Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Aniu, byłam tu już wcześniej, ale moja córeczka uniemożliwiła mi odpisanie, więc melduję się teraz w nowym wątku :wit
I widzę, że kolejne przepisy ;:138 muszę przyznać, że coraz bardziej mi imponujesz :D
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś, ja też najbardziej lubię ;:136 ;:136 z ziół. A syrop z bzu mi po prostu smakuje. Nie doszukuję się w nim specjalnie właściwości, raczej używam go dla niepowtarzalnego aromatu :) . Ze względu na obecność nektaru i pyłku kwiatowego jest on stosowany jako witaminizujący dodatek do napojów, wzmacnia w stanach osłabienia. W większej ilości działa moczopędnie (akurat nie obserwowałam tego ;:224 zjawiska), zaleca się też przy przeziębieniach, bo rozgrzewa.

Renatko, a gdzie tam :oops: . Bodziszek cuchnący (swoją drogą nazwa łacińska Geranium robertianum wzięła się stąd że Linneusz nie lubił innego botanika niejakiego Roberta i nadawał roślinom nieprzyjemnie pachnącym jego imię) można napotkać przede wszystkim na obrzeżach lasów, w zaroślach, ale też na rumowiskach. Jest bardzo pospolity, nie powinno być problemu ze znalezieniem.

Witaj Jolu, cieszę się że jesteś u mnie gościem :) Przepisy musowo, to moja misja ;:224 Mam nadzieję że jeszcze coś mi się uda upichcić z roślinności okolicznej :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ładnie wyszedł ten wielosił, fajne ma tło.
I pelargonia super :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Aniu, syrop z bzu jest też doskonałą zaprawką do... wódki lub bimbru ;:136
Rośnie tego koło mnie sporo, ale niestety wszystko przy drodze i nie mam odwagi zbierać :cry: , poza tym u nas znowu pada i tez się nadaja takie kwiaty.
A masz może Wszechnico Wiedzy Ziołoleczącej przepis na nalewkę z orzecha włoskiego , cudownego leku na żołądek? Jeśli tak, to bardzo plisssss... :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aniu ;:196

Aniu- Andziu, tak syropu jeszcze nie próbowałam :D Ale przy okazji sprawdzę :) . Nalewkę z orzecha mam nastawioną od lata zeszłego roku i przypomniałaś mi że powinnam sprawdzić jej stan :) . Przepisu poszukam jak wrócę do domu, przy okazji sprawdzę organoleptycznie jak wyszła ;:136
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Aneczko ;:196 . Niedawno zrobiona zupka z rzodkiewki (dopiero teraz :roll: ) znalazła niestety tylko moje uznanie, ale nie omieszkam za rok znów spróbować, gusta mogą ulec zmianie, szczególnie młode. Za robinią się rozglądałam, ale nie widziałam niestety w okolicy, przepis zapisany, to samo bzowy syropek, ten jest, przy drodze ;:180 ;:196 :wit Śliczny jest ten wielosił ...
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Aniu to tak sprawdź ;:136 co byś jeszcze mogła nam napisać ten przepis bo ja też czekam na niego ;:137
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, cieszę się że próbujesz tych przepisów :) zdaję sobie sprawę że opinie spożywających mogą być różne, bo czasem smaki są całkiem nowe. Ja np jestem w domu jedyną osoba która je oliwki i parmezan. A przecież to jest pyszne.

Marzanko, spokojnie, staram się nie przesadzić.

A teraz ocena mojej orzechowej żołądkowej. Matko, jakie to wyszło mocne, chyba trzeba rozcieńczyć, bo głowę chce urwać. Czuć orzechową nutę to najważniejsze. No, prawdę mówiąc przesadziłam ze spirytusem, bo w oryginale powinna być zalana wódką. Ale od początku.

Potrzebne jest 6 niedojrzałych włoskich orzechów (takie całkiem młode, miękkie, zielone). Kroiłam je cienko na półtalarki i zalałam alkoholem (w oryginalne powinno być 0,5l wódki). Po 6 tygodniach zlałam płyn do osobnej butelki i do orzechów wsypałam cukier (2 łyżki). Po kolejnych 2 tygodniach (albo coś koło tego, trzeba sprawdzać), w słoiku był syrop, więc można wtedy było łączyć z nim ten wcześniejszy płyn (tzn. nastaw alkoholowy). Po wymieszaniu trzeba odczekać kolejne 2 tygodnie, a lepiej i więcej, żeby się przegryzło. Ja nastawiałam 26 czerwca, a pierwszy raz próbowałam dzisiaj. To się nazywa cierpliwość ;:170

W czeluściach nalewkowej półki odkryłam jeszcze ubiegłoroczną agrestowo-świdośliwową (jakiś pomysł na prostszą nazwę?). Wyszlachetniała z czasem. Co tam jeszcze? Dzięgielówka dla odważnych. Ziołowa na specjalne okazje. Pomarańczowa do aromatyzowania. Pieprzówka na miodzie. Po truskawce z bananem zostało tylko wspomnienie. Zeszła najszybciej, jak i Krokodyle Łzy i kokosowa i wiśniowa.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ależ cuda produkujesz. Pyszności. Truskawka z bananem :shock: :?: Toż to samo zdrowie :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No była to moja impresja majowa :) Smakowało na imieninach ;:136
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Smakowało i zabrakło ;:136
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Obrazekno to się działo ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Przepisy proszę ;:65
A może gdzieś już są?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje drogie, Izo, Marzanko i Dorotko :D Większość moich wyrobów procentowych z owocami to impresje. Ziołowa a la benedyktynka to była najfajniejsza do zrobienia, bo składników było ponad 20. Krokodyle Łzy to imbirowo-cytrynowe cudo, łatwo znaleźć przepisy, ja ściągałam z internetu. Kokosowa prosta, zalewa się na 2 tygodnie wiórki, a potem do przecedzonego płynu dodaje się mleko skondensowane. Niedługo truskawki :) agrest, morwa :)
W pracy pytali czy z zielonego groszku też robię :;230
Dorotko, już sama nie wiem czy nie założyć wątku z przepisami, ale jakoś się wzbraniam na razie :oops:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wzbraniaj się Aniu. Trzeba się dzielić zacną wiedzą :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”