie tylko bardzo ekspansywny, kilku metrowe przyrosty w ciągu roku robią wrażenie, ale ponadto bardzo masywny i ciężki a nadto ciągle pragnie się podnieść na każdej możliwej podporze, czy to krzak czy płot czy kamień, pcha się drań i ciężko go zepchnąć na trwałe (żeby nie połamać) a ciąć w trakcie sezonu mi szkoda, a poza tym ma tę wadę, że w okresie zimowym nawet jak na powojniki ma wyjątkowo paskudny wygląd ze względu na bardzo duże, przegnite i długo nie opadające liście. Nie wiem, być może inne Heracleifolie będą się lepiej nadawały do obsadzania od dołu powojników bo są mniejsze i mniej ekspansywne niż Praecox bo ten nadaje się raczej na dywan pod dużymi krzewami czy iglakami na dużym obszarze. Chyba już lepiej posadzić jakiś czysto bylinowy z grupy Integrifolia, nie mam jeszcze żadnego ale poluję. :)
myszek pisze:P.S.3. np. wetknę im na patyczkach przed oczy zdjęcia Jurkowych powojników.
Hm... no, nie wiem... a jak wpadną w kompleksy? :lol:

...ale mówiąć poważnie to piękne masz te powojniki i nie wiedzieć czemu ale ostatnio dokupiłem aż trzy z tych co pokazałaś, jakaś podświadoma sugestia :?: :), hm... a wciąż myślę o jeszcze jednym...
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

chwaścik pisze: ..ale mówiąć poważnie to piękne masz te powojniki i nie wiedzieć czemu ale ostatnio dokupiłem aż trzy z tych co pokazałaś, jakaś podświadoma sugestia :?: :), hm... a wciąż myślę o jeszcze jednym...
Piękne to one będą jak się na poważnie rozrosną i zagęszczą . A póki co nieśmiałe pierwsze kwiatki wypuściły następne sztuki :D :
Generał Sikorski Obrazek
Niobe Obrazek
i Syrena Obrazek, co do której mam duże wątpliwości, czy Syreną rzeczywiście jest.
Z obecnie kwitnących mam jeszcze świeżo zakupiony powojniczek Daniel Deronda z jednym kwiatem przecudnej urody, ale przy próbie ustawienia go do zdjęcia drastycznie odmówił współpracy gubiąc jeden ogromny płatek :evil:, poczekam więc z prezentacją na następne :wink:.
Mysza

chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myszek pisze:Z obecnie kwitnących mam jeszcze świeżo zakupiony powojniczek Daniel Deronda z jednym kwiatem przecudnej urody, ale przy próbie ustawienia go do zdjęcia drastycznie odmówił współpracy gubiąc jeden ogromny płatek :evil:, poczekam więc z prezentacją na następne :wink:.
może po prostu był nieśmiały... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”