Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie dziewczyny
Fajnie, że wpadłyście bo już mi tu było samej smutno i nie wiedziałam co o tym mysleć
Jak tylko rozrosną mi się te rojniki, to mogę posłać kto tylko będzie chciał ;:228 Mogę już podzielić się moim karnikiem - to ten mech z malutkimi kwiatuszkami. Oczywiście jeśli się nie okaże - że już wszystko zgniło od tej wody
Proszę was jeszcze raz o pomoc w wybraniu ciekawych roślinek na mój ten kląbik

Interesują mnie rosliny, które ciekawie wygladaja przez cały rok - a więc liście, kwiaty, owoce lub ciekawe igły, dorastaja maksymalnie do 1,5-2 m i lubią dużo słońca. Bardzo mi się podoba buk czerwony pendula, ale czy ktoś wie jaki on duży rośnie
Na złość tej okropnej pogody pokazę wam kilka słonecznych zdjęć z mojego kawłka świata

Proszę was jeszcze raz o pomoc w wybraniu ciekawych roślinek na mój ten kląbik

Interesują mnie rosliny, które ciekawie wygladaja przez cały rok - a więc liście, kwiaty, owoce lub ciekawe igły, dorastaja maksymalnie do 1,5-2 m i lubią dużo słońca. Bardzo mi się podoba buk czerwony pendula, ale czy ktoś wie jaki on duży rośnie
Na złość tej okropnej pogody pokazę wam kilka słonecznych zdjęć z mojego kawłka świata

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Onko na ostatnim zdjęciu jest pieris z młodymi czerwonymi listkami, a obok niego jest karmnik - ten mój mech cały obsypany białymi kwietuszkami - i tak ma do samej zimy 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Iwa, pięknie u Ciebie i kolejny raz to powtarzam i będę powtarzała do znudzenia...
Co na klomb? Jak zimą ma być dekoracją, to jakieś iglaki... Widziałaś sosnę himalajską? Nieamowicie piękna rośnie u forumowej Eweliny - też się mam ochotę na tę sosnę. Ona co prawda rośnie duża ale mozna ją przycinać, wtedy się pięknie zagęszcza. Z liściastych to chyba irgi i ogniki o kolorowych owocach utrzymujących się przez zimę. Co jeszcze... Klonik japoński byłby fajnym akcentem, ten o purpurowych liściach ale zabij mnie nie pamiętam nazwy.
Ważne, żebyś wybrała coś, z czym się będziesz dobrze czuła
, co będzie "takie Twoje", bo masz swój styl i nie zepsuj tego 
Co na klomb? Jak zimą ma być dekoracją, to jakieś iglaki... Widziałaś sosnę himalajską? Nieamowicie piękna rośnie u forumowej Eweliny - też się mam ochotę na tę sosnę. Ona co prawda rośnie duża ale mozna ją przycinać, wtedy się pięknie zagęszcza. Z liściastych to chyba irgi i ogniki o kolorowych owocach utrzymujących się przez zimę. Co jeszcze... Klonik japoński byłby fajnym akcentem, ten o purpurowych liściach ale zabij mnie nie pamiętam nazwy.
Ważne, żebyś wybrała coś, z czym się będziesz dobrze czuła
- iwa27
- 1000p

