Konkurs AF - Styczeń 2010 / unieważniony

Pytania techniczne i organizacyjne do Admina i Moderatorów.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Konkurs AF - Styczeń 2010 / unieważniony

Post »

Zajmuję od kilku miesięcy 2 lub 3 pozycję w tym rankingu, wię mogę być w strefie podejrzeń :(
Nigdy nie słyszałem o "namawianiu" kogokolwiek do określonego głosowania. Unieważnienie konkursu to przesada i rzucanie, mimo wszystko, podejrzeń na tych co przodują. Niemniej konkurs powinien być "czysty", bez dopingu :lol: . Proponuję wprowadzenie do regulaminu konkursu informacji, że jakiekolwiek namawianie powoduje automatyczne relegowanie uczestnika z forum. Na zawsze. Myślę, że to skutecznie zniechęci "pomagierów". Nie sądzę, żeby komuś chciało się zakładać fikcyjne konta i z nich prowadzić agitację. Nagroda chyba nie jest warta takiego zachodu.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
cx

Post »

Witam.

Opinia ,którą wyraziła Pani judyta ,to jest .......no ręce opadają...
.....dyskryminowani ,bo nie mogą przez rok być zgłaszani.....no ludzie,nie popadajmy w przesadę-dyskryminowani???.
.....potem przestają się udzielać....łomatko ,to te osoby tylko po to piszą wcześniej aby wygrać Konkurs ??? Tak nisko je Pani ocenia :shock: .

Ludzie więcej luzu i dystansu do otaczającej nas rzeczywistości.

Ja również uważam ,że możliwość oddawania dwu głosów to bardzo dobry pomysł.

A odwołanie konkursu jest dla mnie ani dobre ani złe,decyzja Administracji, jak wiele innych,mnie nie obraża.

Pozdrawiam.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja myślalam, że te konkursy to tylko zabawa? Że to forum ogrodnicze to taka sama przyjemność i uzyskanie pomocy w uprawach, nasadzeniach itp.. Przecież taki opryskiwacz można sobie kupić, jak ktos chce... Czy koniecznie trzeba coś wygrywać?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Ewa
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Zgadzam się z ogis :) Wg mnie sama nominacja to nagroda :) Przecież zgłaszamy sami kandydatów, których uważamy za aktywnych. To my oceniamy wartość tego co piszą, dla jednych są to fachowe porady, a dla innych serdeczność kandydatów. I to odnosi się do wcześniejszej wypowiedzi, że administracja powinna weryfikować zgłaszanych kandydatów - to krecia robota i nie da się jednogłośnie ocenić wartości wypowiedzi :) A musimy pamiętać że nasz "Zarząd" ma i tak mnóstwo roboty :)
Dawid
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Chciałabym tu przytoczyć słowa tengel27
Inna sprawa tego tematu to czy osoba, na którą "agitowano" o to prosiła. Może być tak, że ktoś zaczął prosić o głosy na tą osobę z czystej sympatii. Po prostu chciał dobrze.
No i spamowania i agitowania musiałoby się wiązać z nachalnym wysyłaniem PW do forumowiczów, a jeśli byłoby to grzeczne zapytanie to odbiorca musi sam zdecydować jak postąpić, w końcu po to mamy rozum, żeby decydować czy głosujemy na swojego kandydata czy na kogoś "po prośbie".
zgadzam się z nim a dlatego gdyż znam troszkę Anitke i jest to bardzo miła i skromna osoba i Nigdy by jej do głowy nie przyszło agitować w swojej sprawie .
Ja też dostaję różne posty na PW między innymi takie z prośby o oddanie swojego głosu i wcale nie widzę w tym nic zdrożnego / nie jestem w stanie wszystkich poznać na forum/...przeglądam watek danej osoby i jeżeli mi się podoba jej uczestnictwo na forum to dlaczego miałabym na nią nie zagłosować .
W tym wypadku nasuwa mi się takie przysłowie :"Nie winię nikogo, gdyż to nie ludzie winni, tylko sytuacja "
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ależ sytuacja (regulamin) już od dawna mówi, że agitowanie za którymś kandydatem jest niedozwolone. To po prostu nieuczciwe, jeśli kandydat ma sztucznie nadmuchiwane poparcie. I nie jest ważne, czy sam agituje na swoją kandydaturę, czy ktoś to robi dla niego z "dobrego serca". Jeśli zaś dwoje kandydatów z największą ilością głosów ma "za sobą" poparcie (i głosy) dzięki agitacji / spamowi, to wygląda to już na hurt. Jakie przy tym mają szansę wszyscy ci, którzy się do takich chwytów nie posunęli?

Tak, konkurs na forum to zabawa, ale i w zabawie muszą być zachowane jakieś reguły. Tym razem niektórzy forumowicze tych reguł nie przestrzegali i zepsuli zabawę całej reszcie. Tak po prostu nie będziemy się bawić.

Administracja forum nie ma możliwości zweryfikować tak ulotnych kryteriów jak "wartość" postów. Dla każdego ta wartość leży w czym innym, dla jednych w profesjonalnym doradzaniu w tematach ogrodniczych, dla kolejnych w serdeczności okazywanej innym, dla następnych w ilości postów pisanych dziennie itd itp. Dlatego uzasadnienie podawane przy zgłaszaniu kandydatów jest takie ważne.

