Dalie z nasion cz.1
- GERTRUDA
- 1000p

- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie z nasion
mikusia- nie martw się ja co roku sieje bardzo wcześnie-jak tylko podrosną uszczykuję za pierwszą parą listków właściwych ( nie robią się wtedy wybujałe i ładnie się rozkrzewiają ) i zazwyczaj w okolicach kwietnia mam ładne gęste sadzonki dalii gotowe do wysadzenia-przy takiej metodzie od razu kwitną więcej niż jednym kwiatem . Trzeba tylko pamiętać ,żeby podhartować je przez parę dni przed wystawieniem na zewnątrz.
Też już wysiałam dalię kołnierzykową - siewki są podobne do twoich 
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Jak milo
fajnie tylko boje się im uszczyknąć mają małe te listki a niektóre jeszcze nie maja ich mieć ich nie ruszam oczywiście
miałam kupić kołnierzykową ale nie było u mnie.
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Judytko piękne są te z siewu, ja też na próbę kupiłem nasionka, pisze na opakowaniu, że nadają się do skrzynek i pojemników może się uda coś 
Witam pierwszy raz siałam i do tego za wcześnie ale czy juz pikować?? moze ktoś mi podpowie nie chcę teraz ich zmarnować

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
Jak większość po przeczytaniu Waszych wypowiedzi biegnę po nasiona dali. Wysieje jednak w marcu. 
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mikusia-można już pikować. Można by było jeszcze ździebko poczekać, ale zwróć uwagę-one zaczynają się wyciągać.
Napełniaj doniczki po brzegi ziemią, wtedy rośliny będą miały więcej światła-dostęp światła nie będzie ograniczony przez brzegi doniczki. O tej porze roku jest go-światła i tak mało. Roślina siedzi w tak wypełnionej ziemią doniczce jak w studni.
Napełniaj doniczki po brzegi ziemią, wtedy rośliny będą miały więcej światła-dostęp światła nie będzie ograniczony przez brzegi doniczki. O tej porze roku jest go-światła i tak mało. Roślina siedzi w tak wypełnionej ziemią doniczce jak w studni.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Roślina siedzi w tak wypełnionej ziemią doniczce jak w studni.
dzięki za rady wezmę sobie to do serca
jak dobrze sie kogos spytać kto sie zna
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- judyta

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Pozdrowienia dla mamy.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ja corocznie wysadzam karpy swoich dalii, ale pod wpływem tego wątku już mam zakupione tzw jednoroczne
Kolekcja się powiększy. No to czekamy z wysiewem jeszcze trochę. Trudno będzie tak bezproduktywnie czekać
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
I jak startujecie z daliowym siewem ?? U mnie te wcześniaki bardzo dobrze sobie radzą.
Mają już po 3 pary listków. 
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja jeszcze nie wysiewam, tak gdzieś w połowie marca może, brak miejsca na przechowywanie a konkretnie brak miejsca na parapetach.
Mikusia, chyba już teraz powinnaś uszczyknąć im wiechołki by ładnie się rozkrzewiały.
Mikusia, chyba już teraz powinnaś uszczyknąć im wiechołki by ładnie się rozkrzewiały.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Jeśli się obawiasz to przynajmniej tylko część w ten sposób potraktuj,zahamujesz w ten sposób nadmierny i niepotrzebny wzrost roślin wzwyż a będą robić się bardziej krępe... bo długo jeszcze upłynie czasu zanim wysadzisz je do gruntu.Warto też poczytać co już wcześniej inni napisali.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Posiałem w sobote i wzeszły migiem.. , takie jak u mikusi i czytajac porady Judyty przepikuje chyba w tą sobotę
. Ciekaw jestem bardzo co z tego bedzie a mam cała skrzynkę siewek , tylko gdzie to pikować
.
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||