Bardzo ci dziękuę Gosiu za Twoje słowa, bardzo się staram, aby ten ogród był taki naprawdę mój. Zrobiłaś mi wielką przyjemność mówiąc, że mój ogród ma swój styl. Sosny himalajskiej chyba nie znam, ale zaraz poszukam ją w necie. Dziękuję Justynko za odwiedziny. Niestety nie znam nazwy tej piwoni. Nie ja ją sadziłam - już tu była.
Jestem dziś zdruzgotana. Naprawdę, aż mi się chce płakać
Cały ogród stoi w kałużach wody
Wiem, że to nic w porównaniu z tragediami mieszkańców zalanych domów. Te drobne kwiatuszki z donic przestały kwitnąć. Wszystkie poopadały i sterczą teraz takie gołe krzaczki. Wrzystko jest takie sponiewierane...
Przywiozłam nowy transport roślinek i boję się je posadzić do tej nasiąkniętej wodą ziemi. A ja gdzieś czytałam, że lipiec też ma być deszczowy 
Normalna załamka
Idę na spacer do innych ogrodów, może choć trochę wróci mi humor 
Jestem dziś zdruzgotana. Naprawdę, aż mi się chce płakać
Normalna załamka
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
u mni też nadal pada, też mam dość
zaczęłam robić ogrodzenie, wyczyszczone przęsła w trzy dni zardzewiały
ozdobne liście ma pęcherznica złota albo Diabolo (purpurowe
), ładnie też wyglądaja berberysy i tawułki, można je dowolnie przycinać
Irga szczepiona na pniu też by tutaj pasowała
Fajniutki ten meszek, on się duży rozrasta w sezonie?
Dobry chyba do zadarniania rabatki :P
zaczęłam robić ogrodzenie, wyczyszczone przęsła w trzy dni zardzewiały
ozdobne liście ma pęcherznica złota albo Diabolo (purpurowe
Irga szczepiona na pniu też by tutaj pasowała
Fajniutki ten meszek, on się duży rozrasta w sezonie?
Dobry chyba do zadarniania rabatki :P
- iwa27
- 1000p

Witajcie Aniu i Tomku. Dzięki za odpowiedzi. Karmnik tworzy taki śliczny kopczyk - zielono-żółty i prawie cały czas pokryty jest malutkimi białymi kwiatkami. Zrobię dziś zdjęcie i musiałabym też poszukać może mam porównanie jaki był gdy go posadziłam a jaki jest teraz.
Za oknem nadal pogoda deszczowa. Nawet nie wiem za co się brać. Musimy wypompować wodę z tego dołka, które ma być oczkiem wodnym, bo nam za chwilę szopę zaleje. Idę do roboty ale radości w tym nie ma
Za oknem nadal pogoda deszczowa. Nawet nie wiem za co się brać. Musimy wypompować wodę z tego dołka, które ma być oczkiem wodnym, bo nam za chwilę szopę zaleje. Idę do roboty ale radości w tym nie ma
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Wczoraj padało cały dzień
Mój żywopłot ma się najgorzej bo tam pod spodem jest sama glina. Krzaki stoja w kałużach wody. Robie takie prowizoryczne odwodnienie terenu, ale nie wiem czy to coś pomoże
Tak się boję, że zgniją im korzonki
Zastanawiam się nawet czy ich nie wykopać i nie włożyć do doniczek, ale nie wiem czy to dobry pomysł... naprawdę nie wiem co robić. A jak patrzę na prognozy, a tam zapowiadaja deszczowy lipiec, to już w ogóle płacz mnie bierze 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- violetta
- 500p

- Od: 15 kwie 2008, o 20:00
W ten twój deszczowy kolejny dzień życzę ci jak najwięcej słoneczka
Niech wam się w końcu rozpogodzi.
Ja sobie też ostatnio kupiłam tawułki i berberysy i posadziłam na przemian. Muszę ci powiedzieć, że bardzo mi się podoba to zestawienie.
Ale żeby zakończyć to zestawienie, to muszę sobie dokupić jezcze ze trzy tawułki i trzy berberysy.
Niech wam się w końcu rozpogodzi.
Ja sobie też ostatnio kupiłam tawułki i berberysy i posadziłam na przemian. Muszę ci powiedzieć, że bardzo mi się podoba to zestawienie.
Ale żeby zakończyć to zestawienie, to muszę sobie dokupić jezcze ze trzy tawułki i trzy berberysy.
- iwa27
- 1000p

Violu dokupuj, dokupuj, to sa piękne rośliny, sama sobie chce jeszcze dokupić kilka odmian
Nowy Las wygląda tak jakby chmura zaczepiła się o szczyt mojej brzozy - non stop sipi
Są roślinki, którym to zdaje sie nie przeszkadzać, a może nawet się podoba

Ale większość ma już chyba dość tego deszczu, a mimo to wygląda cudownie

Nowy Las wygląda tak jakby chmura zaczepiła się o szczyt mojej brzozy - non stop sipi

Ale większość ma już chyba dość tego deszczu, a mimo to wygląda cudownie

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3