Obecna sytuacja zmusza Administrację forum do wprowadzenia zmian w regulaminie konkursu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Krzysztohf usun. pisze:Opinia ,którą wyraziła Pani judyta ,to jest .......no ręce opadają...
Może ręce opadają Panu Panie Krzysztofie..ale ja bardzo poproszę jak krowie na miedzy..co poeta miał na myśli..no wie PAN, Panie Krzysiu ..Jak "Blondynce" :wink: ........................wyjaśnić. ;:180
Przepraszam, że moje zdanie jest odmienne od Pańskiego :roll:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

No ręce opadają..... :(
smutne to jest...
jak sejmowa komisja śledcza....
żal mi ludzi, którzy aż tak się angażują emocjonalnie do tego konkursu....
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Tulipan998 pisze:
tengel27 pisze:Inna sprawa tego tematu to czy osoba, na którą "agitowano" o to prosiła. Może być tak, że ktoś zaczął prosić o głosy na tą osobę z czystej sympatii. Po prostu chciał dobrze.
Tak było w moim przypadku .
No to teraz poleciałeś po bandzie chłopie!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza tym moi drodzy czy wszyscy zauważyli co miał na celu konkurs AF :roll:
Cytuj:
"Oceniana będzie nie tylko ilość postów ZA DANY MIESIĄC, ale również merytoryczna ich wartość, zdolność do zaciekawienia czytelników; nowe informacje przydatne w praktyce; precyzja i jasność przy odpowiedziach na pytania innych Forumowiczów; oparcie się na własnych doświadczeniach ... itd."

To miała być nagroda za chęć dzielenia się wiedzą i radą a w tej chwili stało się to towarzystwem wzajemnej adoracji.
Poza tym agitacja była, jest i będzie i tłumaczenia tu nie mają żadnego znaczenia.
A twierdzenie, że jak ktoś chce to może sobie kupić opryskiwacz jest nie na miejscu.
Pamiętajcie, że dla jednego 100 to grosz a dla drugiego wyrzeczenie się wielu rzeczy.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
cx

Post »

Witam.

Nareszcie ciekawa dyskusja,choć sytuacja niezbyt sympatyczna i niejasna,ale poznajemy swoje poglądy na różne sprawy.
I jak każda i ta rozmowa przyniesie jakieś korzyści....choćby poznawcze :) .
Moje uwagi w pierwszym poście były ogólne,gdyż nie znam szczegółów tego konkretnego zdarzenia.

Pani Judyto...odpowiem na PW gdyż za bardzo odbiegałoby to od tematu.

Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

anulka pisze:Proceder cichej agitacji zawsze był uprawiany i jakos wszystko było ok [...]
Tulipan998 pisze:[...]A agitacja na kandydatów była odkąd sięgnę pamięcią , mojego pobytu na forum , tylko nie co miesiąc wychwytywana.. [...]
Naprawdę, przykro to czytać. Odkąd pamiętam, w Regulaminie konkursu było napisane, ze jakakolwiek agitacja jest zabroniona. Nikt nikogo nie sprawdzał, bo obowiązuje zasada domniemania uczciwości. Jak widać nie wobec wszystkich to działa. Nie dla wszystkich uczciwość znaczy to samo, dla niektórych ważniejsze jest, by wygrać nie patrząc na metody.

Decyzja o unieważnieniu konkursu była niełatwą decyzją, nie mającą dotychczas precedensu. Z pewnością wskutek takiej decyzji znajdą się osoby niewinnie skrzywdzone, które muszą cierpieć za grzechy innych. Jeśli jednak do tej pory udawało się oszukiwać, to znaczy, że już zawsze mamy przymykać oko na oszustwa?

Jeśli konkurs z zabawy, w której można wyróżnić Forumowicza przerodził się w obowiązek wręczenia komuś wytypowanemu przez garstkę osób (bynajmniej nie zwycięskiemu) opryskiwacza, to rzeczywiście traci sens.
Tylko, że przez tą garstkę makiawelicznych osób znów ucierpią niewinni. Ci, bawiący się konkursem, którzy zwycięstwo traktowali jak wyróżnienie, a nie rozdzielnik...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Na podwórku bawi się piłką grupa dzieci , do których dołączają silniejsze wyrośnięte i każą się tylko przyglądać własnej zabawie . Na taki widok przychodzą rodzice , wywalają wyrostków , oddają piłkę dzieciom . Zabawa zaczyna się od nowa , punkty z poprzedniej nieważne .
Sytuacja w dużym skrócie , mleko się rozlało i pozbierać nie da rady . Rok ma 12 miesięcy , kokursy nie umarły .

Tyle ja , kozula .
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozula pisze:Na podwórku bawi się piłką grupa dzieci , do których dołączają silniejsze wyrośnięte i każą się tylko przyglądać własnej zabawie . Na taki widok przychodzą rodzice , wywalają wyrostków , oddają piłkę dzieciom . Zabawa zaczyna się od nowa , punkty z poprzedniej nieważne .
Sytuacja w dużym skrócie , mleko się rozlało i pozbierać nie da rady . Rok ma 12 miesięcy , kokursy nie umarły .

Tyle ja , kozula .
;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem już ponad rok na forum- w tym czasie przeszedł modernizację może i czas na zmianę formuły konkursu.Ale ludzi się zmieni ;:7 tam gdzie rywalizacja tam i gry nieczyste
Zablokowany

Wróć do „PYTANIA do Ekipy Moderującej. Techniczne. Archiwalne KONKURSY”